TÉMA

Parkování

Policie v Ostravě se připravuje na hokejový šampionát. Použije i software na rozpoznávání obličejů

Moravskoslezští policisté během mistrovství světa v hokeji, které se bude konat i v Ostravě, využijí mimo jiné speciální kamery a software, který dokáže rozpoznat obličeje. Kamery budou v zóně pro fanoušky. Krajští hasiči pak vytvoří dočasnou jednotku, která bude sídlit přímo v hale. Aby ji vedení dalo dohromady, muselo omezit čerpání dovolených. Dopravní podnik Ostrava (DPO) chystá i speciální zvýhodněnou jízdenkou na MHD.
včera|

Nová parkovací místa nabídlo Brno. Budějovice je mají pod střechou, zájem o ně příliš není

Města v Česku, zejména pak velká sídliště, trápí nedostatek parkovacích míst. Například na brněnském sídlišti Starý Lískovec vznikla parkovací místa pro 250 aut, v dalších částech magistrát parkoviště chystá. Všude to však nepůjde, na někerých sídlištích totiž pro parkoviště není místo. V Českých Budějovicích zase vznikl nový parkovací dům, a to na dohled od centra města. Zájem je však spíš slabší. Centrum se tak náporu automobilů zatím nezbavilo. Řadu opatření teď chystá i Zlín, a to modré zóny a záchytná parkoviště.
12. 4. 2024|

Centrem Prahy proběhli závodníci. Řada nevydržela vedro, záchranáři aktivovali traumaplán

Neobvyklou dohru má Pražský půlmaraton. Po závodu v ulicích města aktivovala záchranná služba traumaplán, protože velké množství běžců mělo zdravotní potíže. Běh totiž provázelo neobvykle teplé počasí. Traumaplán byl asi po dvou hodinách ukončen. Kvůli závodu byla také rozsáhlá dopravní omezení včetně krátkodobých výluk tramvají. Nejdéle byla dopravně ochromená část Holešovic –na Bubenském nábřeží u tržnice, kde byl start a cíl půlmaratonu, trvala uzavírka až do večera.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 20:50|

Jihlava upravila parkovací zóny. Někteří návštěvníci se v nich však stále nevyznají

Od velikonočních svátků se pozměnila pravidla parkování a placení za něj v ulicích Jihlavy. Město je přizpůsobilo datům, která shromáždil monitorovací vůz. Výsledkem mimo jiné je, že na vyhrazených místech lze stát zdarma. Zároveň ale zůstává parkovací systém tak složitý, že se v něm někteří návštěvníci nevyznají, i když barevně odlišené zóny v Jihlavě existují téměř již rok.
4. 4. 2024|

Místo strážníků hlídají někde pořádek bezpečnostní agentury. Stejné pravomoci ale nemají

Města si začínají najímat bezpečnostní agentury. Částečně tím řeší problémy s nedostatkem vlastních strážníků nebo omezenou možností využívat městské policisty z okolních měst. I když jsou pravomoci agentur oproti běžným strážníkům omezené, podle radnic dokážou i tak třeba ohlídat správné parkování.
22. 3. 2024|

Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují

V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|

Celnice v Rozvadově ustoupí parkovišti. ŘSD slibuje u dálnice stovky nových míst

Bývalá celnice u dálnice D5 v Rozvadově jde k zemi. Ředitelství silnic a dálnic se rozhodlo zbourat devět budov, které nemají od vstupu Česka do schengenského prostoru využití. Vzniklý prostor chce využít k rozšíření parkoviště, na němž se zásadně zvýší počet prakovacích míst pro kamiony a zbude i na osobní auta.
7. 3. 2024|

Radnice kritizuje vznik bytů na Barrandovských terasách. Jde o apartmánový hotel, tvrdí investor

Rekonstrukce Barrandovských teras v Praze se stala předmětem sporu. Radnice městské části Praha 5 nesouhlasí se záměrem developera v těsné blízkosti památkově chráněné restaurace z doby první republiky. Podle radnice investor porušil územní plán výstavbou nových bytových domů, ten se ale hájí, že jde o apartmány. Městská část uvedla, že připravuje právní kroky.
1. 3. 2024|

V Novém Městě na Moravě začalo biatlonové mistrovství. Očekává až 200 tisíc návštěvníků

V Novém Městě na Moravě začalo večer mistrovství světa v biatlonu. Organizátoři předpokládají, že do města s deseti tisíci stálými obyvateli dorazí do 18. února – kdy šampionát skončí – až 200 tisíc sportovních fanoušků. Kvůli dopravnímu náporu jsou uzavřené některé silnice, na příliv návštěvníků se chystají i ubytovatelé nebo policisté.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 13:55|

Kolapsu dopravy v Jizerských horách má předejít nový systém. Řidiče navede na nevytížená parkoviště

Návštěvníci Jizerských hor mají k dispozici nový dopravně-informační systém. Má zabránit kolapsu hlavně v horském středisku Bedřichov a řidiče nasměrovat k méně zaplněným parkovištím. Systém za dvanáct milionů zaplatil Liberecký kraj.
26. 1. 2024|

Hradec Králové chystá přeměnu Velkého náměstí. Parkovacích míst má výrazně ubýt

Mnoho let chystaná rekonstrukce historického Velkého náměstí v Hradci Králové by mohla začít v roce 2027. Odhad nákladů činí 260 až 300 milionů korun. Obnovu radnice plánuje podle nového konceptu. Celé náměstí by mělo být sdílenou zónou, v níž není upřednostněna žádná forma dopravy, řekli ve čtvrtek představitelé města. Proti chystané přestavbě vznikla petice, kritikům hlavně vadí výrazná redukce parkovacích míst.
25. 1. 2024|

Elektroauta budou v Praze zdarma parkovat v zónách do konce roku

Elektromobily a auta na hybridní pohon budou stát v pražských parkovacích zónách zdarma do konce letošního roku. Původně chtělo město tuto výhodu zrušit od 1. ledna, kvůli nedokončené změně pravidel to ale odložilo. Řidiči budou moci do konce letoška rovněž využívat přenosná povolení k parkování, která plánuje vedení města rovněž zrušit. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Vedení metropole plánuje změnu pravidel provozování zón, k návrhu nyní jednotlivé radnice zasílají své připomínky.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 19:34|

Řidiči už z ignorování pokut za špatné parkování nevyváznou lacino

Neplacení pokut za špatné parkování se nově může pořádně prodražit. Dosud byla nejvyšší možná souhrnná pokuta 2500 korun, nově to může být i desetinásobek. Úřadům změnu umožňuje novela silničního zákona. Cílí hlavně na lidi, kteří placení parkovného ignorují úmyslně.
5. 1. 2024|

V Liberci funguje nový parkovací dům. Jedno místo vyšlo zhruba na milion korun

Řidiči nově mohou nechat auto v parkovacím domě u krajského úřadu v Liberci, a to za šedesát korun na den. K tomu získají i jízdenku na MHD. Celkem 244 parkovacích míst vyšlo na 246 milionů korun, za stání jednoho auta tak kraj zaplatil asi milion korun. Podle liberecké opozice jde o nejdražší parkování v Čechách, hejtman Martin Půta (SLK) mluví o nezbytné investici. Opozici se zároveň nelíbí, že parkovací dům vyrostl v centru – místo aby stál na okraji města.
2. 1. 2024|

Proti kolonám v centru potřebuje Praha jinou zbraň než okruhy, hájí náměstek i dopravní expert zpoplatnění vjezdu

Praha se chystá změnit systém parkování a zároveň dál připravuje zpoplatnění průjezdu po části pravého vltavského nábřeží a Malou Stranou. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) řekl v Událostech, komentářích, že nepovažuje problematiku zpoplatnění vjezdu do části centra za závislou na dostavbě kapacitních okruhů. Ty i podle dopravního experta Michala Vojtíška auta do Prahy spíše přivedou, než že by jejich počet limitovaly.
6. 12. 2023|

Praha změní systém parkovacích zón, návštěvníci mohu zastavit ve všech částech

Pražský magistrát upraví systém parkovacích zón. Zruší například přenosná parkovací oprávnění nebo parkování zdarma pro elektromobily. Naopak zavede celoměstské parkovací karty pro návštěvníky, za parkování bude nově možné platit měsíčně a vznikne možnost povolení pro zásobování. Rozsah zón se zatím měnit nebude, stejně tak bude město ještě řešit cenu parkovného, řekl primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti). Zóny začaly fungovat v 90. letech a platí zejména v centru a širším centru města. Rezidenti za roční parkovací kartu platí 1200 korun.
5. 12. 2023|

Stavba pardubického parkovacího domu se částečně zastavila kvůli elektrickému vedení v zemi

Stavební firma přerušila práce na parkovacím domě v Pardubicích. Ten figuruje v aktuální kauze údajného manipulování s veřejnými zakázkami, ale s tím přerušení stavby nesouvisí – je to kvůli vysokonapěťové přípojce v zemi. Ta měla být podle stavební firmy již dávno přeložena, ale není. Investor ujišťuje, že se stavba i tak stihne, městská opozice se však obává zpoždění i možného navýšení nákladů.
30. 11. 2023|

Řidiči v Jihlavě se snaží parkovat, kde se dá, hlavně zadarmo. Město chystá změny

Řidiči v Jihlavě se snaží „za každou cenu“ najít bezplatné místo k parkování. Často svá auta odstaví i na místech, která k dlouhodobému stání určena nejsou, například u škol nebo supermarketů. Reagují tím na nový parkovací systém, který Jihlava v centru města zavedla před půl rokem. Například supermarkety teď chtějí na svá parkoviště instalovat závory.
28. 11. 2023|

Chodník jako parkoviště. Počet přestupků hlavně ve velkých městech roste

Ve velkých městech napříč republikou dochází stále častěji k nedovolenému parkování na chodnících. Potvrdili to strážníci z řady českých měst. Auta zaparkovaná na chodníku přitom znemožňují bezpečnou chůzi pěších nebo blokují průjezd vozidel veřejné hromadné dopravy. Města na situaci reagují budováním zábran i výstavbou nových parkovacích objektů. Řada řidičů tvrdí, že špatně parkují hlavně kvůli nedostatku parkovacích míst.
21. 10. 2023|

V Liberci zdraží parkování. Radní hovoří o podpoře MHD, ta ale nejspíše zdraží též

V Liberci dvojnásobně zdraží parkování, a to krátkodobé na městských parkovištích i dlouhodobé v modrých zónách. Vedení města to zdůvodnilo ambicí dostat více lidí do městské hromadné dopravy, liberečtí radní ale zároveň se zvýšením parkovného schválili i záměr zvýšení jízdného v MHD. Papírové jízdenky by mohly zdražit o deset korun na 34 korun a elektronické o čtyři koruny na 28.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 15:53|

Zóna ČT24: Špatné parkování ztěžuje práci hasičům, osvětu nabízí kampaň Vteřiny pro život

Špatné parkování často komplikuje práci záchranářům. Zejména na sídlištích nechávají lidé zaparkovaná auta někdy i v křižovatkách. Využívají každého volného místa, i když je to proti předpisům. Jihomoravští hasiči proto odstartovali novou informační kampaň Vteřiny pro život. Chtějí upozornit na to, že nesprávné parkování může někoho stát i život. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24, který se věnoval také nákupu stíhaček F-35, izraelským protiraketovým systémům nebo výsledkům slovenských parlamentních voleb.
1. 10. 2023|

Nechceme, aby elektrokoloběžky jezdily po centru, řekla starostka Prahy 1 v debatě s manažerkou Lime

Praha 1 zakazuje parkování elektrických sdílených koloběžek na svých komunikacích a prostranstvích. To samé chce i po magistrátu hlavního města. Koloběžky by tak neměly stát na celém území památkové rezervace. Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) v Událostech, komentářích sdělila, že elektrokoloběžky obyvatelům přinášejí pouze negativa. Manažerka pro veřejnou politiku společnosti Lime Lucie Krahulcová si myslí, že se nevyčerpaly všechny možnosti, jak službu regulovat.
16. 9. 2023|

Praha 1 zakáže parkování sdílených elektrických koloběžek

Radnice Prahy 1 se chystá zakázat parkování sdílených elektrokoloběžek na komunikacích a prostranstvích, které má ve své správě. Těch je menšina, městská část proto zároveň osloví magistrát, aby učinil totéž v celé památkové rezervaci. Schválili to ve středu zastupitelé městské části. Krok je podle vedení radnice možný s odkazem na metodiku, kterou vypracovala ministerstva dopravy a vnitra. Elektrokoloběžky nabízejí k zapůjčení v Praze firmy Bolt a Lime.
13. 9. 2023|

Nový parkovací systém na Svatém Kopečku má podle zoo dál problémy. Město tvrdí, že funguje

Olomouc od stavební firmy převzala nový parkovací systém u zoologické zahrady na Svatém Kopečku. Stál patnáct milionů korun a součástí je čtrnáct digitálních cedulí, které informují o kapacitě pěti parkovišť. Podle vedení města systém funguje. Zpočátku ale vykazoval závady a drobné komplikace podle zahrady stále přetrvávají.
26. 8. 2023|