TÉMA

Klíště

Teplý víkend zvýší aktivitu klíšťat. Pozor si musí dát i lidé ve městech

S rostoucími teplotami se o víkendu zvýší aktivita klíšťat. Ta se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyšplhá na 3. stupeň, který představuje střední riziko napadení. Obezřetní by měli být lidé v lesích, ale i městských parcích. Nejčastěji se lidé nakazí bakteriemi lymeské borreliózy. Ta se od začátku roku podle dat Státního zdravotního ústavu potvrdila ve více než třech stovkách případů.
5. 4. 2024|

Klíšťata ve městech jsou nakažená nebezpečnými nemocemi častěji než ta v lese

V městských parcích se podle českých vědců vyskytují nakažená klíšťata častěji než v lesích. Loni jich nasbírali asi 3300 z parků v krajských městech, vyšetřili přes 2100. Každé čtvrté přenášelo boreliózu. V tiskové zprávě o tom informovaly Státní zdravotní ústav (SZÚ), Biologické centrum Akademie věd ČR (AV ČR) a Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO). Do projektu na sledování tohoto hmyzu se může zapojit i veřejnost, hlásit a fotit má klíšťata ve městech i mimo ně.
22. 3. 2024|

Klíšťata jsou kvůli nezvykle teplému počasí již aktivní. Odborníci radí, aby se lidé důkladně prohlíželi

Nezvykle teplé únorové počasí podpořilo i aktivitu klíšťat. Ta začínají být aktivní, když teploty několik dní přesahují pět stupňů Celsia. Nejsou pouze v lese, ale také například v městských parcích. Odborníci proto varují, aby se lidé po procházkách prohlédli, a to zejména kvůli nemocem, které tito paraziti přenášejí – borelióze a encefalitidě. Proti druhé zmíněné nemoci se dá očkovat a podle odborníků je nyní na vakcínu nejvhodnější doba. „Člověku, který nebyl ještě očkován, se doporučuje, aby si nechal co nejdřív aplikovat první dávku vakcíny. Za měsíc druhou dávku vakcíny a čtrnáct dní poté, to znamená za jeden a půl měsíce, je již chráněn,“ vysvětluje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Očkovaní lidé by si měli zkontrolovat, jestli není čas na posilovací dávku. Nejdřív tři roky po prvním dokončení základního očkování, potom po pěti letech.
26. 2. 2024|

Po kousnutí klíštětem získal superschopnost. Americký biolog může dát lidstvu vakcínu, o které ani nesnilo

Příběh jako z laciného komiksu. Mladý vědec vášnivě zaujatý pro svůj obor se stane obětí svého výzkumu. Při nehodě ale dostane schopnost, která může pomoci celému lidstvu. Tohle ale není superhrdinský komiks, tento příběh je realita.
8. 8. 2023|

Počet případů boreliózy roste, infikovanost klíšťat v Česku je vysoká

Počet případů lymské boreliózy přenášené klíšťaty roste. Během prvního letošního pololetí už zdravotníci zaznamenali přes 920 případů, o zhruba desetinu více než loni. Platí přitom stále stejná doporučení — používat repelenty a po pobytu v přírodě si zkontrolovat kůži.
15. 7. 2023|

Základní ošetření dětí by měly školy zvládnout, některé to ale odmítají. Ministerstvo sestaví pravidla

Školy i školky stále častěji řeší postup u žáků s diabetem, celiakií nebo při vytahování klíšťat. Legislativa jim tento typ zdravotních služeb provádět umožňuje, některé školy to ale odmítají. Resort zdravotnictví proto jedná o sjednocení pravidel.
19. 6. 2023|

Každé desáté klíště přenáší boreliózu. Nakažených je o čtvrtinu víc než vloni

Během května vzrostl počet nakažených lymskou boreliózou o 151 případů. Celkově se tak tento rok nakazilo 567 lidí, to je o čtvrtinu víc než ve stejném období vloni. Nemoc aktuálně přenáší každé desáté klíště. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Naopak počet nakažených klíšťovou encefalitidou se oproti loňsku nemění. Podle meteorologů jsou tento týden klíšťata vůbec nejaktivnější za celou dosavadní sezonu, vloni to bylo o dva týdny dřív. Případů tak bude podle odborníků ještě výrazně přibývat.
8. 6. 2023|

Nová aplikace předpovídá aktivitu klíšťat i riziko boreliózy

Nová mobilní aplikace Klíšťapka, kterou vyvinuli čeští vědci spolu s lesnickými organizacemi, chce pomoct lidem předpovídat aktivitu klíšťat a riziko nákazy lymskou boreliózou. Kromě interaktivní mapy aplikace nabízí i návody na prevenci a správné odstranění přisátého klíštěte, stejně jako informace o druzích klíšťat a vysvětlení mýtů, které se s nimi pojí.
20. 5. 2023|

Stoupá počet případů boreliózy a encefalitidy. Kvůli mírné zimě přežila i loňská klíšťata

V Česku meziročně přibylo případů nákazy lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Ukazují to data krajských hygienických stanic (KHS). Podle odborníků je důvodem především klima, kvůli kterému přibývá klíšťat. Ta se v současnosti vyskytují i ve vyšších nadmořských výškách, kde se jim dříve kvůli chladnějším teplotám nedařilo. Onemocnění mohou vést až k úmrtí, lidé by se proto podle lékařů měli před klíšťaty co nejúčinněji chránit.
18. 5. 2023|

Aktivita klíšťat stoupá. Na většině území je na nejvyšším stupni

Aktivita klíšťat je v těchto dnech vysoká až mimořádná. Vyplývá to z mapy předpovědi aktivity klíšťat, kterou na svém webu zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle ČHMÚ nyní nastává vrchol sezony klíšťat – jejich aktivita bude v květnu i nadále zvýšená.
10. 5. 2023|

Vytáhnout pomocí pinzety a nekroutit. S teplým počasím roste aktivita klíšťat

Teplé počasí zapříčinilo vyšší aktivitu klíšťat. Dle odborníků je klíčová prevence, jako je použití repelentu a vyhýbání se křovinám či zarostlým okrajům lesů, potoků a řek. Lidé by se také měli pravidelně kontrolovat. Pokud člověk klíště na svém těle objeví, důležité je vyndat ho co nejdříve. Klíšťata přenáší lymskou boreliózu či klíšťovou encefalitidu, která může mít závažné dopady, a to někdy i u mladých lidí. Přímá léčba na encefalitidu sice neexistuje, ale předcházet se jí dá pomocí očkování.
23. 4. 2023|
Doporučujeme

Lymskou boreliózu mělo už 14 procent lidí na Zemi. Nejhůř postižená je střední Evropa

Lymskou boreliózou už trpí nebo trpělo víc než 14 procent světové populace. Ukázala to rozsáhlá studie protilátek, která probíhala v celém světě. Vůbec nejohroženější jsou lidé ve střední a západní Evropě, zejména některé věkové a sociální skupiny.
15. 6. 2022|

Veterináři letos registrují první případy klíšťové boreliózy u psů, přispívá k tomu teplé a vlhké jaro

Zvěrolékaři v Česku v tomto roce registrují první případy nákazy klíšťovou boreliózou u psů. Potvrdili to veterináři, které Česká televize oslovila. Podle meteorologů teplé a vlhké počasí letos na jaře aktivitě klíšťat přeje. Infikované klíště může psy nakazit taky encefalitidou nebo anaplazmózou. Nejúčinnější ochranou jsou tablety proti vnějším parazitům a očkování.
24. 5. 2022|

Klíšťata jsou mimořádně aktivní, odborníci varují před nemocemi

Odborníci varují před klíšťaty. Aktuálně je jejich aktivita na nejvyšším možném, tedy pátém stupni. Meteorologové doporučují nepodceňovat riziko napadení klíštětem. Tento roztoč je nejčastějším přenašečem lymské boreliózy. Letos dosáhl průměrný výskyt klíštat pozitivních na borelii deseti procent.
23. 7. 2021|

Aktivita klíšťat stoupla na nejvyšší stupeň, riziko napadení je mimořádné

Aktivita klíšťat je v celé republice na pátém, nejvyšším stupni, který znamená mimořádné riziko, uvedli meteorologové. Doporučují při pobytu v přírodě používat repelent, vhodně se obléknout a pokud možno se pohybovat po zpevněných cestách mimo porost a vysokou trávu. Po návratu je vhodné se důkladně prohlédnout a případně co nejdříve odstranit přisátá klíšťata.
11. 7. 2021|

Klíšťata mohou přenášet i jiné infekce než boreliózu a encefalitidu. Vědci vytvořili mapu jejich výskytu

Vědci z Olomouce a Brna zmapovali v České republice výskyt čtyř méně známých klíšťových infekcí, které mohou u lidí s oslabenou imunitou ohrozit jejich zdraví nebo dokonce život. Výsledkem několikaletého výzkumu jsou mapy znázorňující intenzitu výskytu klíšťaty přenášených patogenů anaplasmy, rickettsie, neoehrlichie a babesie. Pomůže to při prevenci i diagnostice nákaz.
10. 2. 2021|

Spalniček i neštovic loni výrazně ubylo, pomohlo omezení sociálních kontaktů i zvýšená hygiena

Infekčních onemocnění vloni výrazně ubylo. Vyplývá to ze statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) za celý rok 2020. Výrazný propad ústav registruje například v počtu nahlášených nákaz neštovicemi, spálou a meningitidou. Spalniček se objevily jen čtyři případy, což je nejméně za posledních deset let. Pomohlo tomu uzavření škol a epidemiologická opatření zavedená v souvislosti se šířením koronaviru. Naopak případů klíšťové encefalitidy znovu přibylo.
8. 1. 2021|

Počet nakažených klíšťovou encefalitidou v červenci výrazně narostl

V červenci se klíšťovou encefalitidou v Česku nakazilo 208 lidí. Nemocných přibylo víc než za celé první pololetí. Na červenec připadá i téměř čtyřicet procent z celkového počtu letos nakažených lymeskou boreliózou. Informace České televizi poskytl Státní zdravotní ústav (SZÚ).
6. 8. 2020|

Aktivita klíšťat stoupá. Případů encefalitidy přibylo oproti loňsku zhruba o čtvrtinu

V Česku přibývá případů klíšťové encefalitidy, do konce června se nakazilo už 158 lidí. Meziročně jde o nárůst asi o 25 procent. Státní zdravotní ústav ale naopak eviduje méně případů boreliózy, za prvních šest měsíců letošního roku jich bylo 1035, což je zhruba o sedmdesát méně než v loňském roce. Nejvíce případů nákazy bývá v letních měsících, kdy lidé častěji chodí do přírody.
15. 7. 2020Aktualizováno15. 7. 2020, 14:28|

V Česku přibývá exotických klíšťat. Včetně dva a půl centimetrů velkých druhů z Afriky

Do České republiky se dostávají exotické druhy klíšťat a s nimi i nová infekční onemocnění zdejších zvířat. Podle posledních vědeckých údajů je v zemi možné nalézt početně zastoupeného pijáka lužního i klíště rodu Hyalomma, které pochází z jižní Evropy a subsaharské Afriky a může se nasát až do velikosti 2,5 centimetru. Nové druhy přinášejí i nová onemocnění pro domácí zvířata.
18. 6. 2020|

Očkování proti lymské borelióze na dosah. Čeští vědci úspěšně otestovali novou látku

Vědci z českobudějovického Biologického centra Akademie věd České republiky (AV ČR) úspěšně otestovali látku, ze které by se mohla vyrábět vakcína proti lymské borelióze. Nemoc, kterou způsobují bakterie rodu borelia, přenášejí klíšťata. Přípravek vykazuje proti boreliím stoprocentní účinnost. Výsledky byly publikovány na začátku května v odborném časopisu NPJ Vaccines (Nature Partner Journals).
27. 5. 2020Aktualizováno27. 5. 2020, 17:36|

Klíšťata jsou na vrcholu aktivity, umocňují ji přemnožení hlodavci

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) předpovídá na středu výraznou aktivitu klíšťat. Konkrétně na stupni 9 z desetibodové stupnice, což znamená nejvyšší riziko. Známý přenašeč nebezpečné klíšťové encefalitidy nakazil v loňském roce 774 lidí, nejvíce za posledních osm let. Letos už Státní zdravotní ústav (SZÚ) zaznamenal 38 nemocných. Lymeskou boreliózou se zatím nakazilo méně lidí než loni.
27. 5. 2020|

Ne každá bolest kloubů je borelióza. Mladí lékaři se učili, kdy správně nasadit antibiotika

Na lymskou boreliózu se občas léčí i lidé, kteří ve skutečnosti trpí jinou nemocí – a nevhodné braní antibiotik jim může uškodit. Poznat chorobu není jednoduché: falešné indicie občas přinesou i krevní testy. Jak postupovat správně, se v sobotu učili lékaři v Brně.
9. 2. 2020|

Lidé nosí klíšťata do laboratoře. Nákazu však potvrdí jen krevní testy

Lidé stále častěji přinášejí do laboratoří vytažená klíšťata, odborníci je poté vyšetřují, zda nejsou zdrojem lymské boreliózy nebo klíšťové encefalitidy. Za takový rozbor pacienti zaplatí několik stovek korun. Kritici však namítají, že přítomnost bakterie borelie nebo viru, který způsobuje encefalitidu, neznamená, že se nemocí člověk nakazil. Zaručené výsledky přinesou pouze krevní testy u pacientů.
23. 8. 2019|