TÉMA

D55

Stavbaři začali opravovat frekventovanou silnici I/49 v Otrokovicích, omezilo to i MHD

Stavbaři v úterý začali opravovat povrch frekventované silnice I/49 v Otrokovicích-Kvítkovicích na Zlínsku. Pracují ve směru od Zlína, průjezdný je tam jeden ze dvou jízdních pruhů. V opačném směru zůstávají v provozu oba jízdní pruhy, řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Lucie Trubelíková. Oprava by měla být hotová do poloviny května, dotkla se i provozu linek MHD.
2. 4. 2024|

Ptáky ochrání před provozem na D55 sítě, budou na prvním dálničním úseku v Česku

Ptáky a netopýry ochrání před provozem na budované dálnici D55 mezi Starým Městem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku obří sítě. Jde o první dálniční úsek v České republice, na kterém budou nainstalovány, informovali zástupci Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) a společnosti Skanska, která 8,8 kilometru dlouhý úsek D55 staví. Jeho zprovoznění plánuje ŘSD na letošní prosinec.
8. 2. 2024|

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Začala stavba D55 mezi Olomoucí a Kokory. S Přerovem ji má nová dálnice propojit v roce 2028

Nová dálnice D55 by mohla propojit Olomouc s Přerovem v roce 2028. V úterý byla zahájena stavba její první části mezi Olomoucí a Kokory, dokončena bude v roce 2025. Souběžně pak začne stavba druhé poloviny z Kokor do Přerova. Informoval o tom šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Dálnice D55 je přeložkou silnice první třídy, která Přerov s Olomoucí spojuje přes několik obcí. Vesnicemi denně projede až dvacet tisíc aut a silnice je místem častých nehod.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 15:18|

Silničáři začali stavět nový dálniční most přes řeku Moravu u Napajedel na Zlínsku

U Napajedel na Zlínsku začali ve čtvrtek silničáři stavět nový dálniční mostu na D55 přes řeku Moravu. Podle plánů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má být zprovozněn v srpnu 2025, řekl při zahájení stavby generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Náklady na vybudování dálničního mostu o délce 145 metrů jsou 674 milionů korun bez DPH.
20. 4. 2023|

Kupka slibuje výhled dopravních staveb na deset let, do roku 2033 chce mít hotovou dálniční síť

Základní síť dálnic v České republice by měla být do roku 2033 hotová. Řekl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při představení konkrétních plánů výstavby silnic a dálnic pro letošek. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla se navíc daří v poslední době výstavbu zrychlovat. Letos by se díky tomu mohlo otevřít více nových kilometrů dálnic, než silničáři původně předpokládali. Mátl očekává, že se také podaří zkrátit některá zpoždění, která v minulosti na stavbách vznikla.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 20:41|

Staví se rekordní množství silnic, řidiči z toho budou mít užitek spíš až příští rok

Nikdy v historii novodobého Česka se nestavělo tolik silnic najednou. Pracuje se na víc než dvou stech čtyřiceti kilometrech nových dálnic a silnic první třídy. Řidiči to ale pocítí až příští rok, protože letos se otevřou spíš jen krátké úseky. Otazník se navíc vznáší nad financováním, ani rozpočet na letošek není zdaleka zajištěný. A v dalších letech bude zřejmě ještě hůř.
14. 1. 2023|

Stavba dálnice D49 uzavře na rok a půl silnici na Kroměřížsku. Řidiči budou muset jezdit objížďkou

Pokračující stavba dálnice D49 si vyžádá uzavírku silnice mezi Zahnašovicemi a Martinicemi na Kroměřížsku. Omezení začne platit v úterý 8. listopadu a potrvá zhruba rok a půl, maximálně dva roky. Objízdná trasa povede přes město Holešov, řekl ve středu ředitel zlínského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Karel Chudárek.
2. 11. 2022|

Mezi Bzencem a Moravským Pískem začala stavba dálnice D55, potrvá dva roky

Mezi Bzencem a Moravským Pískem na Hodonínsku začala stavba čtyřkilometrového úseku dálnice D55. Stavět se má dva roky, stát bude 1,16 miliardy korun. Aktuálně je tak ve výstavbě souvislý 21 kilometrů dlouhý úsek této dálnice od Bzence na jihu až k Babicím na severu.
27. 9. 2022|

Křižovatky ve Veselí nad Moravou nahradily kruhové objezdy. Zvýší bezpečnost v centru

Ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku silničáři otevřeli dvě nové okružní křižovatky, které městem provádějí dopravu na vytížených silnicích první třídy 54 a 55. Za stavbu zaplatilo Ředitelství silnic a dálnic čtyřicet pět milionů korun a trvala dva roky.
9. 9. 2022|

ŘSD zprovoznilo zrekonstruovanou silnici I/55 v Kunovicích. Dopravu z města odvede až dálnice

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo zrekonstruovanou silnici I/55 v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Od rána řidiči opět projíždějí centrem města bez dopravního omezení a nemusejí využívat objízdné trasy. Cílem rekonstrukce bylo zlepšení dopravní situace ve městě, zvýšení bezpečnosti pro všechny účastníky provozu i zlepšení průjezdnosti. Stavba začala loni v červenci a byla rozdělena na dvě části, stála sto dvacet milionů korun.
8. 8. 2022|

Řidiči poprvé projeli částí mimoúrovňové křižovatky dálnice D55

Silničáři v pátek odpoledne zprovoznili čerstvě dokončenou část mimoúrovňové křižovatky u Starého Města na Uherskohradišťsku. Ta je součástí právě budovaného úseku dálnice D55 za téměř tři miliardy korun. Blízké obce se díky němu zbaví tranzitní dopravy.
17. 6. 2022|

Stavba části D55 se kvůli inflaci prodraží. Cena může vyrůst až o třicet procent

Až o jeden a půl miliardy korun může rostoucí inflace prodražit stavbu dvou úseků dálnice D55. Cena dvou částí dálnice mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku a Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku se tak zvýší odhadem i o 30 procent, řekl v úterý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) mají smlouvy se zhotoviteli obou staveb inflační doložky, díky kterým budou moci navýšení ceny uplatnit. ŘSD plánuje úseky zprovoznit v roce 2024.
7. 6. 2022|

Archeologové našli u Bzence keltskou železářskou pec ze třetího století před Kristem

Archeologové ze společnosti Archaia objevili při průzkumu v místě budoucí D55 keltskou železářskou pec, která pochází ze třetího století před naším letopočtem. Nález je o to cennější, že navazuje na objev pozůstatků osady ze stejného období.
4. 3. 2022|

V Otrokovicích se obávají návratu husté dopravy. Nová část obchvatu je zpoplatněná

Lidé z Otrokovic na Zlínsku se obávají, že se do města vrátí hustá doprava. Tamní dálniční obchvat totiž rozpůlily poplatky – jeho starší polovina je bezplatná, na novější části je však povinná dálniční známka. Ministerstvo dopravy totiž v celém Česku přestalo udělovat výjimky pro nové úseky dálničních obchvatů. V budoucnu by se tak do problémů mohla dostat i další města a obce v zemi.
5. 1. 2022|

Rok 2021 obohatil dálniční síť o téměř 47 kilometrů, začalo se stavět dalších více než sedmdesát

V roce 2021 Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo 46,5 kilometru nových dálnic. Tři čtvrtiny z této délky vznikly na východě Čech v blízkosti Hradce Králové, zhruba osm kilometrů připadlo na severozápad Čech a jen tři nové dálniční kilometry přibyly na Moravě. V příštím roce slibují silničáři dalších 25,5 kilometru dálnic. Bude to podstatně menší délka než letos, navíc ji takřka celou „spolykají“ vlastně jen dvě stavby. Roky 2021 a 2022 představují také roky dvou velkých modernizací D1. Ta, která se týkala úseku od středních Čech až na Brněnsko, letos skončila, příští rok začne rozšiřování úseku u Brna na šest pruhů.
30. 12. 2021|

Ministr Havlíček zamítl rozklad proti stavebnímu povolení na úsek D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) zamítl rozklad týkající se stavebního povolení na více než čtyřkilometrový úsek dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku. Povolení, které stavba dostala v létě, tak oficiálně nabyde právní moci.
13. 11. 2021|

Silničáři otevřeli celý jihovýchodní obchvat Otrokovic. Odvede veškerou tranzitní dopravu z města

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo celý jihovýchodní obchvat Otrokovic na Zlínsku, který je součástí dálnice D55. Motoristům začala sloužit i nová okružní křižovatka v Napajedlech na Zlínsku, která propojí silnici I/55 s dálnicí D55.
4. 11. 2021|

Na Slovácku začala stavba dalšího úseku dálnice D55. Zvýší bezpečnost a uleví obcím

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) v úterý odpoledne zahájilo stavbu úseku dálnice D55 mezi Starým Městem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku. Za téměř dvě miliardy korun ho postaví společnost Skanska. Se zprovozněním tahu dlouhého přes osm kilometrů počítají silničáři v roce 2024.
7. 9. 2021|

Bagry vyjely. Za tři roky by mohla být hotová dálnice ze Starého Města do Moravského Písku

Dělníci začali pracovat na stavbě úseku dálnice D55 ze Starého Města na Uherskohradišťsku do Moravského Písku na Hodonínsku. Úsek dlouhý téměř devět kilometrů bude stát necelé dvě miliardy korun. První řidiči tam podle plánu projedou za tři roky.
2. 8. 2021|

Na stavbu D55 ze Starého Města do Moravského Písku přišlo šest nabídek, nejnižší od Skansky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obdrželo šest nabídek na stavbu dálnice D55 ze Starého Města na Uherskohradišťsku do Moravského Písku na Hodonínsku. Nejvýhodnější nabídku za 1,951 miliardy korun podala společnost Skanska, jde zhruba o 75 procent předpokládané hodnoty, uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
1. 4. 2021|

Archeologové našli na staveništi dálnice D55 u Starého Města pozůstatky sídliště z doby železné

Archeologové našli v budoucí trase dálnice D55 mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku pozůstatky sídliště, které předběžně datují do mladší doby železné. Jde zhruba o období mezi lety 480 a 30 před naším letopočtem, kdy se rozvíjela laténská kultura.
18. 3. 2021|

ŘSD musí znovu rozhodnout o námitkách archeologů ohledně D55

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí znovu rozhodnout o námitkách Ústavu archeologické památkové péče (ÚAPP), které se týkaly výběrového řízení na záchranný archeologický průzkum na plánovaném úseku D55 z Babic do Starého města ve Zlínském kraji. Uložil mu to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zároveň zakázal ŘSD s vybraným uskupením uzavřít smlouvu. Proti rozhodnutí nikdo nepodal rozklad, a je tedy pravomocné.
23. 9. 2020|

Dálnici z Babic do Starého Města postaví Eurovia a Strabag. Hotová má být za tři roky

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) vybralo zhotovitele stavby dálnice D55 z Babic do Starého Města na Uherskohradišťsku. Úsek by mělo za 2,85 miliardy korun postavit sdružení společností Eurovia a Strabag. S pracemi se má začít už na podzim a potrvají asi tři roky.
14. 8. 2020|