TÉMA

Emil Filla

Obraz Monte Carlo od Toyen se vydražil téměř za 65 milionů korun

Obraz malířky Toyen nazvaný Monte Carlo z roku 1926 se na nedělní aukci v Praze prodal za 64,8 milionu korun včetně aukční přirážky. Vyvolávací cena díla byla osmnáct milionů korun a konečná cena překročila i maximální předaukční odhad. V nabídce dražby bylo ještě jedno dílo u českých sběratelů mimořádně oblíbené autorky, poválečné plátno Il s’anime z roku 1957, které se nabízelo za sedm milionů korun a prodalo za 13,4 milionu korun.
26. 11. 2023|

Slovenská národní galerie vystavuje hvězdy české moderny a poválečnou architekturu

Slovenská národní galerie připravila dvě výstavy, které se dotýkají českého umění. Pod názvem Hvězdy připomíná umělce české moderny, jako byli František Kupka, Emil Filla nebo Toyen. Druhá výstava se věnuje výjimečným stavbám realizovaným v Československu od šedesátých let do sametové revoluce.
21. 9. 2023|

Kokoschkův obraz za vyvolávací cenu 200 milionů kupce nenašel

Obraz Oskara Kokoschky Žena a Otrok (Frau mit dem Sklaven) vyvolávaný za rekordní sumu 200 milionů korun se na nedělní aukci v Praze neprodal. Tuzemský aukční rekord tak nadále patří obrazu Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, který se loni prodal za 123,6 milionu korun. Kokoschkův obraz nabízela aukční síň Adolf Loos Apartment & Gallery. V jejich aukci se prodalo několik děl za milionové částky.
19. 3. 2023|

Výstavy českého umění: jedna shrnuje 120 let ve zrychlené lekci, další posílá z galerie ven

Dvě pražské galerie se ohlížejí za etapami českého umění. Galerie Zdeněk Sklenář připravila přehledovou výstavu Nepřestávej toužit, která ilustruje vývoj výtvarné scény za posledních sto dvacet let. Galerie Jaroslava Fragnera v instalaci Z galerie ven! mapuje porevoluční umění v tuzemském veřejném prostoru.
9. 8. 2022|

Kraj urovnal spor s majitelkou zámku Peruc, síň Emila Filly by se mohla otevřít v roce 2024

Pamětní síň Emila Filly na zámku v Peruci na Lounsku by se v roce 2024 mohla znovu otevřít veřejnosti. Ústecký kraj se po letech sporů dohodl na podmínkách provozu síně s majitelkou zámku. V nejbližší době podepíšou obě strany smlouvu na padesát let. Kraj už nebude trvat na věcném břemenu, řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj). Vyjádření majitelky zámku ČTK zjišťuje.
21. 7. 2022|

Originál, nebo padělek? Národní galerie vystavuje vedle obrazů i jejich falzifikáty

V pražském Šternberském paláci jsou vystaveny české i zahraniční falzifikáty z období od patnáctého až do poloviny dvacátého století. Nová výstava Národní galerie tematizuje, jak se dá originál obrazu rozeznat od svého padělku. Expozice je výsledkem zkoumání, do kterého se zapojili kromě pracovníků Národní galerie i specialisté z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd a Kriminalistického ústavu Policie České republiky.
20. 11. 2021|

Je to ten pravý? Padělané umění někdy nepoznají znalci ani autoři

Tržní hodnota děl na jedné z aktuálních výstav v Galerii moderního umění v Hradci Králové by šplhala ke čtvrt miliardě korun. Pokud by ovšem všechna vystavená díla byla pravá. Jenže nejsou. Kurátoři totiž shromáždili do hradecké galerie padělky. Podle kurátorky Petry Příkazské je trh s výtvarným uměním v Česku zamořen falzy odhadem z více než třiceti procent, největší skeptici hovoří dokonce o sedmdesáti až osmdesáti procentech.
3. 10. 2021|

Spor o užívání síně na zámku Peruc rozřešil soud. Majitelka památky musí prostor zpřístupnit galerii

Okresní soud v Lounech v pondělí rozhodl, že je majitelka zámku Peruc Dominika Matušová povinna do šesti měsíců od nabytí právní moci rozsudku zpřístupnit a umožnit Galerii Benedikta Rejta (GBR) užívat Pamětní síň malíře Emila Filly, která na zámku sídlí. Tři místnosti podle soudkyně náleží majitelce, galerie je neužívala. Rozsudek není pravomocný.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 16:01|

Z barabizny opět rokoková kráska. Zámek Peruc na Lounsku se po letech otevírá veřejnosti

Po více než třiceti letech se pro veřejnost otevírá rokokový zámek Peruc na Lounsku. Rozsáhlá obnova začala před pěti lety, kdy změnil majitele. Předtím se do něj opakovaně vloupali zloději a odnesli odtamtud obrazy Emila Filly. Rekonstrukce větší části památky stále pokračuje.
1. 7. 2020|

Recenze: Ó, páchne tu krví, páchne tu slzami

Výstava Jiřího Sozanského, jež je do 17. ledna k vidění v pražském Obecním domě a jež je věnovaná deseti obětím nacistické a bolševické zvůle, nese výstižný název: Amnézie. Připomínat je totiž třeba neustále. A všemi prostředky.
21. 11. 2019|

Kupka, Štyrský, Čapek nebo Toyen. Dvě výstavy představují Generace spolku Mánes

Možnost projít se učebnicí dějin českého výtvarného umění nabízí dvě současné výstavy v Praze, které připomínají více než 120 let tvorby Spolku výtvarných umělců Mánes. Dvojvýstava nazvaná Generace představuje osobnosti typu Antonína Slavíčka, Maxe Švabinského, Emila Filly, Otto Gutfreunda, Václava Špály, Jana Zrzavého, Jindřicha Štyrského, Františka Kupky, Josefa Čapka nebo Toyen.
9. 7. 2019|

Recenze: Spřízněni malbou. Kubišta a Filla disputují v Plzni v souladu i střetu

Výstava Kubišta – Filla, jež začátkem června začala v plzeňské galerii Masné krámy, má výstižný podtitul: Plzeňská disputace. Právě o tu totiž mimořádně vydařené výstavě jde.
23. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 20:48|

V Brně vystavují umělce okouzlené Afrikou

Inspiraci českých výtvarníků africkým kontinentem a jeho kulturou shrnuje výstava v brněnském Pavilonu Anthropos. Okouzlení Afrikou, jak zní název instalace, vzbuzuje přes sto osmdesát děl od pětašedesáti autorů.
19. 5. 2019|

Žádná pohádka. Opravy oddalují návrat Fillových obrazů na Peruc

Už měsíc by měl Ústecký kraj vystavovat obrazy kubistického malíře Emila Filly na zámku v Peruci. Jenže opravy, které začaly před dvěma lety, ještě neskončily. Navíc majiteli historické stavby nevyšel plán přenést do Peruce koncept ze zámku v Dětenicích, který láká návštěvníky na pohádkový areál.
25. 7. 2018|