TÉMA

Jiří Bartoška

Zemřela Jana Hlaváčová, divadelní a filmové herečce bylo 85 let

Ve věku 85 let během sobotního večera zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Pražská rodačka ztvárnila desítky rolí v Národním divadle (ND) nebo v Divadle na Vinohradech. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina „o básnících" i mnoha televizních seriálů. O úmrtí herečky informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 14:56|

Jsem hrdý na její herectví, řekl McGregor o své dceři. Oba hrají ve snímku Druhá šance

Skotský herec Ewan McGregor v sobotu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech přestavil svůj snímek Druhá šance. Jedná se o nezávislý film, ve kterém hraje se svou dcerou Clarou a zároveň ho oba produkují. Během rozhovoru pro ČT zavzpomínal i na svůj čtvrtý snímek Trainspotting, o kterém řekl, že mu změnil život. Později od Jiřího Bartošky převzal Cenu ředitele MFF Karlovy Vary.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 19:52|

Pátek bude na Colours of Ostrava patřit zpěvačce LP i světelné show dronů

Hvězdou druhého dne festivalu Colours of Ostrava byla americká rocková kapela The Killers. Návštěvníkům se představila i skotská rocková kapela Franz Ferdinand či indonéská metalová skupina Voice of Baceprot. Večerní déšť program neovlivnil, v areálu pršelo jen krátkou dobu. Vrcholem pátečního programu bude jedna z hlavních hvězd letošního ročníku, americká zpěvačka LP. Podle informací ČT do festivalu vstoupila investiční skupina Rockaway Capital Jakuba Havrlanta jako strategický investor.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 14:23|

Záznam: Červený koberec k zahájení 56. filmového festivalu ve Varech

V Karlových Varech se sešli hosté slavnostního zahájení šestapadesátého ročníku filmové přehlídky. Červený koberec před hotelem Thermal sledovaly v přímém přenosu i kamery České televize. Úvod 56. ročníku si nenechal ujít například dlouholetý festivalový moderátor Marek Eben, který doprovodil bývalou první dámu Livii Klausovou, herečka Hana Vagnerová, herec a hudebník Jiří Macháček či Jiřina Bohdalová.
1. 7. 2022|

Spor o ruský film: Ukrajinský velvyslanec ho označuje za propagandu, festival ve Varech za kritiku Putinova režimu

V Buči, v Mariupolu, v Černihivu jsme mohli vidět „kulturu“ ruských vojáků, kteří byli vychováni na propagandistických snímcích, napsal ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis v otevřeném dopise. Adresoval ho prezidentovi filmového festivalu v Karlových Varech. Kritizuje, že přehlídka do programu zařadila drama Kapitán Volkonogov uprchl, natočené s ruskou státní podporou. Zástupci festivalu ale snímek považují naopak za kritiku stávajícího ruského režimu.
29. 6. 2022|

Na poslední cestu vyprovázely Josefa Abrháma vzpomínky kolegů i Velorex

Desítky lidí se při bohoslužbě v kostele svaté Anežky České na pražském Spořilově rozloučily s hercem Josefem Abrhámem. Jeden z nejpopulárnějších českých herců zemřel 16. května. Po mši v zaplněném kostele na svého kolegu zavzpomínali na přání Josefa Abrháma mladšího herečky Dagmar Havlová, Eliška Balzerová a Iva Janžurová a herec a režisér Jan Kačer. Za rakví vynášenou z kostela zněl dlouhý potlesk
6. 6. 2022|

Zemřela Eva Zaoralová. Filmová publicistka, která pomohla navrátit prestiž karlovarskému festivalu

Ve čtvrtek, ve věku 89 let, zemřela filmová publicistka Eva Zaoralová. Spojena je především s filmovým festivalem v Karlových Varech, dnes prestižní tuzemskou přehlídku pomohla budovat a vést od porevolučních začátků.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 12:52|

Bajgar v kinech otevřel Kurz manželské touhy. Základem je nebrat se tak strašně vážně, radí

Do celovečerního filmu vstoupil Radek Bajgar jako režisér před pěti lety komedií Teorie tygra. Jeho novinka na divácký hit svým způsobem navazuje. Opět totiž řeší, jak udržet dlouhodobé vztahy. Odpověď hledá v Kurzu manželské touhy, od konce října tragikomedii s detektivní zápletkou uvádějí tuzemská kina. Film vznikl v koprodukci České televize.
1. 11. 2021|

Zbožňovaný je autentický, říká scenárista Kolečko. Nepotřebuje prý definovat, co chce předat

Ve svém novém filmu Zbožňovaný se scenárista a podruhé i režisér Petr Kolečko chopil osobního příběhu inspirovaného jeho dědečkem. Toho si zahrál Jiří Bartoška a v rodinné komedii musí řešit intriky léta utajovaného vztahu. „Pro mě bylo intimní to udělat, protože je to o dědovi, o rodině, o lásce, o odpuštění,“ nastínil Kolečko.
24. 8. 2021|

Petr Kolečko může za nevěru „zbožňovaného“ Bartošky i za vztahy mezi chataři. Podívejte se na ukázky

V září se diváci mohou těšit na dva tituly podle scénáře Petra Kolečka. Do kin se dostane komedie Zbožňovaný o dlouhodobé nevěře a jejích následcích, v hlavní roli s Jiřím Bartoškou. Snímek, který Kolečko i režíroval, vznikl s přispěním České televize. Na obrazovce ČT se začne také na podzim vysílat nový komediální seriál Osada. Sleduje vztahy různorodých lidí, kteří mají ale jedno společné – chataření.
29. 7. 2021|

Festival v Karlových Varech se znovu odkládá, nově se má konat koncem srpna

Letošní 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskuteční ve dnech 20. až 28. srpna 2021. Původně se měl konat v červenci, organizátoři se ho ale rozhodli posunout vzhledem k situaci s covidem-19 v Česku. Loni se místo festivalu konala v desítkách českých měst letní přehlídka Tady Vary, plánovaný listopadový „speciál“ ale museli pořadatelé kvůli epidemické situaci zrušit.
4. 3. 2021Aktualizováno4. 3. 2021, 11:45|

Jiří Bartoška je Zbožňovaný. Inspiroval ho děda Petra Kolečka

Scenárista a také režisér Petr Kolečko dokončil svůj druhý celovečerní film, při jehož natáčení se posadil také na režisérskou židli. V komedii s poučením, že tajemství člověka vždycky dostihnou, obsadil do hlavní role Jiřího Bartošku. Snímek vznikal s pracovním názvem Božský děda, do kin bude nakonec uveden jako Zbožňovaný.
29. 10. 2020|

Bartoška už nechtěl před kameru, ale kývl Kolečkovi a bude z něho Božský děda

Po roli ve filmu Havel už nechtěl před kameru, teď ale Jiří Bartoška natáčí se scenáristou a režisérem Petrem Kolečkem. Spoluautor seriálu Most! prezidenta karlovarského festivalu obsadil do snímku, který zatím nese pracovní název Božský děda.
13. 9. 2020|

Recenze: Autentický Havel. Film Slávka Horáka zachycuje dramatika a státníka především lidsky

Ani dokument, ani přesná historická výpověď. Režisér a scenárista Slávek Horák se úspěšně odstřihl od patosu osobnosti Václava Havla. Divákovi naservíroval na pozadí klíčových historických událostí Československa 20. století uvěřitelný, upřímný portrét dramatika, později státníka, ale hlavně člověka, který čelil nejen komunistickému režimu, ale hlavně sám sobě a svému svědomí. Film Havel ukazuje prvního porevolučního prezidenta z perspektivy, kterou mnohdy zapomínáme. Od roku 1968 až do sametového roku 1989 připomíná stěžejní momenty, které Havla utvářely ještě předtím, než vystoupil na balkonu Melantrichu.
24. 7. 2020|

Věrný pravdě, nevěrný lásce. Filmový Havel se představuje v traileru

Režisér a scenárista Slávek Horák uvede 23. července do kin film inspirovaný prvním českým prezidentem. Snímek s prostým názvem Havel nevypráví hradní kapitolu, ale příběh z disidentských časů. Filmovou novinku více než měsíc před premiérou přibližuje trailer.
16. 6. 2020|

Báli jsme se uzavření světa kvůli koronaviru, shodli se spíkři konference Anti-panic

Jak moc nám život zkomplikovalo uzavření hranic či omezení mezinárodního obchodu? Bude svoboda pohybu a podnikání v Evropě zachována? A jakou roli v tom všem hrají média? Tato témata otevřeli na on-line konferenci Anti-panic generální ředitel ČT Petr Dvořák, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), podnikatel Oliver Dlouhý, výkonný ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Kryštof Mucha a další hosté.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 17:44|

Filmový festival ve Varech zůstane letos „v karanténě“. Uskuteční se až příští rok

Pětapadesátý ročník filmového festivalu v Karlových Varech se konat bude – ale až příští rok. Vynechat letos filmový svátek, který patří k začátku července, se organizátoři rozhodli s ohledem na přetrvající omezení kvůli koronavirové krizi. V původně plánovaném termínu se uskuteční alespoň virtuálně přehlídka projektů pro filmové profesionály KVIFF Eastern Promises. Vary chtějí také neuskutečněný ročník alespoň částečně divákům vynahradit programem „ozvěn“ v kinech.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 09:42|

Jdu na sever… a na jih! Cestovat lze alespoň v iVysílání

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24. Aktuální výběr ukrátí čekání na otevření hranic alespoň cestováním „prstem po obrazovce“.
21. 4. 2020Aktualizováno21. 4. 2020, 18:21|

Taková normální rodinka i Zkáza Dejvického divadla. Zabavte se komediálními seriály

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na filmy, seriály a kulturní pořady. V tomto článku se probíráme komediálními seriály.
18. 3. 2020|
1989

„Balkon revoluce“ patřil nakladatelství. Disidenty tam pustili novináři

Na Václavském náměstí v roce 1989 vystoupil Václav Havel, Alexander Dubček, Marta Kubišová nebo Karel Gott a Karel Kryl. A všichni revoluční davy oslovovali ze slavného balkonu, který patřil k budově nakladatelství Melantrich. V objektu sídlil také deník Svobodné slovo, který do revolučních listopadových událostí promluvil už o něco dříve. Na místo zavedl diváky nedělní Newsroom ČT24.
15. 10. 2019|

Proměny festivalového vizuálu: Od servírky po prasátko

„Kdo je to?“ ptali se asi mnozí návštěvníci karlovarského filmového festivalu v roce 1995, kdy je uhrančivým pohledem z plakátů sledovala dívka v lázni, inspirovaná slavným Erotikonem. Asi by byli překvapeni, kdyby věděli, že jde o servírku, kterou Jiří Bartoška a fotograf Tono Stano oslovili v restauraci u večeře. A u jediného překvapení nezůstalo.
3. 7. 2019|

Ve Varech je asi něco ve vodě, říká Jiří Bartoška. A zve na 54. filmovou kúru

Festival se nedá dělat, pokud v něj člověk nevěří, domnívá se Jiří Bartoška, prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Na úvod 54. ročníku, který začíná 28. června, mluvil v Interview ČT24 o letošních hostech, loňských snězích i budoucnosti festivalového dějiště, hotelu Thermal.
28. 6. 2019|
1989

Praha i venkov, umělci i dělníci. Před 30 lety režimem otřáslo Několik vět

První polovina roku 1989 v Československu se nesla ve znamení sílící aktivity opozice, která postupně pronikala i mimo oblast disentu. Jednou z klíčových událostí té doby byl vznik petice, pod kterou se masově podepisovali představitelé kultury i dělníci. Text Několika vět byl poprvé zveřejněn 22. června v tehdy ilegálních Lidových novinách. Přesně o týden později manifest zazněl na rozhlasové stanici Svobodná Evropa. Petici pak postupně podepsalo na 40 tisíc lidí.
22. 6. 2019|

Jiří Bartoška trpěl Nesnesitelnou lehkostí bytí. Audiokniha ale nakonec vznikla

Vyprávění o lásce, lehkosti a tíze bytí v podání Jiřího Bartošky nabízí nová audioverze slavného románu Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí. Nezkrácená četba v režii Aleše Vrzáka trvá 10 hodin a 46 minut. V rozhovoru pro ČT24 Bartoška připustil, že chtěl nahrávání obtížného textu ukončit, ale podpora od Kundery ho přiměla pokračovat.
26. 12. 2018|