TÉMA

Ostravice

Sněžení dál komplikuje dopravu v Česku. Na Vysočině hlásí 17 nehod za dvě hodiny

Desítky tisíc odběratelů hlavně v Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji se ocitly v úterý bez elektřiny. Napadl těžký mokrý sníh, kterému neodolalo elektrické vedení, respektive stromy, které na dráty popadaly. Počasí zkomplikovalo také dopravu. Na horách zůstal ležet sníh i na některých úsecích komunikací první třídy. Sněžení odpoledne komplikovalo dopravu i ve středních Čechách, na okraji Prahy a na Vysočině.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 22:18|

Uprchlíci z Ukrajiny žili v Ostravici bez vody, na záchod chodili ven. Majitel přitom pobíral miliony

V nevhodných podmínkách a bez vody údajně až sedm měsíců žili uprchlíci z Ukrajiny v ubytovacím zařízení v Ostravici. ČT o tom informovala jedna z bývalých nájemnic. Za lůžko v pokoji pro tři osoby si měla společnost účtovat pět tisíc korun měsíčně. Ubytovna je přitom zároveň zaregistrovaná v evidenci nouzového ubytování.
27. 10. 2023|

Ostrava díky mapě ví, která místa ve městě jsou nejteplejší

Ostrava má k dispozici mapu, která ukazuje, ve kterých částech města je nejvyšší nebo nejnižší povrchová teplota. Data mohou posloužit městskému ateliéru při plánování nové výstavby. Ukazují, že nejteplejšími místy jsou v Ostravě centrum města, obchodní centra či průmyslové areály, naopak v Porubě je povrchová teplota nejnižší. Mapu vytvořili na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TU).
29. 7. 2023|

Developerům už nejen zisky, ale i náklady. Obce v Pobeskydí po nich chtějí příspěvek na infrastrukturu

Zastupitelstvo Ostravice schválilo takzvané zásady pro spolupráci s investory. Developeři, kteří tam chtějí stavět, budou nově přispívat do Programu veřejné infrastruktury obce. K podobným krokům přistupují i další obce.
12. 7. 2023|

Pod Pradědem si turisté připlatí za jízdné i parkovné

S letními prázdninami stoupá počet turistů na horách. Často parkují v okolních obcích. Zatímco v beskydské Ostravici už dva roky lidé pod Lysou horou auto nechat nemohou, v Jeseníkách vedení Moravskoslezského kraje zvýšilo ceny za parkování. Nově turisté zaplatí o tři sta korun více. Parkování v nejvýše položeném středisku v Jeseníkách na Ovčárně je nyní stojí osm set korun. Podle tamních chatařů ubývá turistů v okolí Pradědu. Jízdné kraj zdražil od poloviny června. Argumentuje vyššími náklady na provoz rekreační linky.
4. 7. 2023|

Lávka přes řeku Ostravici nabídne nové spojení s kulturní památkou Dolní Vítkovice

Břehy řeky Ostravice překlenula nová lávka podle návrhu architekta Josefa Pleskota. Ostravská lávka bude sloužit jak cyklistům, tak pěším a má usnadnit spojení s kulturní památkou Dolní Vítkovice, přičemž si klade za cíl přilákat turisty. Původně měla být zprovozněna už loni na podzim, avšak stavební komplikace způsobily zpoždění. Podle hejtmana Jana Dohnala (ODS) celková cena stavby přesáhla 103 miliony korun bez DPH.
9. 6. 2023|

Ostrava chce proměnit silnici podél Ostravice na pěší zónu

Okolí řeky Ostravice v centru Ostravy se mění v místo, kam lidé vyrážejí na procházky nebo na kolo. Nově má za sebou proměnu úsek Havlíčkova nábřeží pod kampusem Ostravské univerzity. Tamní silnici by vedení města rádo proměnilo v pěší zónu, jenže zatím nemá dokončenu objízdnou trasu.
20. 1. 2023|

Výstavy zkoumají dílo architekta Pleskota. Ani po sedmdesátce končit nehodlá

Autor nové podoby Dolních Vítkovic, sto dvaceti realizací, plánů a studií v Praze nebo renovátor historického centra Litomyšli. Za prací architekta Josefa Pleskota se ohlíží Museum Kampa. Pleskot v prosinci oslavil sedmdesátiny, s prací ale rozhodně nekončí.
29. 12. 2022|

Zima ovládla Česko, sníh zkomplikoval dopravu na dálnicích, ve městech i na železnici

Sníh zkomplikoval zejména v pondělí dopoledne silniční dopravu. Stalo se mnoho nehod, na příjezdech do velkých měst se dopoledne tvořily kolony a potíže byly i v městské hromadné dopravě a na železnici. Odpoledne ochromila železniční dopravu porucha trolejí na pražském hlavním nádraží. Silničářům práci komplikoval mráz a místy i silný nárazový vítr. Na silnicích se již situace zlepšila. Český hydrometeorologický ústav vydal také výstrahu na sněhové jazyky, které mohou zkomplikovat cestování i na Vysočině a západně od ní.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 20:49|

Policie kvůli sněhu uzavřela pro kamiony silnici z Ostravice k hranicím se Slovenskem

Policie uzavřela v souvislosti se silným sněžením pro kamiony silnici z Ostravice k hranicím se Slovenskem. Silničáři v neděli ráno uvedli, že na Třinecku vyhlásili kalamitní stav, později ale své vyjádření upravili s tím, že kalamita v regionu není. Po nočním vydatném sněžení však byly silnice v Moravskoslezském kraji většinou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Také v dalších krajích vyzvali silničáři řidiče ke zvýšené opatrnosti. Meteorologové zároveň v neděli zmírnili výstrahu před vydatným sněžením.
11. 12. 2022Aktualizováno11. 12. 2022, 20:19|

Mizí most, který spojuje důl Paskov s nedalekou haldou. Neměl využití a chátral

Státní podnik Diamo začal ve čtvrtek bourat ocelový most, který dříve spojoval Důl Paskov na Frýdecko-Místecku s nedalekou haldou. Po mostu se v minulosti přepravovala hlušina z úpravny dolu právě na haldu, od roku 2017 se už ale nevyužívá a chátrá. Přepravník, který vede nad řekou Ostravicí i železniční tratí, má být zlikvidován během jednoho dne. Celková délka mostu je 800 metrů, Diamo ale rozebere jenom čtyřicetimetrový úsek, který vede nad tratí a cyklotrasou.
7. 10. 2021|

V Ostravě vyroste nový most podle návrhu architekta Kouckého

Most přes řeku Ostravici v oblasti Karoliny nahradí nový. Pro Ostravu ho navrhl architekt Roman Koucký. Budou ho tvořit symetrické, ale zrcadlově otočené konstrukce, vyroben bude z patinující oceli a ze skla. Zhruba dva roky potrvá projektování, další dva pak samotná stavba, hotov by mohl být v roce 2025.
6. 10. 2021|

Po vydatném dešti stouply hladiny řek v Beskydech. Na druhém stupni je Olše nebo Čeladenka

Po vydatném deští stouply hladiny vodních toků v Beskydech. Na Olši v Českém Těšíně a na Čeladence v Čeladné na Frýdecko-Místecku platí druhý stupeň povodňové aktivity, na dalších místech první. Vyplývá to z informací státního podniku Povodí Odry. Podle vedoucího odboru vodohospodářského dispečinku Vladimíra Zdráhala napršelo nejvíce v povodí Olše, Ostravice a Morávky. Zvedly se i řeky ve Zlínském kraji, dosáhly však maximálně prvního stupně.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 12:24|

Na nábřeží v Ostravě roste další visutá galerie s terasou k posezení

V Ostravě pokračuje revitalizace Havlíčkova nábřeží a břehů řeky Ostravice. Dělníci aktuálně pracují pod mostem Miloše Sýkory. Do konce září bude na levém břehu řeky vystavěná visutá galerie. Důležitou částí stavby je také bezpečnější trasa pro cyklisty a chodce, lokalita bude vybavena novými lavičkami a dalším mobiliářem. Poslední fáze se týká samotného centra města. Úpravy budou stát 27 milionů korun.
22. 7. 2021|

Lesy uzavřely parkování pro turisty mířící na Lysou horu. Auta bránila těžké technice v průjezdu

Turisté, kteří míří na Lysou horu, přišli o desítky míst k parkování. Lesy České republiky uzavřely cesty, které vedou přímo na vrchol Beskyd a kde lidé hromadně parkovali, aby si zkrátili cestu. Auta bránila těžké lesní technice v průjezdu a na nevhodné parkování si dlouhodobě stěžovali i místní.
11. 7. 2021|

Obce v Beskydech řeší nedovolené parkování. Zavedou proto kyvadlový autobus

Obce a města v Beskydech bojují s neukázněnými řidiči, kteří přijíždějí do hor. Často parkují, kde se nesmí, mnohdy přímo v chráněném území. Pokud na auto v zákazu vjezdu narazí revírník, ochránce přírody nebo policista, může řidič dostat pokutu až 10 tisíc korun.
16. 6. 2021|

Hladiny řek začaly klesat. Další vydatné srážky meteorologové neočekávají

Situace v Moravskoslezském kraji, kde vydatné deště v posledních dnech zvedly hladiny řek, se začala uklidňovat. První stupeň povodňové aktivity platí už jen na Olši v Dětmarovicích a v Českém Těšíně a Ropičance v Řece. Většina toků kulminovala. I ve Zlínském kraji klesly hladiny řek Velké Stanovnice a Bystřičky pod přehradami na první povodňový stupeň. Další vydatné srážky už meteorologové neočekávají.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 11:05|

Na Moravě zvedá déšť hladiny řek. Velká Stanovnice dosáhla druhého povodňového stupně

Od pondělního rána až do úterý platí pro část Moravy a Slezska výstraha meteorologů na vydatný déšť a zároveň povodňová bdělost nebo i pohotovost. Hladiny mnoha toků už se zvedly ve Zlínském kraji. První stupeň povodňové aktivity značící bdělost platil odpoledne na Bystřičce nad stejnojmennou nádrží, nad jeho spodní hranicí se držela také Lutoninka ve Vizovicích na Zlínsku. Velká Stanovnice pod přehradou v Karolince na Vsetínsku dosáhla druhého stupně. Stoupat mohou také hladiny Ostravice a Olše. Naopak v Praze ani na Berounce již povodeň není.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 19:41|

V Ostravici se v pátek topil muž, další dva jej chtěli zachránit. Všichni tři zemřeli

Tři mladíci ve věku 21 a 24 let se v pátek odpoledne utopili ve Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku. Těla dvou se našla krátce po tragické události. Po třetím mladíkovi policisté pátrali do sobotního dopoledne. V řece tělo našli potápěči, řekla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.
3. 4. 2021Aktualizováno3. 4. 2021, 17:07|

Investujte, vyzvala Schillerová regiony. Nemáme z čeho, přijdeme o desetinu daňových příjmů, reagují obce

Koronavirus dramaticky mění státní rozpočet, ale taky plány obcí a krajů. Letos ztratí minimálně 30 miliard korun z obvyklých daňových příjmů, tedy zhruba desetinu, jenže původní plány počítaly s vyšším výběrem. Regiony navíc nakupovaly ochranné pomůcky a snažily se podpořit ohrožené podnikatele nebo sociální služby. Ministerstvo financí radnice a hejtmanství nabádá k investicím, řada starostů ale vzkazuje, že část investic škrtnou jako první.
10. 5. 2020|

V centru Ostravy vzniknou dvě moderní budovy. Univerzitě mají přilákat zahraniční studenty

Ostravská univerzita (OU) na jaře zahájí stavbu dvou nových moderních budov na výstavišti Černá louka v centru města. Nový campus škole umožní nejenom výuku nových předmětů, ale vedení univerzity doufá, že přiláká i další studenty ze zahraničí. Za jednu miliardu korun by do roku 2022 měla v areálu vzniknout nová Fakulta umění a zázemí pro sportovce. Další úpravy okolí pak plánuje i magistrát.
15. 1. 2020|

Řeka v centru Ostravy dostane vyhlídkovou plošinu, ekologové se ale dalším zásahům vzpírají

V centru Ostravy začaly další úpravy okolí řeky Ostravice, během kterých u řeky vznikne nová vyhlídka a stupňovité schodiště. Město tak nepřímo navazuje na projekt „humanizace řeky“, který měl k jejímu břehu v centru Ostravy přilákat více lidí. Už teď si okolí Ostravice obyvatelé města vybírají pro pořádání pikniků nebo k procházkám, ekologové ale další úpravy koryta kritizují.
5. 6. 2019|
Počasí

Za poslední týdny se stav podzemních vod zlepšil. Polovina vrtů je ale stále pod normálem

Nejnovější data Českého hydrometeorologického ústavu ukazují, jak se vyvíjí sucho v České republice. Ani vydatné deště zatím studny nenaplnily, ačkoliv došlo ke zlepšení zejména na severovýchodní Moravě a ve východních Čechách. Nejhorší situace zůstává na jihovýchodní Moravě.
28. 5. 2019|

Poděkuj horám úklidem. Do Beskyd vyrazilo pět tisíc dobrovolníků, aby je zbavili odpadků

Do lesů na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku ve středu vyrazilo přibližně pět tisíc dobrovolníků, kteří v Beskydech uklízeli v rámci akce Poděkuj horám. Naplnili bezmála 18 velkoobjemových kontejnerů na odpad. Loni se do akce zapojily více než tři tisícovky lidí.
8. 5. 2019Aktualizováno8. 5. 2019, 16:40|