TÉMA

Státní zemědělský intervenční fond

V programu rozvoje venkova chyběly cíle, využití dotací nešlo vyhodnotit, tvrdí NKÚ
Konkrétní a měřitelné cíle nevyžadovaly ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) od žadatelů o dotace z programu rozvoje venkova na roky 2014 až 2020. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad, který chtěl zkontrolovat využití peněz z programu, ale jejich vliv na rozvoj venkova vyhodnotit nemohl. Zároveň obvinil příjemce, že v monitorovacích zprávách uváděli nesprávné údaje, a centrální úřady, že se těmito chybami nijak nezabývaly. Ministerstvo zemědělství nicméně uvedlo, že kontrola nenašla žádné pochybení při administraci, kontrolách či zadávání zakázek z programu, a tvrdí, že monitorovací zprávy využívalo a ověřovalo. Celkový dopad podpory bude podle resortu vyhodnocen v roce 2026.
před 21 h hodinami|ČTK
Firma z Agrofertu vrátila dotaci 1,6 milionu, píše iROZHLAS
Firma Schrom Farms z holdingu Agrofert vrátila státu dotaci 1,6 milionu korun, kterou Evropská komise odmítla proplatit kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál a server iROZHLAS.cz. Evropská komise v minulosti ve svém auditu označila za problematické dotace pro Agrofert z doby Babišovy vlády. Podle auditorů Babiš rozhodoval o záležitostech týkajících se fondů EU a zároveň dál ovládal Agrofert, ačkoliv akcie svých firem vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.
23. 1. 2024|ČTK
Vláda otevřela cestu telemedicíně. Podle lékařské komory jde novela na ruku lobbistickým skupinám
Vláda na středeční schůzi kývla na novelu zákona o zdravotních službách. Norma upravuje pravidla pro elektronické vedení zdravotní dokumentace a upřesňuje, za jakým účelem je možné do nich nahlédnout bez souhlasu pacienta. Zavádí také definici telemedicíny. Kabinet také projednal desítku návrhů na schválení investičních pobídek. Stát podpoří formou investiční pobídky dva tuzemské projekty společností Crytur a Rockwool, rozhodla vláda. V souhrnu na ně přispěje 460 milionů korun.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 19:29|
Evropský program Copernicus díky datům z orbity pomáhá zemědělcům i meteorologům
Program Copernicus sleduje, co se děje na naší planetě. A to i v Česku – jeho očí vidí nejen Prahu, Brno či Ostravu. Z orbity často přicházejí klíčová data. Ta využívají například zemědělci, kteří díky nim mohou optimalizovat množství používané vody, hnojiv nebo postřiků a přesto mít stejné či vyšší výnosy. Pohledy z družic pomáhají i při přírodních katastrofách. Využívali je například němečtí hasiči při zásahu u požáru v Českém Švýcarsku. Program Copernicus (dříve jako iniciativa GMES) má 25 let.
3. 6. 2023|
Agrofert žaluje zemědělský fond, který ukončil předjednané dotace, píše iRozhlas
Firmy z koncernu Agrofert podaly žalobu na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který rozhodl neproplatit dotace u jejich 21 předjednaných projektů. Server iROZHLAS.cz uvedl, že jde o dotace pro společnosti Penam, Olma či Kostelecké uzeniny. Fond žádosti o dotace pozastavil a poté ukončil kvůli unijnímu auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.
1. 6. 2023|
Do Brna, Liberce či Olomouce. Ministři hledají úspory přesunutím části pracovníků mimo Prahu
Hledání úspor na svých resortech začali někteří ministři řešit stěhováním vybraných agend mimo hlavní město. Nájmy mimo Prahu jsou totiž nižší. Zároveň ministři hledají i možnosti, jak své úředníky z více adres dostat jen na jednu.
23. 4. 2023|
Agrofert uspěl se stížností proti vrácení dotace, píše iRozhlas
Ministerstvo zemědělství zrušilo rozhodnutí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), podle kterého měla firma Schrom Farms z koncernu Agrofert vrátit dotaci téměř 1,6 milionu korun. Důvodem rozhodnutí ministerstva byly procesní vady. Fond je musí odstranit a o případu rozhodnout znovu, píše web iROZHLAS.cz. Agrofert patří do svěřenského fondu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).
15. 3. 2023|
Zemědělský fond neproplatí půl miliardy korun dotací firmám Agrofertu, píše iRozhlas
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal ukončovat 28 žádostí o dotace dceřiných společností Agrofertu, firmy tak na své projekty nedostanou více než půl miliardy korun. Poté, co Evropská komise loni na jaře poslala do Česka závěr auditu ke střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) v oblasti zemědělských dotací a vystavila pokutu, je jasné, že Evropská unie peníze neproplatí. Firmy se mohou odvolat nebo i soudně bránit, napsal portál iRozhlas.cz. Holding Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.
15. 2. 2023|
Státní zemědělský intervenční fond povede Petr Dlouhý. Chce zlepšit komunikaci s ministerstvem
Státní zemědělský intervenční (SZIF) fond povede Petr Dlouhý. Funkce generálního ředitele se ujme v pátek 23. prosince. Zvítězil ve výběrovém řízení, které ministerstvo zemědělství vyhlásilo poté, co předchozí ředitel Martin Šebestyán po dohodě skončil ke konci srpna. SZIF rozděluje většinu dotací pro zemědělce, potravináře nebo lesníky. Nový šéf chce zlepšit komunikaci s ministerstvem.
21. 12. 2022|
Česko se už nebude soudit o dotaci pro Agrofert, vláda žalobu na Komisi stáhla, píše iRozhlas
Vláda rozhodla o stažení žaloby na Evropskou komisi kvůli blokované dotaci pro holding Agrofert. Mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová to potvrdila portálu iRozhlas.cz. Dotaci 821 tisíc korun na modernizaci kuřecí farmy v Bílovci na Novojičínsku Komise odmítla proplatit kvůli střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Jeho vláda ji za to zažalovala u Soudního dvora EU.
8. 9. 2022|
Šebestyán končí v čele Státního zemědělského intervenčního fondu
Ve funkci ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) skončí k 31. srpnu Martin Šebestyán. Odchází po vzájemné dohodě s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL). V úterý to uvedl server Seznam Zprávy. Šebestyán čelil kritice, že při vyplácení zemědělských dotací stranil holdingu Agrofert, který bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů.
23. 8. 2022|vkl
Agrofert by mohl vracet dotace ve výši až 4,5 miliardy korun, uvedl Nekula. Koncern to odmítá
Koncern Agrofert by mohl podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) vracet státu a Evropské unii dotace ve výši až 4,5 miliardy korun. Důvodem je střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Nekula to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Mluvčí Agrofertu to však v následném vyjádření pro ČTK odmítl.
19. 6. 2022|
Za chyby v dotacích včetně Babišova střetu zájmů má Česko zaplatit 85 milionů
Evropská komise uložila Česku pokutu více než 85 milionů korun za chyby v zemědělských dotacích. Součástí je i sankce za střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Za toto konkrétní pochybení má Česká republika zaplatit zhruba 1,1 milionu korun. Informoval o tom server iRozhlas. Holding Agrofert, který Babiš vložil do svěřenských fondů, je přesvědčen o tom, že postupoval v souladu s pravidly Česka a EU.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 19:46|daz
Ministerstvo zemědělství obdrželo zprávu o zemědělském auditu k Babišovu střetu zájmů
Česká republika dostala z Evropské unie finální zprávu o zemědělském auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Na Twitteru to ve čtvrtek oznámil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Resort další postup stanoví ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF), který má na starosti vyplácení zemědělských dotací. Fond uvedl, že České republice nehrozí v této souvislosti žádná škoda.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 13:49|
Železná musí kvůli podávání obědů vrátit dotaci, ministerstvo financí obci půjčí
Ministerstvo financí půjčí obci Železná na Berounsku 18,8 milionu korun. Půjčka má pokrýt dotaci, kterou musí obec vrátit, a penále. Nyní je obec pod exekutorskou správou, uvedla ve středu na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle starosty obce Václava Valenty jde o výraznou pomoc.
11. 8. 2021|
Smrk není sprosté slovo, řekl Toman k situaci s kůrovcem
Červnové živly na jihu Moravy a v Ústeckém kraji způsobily zemědělcům škody ve výši 1,5 miliardy korun. Alespoň tak to vláda sečetla do konce června a tolik peněz taky vyčlenila na kompenzace. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) mluvil v pořadu Interview ČT24 o pomoci zemědělcům i boji proti kůrovci, v němž lesníkům zatím pomohlo chladné a deštivé léto.
13. 7. 2021|
Deník N: Firmy Agrofertu loni získaly rekordní částku na zemědělských dotacích
Firmy z holdingu Agrofert ze svěřenských fondů Andreje Babiše (ANO) získaly loni více než miliardu korun z evropských dotací určených pro zemědělce a na rozvoj venkova, které v Česku zprostředkovává Státní intervenční a zemědělský fond (SZIF). Jde o největší částku za dobu, kdy je premiérem. Vyplývá to z dat, která pro Deník N zpracovala společnost Datlab. Firmy podporu čerpaly navzdory tomu, že podle závěru unijního auditu i europoslanců je Babiš ve střetu zájmů. SZIF tvrdí, že na tuto podporu se audit nevztahuje, premiér střet zájmů dlouhodobě odmítá.
11. 6. 2021|
Reportéři ČT: Agrofert označil Babiše za příjemce výhod a čeká na další zemědělské dotace
Koncern Agrofert přiznal, že je premiér Andrej Babiš (ANO) hlavním beneficientem příjmů z jeho podnikání. Ve stejnou dobu koncern žádá o státní dotace – podle Evropského parlamentu byl dokonce Agrofert největším příjemcem zemědělských dotací v Unii. Premiér dál uvádí, že s Agrofertem nemá nic společného a že se jedná o poškozující kampaň. Tématu se pro Reportéry ČT věnovala Jana Neumannová.
7. 6. 2021|
Kriminalisté zadali kvůli Babišovu možnému střetu zájmů znalecký posudek. Prověřování dotací a zakázek pro Agrofert se rozšiřuje
Policie si kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) při čerpání dotací a získávání zakázek společnostmi z holdingu Agrofert nechává zpracovat znalecký posudek. Policejní prověřování se postupně rozšiřuje. Na dotaz ČT to uvedl dozorující státní zástupce Boris Havel z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Šetření souvisí s širším trestním oznámením kvůli porušení zákona o střetu zájmů.
25. 5. 2021|Aleš Ligas
Senát schválil nová pravidla voleb do sněmovny. Korespondenční hlasování pro krajany zatím nebude
Senát schválil beze změn volební novelu, která mimo jiné zavádí potřebný nový způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty. Nepřijal však možnost korespondenční volby pro české občany v zahraničí s ohledem na to, že to sněmovna v současném složení odmítá. Hlasování poštou chce nabídnout až dolní komoře, která vzejde z říjnových voleb. Senátoři ve čtvrtek také rozhodli, že požádají o odložení automatického zavedení datových schránek pro občany po použití jejich elektronické identity na rok 2023.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 20:22|
Nárok na ošetřovné budou mít i prarodiče nebo tety, schválil to Senát
Ošetřovné kvůli epidemii koronaviru budou moci získat nejen rodiče, ale i další příbuzní, kteří se o děti kvůli zavření škol starají, novelu podpořil Senát. Zároveň prodloužil vyplácení příspěvku k nemocenské pro lidi v karanténě nebo izolaci až do konce června. Horní komora chce také zmírnit podmínky bank při poskytování hypoték a pozměňovací návrh k novele o České národní bance poslala zpátky do sněmovny. Senát omezil i vymáhání dluhů u dětí. Nová pravidla se budou vztahovat na lidi do 21 let věku.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 21:41|
Česko nebude do Bruselu vracet peníze kvůli Agrofertu, potvrdila Komise. Žádné nedostalo
Česko podle mluvčího Evropské komise nebude vracet do Bruselu žádné peníze v souvislosti s auditem dotací pro Agrofert. Žádné totiž nedostalo. Komise v pátek zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, podle níž je premiér Andrej Babiš (ANO) i po převedení Agrofertu do svěřenských fondů ve střetu zájmů. Agrofert proto nemá od února 2017, kdy začala platit novela českého zákona o střetu zájmů, nárok na evropské dotace. Babiš závěry auditorů odmítl, zároveň ujistil, že Česko nebude žádné peníze vracet.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 19:22|
Česko se dál brání závěrům auditu k údajnému střetu zájmů premiéra Babiše. Ministerstvo požádá o smírčí řízení
Se závěry zemědělského auditu týkajícího se možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) Česko nesouhlasí. Ministerstvo zemědělství proto požádá o smírčí řízení. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí resortu Vojtěch Bílý. Audit se týká zemědělských dotací, které pobírá společnost Agrofert. Tu Babiš jako její vlastník převedl do svěřenských fondů. Auditoři Komise už dříve uvedli, že podle nich Babiš ve střetu zájmů je. Premiér i ministerstvo zemědělství to popírají.
22. 3. 2021|Aleš Ligas
Pro potravináře a zemědělce připravujeme podpůrný program za šest miliard, uvedl ministr Toman
Pomoc pro výrobce potravin za přibližně šest miliard korun chystá ministerstvo zemědělství. V pátek chce návrh představit vládě a v případě schválení by se mohly peníze vyplácet do 14 dnů, uvedl v pořadu Byznys ČT24 ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).
16. 10. 2020|