TÉMA

Velké Meziříčí

Proti kolonám v centru potřebuje Praha jinou zbraň než okruhy, hájí náměstek i dopravní expert zpoplatnění vjezdu

Praha se chystá změnit systém parkování a zároveň dál připravuje zpoplatnění průjezdu po části pravého vltavského nábřeží a Malou Stranou. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) řekl v Událostech, komentářích, že nepovažuje problematiku zpoplatnění vjezdu do části centra za závislou na dostavbě kapacitních okruhů. Ty i podle dopravního experta Michala Vojtíška auta do Prahy spíše přivedou, než že by jejich počet limitovaly.
6. 12. 2023|

Na konci roku bude v Česku ve výstavbě 210 kilometrů dálnic, řekl Mátl

Koncem letošního roku bude v Česku rozestavěných rekordních víc než 210 kilometrů dálnic, ze základní dálniční sítě chybí dobudovat zhruba 650 kilometrů. Řekl to šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Věří, že hotovo by mohlo být do deseti let. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že příští rok se otevře 118 kilometrů nových dálničních úseků a spustí se výstavba 93 kilometrů dálnic. O financování výstavby chce jednat s opozicí.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:08|

Kvůli bouřce se zastavily vlaky na dvou tratích. Na koleje spadly stromy

Stromy popadané kvůli bouřce ve středu omezily dopravu na dvou tratích v Jihočeském kraji a na Vysočině. Po 13:30 se podle informací Českých drah (ČD) zastavil provoz mezi Dačicemi a Telčí na Jihlavsku. Obnovit se ho podařila asi po dvou hodinách. Před 16:00 vlaky nejezdily také v úseku Rybníky– Lipno nad Vltavou.
5. 7. 2023|

Přetížené kamiony ničí dálnici D1. Vysokorychlostní váhy, které by je odhalily, nefungují

Modernizovanou dálnici D1 i silnice v okolí měsíčně ničí tisíce přetížených kamionů. Jediné vysokorychlostní váhy na Vysočině, které by neukázněné řidiče odhalily, ale nefungují – u Velkého Meziříčí je zničil řidič nákladního auta, ty na dálnici stále čekají na kalibraci.
24. 6. 2023|

Postavila se komunistům a skončila ve vězení. V Praze odhalili pamětní desku Růženy Vackové

Zástupci Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze odhalili ve čtvrtek pamětní desku dlouholeté vězeňkyně komunistického režimu Růženy Vackové. Rodačka z Velkého Meziříčí byla druhou profesorkou v historii Univerzity Karlovy, v 50. letech byla odsouzena ve velkém politickém procesu a ve vězení strávila skoro 16 let. Deska je k vidění na hlavní budově fakulty. Je připomínkou toho, že máme odpovědnost svědčit o důležitosti poznávání a svobodné debaty, a to i za cenu obětí, řekla děkanka fakulty Eva Lehečková.
11. 5. 2023|

Zimní stadiony rozpouštějí led. Reagují tak na energetickou krizi

Provoz zimních stadionů od ledna výrazně podražil – to proto, že jejich provozovatelům s koncem minulého roku skončily zafixované ceny elektrické energie a tepla. Provozovatelé zimních stadionů řekli České televizi, že na konci sezony platí až dvakrát více, než tomu bývalo dříve. Někteří kvůli tomu předčasně ukončili sezonu nebo zvýšili ceny pronájmu a vstupného.
20. 4. 2023|

Vysočina nechce památkově chráněný most u Petrávče. Nemá peníze na rekonstrukci

Kraj Vysočina nepřevezme starý silniční most u Petrávče na Žďársku. Památkově chráněnou stavbu kraji nabídl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Zastupitelé kraje bez debaty schválili usnesení, že kraj nabídku nevyužije. Nepřevzít most zastupitelům doporučila také krajská rada. Most, jemuž se přezdívá Vysoký nebo Loupežnický, byl součástí císařské silnice, dnes už po něm žádná cesta nevede, je u něj skládka odpadu.
14. 3. 2023|

Místo tržnice komunitní centrum. Velké Meziříčí chce důstojnější využití synagogy

Novogotická synagoga ve Velkém Meziříčí, která nyní slouží jako tržnice, by mohla už brzy změnit majitele, a najít tak důstojnější využití. Židovská obec nabízí synagogu městu za symbolickou korunu. V budově by pak mohlo být komunitní centrum nebo koncertní sál.
11. 2. 2023|

Policie odvolala pátrání po muži z Velkého Meziříčí

Policie odvolala pátrání po muži z Velkého Meziříčí na Ždársku, byl nalezen mrtev. Přesnou příčinu úmrtí zjistí pitva, řekla policejní mluvčí Michaela Lébrová.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 15:16|

Nově nakažených covidem je za pátek v pracovním dni nejméně za pět týdnů

Testy v Česku v pátek prokázaly 13 774 nově nakažených koronavirem, což bylo v pracovním dni nejméně za pět týdnů. Proti předchozímu pátku nakažených ubylo o víc než třetinu. Podobným tempem na 2568 se snížil také páteční počet podezření na opakovanou nákazu. Méně než před týdnem se ale také testovalo. Incidence dál klesla, za sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 1048 nových případů. Počet lidí v nemocnicích s covidem-19 se snížil na 3578.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 19:55|

Dálnici D1 večer zastavila nehoda sedmi aut u Velkého Meziříčí

Dálnice D1 směrem na Brno byla k večeru déle než hodinu neprůjezdná u Velkého Meziříčí kvůli nehodě sedmi osobních vozidel na 146. kilometru. Podle mluvčí krajské policie Dany Čírtkové se zranil jeden člověk. D1 byla uzavřená před 18:00, provoz byl obnovený po 19:00. Kolona aut v té době měřila sedm kilometrů, uvedlo Národní dopravní informační centrum.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 19:00|

Hromadná nehoda na dvě hodiny zablokovala D1 ve směru na Prahu

Po ranní hromadné nehodě devíti vozidel na D1 na 144. kilometru je dálnice opět plně průjezdná. Uzavřena byla přibližně dvě hodiny. Velké Meziříčí, kudy řidiči uzavřené místo objížděli, je v jednom směru zcela ucpané. K hromadné nehodě na D1 došlo kolem půl deváté ráno. Nehoda si vyžádala lehčí zranění pěti osob.
17. 10. 2021Aktualizováno17. 10. 2021, 11:18|

Modernizace D1 v číslech: Nejrychleji se pracovalo u Ostrovačic, nejlaciněji u Lokte

Končí modernizace dálnice D1. Trvala déle než osm let, oproti původním plánům se protáhla o tři roky. Stát za ni zaplatil téměř dvacet miliard korun bez DPH (s ní ještě o čtyři miliardy více). Časově i finančně nejnáročnější byla rekonstrukce úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, kde načas práce úplně ustaly a měnil se zhotovitel. V přepočtu na kilometr však zaplatil stát nejvíce za rekonstrukci šesti kilometrů nad Velkým Meziříčím, kterému dominuje vysoký most.
2. 10. 2021|

Modernizace D1 po devíti letech skončila. Jízda je teď klidnější, trvalo to ale déle, než mělo

Modernizace dálnice D1 skončila, alespoň z pohledu řidičů. Znamená to dvě věci. Jednak se teď cestování mezi Prahou a Brnem obejde bez dlouhých zúžení, která v nejnáročnějších obdobích zabírala i čtvrtinu celé trasy. A jednak se konečně jezdí plynule po novém povrchu. Modernizace začala v roce 2013, o rok později, než ministerstvo dopravy původně plánovalo, a končí s tříletým zpožděním. Cestu od tankodromu přes takzvaný „Ťokův průsmyk“ k přijatelně hladké dálnici lemovala zdržení s výběrovými řízeními, ale i problémy se zhotoviteli během stavby.
2. 10. 2021|

Britská varianta koronaviru byla na Trutnovsku ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků

Na Trutnovsku byla na začátku ledna zjištěna britská varianta koronaviru ve více než šedesáti procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku v 45 procentech a v Praze v méně než desetině, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Britský kmen covidu-19 se podle zjištění České televize potvrdil i u dvou zdravotníků v nemocnici Mostiště u Velkého Meziříčí. Vláda bude podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) ve čtvrtek také řešit opatření v nejvíce postižených regionech Česka. Rizikové skóre PES dál zůstává na 71 bodech, proti úterý však klesla všechna čtyři sledovaná kritéria epidemie.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 18:02|

Na D1 se bude pracovat až do listopadu, omezení teď tvoří i 23 kilometrů v kuse

S blížícím se podzimem se krátí čas pro práce na dálnicích. D1, která je nejstarší v republice, se bude renovovat až do listopadu. Dva opravované úseky na sebe navíc navazují a vytvářejí 23 kilometrů dlouhé souvislé omezení. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že se i kvůli obavám ze zimy snaží dokončení oprav uspíšit. V některých momentech na D1 pracuje až tisíc dělníků. Přesné datum, kdy má být pro letošek hotovo, ale určené není.
20. 9. 2020|

Vysočinu trápí odliv mladých lidí i doprava. O řešení diskutovali krajští volební lídři

Vysočinu trápí řada problémů. Téměř polovina obcí v kraji se počítá mezi obce malé, které nejvíce trpí odchody mladých lidí z venkova do měst. Komplikovaná je v kraji také doprava – v zimě je do některých obcí takřka nemožné dojet autem či hromadnou dopravou. O možnostech nápravy v předvolební debatě diskutovali lídři krajských kandidátek.
11. 9. 2020Aktualizováno11. 9. 2020, 22:05|

Esíčka se neosvědčila, silnici z Velkého Meziříčí do Třebíče se vrátí po roce původní směr

Novou silnici za 15 milionů korun Velké Meziříčí po roce od otevření zaslepí. Roky připravovaná úprava kopce nedaleko centra se totiž neosvědčila. Řidiči tam bourali, ničili si auta a cestáři silnici odmítli v zimě prohrnovat. S úpravou silnice z Velkého Meziříčí do Třebíče přitom počítalo každé vedení velkomeziříčské radnice už od roku 1996.
31. 5. 2020|

Oprava dálničního mostu Vysočina pokračuje. Kvůli koronaviru ubylo zahraničních dělníků

Navzdory nedostatku dělníků pokračují práce na modernizaci nejvyššího českého mostu. Stavba u Velkého Meziříčí patří k prioritám, a tak se musí opravovat bez přerušení. Firma to i přes potíže s počtem pracovníků zatím zvládá.
12. 4. 2020|
Modernizace D1

Stovkou s pokutou. Na opravované D1 se opět měří rychlost

Kamery opět měří rychlost na jednom z rozkopaných úseků dálnice D1 a měly by se objevit i na dalších čtyřech. Automatické pokuty za překročení povolené osmdesátky zatím hrozí u Velkého Meziříčí. Podobně jako v minulých letech jde o úsekové měření. Kdo rychlost překročí, může čekat obsílku od meziříčské radnice.
6. 4. 2020|

O víkendu začnou práce na dálnici D1 před Prahou a na Vysočině. Hotovo má být ještě letos

Stavbaři o víkendu obnoví práce na dvou opravovaných úsecích dálnice D1. Začnou pracovat na úseku mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi a v okolí Velkého Meziříčí. Oba úseky by měly být dokončeny letos, očekává Ředitelství silnic a dálnic.
6. 3. 2020|

Česko jako velmoc supermarketů. Konkurence likviduje menší původní obchody

Prodejen spadajících pod velké obchodní řetězce je v současnosti v České republice více než 1500. Jejich síť v přepočtu na obyvatele je jedna z nejhustších na světě. Pořád přitom přibývají nové a firmy neplánují omezení expanze ani v příštích letech. Ve velkých městech ale už chybí příhodné pozemky. Nákupní parky se tak přesouvají do menších sídel a konkurují původním místním prodejnám.
8. 2. 2020|
Modernizace D1

D1 na Vysočině je zazimovaná, práce a uzavírky skončily. ŘSD připravuje zákazy pro kamiony

Na dálnici D1 na území Kraje Vysočina již nezbylo žádné dopravní omezení. Modernizace čtyř úseků bude pokračovat až na jaře a na zimu se dálnice vrátila do své plné šíře. Poslední omezení odstranili dělníci v noci na pondělí. Na D1 se ještě pracuje v jiných regionech, ale i tam by měla zimní přestávka začít v průběhu týdne.
25. 11. 2019Aktualizováno25. 11. 2019, 17:03|

Stavba rychlodráhy mezi Prahou a Brnem budí v některých obcích nevoli

Aktuální plán výstavby tuzemské vysokorychlostní železniční tratě mezi Prahou a Brnem počítá s jejím vedením na Vysočině přes Světlou nad Sázavou, Jihlavu a Velké Meziříčí. Některým obcím v kraji se ale podoba trasy nelíbí a vyjadřují nespokojenost.
14. 10. 2019|