TÉMA

Třinec

Meteorologové odvolali smogovou situaci na Třinecku, ve zbytku kraje stále platí

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) odvolal smogovou situaci na Třinecku. Platila tam od úterního večera. Ve zbytku Moravskoslezského kraje zůstává nadále v platnosti. Rozptylové podmínky by se ale měly podle meteorologů zlepšovat.
11. 1. 2024|

Další kraje a města včetně Brna či Hradce Králové mají schválené rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech.
12. 12. 2023|

Nedávno zprovozněný obchvat Třince ohrožuje meandr řeky Olše. Problémy řeší Povodí Odry i ŘSD

Meandr řeky Olše se v Bystřici na Třinecku blíží nedávno zprovozněnému obchvatu města. Silnice je zároveň hlavním tahem na Slovensko. Dlouhodobý sesuv urychluje každá povodeň. Podle starosty Bystřice, kde problém řeší, může být situace do budoucna velmi nebezpečná. Věcí se tak zabývají Ředitelství silnic a dálnic i Povodí Odry.
19. 10. 2023|

Obchvat Třince je kompletní. Řidiči na něj mohou už bez omezení

Po obchvatu Třince je od pondělí možné jezdit bez omezení. Jeho poslední část – úsek mezi Třanovicemi a třineckou částí Nebory, po které se zatím jezdilo v každém směru v jednom jízdním pruhu – otevírá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v plném profilu. Cena stavby bez DPH přesáhla 2,14 miliardy korun, řekli ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ředitel úseku výstavby generálního ředitelství ŘSD Petr Kůrka.
21. 8. 2023|

Celní správa nejspíš přijde o šest pracovišť, další dvě chce ministerstvo přestěhovat

Osm pracovišť celní správy od začátku příštího roku nejspíše zavře. Šest z nich chce ministerstvo financí zrušit bez náhrady, dvě další se přestěhují. Úřad si od zrušení části pracovišť celníků slibuje roční úsporu 6,6 milionu korun. Navrhovaná vyhláška ještě musí projít připomínkovým řízením, poté ji projedná vláda.
17. 7. 2023|

Nejradikálnější konceptualista. V Ostravě vystavují rozsáhlou práci výtvarníka Jana Wojnara

Zemřel před devíti lety. Je někdy označovaný jako nejradikálnější konceptualista v Československu a Česku, jenž zapojoval diváka do „hry“. V ostravském Domě umění připravili retrospektivu Jana Wojnara: díla s bílým papírem, fotografie i jednoduché kresby.
26. 6. 2023|

Pošta nabídne po zrušení poboček k odkupu asi tři stovky nemovitostí. Utržit může zhruba miliardu

Česká pošta nabídne k odkupu většinu vlastních nemovitostí, ve kterých se v polovině roku uzavřou pobočky. Z tří set rušených pošt jich čtvrtina sídlí v objektech pošty, zbytek je v nájmu, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Už dříve pošta informovala, že z prodeje nemovitostí očekává zhruba miliardu korun. Kraje a obce se také snažily poštu přesvědčit, aby některé pobočky nerušila, v několika případech se výjimky podařilo dojednat.
12. 5. 2023|

Začaly Dny dobrovolnictví. Lidé si mohou zkusit pomáhat v domovech seniorů či pacientům v nemocnici

V šesti krajích Česka začaly středečním dnem Dny dobrovolnictví. Lidé si při nich mohou vyzkoušet, jaké to je pomáhat například klientům v domovech pro lidi se zdravotním postižením, pacientům v nemocnicích či ve vesnicích zasažených tornádem. Program, který potrvá až do soboty 29. dubna, je dostupný na oficiálních stránkách akce.
26. 4. 2023|

PŘEHLEDNĚ: Pošta vyměnila část poboček určených ke zrušení za jiné

Pošta pozměnila seznam poboček, které chce zavřít. Celkový počet tři sta sice zůstává, ale ve čtrnácti případech kývla na požadavky radnic a ponechá otevřené pošty, které se měly zavřít, výměnou za jiné, z pohledu radnic postradatelnější. Nejvýrazněji se tato úprava týká Opavy, kde zaniknou dvě poštovní pobočky, ale jiné dvě zůstanou. V dalších dvanácti městech včetně sedmi krajských je to vždy jedna změna.
19. 4. 2023|

Obchvat Třince je téměř hotový, částečné zprovoznění oddálila nepřízeň počasí

Dlouho očekávaný obchvat Třince je téměř kompletní. Silničáři zprovoznili poslední, pět a půl kilometru dlouhý úsek mezi Třanovicemi a Nebory. Odklonit má hustou tranzitní dopravu z přilehlých obcí. Otevřením trasy se dálnice D48 definitivně propojí se Slovenskem.
28. 3. 2023|

Kamery samy odhalí přestupek na přejezdu. První jsou na Třinecku

Ve Vendryni na Třinecku ve středu Správa železnic spustila do ostrého provozu nový inteligentní kamerový systém. Ten dokáže automaticky zaznamenat přestupky a informace odeslat policii nebo úředníkům. Jde o první místo v Česku, brzy by se kamery měly objevit i na dalších přejezdech. Statistiky počtů jízd na červenou totiž každoročně stoupají, jen loni došlo na přejezdech v Česku ke 166 střetům.
1. 2. 2023|

Třinecké kontejnery jsou rájem potkanů. Město zahájilo deratizaci

V Třinci se přemnožili potkani. Vyhledávají zbytky jídla, které lidé po Vánocích ve velkém vyhazovali. Město zajistilo deratizaci dvou nejzasaženějších ulic a zvažuje i změny v odpadovém hospodáření.
12. 1. 2023|

Narodil se jako první v samostatné republice. „Zlatý střed mezi Západem a Východem,“ říká o Česku

Narozeniny neslaví na Nový rok jen Česká republika, ale i Jakub Vala. Vteřinu po půlnoci v úvodu roku 1993 se narodil v Třebíči. Stal se tak prvním člověkem, jemuž úředníci do rodného listu napsali místo Československa už jen název samostatného českého státu.
1. 1. 2023|

Dívku smetl vlak, po roce plánuje, jak začne zase běhat

Nikol Steblová loni na podzim řídila vůz, který na nechráněném přejezdu u Třince smetl vlak. Její dvanáctiletý bratr zemřel, jednadvacetiletá žena přežila – s vážným poraněním mozku. Díky zdravotníkům i rodině, která si ji vzala do domácí péče, dnes znovu chodí a vrací se do běžného života.
27. 12. 2022|

Za pokus o upálení bezdomovců v Třinci poslal soud muže na deset let do vězení

Deset let pobude ve vězení Štěpán Krop, který na jaře polil hořlavinou dvojici bezdomovců, s nimiž měl spory, a chtěl je zapálit. Za pokus o dvojnásobnou vraždu mu hrozil ještě přísnější trest, jeho konečná výše je výsledkem dohody o vině a trestu, kterou obžalovaný, jenž se k činu v říjnu přiznal, uzavřel se státním zástupcem. Vzhledem k předchozí dohodě je verdikt Krajského soudu v Ostravě pravomocný.
15. 11. 2022|

Primátorkou Třince je opět Věra Palkovská z Osobností pro Třinec

Primátorkou Třince na Frýdecko-Místecku se v pátek opět stala Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec). Na ustavujícím zasedání pro ni hlasovalo 18 z 33 přítomných zastupitelů. Město povede koalice uskupení Osobnosti pro Třinec, KDU-ČSL a Společně pro Třinec. V zastupitelstvu, které má 33 členů, bude mít koalice většinu 18 hlasů.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 13:03|

Na prachatické, písecké a dalších radnicích se dohodli na vytvoření koalic

V Prachaticích bude vládnout koalice ODS a TOP 09 s hnutími Živé Prachatice, Prachatice společně a KDU-ČSL, s podporou hnutí Pro Prachatice. V Písku vznikla koalice vítězného ANO, hnutí Pro Písek, ODS a Pirátů. Starostou se stane Michal Čapek (ANO). Povolební vyjednávání jsou u konce i v Kroměříži, Třebíči, Jablonci, Mladé Boleslavi, Přerově nebo Třinci.
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 20:57|

Třinecké železárny chtějí snížit s novou briketační linkou emise oxidu uhličitého. Jde o dílek většího projektu

Třinecké železárny začnou příští rok v Třinci stavět bezemisní briketační linku za 950 milionů korun, do provozu ji uvedou v roce 2025. Půjde o klíčový záměr v projektu Green Werk, který povede k výraznému snížení emisí oxidu uhličitého. Náklady na projekt do roku 2030 se odhadují na 12 miliard korun, část by firma chtěla pokrýt z dotací.
1. 6. 2022|

Začala stavba přeložky „jedenáctky“ u Postřelmova. Má odvést hustou dopravu z Bludova

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu čtyřkilometrové přeložky silnice I/11 z Postřelmova do Chromče na Šumpersku. Přeložka pomůže odklonit hustou automobilovou dopravu z Bludova, kolem kterého povede také nový obchvat ve směru na Šumperk. Stavbu přeložky za 318 milionů korun má na starost společnost Strabag, která v tendru nabídla nejlepší cenu.
9. 5. 2022|

V třinecké nemocnici využívají k léčbě ischemické choroby srdeční kybernetický nůž

Kardiologové z nemocnice v Třinci na Frýdecko-Místecku ve spolupráci s odborníky onkologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava představili novou metodu léčby bolesti u anginy pectoris (projev ischemické choroby srdeční). K odstranění bolesti využili ozařování kybernetickým nožem. Metodu zatím vyzkoušeli při léčbě tří lidí, do klinické studie chtějí zařazovat další vhodné pacienty.
25. 4. 2022|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

V areálu Třineckých železáren unikl hutní plyn, obyvatele nebylo nutné evakuovat

Hasiči zasahovali v Třinci na Frýdecko-Místecku kvůli úniku hutního plynu z Třineckých železáren. Jednotky uzavřely okolí, obyvatelé byli varováni sirénami. Únik se ale podařilo zastavit a evakuace obyvatel nebyla nutná. ČTK to řekl mluvčí hasičů Jakub Kozák.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 23:42|

Do státních hmotných rezerv má podle Havlíčka přibýt AdBlue

Správa státních hmotných rezerv by měla začít skladovat aditivum AdBlue, které je potřeba pro fungování moderních dieselových motorů u nákladních i osobních aut. Chce to vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Aditiva je na trhu v posledním týdnu kritický nedostatek. Výrobci omezili produkci kvůli drahému zemnímu plynu a související výrobě umělých hnojiv.
22. 10. 2021|

Covid změnil způsob, jakým lidé produkují odpad. Je ho víc a má jiné složení

Koronavirová pandemie zvýšila produkci odpadu. Toho komunálního na některých místech přibylo až o čtvrtinu. Velký nárůst je ale i u skla a obalových materiálů, rychleji se plnily také velkoobjemové kontejnery.
25. 8. 2021|