TÉMA

Muzikál

Drahý Evane Hansene, zapletl ses do lží. V Brně nastudovali oceňovaný středoškolský muzikál

Městské divadlo Brno uvede v české premiéře broadwayský muzikál Drahý Evane Hansene, za nímž stojí tvůrci z oscarového La La Landu. Navzdory komickým situacím nelehký příběh ze střední školy ověnčilo šest divadelních cen Tony a jedna cena Grammy. V hlavní roli sedmnáctiletého Evana alternují Jan Brožek a Marco Salvadori.
15. 3. 2024|

Rád zkouším nové věci, zmiňuje Jiří Korn. Do StarDance by nešel, ale stepuje v Andělovi Páně

Jiřímu Kornovi bylo přes třicet, když se naučil salto, a po padesátce si stoupl poprvé na snowboard. „Rád zkouším nové věci,“ vysvětlil v Interview ČT24 zpěvák, jehož vystoupení jsou často spojená s pohybem. Ať už to byl step, breakdance, nebo muzikálové číslo. V muzikálech účinkuje od devadesátých let – na konci října ho čeká premiéra Anděla Páně podle stejnojmenné televizní pohádky.
23. 10. 2023|

Osiřelého Olivera Twista se ujali v ostravském muzikálu

Sirotek Oliver Twist svůj příběh poprvé prožil v románu Charlese Dickense a od té doby nesčetněkrát v divadelních i filmových adaptacích. V šedesátých letech minulého století Lionel Bart napsal muzikál Oliver! V Česku ho nyní nastudovalo Národní divadlo moravskoslezské, teprve jako druhá tuzemská scéna. Důvodem je mimo jiné náročnost hereckého obsazení, v hlavních rolích převažují dětští herci.
12. 10. 2023|

Den, kdy rock změnil svět, se zopakuje jako muzikál. Zvedněte zadek, chce připomenout divákům

Třináctého července 1985 sledovalo jeden a půl miliardy lidí rockový dvojkoncert, který sice tak úplně nezměnil svět, jak se o něm říká, ale v historii charitativních akcí neměl obdoby. Hlavní organizátor, irský muzikant Bob Geldof, dostal kvůli pomoci hladomorem postižené Etiopii na stadiony v Londýně a ve Filadelfii hvězdy jako Queen, Paula McCartneyho nebo tehdy už rozpadlé Led Zeppelin. Příští rok projekt Live Aid zopakuje londýnské divadlo Old Vic – nikoliv jako megalomanskou produkci, ale jako muzikál o jejím zákulisí.
3. 10. 2023|

Cenu Tony za nejlepší hru dostal Stoppard za drama o Židech. I jeho rodina utíkala před Hitlerem

Americkou cenu Tony za nejlepší divadelní hru obdržel Tom Stoppard. Britský autor českého původu si ocenění vysloužil dramatem Leopoldstadt o židovské rodině. Stoppard sám má židovské kořeny, jeho rodiče odešli ze Zlína před hrozbou nacismu.
12. 6. 2023|

Ďábelský lazebník Sweeney Todd si nabrousil břitvu na Ostravu

V Národním divadle moravskoslezském vraždí pomstychtivý holič. Ostravská scéna nastudovala muzikál Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street, proslavený filmovou adaptací s Johnnym Deppem v hlavní roli. Do groteskního hororového příběhu diváky vtahuje velký ansámbl i orchestr.
3. 2. 2023|

Matilda Roalda Dahla prožívá svůj muzikálový příběh už i v Brně

Městské divadlo Brno uvedlo v české premiéře rodinný muzikál Matilda. Příběh, který vychází ze stejnojmenné knižní předlohy Roalda Dahla, je známý i z jiných divadelních a filmových zpracování. Do brněnského nastudování se zapojily desítky dětí.
25. 1. 2023|

Nesmrtelnost zajistí v Pardubicích i po sto letech Věc Makropulos, poprvé ale jako divadelní muzikál

Před sto lety zveřejnil Karel Čapek návod na nesmrtelnost v divadelní hře Věc Makropulos. Století od prvního uvedení se Čapkově dramatu vrací ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde ho ale ve světové divadelní premiéře nastudovali jako muzikál. Téma, jímž je právo člověka uměle si prodlužovat život, ale zůstává stejné a při současném pokroku medicíny je víc než aktuální.
26. 10. 2022|

Rašilov, Polívka, Olšovský či Sibera jsou laureáty Thálie 2022

V Národním divadle v Praze si umělci a umělkyně činohry, opery, muzikálu a tance převzali ceny Thálie. Ocenění, které nese jméno jedné z Múz, zhodnotilo vzhledem k pandemické přestávce divadelní výkony za dvě sezony. Více než jedna Thálie míří do Divadla F. X. Šaldy v Liberci a Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Svou první Thálii obdržel mimo jiné činoherec Saša Rašilov, už druhou si převzali muzikáloví herci Hana Fialová a Lumír Olšovský. Čestné ceny patří Františku Němcovi, Martinu Hilskému, Galle Macků či Boleslavu Polívkovi. Devětadvacáté ceny Thálie, udělované Hereckou asociací, se předávaly v přímém přenosu České televize.
8. 10. 2022|

Písničky Hany Zagorové zní i v muzikálu, Biograf láska ale není jejím příběhem

Písně, které zpívala Hana Zagorová, propojil nový původní muzikál. Zpěvačka se na přípravách představení podílela, premiéry se ale nedožila, zemřela letos v srpnu. Muzikál Biograf láska hraje pražské Divadlo Kalich.
16. 9. 2022|

30 let zpět: Bídníci naposledy na Vinohradech

V Divadle na Vinohradech se naposledy představili Bídníci. Českou inscenaci muzikálu Alaina Boublila a Claude-Michela Schönberga zhlédlo během devadesáti repríz kolem 65 tisíc diváků. Kladně ho přijali i kritici. Producent inscenace Adam Novák označil projekt za „začátek muzikálové tradice v Československu“ a odmítal hovořit o derniéře s tím, že se pokusí Bídníky dostat do jiných prostor a nadále je hrát.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 9. 2022|

Stivínová, Němec, Nanu či Šulaj. Thálie prozradily nominace i ceny za celoživotní mistrovství

Ceny Thálie odtajnily nominace za nejlepší jevištní výkony, tentokrát nejen v uplynulé divadelní sezoně. Skleněnou múzu převezmou 8. října umělci z opery, baletu a tance, činohry, muzikálu či operety, alternativního a také loutkového divadla. O vítězích těchto kategorií se teprve rozhodne, známi jsou už ale laureáti Thálií za celoživotní mistrovství.
8. 9. 2022|

Zemřela herečka a zpěvačka Olivia Newtonová-Johnová, známá jako Sandy z Pomády

Ve věku 73 let zemřela herečka a zpěvačka Olivia Newtonová-Johnová. Oznámila to její rodina na sociálních sítích. Svůj největší úspěch zaznamenala na konci 70. let, kdy okouzlila svět jako Sandy po boku Johna Travolty v americké filmové verzi muzikálu Pomáda. V minulosti se několikrát potýkala s rakovinou.
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 23:31|

Líp se loučí v neděli, zjišťuje Hana Fialová v muzikálovém monodramatu

Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo komorní muzikál Líp se loučí v neděli od autorů Andrewa Lloyda Webbera a Dona Blacka. Monodrama je velkou příležitostí pro sólistku – herečku a zpěvačku Hanu Fialovou. V Ostravě ztvárňuje ženu z Londýna, která odjíždí do Ameriky, kde se chce prosadit a najít lásku.
7. 6. 2022|

Tomáš Klus stráví magickou noc s bezdomovci. Díky muzikálu Jana Svěráka

Jan Svěrák se poprvé pustil do divadelní režie. Muzikál Branický zázrak sám napsal, hudbu na Svěrákovo libreto složil Tomáš Klus, který je rovněž autorem muzikálových písní a zahraje si jednu z hlavních rolí. Mystický příběh se odehrává na pražské periferii a premiéru bude mít v květnu v Praze.
23. 4. 2022|

„Vše je tak, jak má být.“ Jesus Christ Superstar slaví padesátiny ve Slováckém divadle

Slovácké divadlo po odkladech kvůli pandemii uvedlo konečně v premiéře svůj dosud nejnáročnější muzikálový projekt. Jesus Christ Superstar od 9. října v Uherském Hradišti vypráví příběh posledních dnů Ježíše Krista, téměř na den přesně půlstoletí od prvního uvedení této rockové opery na Broadwayi. Na českých jevištích se Jesus Christ Superstar stal hitem při prvním nastudování v devadesátých letech.
12. 10. 2021|

Slovácké divadlo dohání lockdown. Herci zahrají desítky odložených představení

Slovácké divadlo odehraje v nové sezoně, která začala v úterý, zhruba osmdesát odložených představení. Letos a loni je uherskohradišťský soubor nestihl odehrát kvůli opatřením souvisejícím se šířením koronaviru. Divadelníci připravují pro 77. sezonu i několik premiér včetně dlouho chystaného muzikálu Jesus Christ Superstar, sdělil herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.
17. 8. 2021|

Cannes zase žije filmem. Festival vítá testované hvězdy, Netflix ale na plátna opět nepustil

Do Cannes se po dvou letech vrátila kinematografie. Největší filmový festival na světě na svém 74. ročníku letos představuje silnou sestavu snímků, z níž vyčnívá třeba rozporuplně přijatý rockový muzikál Annette, lesbické historické drama Benedetta od režiséra Základního instinktu, nebo očekávaná novinka Wese Andersona Francouzská depeše. Hvězd je letos méně – přesto již na Riviéru dorazili například Matt Damon, Tilda Swintonová, Adam Driver či Marion Cotillardová.
10. 7. 2021|

My Fair Lady má předky ve starověkém Římě. A k Audrey Hepburnové nebyla fér

Muzikál o prostořeké květinářce, z níž se profesor fonetiky rozhodne vychovat pravou dámu, patří k oblíbeným titulům už od svého premiérového uvedení před pětašedesáti lety, kdy se stal trhákem. Popularitě pygmalionského příběhu ještě napomohla filmová adaptace s Audrey Hepburnovou. Pro ni samotnou to ale už taková sláva nebyla. S více než ročním zpožděním se nyní My Fair Lady dostala na prkna plzeňského Divadla J. K. Tyla.
15. 6. 2021|

Harpagon v novém ostravském muzikálu není lakomý, když jde o humor

Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo původní muzikál Harpagon je lakomec? Inscenace vznikla na motivy slavné Molièrovy komedie. Plánovanou premiéru ostravská scéna 30. ledna skutečně odehrála, jen bez publika. Inscenaci nevysílala ani on-line, interakce s diváky je podle tvůrců pro vyznění této komedie třeba.
4. 2. 2021|

Recenze: Starci s klarinety stále mladí ladí

Album Kdyby tisíc klarinetů / Starci na chmelu nabízí písně ze dvou českých filmových muzikálů, které ani po téměř šedesáti letech nezestárly a řada z nich se oprávněně stala navždy součástí naší populární hudby.
27. 12. 2020|

Divadlo J. K. Tyla zabavilo sebe i diváky muzikálovou televizí

Muzikálový soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni je v kontaktu se svými diváky alespoň prostřednictvím internetového vysílání. Po uzavření scén spustil totiž muzikálovou televizi. MuzTV vysílá nejen hudební videa, ale třeba také vědomostní kvízy. A to vše s humorem.
16. 11. 2020|

Thálie vybírá z více než třicítky nominací, cenu už mají jistou Josef Abrhám či Aneta Voleská

Ceny Thálie zveřejnily jména herců a hereček, tanečníků a tanečnic či pěvců a pěvkyň, kteří mohou letos získat ocenění za mimořádný jevištní výkon. Nominace byly oznámeny on-line, pouze přes internet se odehraje 14. listopadu i vyhlášení vítězů na scéně Národního divadla. Ocenění už nebude překvapením pro držitele ceny za celoživotní mistrovství, Thálie totiž nové laureáty představily zároveň s odtajněním nominací v jednotlivých kategoriích.
2. 11. 2020|

V Česku začne od pondělí opět platit nouzový stav, vláda zavedla nová opatření

V Česku začne v pondělí 5. října opět platit nouzový stav, má zabránit šíření pandemie  koronaviru. Návrh ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) schválila vláda. Prymula důvody zavedení zvláštního režimu vysvětlil dopoledne ve sněmovně snahou zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Nouzový stav doprovodí opatření avizovaná zatím na dva týdny, například uzavření středních škol v rizikových oblastech. Omezeny budou také vnitřní i vnější hromadné akce, v divadlech budou zakázány přestávky na občerstvení.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 19:23|