TÉMA

Kutná Hora

Část akutních lůžek nahradí ty pro následnou péči. Populace totiž stárne

Nemocnice čeká výrazná změna. Pojišťovny se chystají snížit počet akutních lůžek a nahradit je těmi pro následnou a dlouhodobou péči. Důvodem je stárnutí populace. Místa pro pacienty s bezprostředním zdravotním problémem nemají dostatečné a efektivní využití. Kterých zařízení se to dotkne, je právě v jednání.
18. 4. 2024|

Palachovo poselství je stále aktuální, řekl premiér Fiala

Památku Jana Palacha, který se před 55 lety upálil na pražském Václavském náměstí, si v úterý lidé připomněli na několika místech v Česku. Patří mezi ně nádvoří pražského Karolina, kde byla v roce 1969 vystavena Palachova rakev, i studentův památník na Václavském náměstí. Svíčky lidé zapalovali i na Olšanských hřbitovech, kde je Palachův hrob. V Děčíně byl u příležitosti úterního výročí odhalen pomník Jana Palacha a Jana Zajíce. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Palachovo poselství stále aktuální. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se jeho čin zasloužil o přeměnu totalitní společnosti ve společnost demokratickou a svobodnou.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 20:16|

Výstava ve Spolkovém domě v Kutné Hoře připomíná 55 let od smrti Jana Palacha

Výročí 55 let od sebeupálení studenta Jana Palacha připomíná výstava fotografií předních českých autorů, která začala ve Spolkovém domě v Kutné Hoře. Rozsáhlý soubor snímků zachycuje bouřlivé události, které následovaly v Praze po Palachově činu od 16. až do 25. ledna 1969, kdy se konal mohutný manifestační pohřeb. Expozice potrvá do 20. února.
4. 1. 2024|

Další kraje a města včetně Brna či Hradce Králové mají schválené rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech.
12. 12. 2023|

Policie obvinila šest lidí z okolí kutnohorského léčitele. Měli se podílet na rituálech

Středočeští kriminalisté obvinili šest lidí z okolí samozvaného léčitele z Kutné Hory. Policisté viní čtyři ženy a dva muže z vydírání a neposkytnutí pomoci v souvislosti s úmrtím člena sekty při lesních rituálech u hradu Český Šternberk na Benešovsku, uvedl během úterý server iROZHLAS.cz. Léčitele později usmrtily dvě jeho stoupenkyně. Případem se nyní zabývá Městský soud v Praze.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 16:55|

Mezi dětmi na Kutnohorsku se šířila nevhodná videa. Na skupinu v aplikaci WhatsApp upozornili rodiče

Policie se zabývá skupinou na sociální síti WhatsApp, ve které se mezi dětmi šířila brutální videa a pornografie. Ve skupině byly stovky dětí, většina z Kutnohorska. Na nevhodný obsah upozornilo hned několik škol. Podle policie byla konverzace otevřená, přidán do ní mohl být kdokoliv díky znalosti telefonního čísla.
9. 11. 2023|

Philip Morris investuje více než miliardu korun do rozšíření závodu v Kutné Hoře

Tabáková společnost Philip Morris International (PMI) investuje více než miliardu korun do rozšíření závodu v Kutné Hoře. Vybuduje nové kapacity pro výrobu náplní do bezdýmných produktů, oznámila v úterý v tiskové zprávě. Na rozdíl od obvyklých cigaret se v náplních tabák zahřívá.
20. 6. 2023|

Za dovolenou si letos Češi připlatí doma i v zahraničí

Při výběru letní dovolené budou muset Češi sáhnout hlouběji do kapsy. Meziročně zdražilo vstupné, jídlo i ubytování. Ceny dovolených v tuzemsku vzrostly dle Českého statistického úřadu v porovnání s loňským květnem o 17,8 procenta. Zatímco některé prázdninové destinace se plní, jinde mají obsazeno jen částečně. Lze proto očekávat, že někde provozovatelé ceny pobytů ještě budou upravovat. Letní dovolená podraží i ve Středozemí, v průměru asi o desetinu. Zatímco v Itálii, Španělsku nebo Řecku stouply ceny o šest až osm procent, v Chorvatsku je to až o čtrnáct. Finančně nejlépe v porovnání s uplynulým rokem tak vychází Bulharsko a Turecko, kde stojí dovolená zhruba stejně jako loni.
12. 6. 2023|

Mezi Kolínem a Kutnou Horou vykolejil nákladní vlak, provoz na trati je omezen

Mezi Kolínem a Kutnou Horou ve čtvrtek večer vykolejily čtyři vagony nákladního vlaku, nehoda se obešla bez zranění. Vlak při nehodě poškodil trakční vedení, výhybky i pražce. Místem nehody se jezdí po jedné ze dvou kolejí sníženou rychlostí sedmdesát kilometrů v hodině. Zprovoznění druhé koleje se předpokládá o půlnoci. Příčina vykolejení vlaku zatím není známá. České dráhy zavedly mezi Kolínem a Čáslaví náhradní autobusovou dopravu, některé dálkové vlaky odklánějí přes Pardubice, vyplývá z informací na webu Českých drah (ČD). Škodu odhadla Drážní inspekce na více než 1,6 milionu korun.
8. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 12:19|

Týmy duševního zdraví na školách by měly pomoci včas odhalovat psychické potíže dětí

Po dvou letech končí testování týmů duševního zdraví na školách. Z jejich výsledků vyplynulo, že se díky nim daří včas odhalovat psychické potíže dětí, šikanu i rodinné problémy. Ministerstvo školství proto chce podobnou službu zavést po celé republice.
31. 5. 2023|

Zubařka podle obhajoby partnera zabila kvůli týrání. Ovládal ji, řekl advokát

Kutnohorská zubařka, která usmrtila partnera, nespáchala podle obhájce vraždu, ale zabití v omluvitelném hnutí mysli. Muž ji dlouhodobě psychicky i fyzicky deptal, uvedl advokát Martin Bugaj u pražského městského soudu. Partner se zubařkou podle právníka manipuloval „na pomezí náboženství a psychoterapie“. Obhájkyně druhé obžalované Ireny Stejskalové pak přímo řekla, že usmrcený muž vytvořil sektu, jejíž členové pro něj byli schopni udělat cokoliv a počínali si jako „živoucí roboti“.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 17:58|

Obžaloba: Zubařka a její známá čekaly, až mužovo tělo samo zmizí, protože jim to před svým skonem sliboval

Muž, z jehož vraždy je obviněna středočeská zubařka a její známá, si podle obžaloby přál svou smrt. Obě ženy po činu čekaly, až mužovo tělo samo zmizí, protože jim to před svým skonem sliboval. Když tělo nezmizelo, ženy se společně obrátily na policii. Státní zástupkyně tvrdí také to, že zubařka chtěla před pořezáním muže přivolat záchrannou službu, což jí muž a druhá obviněná žena nedovolili. Uvádí to anonymizovaná část obžaloby, kterou poskytl pražský městský soud.
29. 3. 2023|

Žalobci se vrací k případu Leopolda Hilsnera. Objevily se nové dokumenty i možný podezřelý

Krajské státní zastupitelství v Brně se zabývá případem Leopolda Hilsnera, který byl v roce 1900 odsouzen za vraždu Anežky Hrůzové a Marie Klímové. České televizi to sdělil advokát Lubomír Müller. Důvodem jsou nové dokumenty, které byly objeveny v jihlavském archivu. Žalobci nyní podle advokáta budou rozhodovat, zda jsou listiny dostatečné pro znovuotevření procesu a prověření jiného možného podezřelého muže.
27. 2. 2023|

Vysoká škola v Kutné Hoře kvůli dluhům zavřela. Návrh na insolvenci podal bývalý rektor

Vysoká škola politických a společenských věd v Kutné Hoře se dostala do existenčních problémů. Národní akreditační úřad pro vysoké školství jí odebral jedinou akreditaci a škola je zavřená. První česká vysoká škola se specializací na politické vědy vznikla v roce 2003. Na počátku měla své sídlo v Kolíně, v roce 2015 se přestěhovala do Kutné Hory.
6. 12. 2022|

Přesun bohoslužeb nebo snížení teploty na farách. Ceny energií nutí šetřit i církev

Také církev se začíná vyrovnávat s energetickou krizí. Kostelům hrozí až ztrojnásobení cen za elektřinu, kněží proto hledají způsoby, jak ušetřit. Nejčastějším řešením je přesun bohoslužeb z energeticky nákladných chrámů do úspornějších prostor. Vedení katolické církve věří, že situaci zvládne. Problémy s energiemi ale mají také církevní školy.
5. 10. 2022|

Kutnohorským senátorem se stal Bohuslav Procházka

Senátní volby v obvodu Kutná Hora vyhrál Bohuslav Procházka (KDU-ČSL), získal 50,62 procenta hlasů. Druhý Jaromír Strnad (ČSSD+ANO) obdržel 49,37 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 18,69 procenta voličů, v prvním kole před týdnem hlasovalo 44,04 procenta.
1. 10. 2022|

V Kutné Hoře ve druhém kole senátních voleb změří síly Strnad s Procházkou

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Kutná Hora postoupili obhajující senátor Jaromír Strnad (ČSSD) a jeho vyzyvatel Bohuslav Procházka (KDU-ČSL). Strnad získal 31,57 procenta hlasů, druhý Procházka 20,38 procenta. Voleb se zúčastnilo přibližně 44,04 procenta voličů, o hlasy v Kutné Hoře usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 16:33|

Obce a města musejí kvůli rostoucí inflaci šetřit, někde výrazně omezí investice

S vysokou inflací se teď musejí vyrovnávat i města a obce v Česku, trápí je například drahé stavební materiály či zvyšující se ceny energií nebo pohonných hmot. Samosprávy tak začínají hledat možnosti, kde a jak by mohly ušetřit. Některé z nich budou muset v příštím roce výrazně omezit své plánované investice.
30. 7. 2022|

Při natáčení Atentátu málem přišel o oko. Fotku Kubiše nosil Rudolf Jelínek stále u sebe

Když se 18. června roku 1942 v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje odehrávaly poslední okamžiky života parašutistů, kteří se podíleli na atentátu na Reinharda Heydricha, byl Rudolf Jelínek malý školák. Ještě netušil, že se jeho herecký život za 22 roků spojí s osobou Jana Kubiše. V roce 1964 ho režisér Jiří Sequens obsadil do filmu Atentát. Dodnes vzpomíná na natáčení, při kterém málem přišel o oko.
20. 6. 2022|

Noc bude mrazivá, v části republiky hrozí i náledí. Opatrní musí být řidiči i chodci

Novou výstrahu na mráz a náledí vydal Český hydrometerologický ústav. Pod nulu se teploty dostanou v noci v celé republice v nižších a středních polohách, náledí hrozí od večera lokálně v jižní a jihovýchodní části Čech a na jihozápadě Moravy. Teplota v noci podle předpovědi klesne na 0 až minus 4 stupně Celsia.
19. 4. 2022|

Kvůli dětem běženců hrozí nedostatek míst ve školkách, varují neziskové organizace. Ubytování by se mělo koordinovat

Počet vydaných víz pro ukrajinské uprchlíky v posledních dvou týdnech klesá, nicméně neziskové organizace varují, že kvůli ubytování běženců by mohly vznikat lokality s nedostatkem míst ve školkách. Kvůli potřebě přijetí předškoláků nemusí být v mateřinkách dost kapacit pro menší děti. Uprchlíci z Ukrajiny si také v Česku založili více než sto tisíc bankovních účtů a další přibývají. Kvůli ukončení spolupráce s ministerstvem vnitra bude muset Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) také přerušit nebo ukončit právní pomoc žadatelům o azyl. Bude moci zastupovat jen několik málo lidí, informoval ředitel organizace Martin Rozumek.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 20:05|

Do kutnohorské kostnice se vrátí pyramida z lidských kostí

Do kutnohorské kostnice by se už letos měla vrátit opravená pyramida z lidských kostí. S jejím rozebíráním kvůli statickému zajištění kostela začali restaurátoři v roce 2018. Jednotlivé lebky a kosti, pocházející od obětí moru a husitských válek, očistili a konzervovali a po osazení dřevěné konstrukce je začnou skládat zpátky. Kdy bude pyramida hotová, není úplně jasné, restaurátoři by to ale rádi stihli do konce roku. V někdejší hřbitovní kapli ze 14. století jsou celkem čtyři pyramidy z kostí, opravena bude zatím první v severozápadní části.
31. 3. 2022|

Češi vybrali pro Ukrajinu více než miliardu. Velvyslanec poděkoval za peníze na zbraně

České humanitární organizace vybraly ve sbírkách na pomoc Ukrajině částku vysoce převyšující miliardu korun, denně přibývají další desítky milionů. Do sbírky přímo na podporu ukrajinské armády poslali lidé, firmy a organizace od soboty 316 milionů korun. V českých městech také začala fungovat asistenční centra pro ukrajinské uprchlíky. Všechny pobočky úřadu práce v republice navíc zřídí speciální přepážku pro lidi z Ukrajiny. Příchozí budou moci získat jakékoliv volné místo, nejen to pro cizince.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 20:26|

Jít na test na covid-19 před Vánoci může být problém. Někde už nejsou volné termíny

Termíny na testování na covid-19 jsou před Vánoci v některých částech republiky zaplněné nebo zbývá jen několik posledních míst. Lidé, kteří se rozhodnou před svátky otestovat na covid-19 například kvůli návštěvě blízkých, tak nemusí v najít termín. Je to patrné nejen z registračních systémů, ale i z vyjádření zástupců laboratoří a nemocnic, které Česká televize oslovila.
17. 12. 2021|