TÉMA

ArcelorMittal

Ještě zůstaňte doma, vzkázala už podeváté Liberty Ostrava svým zaměstnancům

Hutní společnost Liberty Ostrava už podeváté o týden odložila návrat zaměstnanců do práce, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Mluvčí podniku Kateřina Zajíčková další odklad potvrdila. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla se svým dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Liberty nicméně připravuje návrat do práce dalších asi 1500 zaměstnanců. Chce instalovat zařízení, které jí umožní vyrábět bez energií od Tamehu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:41|

Už poosmé se odsouvá nástup zaměstnanců Liberty Ostrava do práce

Hutní společnost Liberty Ostrava opět o týden odložila návrat zaměstnanců do práce. Do zaměstnání od úterý nově nastoupí jen asi sto lidí do rourovny, řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Zaměstnanci jsou doma od loňského 22. prosince a jejich nástup firma každý týden odkládá, tentokrát už poosmé. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Také mluvčí Tamehu Patrik Schober řekl, že většina zaměstnanců této firmy zůstává doma.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 14:20|

Správce Liberty navrhl zrušit moratorium, které firmu chrání před věřiteli, píší Seznam Zprávy

Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něj v platební neschopnosti, napsal server Seznam Zprávy a odvolává se na zprávu restrukturalizačního správce, kterou má k dispozici. Liberty Ostrava zůstává solventní a má připraven důkladný plán preventivní restrukturalizace, reagoval za hutní společnost Ivo Štěrba. Soud bude o věci podle Seznam Zpráv s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 16:54|

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden, už popáté

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden. Po pondělním jednání s vedením podniku to oznámil předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková a Tamehu Patrik Schober to potvrdili. Nový parní generátor, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií, chce huť spustit nejpozději koncem února.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 11:29|

Zaměstnanci Liberty Ostrava a Tamehu zůstanou doma další týden

Zaměstnanci hutě Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech, kteří se ve středu měli vrátit do práce, zůstanou doma další týden, oznámili v úterý mluvčí obou společností. Předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo na síti X napsal, že slib návratu zaměstnanců se začátkem roku byl nereálný. Firmy jsou mimo provoz od předminulého týdne, kdy Tameh huti zastavil dodávky energií. Následně firma skončila v úpadku a svou insolvenci zdůvodnila tím, že jí ostravská huť neplatila a dluží za dodávky energií dvě miliardy korun.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 19:41|

Reportéři ČT: Ostravské hutě nemají ani na základní suroviny, majitel vyvedl za hranice miliardy

Poprvé ve své sedmdesátileté historii ostravské hutě odstavily vysoké pece a přestaly vyrábět železo. Liberty Ostrava sice v minulých letech vydělaly miliardy korun, ty ovšem jejich majitel Sandžív Gupta vyvedl do zahraničí. Hutím teď kriticky chybí, nemají za co nakupovat základní suroviny, dluží dodavatelům a hrozí, že tisíce lidí přijdou o práci. V září navíc musel stát za Liberty uhradit 1,5 miliardy za nesplacený úvěr. Státní pojišťovna, která se za půjčku zaručila, dnes okolnosti, za kterých k tomu došlo, vysvětlovat odmítá. A nekomunikuje ani vedení firmy, zjistili Reportéři ČT.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 14:24|

Tři desítky horníků zahynuly při důlním neštěstí v Kazachstánu

Nejméně 32 horníků zahynulo při požáru uhelného dolu v Kazachstánu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdejší úřady. V dole bylo v době neštěstí 252 horníků, z nichž 205 se podařilo dostat na povrch. Po dalších se pátrá. Zatím není jasné, co neštěstí způsobilo.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 12:39|

Italský soud potrestal majitele ocelárny za ekologické spiknutí. Odsedí si 20 a 22 let vězení

Kvůli ekologickým a zdravotním škodám odsoudili v jihoitalském Tarantu k dvaadvaceti a dvaceti letům vězení bratry Fabia a Nicolu Rivaovy. Prohřešků se dopustili před lety jako majitelé a členové vedení oceláren Ilva. Bývalý guvernér Apulie Nichi Vendola má jít za mříže na tři a půl roku, nižší tresty dostalo také několik úředníků samosprávy.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 16:19|

Británie podezírá skupinu GFG Alliance z podvodů. Patří pod ni i hutě v Ostravě

Britský Úřad pro vyšetřování závažných podvodů (SFO) se zajímá o skupinu Gupta Family Group Alliance (GFG Alliance), včetně jejích smluv se zkrachovalou finanční společností Greensill Capital. Informovala o tom agentura Reuters. GFG Alliance je obchodní impérium rodiny britského ocelářského magnáta indického původu Sanjeeva Gupty. Součástí GFG je rovněž výrobce oceli Liberty Steel, který v České republice vlastní hutní podnik Liberty Ostrava.
14. 5. 2021|

Liberty Ostrava má nereálné požadavky na cenu energií, soudí úřady. Zastaly se dodavatele

Ve sporu Liberty Ostrava a TAMEH Czech o ceny za dodávky energií daly zatím Energetický regulační úřad i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za pravdu dodavatelské firmě. Vyplývá to z rozhodnutí, které úřady vydaly. Spor obou společností ale dál pokračuje, Liberty je přesvědčena o oprávněnosti svých nároků.
4. 6. 2020|

Do Liberty Ostrava chce její majitel investovat 19 miliard, peníze mají jít na modernizaci

Společnost GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty chce v příštích deseti letech do své huti Liberty Ostrava investovat 750 milionů eur (přibližně 19 miliard korun). Součástí strategických investic bude především vybudování nové hybridní technologie pro výrobu oceli, která bude podle firmy první svého druhu v Evropě. Zásadní modernizace čeká také válcovny, oznámila společnost Liberty Ostrava.
19. 2. 2020|

Ocelárna v italském Tarantu dává práci, ale ničí zdraví. ArcelorMittal řeší s vládou její budoucnost

Italský premiér Giuseppe Conte vyjednává záchranu největších evropských oceláren Ilva v chudém jihoitalském městě Taranto. Největší světový producent oceli, společnost ArcelorMittal, která podnik loni koupila, zvažuje odstoupení od smlouvy. A to v případě, že mu nezůstane ochrana před trestním stíháním za zamoření životního prostředí během sanace firmy. Vláda chce tuto beztrestnost zrušit. Ocelárny patří od 60. let k nejhorším viníkům průmyslového znečištění.
12. 11. 2019|

ArcelorMittal prodal ostravskou huť, aby mohl převzít italskou Ilvu. Z obchodu teď sešlo

Společnost ArcelorMittal, která je největším světovým producentem oceli, odstupuje od převzetí italské ocelárny Ilva. Firma se tak rozhodla proto, že jí italská vláda odebrala dříve dohodnuté záruky imunity před trestním stíháním v souvislosti se znečištěním způsobeným továrnou firmy. ArcelorMittal přitom kvůli převzetí ocelárny Ilva prodal huť v Ostravě společnosti Liberty Steel.
4. 11. 2019|

Liberty Ostrava dál omezuje provoz, část dělníků zůstane doma se sníženou mzdou

Hutní společnost Liberty Ostrava pokračuje v provozu s omezenou výrobou, který zavedla v červenci mimo jiné kvůli vysokým cenám surovin a dovozu oceli ze zemí mimo Evropskou unii. Považuje ho za neférový. Nebude propouštět, ale část zaměstnanců, kteří už vyčerpali dovolenou, zůstane doma se sníženou mzdou. Odbory za situaci neviní vedení firmy, vnímají to jako evropský problém.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 09:17|
Obchodní války

Američané spouští cla na zboží z Evropy, Unie chystá odvetu ve správnou chvíli

Evropská unie zavede „v pravou chvíli“ vlastní cla na americké zboží kvůli dotacím pro amerického výrobce letadel Boeing. Oznámila to v pátek evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová v reakci na uvalení amerických cel na evropské zboží kvůli subvencování evropského výrobce letadel Airbus, která v pátek vstoupila v platnost.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 22:47|

Liberty chystá investice do ostravské huti v řádu 100 milionů eur, nový vlastník už dokončil převzetí

Huť Liberty Ostrava chystá investice za sto milionů eur (zhruba 2,6 miliardy korun). Podle vedení firmy bude potřeba peníze investovat do ocelárny nebo do technologií na využití šrotu pro výrobu oceli. Řekl to majitel Liberty Steel Sanjeev Gupta, který se v úterý v Ostravě účastnil slavnostního ceremoniálu k převzetí huti novým vlastníkem. Fungování Liberty Ostrava by podle něj neměl ovlivnit ani brexit.
17. 9. 2019|

Liberty Ostrava se s odboráři dohodla na budoucnosti huti. Prodlužuje se i platnost kolektivní smlouvy

Zástupci majitele a vedení huti Liberty Ostrava podepsali s odboráři dohodu o budoucnosti firmy. Týká se budoucích investic, výroby a zaměstnanosti, ale také prodlužuje platnou kolektivní smlouvu až do roku 2023. Huť má od letošního 1. července nového majitele, skupina Liberty Steel ji koupila od skupiny ArcelorMittal. Odboráři se dříve obávali propouštění nebo omezení výroby.
12. 9. 2019|

Ostravská huť dosáhla loni čistého zisku 4,1 miliardy korun

Hutní podnik Liberty Ostrava dosáhl v roce 2018 ještě jako ArcelorMittal Ostrava čistého zisku 4,1 miliardy korun. Oproti předešlému roku je to nárůst o skoro 950 milionů. Hospodářský výsledek pozitivně ovlivnila zejména vyšší výroba i marže, uvedla mluvčí podniku Barbora Černá Dvořáková. Huť má nového majitele od letošního 1. července.
21. 8. 2019|

Ostravská huť Liberty sníží na čas výrobu oceli o pětinu. Propouštění nechystá

Ostravská huť ze skupiny Liberty Steel (do nedávna z ArcelorMittalu) dočasně sníží výrobu oceli o 20 procent. Pokles produkce neovlivní zaměstnanost, ale pracovníci budou ve větší míře čerpat dovolené nebo se přesunou na jiné činnosti. Firma pokles výroby zdůvodňuje růstem cen surovin i povolenek CO2 a také dovozem oceli ze zemí mimo Evropskou unii, který považuje za neférový.
16. 7. 2019Aktualizováno16. 7. 2019, 15:58|

Skupina ArcelorMittal dokončila prodej ostravské huti, řízení přebírá Liberty

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dokončila prodej ostravské huti. V pondělí tak přebírá řízení ostravského podniku skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. Oznámila to mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.
1. 7. 2019Aktualizováno1. 7. 2019, 13:53|

Zaměstnanci ostravských hutí nasadili 3D brýle. Virtuální realita je učí zvládat krizové situace

V ostravské huti ArcelorMittal začali své zaměstnance školit pomocí virtuální reality. 3D brýle zaměstnancům promítají prostor výrobní haly a simulované nebezpečné situace, ke kterým může v provozu dojít. Pomocí speciálních ovladačů musejí sami kritické události vyřešit, například uhasit požár. Cílem je, aby se zaměstnanci naučili odhalit závady včas, vyřešit je a vyhnout se zranění.
11. 6. 2019Aktualizováno11. 6. 2019, 18:38|

Ostravskou huť ArcelorMittal i jejího nového majitele si chce vláda pohlídat

Stát by mohl mít zástupce v dozorčí radě ostravské huti ArcelorMittal. Momentálně s potenciálním kupcem Liberty House vyjednává memorandum o spolupráci mezi státem, odbory a novým majitelem. Při čtvrtečních interpelacích to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Jednání se zástupci britské společnosti podle něj proběhlo minulý pátek.
6. 6. 2019|

ArcelorMittal zjišťuje, co způsobilo požár v třídírně. Hasiči jej likvidovali dvě a půl hodiny

Požár, který v úterý večer zachvátil hutní podnik ArcelorMittal Ostrava, nebude mít podle mluvčí firmy vliv na další výrobu. Do ovzduší prý neunikly žádné nebezpečné látky. Hořelo na dvou dopravníkových pásech třídírny v severní části aglomerace, tedy v provozu, kde se spékáním surovin připravuje vsázka do vysoké pece. Při požáru nebyl nikdo zraněn.
5. 6. 2019|

Havlíček: Stát řeší změny ve vedení ArcelorMittal Ostrava, vytvoří i pracovní skupinu

Stát vytvoří pracovní skupinu pro ocelářství a bude se zabývat změnami ve vlastnictví ocelářské firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO). Na svém Twitteru o tom po jednání s odboráři informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ostravský podnik chce koupit britská firma Liberty House, skupina ArcelorMittal ho musí prodat, aby mohla převzít ocelárny v Itálii. Odboráři ostravské hutě mají obavu, že podnik skončí.
22. 5. 2019|