TÉMA

Brdy

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl, armáda se cvičením počítá od příštího roku

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl a houfnic. Armáda chce na cvičišti v Jincích testovat nové zbraňové komplety a intenzivněji připravovat vojáky. Výcvik to má zefektivnit a zlevnit. Od zrušení bývalého vojenského újezdu uplynulo už skoro deset let. Poslední čtyři roky ale v jeho části vojáci trénují střelbu z minometů.
15. 3. 2024|

Ruští podnikatelé napojení na Putinův režim se zbavují majetku v Česku, dle analytiků se obávají sankcí

V Česku se zbavují majetku další podnikatelé z Ruska napojení na současný režim Vladimira Putina. Podle Reportérů ČT jde například o rodinu exministra dopravy Igora Levitina nebo někdejšího poslance strany Jednotné Rusko Vjačeslava Timčenka. Podle analytiků převody majetku souvisí s obavou před sankcemi.
13. 11. 2023|

168 hodin: Dezinformační vlna v Česku. Rusko chce zvrátit obrannou smlouvu s USA

Vláda schválila smlouvu o česko-americké obranné spolupráci. Smlouva určuje pravidla, podle kterých by se řídilo případné působení amerických vojáků v Česku. Šíří se však o ní mnohé dezinformace, například to, že jde o novou okupaci. Opakuje se tak totožný scénář jako před šestnácti lety, kdy USA chtělo v Brdech umístit svůj radar. Rusové tehdy podle BIS provedli úspěšně svou první dezinformační operaci. Pro pořad 168 hodin natáčel Václav Crhonek a David Sebíň.
22. 5. 2023|

Soud zprostil obžaloby armádního pyrotechnika souzeného za výbuch v Brdech

Soud v Rokycanech zprostil obžaloby čtyřiačtyřicetiletého armádního pyrotechnika, souzeného za předloňský výbuch munice ve vojenském prostoru Brdy. Muž čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, hrozilo mu až pětileté vězení. Podle soudu skutek není trestným činem, mohl by být ale posouzen jako přestupek, řekl mluvčí soudu Adam Budiš. Soud proto věc postoupil nadřízenému obžalovaného pyrotechnika, veliteli 15. ženijního pluku.
4. 4. 2023|

Monokulturu nahradí pestré lesy. V Brdech začal projekt, který zaměstná několik generací lesníků

Vojenské lesy a statky ČR (VLS), které jsou hlavním hospodářem ve středních Brdech, zahájily projekt přeměny rozsáhlých ploch monokultur na pestré lesy druhového i věkového složení. Šetrné a přírodě blízké hospodaření zajistí novou generaci lesa bez nutnosti holosečných těžeb. Nově vytvořené ekosystémy budou stabilnější, budou lépe odolávat škůdcům, větru i sněhu a vysoká zvěř tam nenapáchá tak velké škody. Navíc zadrží víc vody.
18. 2. 2023|

Hladiny řek po rozvodnění opět klesají. Meteorologové zrušili výstrahu

Česko zažívá nadprůměrně teplý Štědrý den. Bystřice v Bystřičce nad nádrží je na prvním stupni povodňové aktivity. Nejnižšího stupně dosahovaly v sobotu i řeky Svratka v Dalečíně, Otava a Křemelná a Botič v Praze – Průhonicích. Později se ale toky vrátily do normálu. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.
24. 12. 2022Aktualizováno24. 12. 2022, 14:24|

Čeští vědci objevili geny sucha. Mohou tak pěstovat odolnější dřeviny

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) objevil u některých stromů geny spojené s lepší odolností vůči suchu. Vědci tak dokážou vypěstovat dřeviny odolnější vůči nedostatku srážek. Ústav také spustil projekt, kdy hledá směs dřevin, která bude nejlepší pro zalesnění holin po kůrovci.
8. 10. 2022|

Na Bahna 2022 zamířily tisíce lidí. Zájem o službu v armádě vzrostl

Výrazně vyšší zájem o službu v české armádě od zahájení války na Ukrajině potvrdily v sobotu armádní špičky na Dni pozemního vojska – Bahna 2022. Několikanásobně více lidí než v běžných letech se hlásí do aktivních záloh. Do bývalého vojenského újezdu Brdy u Strašic se v sobotu přišlo přes padesát tisíc lidí podívat na bojovou techniku a výcvik. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) řekla, že Česko bude nadále pomáhat Ukrajině, například různými formami výcviků i posíláním vojenského materiálu.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 18:04|

Státní zástupkyně obžalovala vojenského pyrotechnika kvůli loňskému výbuchu v Brdech

Státní zástupkyně podala v pátek obžalobu na armádního pyrotechnika v souvislosti s loňským výbuchem v bývalém vojenském prostoru Brdy. Na dotaz ČT to uvedla dozorující státní zástupkyně Ivana Dragúnová z Okresního státního zastupitelství v Rokycanech. Při červencové nehodě zemřel jeden voják a druhý se těžce zranil. Policie pyrotechnika viní z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.
10. 6. 2022|

Ze smrtelného výbuchu v Brdech viní Vojenská policie pyrotechnika

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila Vojenská policie z obecného ohrožení z nedbalosti armádního pyrotechnika. Informaci serveru Novinky.cz potvrdila mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Za obecné ohrožení z nedbalosti pyrotechnikovi hrozí trest půl roku až pět let vězení nebo zákaz činnosti, dodala. Při červencovém výbuchu munice při asanačních pracích utrpěli těžké zranění dva vojáci, jeden z nich později zemřel. Mlýnková se nevyjádřila k tomu, zda obviněný pyrotechnik při události utrpěl zranění.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 17:43|

V Brdech vznikne Dům přírody, nabídne expozice i prostory pro vzdělávání

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v pátek zahájily stavbu Domu přírody Brd. Návštěvnické a informační centrum vznikne v areálu loveckého zámečku Tři trubky u Strašic na Rokycansku, který je kulturní památkou. Stavba vyjde zhruba na 85 milionů korun. Přibližně 57 milionů poskytne Evropský fond pro regionální rozvoj, uvedl Libor Barák, vedoucí investic VLS, jimž zámeček od roku 2015 patří.
1. 10. 2021|

Zemřel voják zraněný při explozi munice v Brdech

Voják, kterého v červenci zranil výbuch munice v chráněné krajinné oblasti Brdy, v úterý zemřel. Informovala o tom armáda. Druhý zraněný byl propuštěn do domácího ošetřování. Vojáci se zranili při asanačních pracích na dopadové ploše Kolvín, kde dělali hloubkový pyrotechnický průzkum. Případ vyšetřuje Vojenská policie.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 11:06|

Výbuch v Brdech šetří vojenská policie jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. V úterý se zranili dva vojáci

Výbuch munice, který v úterý dopoledne v chráněné krajinné oblasti Brdy, v bývalém výcvikovém prostoru, těžce zranil dva vojáky, vyšetřuje vojenská policie pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti spáchaného dosud neznámým pachatelem. Další informace zatím vojenská policie a Generální štáb Armády ČR nechtějí uvádět.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 14:33|

Při výbuchu v Brdech se těžce zranili dva vojáci

Dva lidé se těžce zranili při výbuchu na bývalé vojenské střelnici Kolvín na Rokycansku. České televizi to potvrdila mluvčí Záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová. Jednoho muže přepravil do nemocnice vrtulník, oba zranění jsou ale ve stabilizovaném stavu. Jde o vojáky, kteří čistili dopadovou plochu.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 13:01|

Meteorologové varují před silnými mrazy, z neděle na pondělí bude na východě až minus osmnáct stupňů

Meteorologové varují před silnými mrazy, které od nedělního večera do pondělního dopoledne zasáhnou východ republiky. Na Moravě a ve Slezsku očekávají při zmenšené oblačnosti ojediněle až -18 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav to uvedl ve výstraze pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Na západě a jihu Čech má být v neděli místy až -12.
16. 1. 2021|

Před pěti lety armáda opustila Brdy. Oblast se pomalu mění v turistickou destinaci

Brzy to bude pět let, co Armáda České republiky opustila Brdy, z vojenského újezdu se tak stala chráněná krajinná oblast. Na péči o přírodu i vybavení pro návštěvníky šlo za tu dobu 18 milionů korun, a to například na zadržování vody nebo značení cest v dříve nepřístupné zóně. Brdy se nacházejí nedaleko od Příbrami, davy turistů se jim ale zatím vyhýbají.
28. 12. 2020|

Proč meteorologický radar nic nenaměří, i když lije, nebo ukazuje déšť, když je na zemi sucho?

Spousta lidí to zažila: při pohledu na meteoradar to vypadá, že prší – ale ve skutečnosti nespadne ani kapička. Jsou snad radary tak nespolehlivé, anebo je důvod jiný? Vysvětluje meteorolog Pavel Karas.
11. 8. 2020|

Nová naučná stezka se otevřela v Brdech. Turisty zavede i na místa zaniklých vesnic

Nejznámější místa Krkonoš nebo Šumavy byla podle jejich správců už dříve na hranicích kapacity, což se nyní může ještě zhoršit. I proto se v atraktivním okolí Padrťských rybníků v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy otevřela nová naučná stezka jako další možnost výletu. Na 13 kilometrech ukáže turistům jedno z nejkrásnějších bezlesí v Brdech, popíše zaniklé brdské obce i jedinečnou přírodu.
21. 5. 2020|

Šelma v Brdech. Fotopast zachytila rysa ostrovida

V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy se letos objevil rys ostrovid. V lednu ho zachytila fotopast, počátkem minulého týdne byly nalezeny stopy zvířete ve sněhu. Je pravděpodobné, že rysové Brdy navštěvují každoročně, informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová, lednový výskyt je totiž již několikátý.
3. 4. 2020|

Počet rysů v českých lesích mírně narůstá, tvrdí mezinárodní průzkum

Ohrožených rysů v české přírodě mírně přibývá. Potvrdil to mezinárodní monitoring projektu 3Lynx, který kočkovité šelmy sleduje i za hranicemi Česka. Správa Šumavského národního parku, ministerstvo životního prostředí i ekologické organizace sledují pohyb rysů na ploše zhruba třinácti tisíc kilometrů čtverečních.
8. 3. 2020|

V českém pohraničí žije víc než sto rysů. Ohrožují je pytláci i auta

Česko-bavorsko-rakouská rysí populace čítá 107 kusů, přibližně třetinu tvoří novopečené matky doprovázené potomky. Vyplývá to z monitoringu let 2017 a 2018, o kterém nyní informovalo ministerstvo životního prostředí. Zmíněná populace žije na rozloze 13 tisíc kilometrů čtverečních, obývá území od Dunaje na jihu až po Brdy, Český les na severu a část Vysočiny. V Česku, Německu i Rakousku rys ostrovid patří k přísně chráněným ohroženým druhům.
28. 2. 2020|

Za vojenskou historií i výjimečnou přírodou. Brdy završují třetí rok od otevření turistům

Děti vyrůstající na začátku 90. let v podhůří Brd si celou hustě zalesněnou oblast pamatovaly coby zakázané vojenské území, kam se občas, vždy o víkendech, dalo dírou v plotě „omylem zabloudit“ na houby. Už tehdy nepříliš využívaný prostor lákal na tajuplné vojenské stavby, pozůstatky zaniklých vesnic a specifickou, opuštěnou přírodu. Od roku 2016 už plížení skrz ploty není potřeba – Chráněná krajinná oblast Brdy turisty naopak vítá.
5. 10. 2019|

Sucho zvyšuje riziko požárů, Šumava a Brdy rozdávají pokuty za ohniště

Sucho a nedostatek srážek zvyšují riziko požárů. Hasiči i strážci Národního parku Šumava kvůli tomu posilují protipožární hlídky. Navzdory nebezpečí řada turistů rozdělává oheň i v nejchráněnějších částech národního parku. Hrozí jim za to na místě pokuta až deset tisíc korun. Pokutu za rozdělávání ohně dostanou i návštěvníci Brd. Uhasit ohniště totiž nestačí a požáry mohou vypuknout až po několika dnech – navíc se tak může stát v oblastech, kam se hasiči dostávají jen obtížně.
31. 7. 2019|

Brdy budou v létě plné turistických značek. Návštěvníkům se tak otevře i poslední třetina území

Místo cedulí s nápisem Vstup zakázán budou Brdy plné turistických značek. Klub turistů by měl do konce června dokončit značení v poslední třetině bývalého vojenského újezdu. Území tak bude plně přístupné pro výletníky. Kromě značek v Brdech čeká na kontrolu asi 15 tisíc kilometrů turistických cest po celé republice. Dobrovolníci vyrazí v nejbližších dnech, hned jak teplota stoupne nad deset stupňů.
2. 4. 2018|