TÉMA

Singapur

V Baltimoru po pádu mostu pokračuje složitá záchranná akce

Dva a půl kilometru dlouhý silniční most v americkém Baltimoru ve státě Maryland se zřítil poté, co do něj narazila kontejnerová loď Dali, plující pod singapurskou vlajkou. Stále není jasné, zda si kolaps vyžádal oběti, dle hasičů spadlo do vody několik vozidel a úřady pohřešují nejméně šest lidí. Dvě osoby se zatím podařilo zachránit, jedna z nich je ve vážném stavu. Posádka plavidla je v pořádku. Guvernér státu vyhlásil stav nouze. Podle serveru ABC News může za kolizi to, že se plavidlo po ztrátě pohonu stalo neovladatelným. Loď už před lety způsobila škody v Antverpách.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 21:31|

Obří turné Taylor Swiftové plní státní kasy a hýbe mezinárodními vztahy

Nikdo jiný neovlivňuje současnou popkulturní scénu tak silně jako Taylor Swiftová. Zájem o její koncerty je tak veliký, že může ovlivnit i mezinárodní vztahy, jak se ukázalo v jihovýchodní Asii. Singapurský premiér musel vysvětlovat, proč zpěvačka nevystoupí v žádné jiné zemi regionu. Její tvorba a síla značky se už stala předmětem studia i na významných amerických univerzitách, včetně Harvardu.
6. 3. 2024|

Oblohu nad Singapurem ovládla letecká technika

Singapur hostí největší letecký veletrh od ukončení protipandemických opatření. Na přehlídce, která ho provází, byla k vidění například letecká akrobacie australského, jihokorejského, indického, či indonéského letectva. O své místo na výsluní rovněž usilovala čínská letecká společnost Comac se svým prvním osobním letounem domácí výroby, jež usiluje o vytvoření alternativy k firmám Airbus a Boeing. Singapur se snaží při příležitosti přehlídky symbolicky oživit svůj cestovní ruch. Vlivem rostoucího geopolitického napětí je centrem pozornosti hlavně vojenská sekce veletrhu.
19. 2. 2024|

Austrálii ochromil výpadek služeb operátora, miliony lidí se ocitly bez internetu a telefonního spojení

Firmu Optus, která je druhým největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Austrálii, ve středu postihl rozsáhlý výpadek. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že výpadek v zemi přechodně způsobil chaos, než se služby začaly obnovovat. Některou z nich využívá kolem deseti milionů lidí, což je zhruba čtyřicet procent australské populace. Společnost podezření na kybernetický útok nemá.
8. 11. 2023|

Sněmovna schválila dohody EU s Thajskem a Malajsií. Fiala čelil interpelacím o lécích i potravinách

Sněmovna ve čtvrtek schválila smlouvy, které uzavřela EU s Thajskem a Malajsií. Oba dokumenty zahrnují spolupráci mezi evropskou sedmadvacítkou a uvedenými asijskými zeměmi v řadě témat od lidských práv přes boj proti terorismu a organizovanému zločinu po boj s migrací. Dopoledne měli poslanci na programu také písemné interpelace. Opět se ale nedostali k plánovanému projednání návrhu na zřízení vyšetřovací komise k hradním kauzám z éry bývalého prezidenta Miloše Zemana. Odpoledne pak premiér Petr Fiala (ODS) odpovídal na ústní interpelace, během kterých opozice upozorňovala na hospodaření státu.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 18:14|

V Číně se rodí rekordně málo dětí. Ke konci století může mít země polovinu obyvatel, co Indie

Plodnost čínských žen klesá ještě rychleji, než se očekávalo. Nové údaje ukazují, že tato asijská velmoc se v dalších letech bude nutně potýkat s velkým poklesem populace – pokud se něco dramaticky nezmění.
16. 8. 2023|

Záchranné týmy začaly s odvlečením hořící nákladní lodi u Nizozemska

Několik dní hořící nákladní loď Fremantle Highway s elektromobily na palubě se v neděli u nizozemských břehů dala do pohybu. Záchranné týmy zahájily riskantní manévr jejího odtahu do místa dočasného ukotvení, informovala agentura DPA s odvoláním na místní úřady. Ještě v noci na neděli úřady hlásily, že kvůli nepříznivému větru a hustému dýmu zatím není možné loď odtáhnout.
30. 7. 2023|

Solární elektrárny na moři mají potenciál způsobit průlom v čisté energii

Zatímco větrná energie už v současné době funguje v mořích běžně, u té solární to zatím neplatilo. Přitom nevyužívaná plocha hladiny se k tomto účelu vysloveně nabízí. Nový projekt v Číně ukazuje, že se dá vypořádat i s technologickými komplikacemi.
24. 7. 2023|

Český lékař, který podle obžaloby obtěžoval hygieničku v Jižní Koreji, dostal pokutu

Český vojenský lékař, který v dubnu v Koreji po příletu české delegace ministra dopravy Martina Kupky (ODS) údajně v opilosti osahával hygieničku, spáchal podle soudu přestupek a dostal pokutu 170 tisíc korun. Uvedl to server Lidovky.cz, kterému informace potvrdil český právní zástupce lékaře Julius Kramarič. O rozsudku, který počítá s pokutou, a nikoli s odnětím svobody, následně informovalo také ministerstvo zahraničí.
5. 7. 2023|

Českého vojenského lékaře v Koreji obžalovali. Právníci usilují o smírné řešení, řekla Černochová

Český vojenský lékař, který v dubnu v Koreji po příletu české delegace údajně v opilosti osahával tamní hygieničku, byl obžalován z obtěžování. Senátorům to ve středu řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Soud s lékařem má začít 19. července, lékař není zadržen, ale má zákaz vycestovat ze země, uvedla ministryně. Právníci nadále usilují o smírné řešení, dodala.
31. 5. 2023|

Česko chce mít klinickou studii metody, která včas najde rakovinu slinivky. Vymysleli ji vědci z Pardubic

Česká republika by se mohla stát první zemí na světě, která bude mít screeningový program na rakovinu slinivky břišní. Nemoc by se díky němu mohla zjistit pouze z krve a dokonce už v raném stadiu nemoci – anebo dokonce před jejím vypuknutím.
25. 5. 2023|

Trestů smrti přibývá, upozornila Amnesty. Dominuje Čína, Blízký východ a severní Afrika

Loni bylo ve světě vykonáno nejvíce trestů smrti za pět let, upozornila organizace Amnesty International (AI) v úterý zveřejněné zprávě. Nejaktivnějším popravčím mezi státy je patrně Čína s odhadovanými tisícovkami poprav. Přesné počty nejsou známy. Mnoho odsouzenců, byť řádově nižší počty, posílají na smrt také Írán, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené státy.
16. 5. 2023|

Singapur popravil muže kvůli kilogramu marihuany

Singapur popravil muže, který byl odsouzen za pašování jednoho kilogramu konopí. Informovala o tom agentura AFP. Úřady k oběšení přikročily navzdory výzvám ze zahraničí, aby hrdelní trest zvážily a zrušily.
26. 4. 2023|

Fiala jednal se singapurskými představiteli o Číně i o ruské agresi na Ukrajině

O ekonomické spolupráci, ale také o mezinárodní politické situaci jednal ve čtvrtek český premiér Petr Fiala (ODS) v Singapuru s nejvyššími představiteli tohoto městského státu. „Mluvili jsme o významu spojenectví Evropské unie a států ASEAN, o rizicích, která vyplývají z ruské agrese na Ukrajině, i o nebezpečí, které tady v regionu představuje zhoršování vztahů mezi USA a Čínou,“ řekl Fiala českým novinářům po svých schůzkách v Singapuru.
20. 4. 2023|

Fiala míří na podnikatelskou misi do Asie. O české firmy je a bude zájem, míní Dlouhý

Premiér Petr Fiala v sobotu večer vyráží na oficiální cestu po Asii. V následujících dvou týdnech navštíví celkem šest zemí – Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Na cestě ho doprovodí delegace tuzemských podnikatelů včetně zástupců Hospodářské komory, Exportní garanční a pojišťovací společnosti i České exportní banky. Cílem cesty je podle předsedy vlády podpora obchodu s těmito zeměmi.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 21:00|

Ministerstvo obrany se chystá potrestat lékaře, který obtěžoval hygieničku v Jižní Koreji

České velvyslanectví v Soulu je v kontaktu s věcně příslušnými jihokorejskými orgány kvůli případu lékaře s hodností podplukovníka, který v opilosti obtěžoval hygieničku. Sdělil to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Podle ambasády lékař nebyl přímo členem české vládní delegace, do Koreje s ní ale přicestoval.
14. 4. 2023|

Takzvané věčné chemikálie u žen patrně způsobují neplodnost, dokládá první studie

Ženy s vyššími hladinami takzvaných věčných chemikálií v krvi mají o čtyřicet procent nižší šanci otěhotnět do jednoho roku od prvního pokusu o početí potomka. Vyplývá to z první známé studie o vlivu perfluorovaných a polyfluorovaných látek (PFAS) na plodnost žen.
11. 4. 2023|

Velká Británie přistoupí k asijsko-pacifické dohodě CPTPP

Velká Británie ohlásila, že se dohodla na přistoupení k asijsko-pacifické dohodě o volném obchodu, tedy Komplexní a progresivní dohodě pro transpacifické partnerství (CPTPP). Stalo se tak po 21 měsících vyjednávání. Jde o nejdůležitější novou obchodní dohodu od odchodu Spojeného království z Evropské unie před třemi lety, uvedly tiskové agentury s odvoláním na úřad britského premiéra.
31. 3. 2023|

Škoda Auto jedná o prodeji aktiv v Rusku. V koncernu má zodpovídat za expanzi do jihovýchodní Asie

Škoda Auto v rámci mateřského koncernu Volkswagen převezme strategické řízení a budoucí expanzi značek Škoda, Volkswagen a Seat v regionu jihovýchodní Asie ASEAN. Ten vedle Vietnamu zahrnuje například Kambodžu, Laos, Singapur, Malajsii nebo Filipíny. Na trhu chce dosáhnout podílu pět procent. Informovali o tom zástupci společnosti. Podobnou roli v rámci koncernu již má automobilka v Indii. Škodovka podle šéfa Klause Zellmera jedná také o prodeji svých aktiv v Rusku, tedy výrobních závodů a prodejní sítě. Jednání jsou v závěrečné fázi.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 19:03|

Návštěvníci výstavy kráčí do světů namalovaných Vincentem van Goghem

V Singapuru mohou návštěvníci výstavy nazvané Van Goghův pohlcující zážitek vidět nejméně tři sta obrazů od tohoto proslulého malíře. Do některých jeho děl mohou i vstoupit, například do jednoho z nejznámějších obrazů Hvězdná noc. Díky prostorové projekci si tak mohou tvorbu Vincenta van Gogha užít v reálném životě i ve virtuální realitě.
3. 3. 2023|

Běžné insekticidy selhávají. Komáři v Asii si proti nim vyvinuli odolnost

Podle nového výzkumu je zapotřebí začít hledat nové účinné látky proti komárům. Ty, které se používaly doposud, totiž přestávají účinkovat. Upozorňuje na to nová studie komárů z Vietnamu a Kambodže, kteří jsou vůči běžným insekticidům vysoce odolní.
23. 12. 2022|

Prezidentští kandidáti řekli, jak se staví k podpoře Ukrajiny i kam by měla hlava státu jezdit na zahraniční cesty

Do prezidentských voleb zbývá již necelý měsíc, lidé budou moci potřetí přímo volit hlavu státu. Kandidátům položila Česká televize sérii otázek na různá témata a postupně v Událostech představuje jejich názory. Nyní ČT nabízí odpovědi na otázku, jak podstatné jsou z pohledu kandidátů sankce proti Rusku a jak důležitá je podpora Ukrajiny. Kandidáti také odpovídali na otázku, kam by měl prezident jezdit na zahraniční cesty.
17. 12. 2022|

Šéf Wirecard stanul před soudem. Firma zesměšnila úřady a podvedla banky i akcionáře

V Německu začíná soud se šéfem zkrachovalé finanční společnosti Wirecard Markusem Braunem. Proces začíná více než dva roky poté, co firma zabývající se digitálními platbami, která byla německou nadějí na technologického šampiona, jenž by konkuroval Silicon Valley, zkrachovala.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 22:35|

Jižní Korea zažívá demografickou krizi. V zemi se rodí stále méně dětí

Jižní Korea zažívá mimořádnou demografickou krizi. Lidé tam čím dál méně vstupují do manželství, a především se v zemi rodí stále méně dětí. Počet novorozenců se za posledních pětadvacet let snížil o dvě třetiny. Na jednu korejskou ženu podle statistik připadá 0,8 nově narozeného dítěte. To je vůbec nejnižší hodnota na celém světě.
25. 11. 2022|