TÉMA

Beskydy

Týden přinese nadprůměrné teploty, zpočátku bude větrno
Tento týden bude v Česku nadprůměrně teplý a v první polovině i větrný. V některých dnech budou odpolední maxima až o deset stupňů nad dlouhodobým průměrem. Kvůli velké oblačnosti lze očekávat také velmi teplé noci. Pršet, a na horách případně i sněžit, může hlavně ve středu a ve čtvrtek, kdy se přechodně ochladí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 2. 2024|ČTK
Nová stavba Brána Pusteven nabídne turistům zázemí i výhledy
Na Pustevnách se otevřelo turistům nové informační centrum s vyhlídkou, parkovištěm a zázemím. Stavba nazvaná Brána Pusteven by měla zvýšit pohodlí návštěvníků.
12. 1. 2024|ČTK, ČT24
Zimní počasí prozatím ustane, meteorologové naopak varují před povodněmi či ledovkou
Z Česka postupně mizí zimní počasí, na značné části území se totiž o víkendu oteplilo. Nad několik stupňů nad nulu vystoupaly během neděle teploty na většině území Česka, meteorologové proto vzhledem k oblevě varují před pády ledu a sněhu ze střech. Naopak na Moravě na některých místech v noci ze soboty na neděli sněžilo. Kvůli novému sněhu se dopoledne i zpozdila hromadná doprava.
10. 12. 2023|ČT24
V jižních Čechách už fungují dodávky elektřiny, hejtman odvolal kalamitní stav. Sněžení vystřídá silný mráz
Sněžení již téměř ustalo, i tak ale od sobotního večera do nedělního poledne na východě republiky připadlo až třicet centimetrů sněhu. Noc i pondělní den budou značně mrazivé. Po vydatném sněžení z minulých dnů přetrvávají problémy se sjízdností některých silnic i železničních tratí, kvůli vyprošťování kamionů byla uzavřena část dálnice D48, podobné omezení platilo na D5. Ve srovnání se sobotou je však situace podstatně klidnější. V jižních Čechách už společnost EG.D obnovila dodávky proudu. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odvolal k 18:00 kalamitní stav.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 22:32|
Mizí jámy, ze kterých nevyjel ani gram uhlí. Diamo spustilo zásyp Dolu Frenštát
Státní podnik Diamo zahájil zasypávání Dolu Frenštát v Beskydech. Černouhelná lokalita tím definitivně končí. I když se v dole nikdy netěžilo, desítky let lokalita vyvolávala spory a emoce. Okolní obce s možným dobýváním nesouhlasily. Teď už mají plány, jak místo využijí.
19. 9. 2023|
Město zakázalo vstup do lesů u Mostů u Jablunkova, hrozí pády stromů
Město Jablunkov zakázalo vstup do lesů v oblasti Mostů u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Vinou bouří a silných větrných smrští z konce srpna tam hrozí pády stromů. Zákaz zatím platí do konce listopadu. Záchranáři Horské služby Beskydy vyzývají turisty, aby zákaz respektovali.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 19:09|
V části Čech bude odpoledne a v noci velmi vydatně pršet, Moravou projdou silné bouřky
Až 40 litrů na metr čtvereční může napršet v části Čech v pondělí odpoledne a v noci na úterý. Podobné úhrny očekávají meteorologové i na Moravě a ve Slezsku, kde ale déšť navíc doprovodí silné nebo velmi silné bouřky. Po vydatných deštích hrozí také rozvodnění řek v jižní části Čech a také v oblasti Jeseníků a Beskyd.
28. 8. 2023|
Pršet bude i nadále, hladiny řek mohou stoupat, varovali meteorologové
Řeky a potoky odvodňující Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a část Českomoravské vrchoviny mohou v průběhu neděle a v noci na pondělí vystoupat na první povodňový stupeň, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V aktualizované výstraze rovněž upravil oblast, ve které hrozí velmi vydatný déšť. Silně má pršet zejména na horách na severovýchodě Česka a v části Českomoravské vrchoviny. Hasiči ve východních Čechách i na Moravě zasahovali u popadaných stromů, odčerpávali také vodu.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 19:22|
Meteorologové rozšířili výstrahu před velmi vydatnými srážkami, hladiny řek mohou stoupnout
Velmi vydatný déšť může v sobotu a v neděli zasáhnout kromě Jeseníků také Krkonoše, Beskydy, Zlínský kraj a většinu Českomoravské vrchoviny, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak rozšířil územní platnost dřívější výstrahy. V těchto oblastech může napršet 40 až 70 litrů vody na metr čtvereční, na východě v kombinaci s bouřkami až 100 litrů. Toky odvodňující Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a Českomoravskou vrchovinu proto mohou v sobotu v noci a v neděli dosáhnout povodňového stupně.
5. 8. 2023|
Víkend přinese extrémní teploty. Podívejte se na podrobnou mapu
Meteorologové předpovídají na víkend zatím nejvyšší teploty letošního roku. V Čechách mohou kvůli vlně teplého vzduchu z Afriky vyšplhat až na 37 stupňů. Podívejte se, kde v kolik hodin mají panovat nejvyšší teploty.
14. 7. 2023|
Meteorologové varovali před bouřkami na jihu Čech a Moravy
V jižní polovině republiky mohou být až do středečního večera ojediněle i silné bouřky s přívalovými srážkami o úhrnu kolem třiceti milimetrů. Největší problémy mohou bouřky podle výstrahy meteorologů způsobit tam, kde se půda nasytila při deštích z předchozích dnů. Do osmé hodiny večerní byla situace spíše klidnější, hasiči řešili například bahno na silnici či spadlé stromy.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:52|
Cesta napříč Českem láká stále více lidí. Hodně oblíbená je stezka podél severních hranic
Několikadenní nebo organizované pochody jsou v Česku stále oblíbenější. Turisté při nich ujdou sto i více kilometrů. ČT to potvrdil místopředseda Klubu českých turistů (KČT) Zdeněk Cabalka a organizátoři pochodů. Češi se podle nich inspirovali v zahraničí. Zájem vzrostl i kvůli covidovému omezení cestování.
28. 5. 2023|Alžběta Kabrdová
Moravu zasáhly silné bouřky. Bahno se vylilo na dálnici i do sklepů
Velmi silné bouřky v úterý zasáhly jihovýchod Česka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dříve během dne zvýšil stupeň nebezpečí výstrahy, kterou v pondělí kvůli hrozícím bouřím vydal pro východní část Čech, Moravu a Slezsko. Silný déšť působil komplikace na dálnici D55 ve Zlínském kraji, na jižní Moravě zaplavil sklepy i silnice.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 23:03|
Proměny Kněhyně v Beskydech za posledních 250 let zmapovali vědci z Ostravské univerzity
Geomorfologové Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity zmapovali proměny třetího nejvyššího vrcholu Moravskoslezských Beskyd – hory Kněhyně. Ze dřeva původních smrků, terénu, meteorologických dat i záznamů vyčetli, jak se proměňovala v uplynulých více než 250 letech. Jejich závěry mohou v budoucnu pomoci například s přesnějším určením rizika sesuvů v dané oblasti, sdělil mluvčí fakulty Stanislav Janalík.
23. 5. 2023|
Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň
Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|
Meteorologové varují před rozvodněním řek. Někde se mohou dostat na druhý stupeň
Vydatný déšť, který v úterý odpoledne zasáhne jih Čech a východní polovinu země, rozvodní řeky. Jejich hladiny mohou dosáhnout na první, ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity. Týká se to zejména povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Maximální výšky by hladiny řek podle něj měly dosáhnout během středy, v povodí Lužnice na jihu Čech by toky měly kulminovat ve čtvrtek.
16. 5. 2023|
Stát povolí odstřel problematických jedinců vlka
Ministerstva životního prostředí a zemědělství umožní odstřel nebezpečných a problematicky se chovajících jedinců jinak chráněného vlka. Při své návštěvě Moravskoslezského kraje to uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Vlčí smečky se v posledních letech vracejí do hor Moravskoslezského kraje. Jejich opětovné osidlování beskydských lesů ale působí problémy především chovatelům ovcí. Loni vlci v regionu zabili osmdesáti farmářům 186 zvířat. Stát jim pak prostřednictvím krajského úřadu na kompenzacích vyplatil 1,3 milionu korun.
4. 5. 2023|
Průkopnické zlepšováky i Raškova medaile. Počátky lyžníků v Beskydech chtějí vrátit do sportu nadšení
Vzniku lyží a jednotlivých stylů lyžování se věnuje nová výstava Ostravského muzea. S počátky lyžníků v Beskydech, jak zní i název instalace, seznamují lyže všeho druhu, saně, historické fotografie i dobové pohlednice. Autoři připomínají také první propagátory lyžování, nechybí třeba trofeje a osobní předměty českých olympioniků. Přejí si, aby výstava v návštěvnících vzbudila nadšení, které se se sportem pojilo.
27. 2. 2023|
Beskydská příroda je pod ochranou už půlstoletí. Zažila kyselé deště, kůrovce i sucho
Chráněná krajinná oblast (CHKO) Beskydy existuje už padesát let. Jde o největší chráněné území v Česku. Má téměř 1200 kilometrů čtverečních, na kterých se nacházejí i výjimečné pralesní porosty. Rostou v nich i víc než 250 let staré stromy.
23. 2. 2023|ron
Zima ovládla Česko, sníh zkomplikoval dopravu na dálnicích, ve městech i na železnici
Sníh zkomplikoval zejména v pondělí dopoledne silniční dopravu. Stalo se mnoho nehod, na příjezdech do velkých měst se dopoledne tvořily kolony a potíže byly i v městské hromadné dopravě a na železnici. Odpoledne ochromila železniční dopravu porucha trolejí na pražském hlavním nádraží. Silničářům práci komplikoval mráz a místy i silný nárazový vítr. Na silnicích se již situace zlepšila. Český hydrometeorologický ústav vydal také výstrahu na sněhové jazyky, které mohou zkomplikovat cestování i na Vysočině a západně od ní.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 20:49|
Ostrava koupí haldu Ema. Pětimilionovou investici zdůvodňuje obavou ze spekulantů
Ostravská halda Ema, která je oblíbenou turistickou atrakcí, přejde do majetku města. To zaplatí za více než 31 hektarů pozemků přes pět milionů korun. Město slibuje lokalitu lépe zpřístupnit a udržovat. Do plánů města ale bude promlouvat stát prostřednictvím báňského úřadu i podniku Diamo. Halda je navíc památkově chráněná.
24. 10. 2022|
Letošní září je jedno z nejdeštivějších a nejchladnějších za 20 let
Podle klimatologů je letošní září jedno z nejdeštivějších a nejchladnějších za posledních 20 let. Na některých místech už spadlo dvakrát více vody, než je dlouhodobý normál. Práci to komplikuje hlavně zemědělcům. Meteorologové ale nevylučují, že babí léto ještě přijde.
30. 9. 2022|
Syrských migrantů v Česku přibývá. Do Prahy míří jen na pár dní, jejich cílem je Německo
Policisté od začátku června zadrželi na území České republiky už devět a půl tisíce migrantů, kteří zde byli nelegálně. Nejčastěji šlo o Syřany utíkající před tamním režimem. Jejich počet se v posledních týdnech rapidně zvyšuje. Jen za poslední týden jich bylo na dva tisíce. Skupina syrských migrantů momentálně přebývá i na pražském hlavním nádraží. Policie vazebně stíhá dva převaděče.
21. 9. 2022|
Z vagonu lovilo panstvo medvědy. Teď se jeho replika vrátí na Oravskou lesní železnici
Ve Veselí nad Lužnicí postavili repliku osobního vagonu Oravské lesní železnice. Vůz z roku 1916 byl jediný, který na této dráze přepravoval lidi a sloužil k jízdám panstva. Replika zamíří na Slovensko do Kysuckého muzea.
2. 8. 2022|