TÉMA

Kvilda

Na úpravu běžeckých tras na Šumavě budou chybět peníze. Zvažuje se zpoplatnění bílé stopy

Díky vydatnému sněžení už mohou na první trasu na Šumavě vyrazit běžkaři. Upravený je pro ně úsek z jihočeského Zadova. Bílá stopa je však letos bez generálního sponzora. Regionální rozvojová agentura Šumava tak opět navrhuje, aby se za využití běžkařských tratí platilo. Úprava bezmála šesti set kilometrů stop vyjde na zhruba dva a půl milionu korun.
28. 11. 2023|

Vody je málo, v mnoha obcích přitom poptávku po ní násobně zvyšují turisté

Kombinace sucha a velkého množství ubytovaných turistů znamená, že v některých obcích vysychají zdroje vody. Zatímco kvůli suchému počasí vody v nádržích i pod zemí ubývá, třeba na šumavské Kvildě se poptávka po ní o prázdninách zvyšuje až patnáctkrát. Nezbývá pak než obnovit starší, dříve zrušené zdroje.
19. 7. 2023|

Obce na západě Čech a na Šumavě řeší nedostatek pitné vody, budují vodojemy, posilují vrty

Nedostatek vody spojený se suchem řeší obce různě. Na západě Čech začaly budovat vodojemy, na Šumavě posilují vrty. Na Vysočině začal opět platit zákaz napouštění bazénů z vodovodního řadu.
1. 6. 2023|

Kvilda chce zastavit neřízenou výstavbu apartmánů, připravuje nový územní plán

Šumavská obec Kvilda chce zastavit neřízenou výstavbu v obci. Domů tam přibylo v poslední době tolik, že čistírna odpadních vod je za hranicí kapacity. Problémem jsou hlavně velké apartmánové domy. Řešením má být nový územní plán s možností regulace. Ten ale bude hotový nejdřív za tři roky.
29. 4. 2023|

Nejmrazivěji bude v noci na východě Česka, v pondělí hrozí ledovka a bude větrno

Nejvíc mrznout bude v neděli večer a v noci na pondělí na východní a severní Moravě a ve Slezsku, teploty tam mohou klesat pod minus 12 stupňů Celsia. V pondělí pak během dne hrozí v Čechách a na Českomoravské vrchovině mrznoucí srážky s tvorbou ledovky, přičemž na severozápadě Česka může být led silný až dva milimetry. Na začátku příštího týdne bude také foukat silný vítr, místy se tak budou tvořit sněhové jazyky a silná námraza. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
18. 12. 2022|

Půjčovna na Šumavě vyřadila elektrokoloběžky kvůli sporům s národním parkem

Na šumavské Modravě nebo Kvildě už turisté nebudou mít možnost zapůjčit si elektrokoloběžky. Tamní půjčovna sportovního vybavení je i přes velkou oblibu návštěvníků Šumavy vyřadila ze svého sortimentu, a to kvůli sporům se správou národního parku. Provozovatele výkonnějších koloběžek nebo segwayů navíc zanedlouho čeká i placení povinného ručení.
25. 8. 2022|

Vedro vládne Česku. V Řeži bylo téměř 37 stupňů, historické rekordy padly v Krkonoších i na Šumavě

Více než šestatřicet stupňů ukazovaly ve středu odpoledne teploměry zejména na severozápadě a ve středu Čech. Nejtepleji bylo v Husinci-Řeži nedaleko Prahy – 36,9 stupně Celsia. Bylo to o necelé dva stupně více než v úterý. Období veder ale ještě nekončí, i když středa byla patrně jeho vrcholem. Přes třicet stupňů bude i ve čtvrtek, nejtepleji bude na Moravě a ve Slezsku. Ruku v ruce s vedrem jdou požáry, s nimiž bojují hasiči hlavně na západě Čech.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 19:42|

Lidé na Šumavě táboří mimo kempy. Chtějí ušetřit

Na Šumavě začala sezona a zejména centrální oblasti jako Modrava nebo Kvilda se začínají plnit turisty. Za ubytování si tam ale návštěvníci letos připlatí; kromě penzionů zdražily i kempy a na výrazně vyšší ceny vyjde také stání pro karavany. Protože všichni nejsou ochotni platby respektovat, parkují i táboří na zakázaných místech. Strážci Národního parku budou situaci řešit.
20. 5. 2022|

Chanovice se v krátké době rozrostly o stovku uprchlíků. Řešit musí dodávky vody i potravin

V Chanovicích na Klatovsku se sedmi sty obyvateli ubytovali přes sto ukrajinských uprchlíků. Třetina bydlí ve sportovním areálu, třetina u šesti českých rodin a další u svých blízkých, kteří už mají ve vesnici byty. Někteří přišli do obce pracovat už před více než dvaceti lety. V souvislosti s větším počtem lidí teď musí obec řešit dostatečné dodávky vody, svoz odpadu, nebo zásobování obchodu.
20. 4. 2022|

Sníh komplikoval dopravu. Meteorologové prodloužili výstrahu

V Jizerských horách a Krkonoších od nedělního rána připadlo na některých místech i přes 30 centimetrů sněhu, sněžilo až do pondělního večera. Pro nákladní dopravu byla uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov a dál do Polska, v Libereckém kraji narazil vlak do spadlého stromu, na Karlovarsku se srazila tři osobní vozidla s nákladním autem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platila nejprve do pondělního odpoledne, týkala se Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy nebo Jeseníků. Později ale ČHMÚ výstrahu prodloužil, nově platí do úterních 9:00.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 21:02|

V noci klesaly teploty hluboko pod nulu. Na šumavském Březníku naměřili minus 27,6 stupně

Uplynulou noc a ráno klesaly teploty hluboko pod nulu. Nejvíc mrzlo na šumavském Březníku, kde před před osmou hodinou ranní klesla teplota na minus 27,6 stupně Celsia. Podobné to bylo u Kvildy na Prachaticku, kde ráno naměřili minus 27,3 stupně. Na Jizerce v Jizerských horách teploměr ukázal minus 21 stupňů. Přes den se budou podle předpovědi teploty držet většinou kolem nuly, někde zůstanou pod bodem mrazu, na místech s nízkou oblačností nebo mlhou bude jen kolem minus čtyř stupňů. Ve čtvrtek se oteplí.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 10:23|

Po nadprůměrně teplém konci října přišel obvyklý listopad. Víkend bude příjemně slunečný

Počasí v nadcházejících dnech a týdnech bude typicky podzimní – ke konci listopadu se budou teploty postupně snižovat. Tento víkend ale ještě bude slunečný a teploty budou zvát k výletům.
4. 11. 2021|

Stát se snaží prodat most pod Lipnem, který je v havarijním stavu

Stát se snaží zbavit mostu pod lipenskou přehradou, který je v havarijním stavu. Přihlásili se první zájemci. Nejvyšší nabízená cena je zatím tisíc a jedna koruna, jen opravy konstrukce ale vyjdou na miliony. Naopak o nemovitosti na Šumavě je enormní zájem. Třípokojový dům se prodává i víc než za osm milionů.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 17:55|

Obyvatelé Železné Rudy utíkají do sousedních obcí. Za cenu bytu tam koupí dům

Šumavská Železná Ruda čelí odlivu stálých obyvatel. Ceny tamních nemovitostí už se vyšplhaly tak vysoko, že na ně většina lidí nedosáhne. Místní už dokonce začali prodávat své byty, protože v sousedních obcích postaví levněji rodinný dům. Radnice proto chystá výstavbu nájemních bytů a věří, že nové obyvatele do Železné Rudy znovu přiláká.
19. 5. 2021|

Národní parky se chystají na sezonu, hrad Šaunštejn nebo šumavský Poledník ovšem zůstanou zavřené

Návštěvníci národních parků Šumava, Podyjí a České Švýcarsko se letos nedostanou na některá turisticky oblíbená místa. Minimálně pět památek se bude opravovat, mezi nimi například hrad Šaunštejn nebo šumavská rozhledna Poledník. O dalších se jedná. V Českém Švýcarsku vedení parku dočasně uzavřelo v souvislosti s kůrovcovou kalamitou několik méně frekventovaných turistických tras.
16. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 07:02|

Zájem o karavany narůstá. Některé obce musejí narychlo připravovat zázemí pro domácí turisty

Před začátkem letní turistické sezony začíná v Česku růst zájem o obytné vozy a karavany. Například kempy na Lipensku se už na jejich příjezd začínají připravovat. Podobně jsou na tom i další turisticky zajímavá místa po celé zemi. Často ale chybí zázemí pro karavany, některé obce či resorty tak připravují nové plochy.
16. 4. 2021|

V noci padaly teplotní rekordy, u Kvildy bylo minus 24,6 stupně

První noc astronomického jara byla velmi chladná, mrzlo v celé České republice. Rekord pro 21. březen padl na 25 ze 153 stanic, které měří alespoň 30 let. Nejchladněji bylo na Šumavě, nejnižší teplotu pak naměřila stanice Kvilda-Perla, Jezerní slať, kde bylo minus 24,6 stupně Celsia, řekla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 3. 2021|

Mezi převaděči na Západ byli i policisté. Jaroslav Maršík se před dopadením skrýval deset let

Přejít železnou oponu pomáhali lidem v roce 1948 také příslušníci Sboru národní bezpečnosti. Převaděčskou síť ale rozbila Státní bezpečnost a většina policistů skončila s vysokými tresty v žaláři. Jeden z převaděčů ale nebyl dopaden. Při zatýkání Jaroslav Maršík utekl a deset let se potom skrýval v bytě své sestry v jihočeském Bavorově.
19. 1. 2021|

Hory se plnily turisty, horská služba stále varuje před lavinami

Ideální sněhové podmínky opět lákaly běžkaře, skialpinisty i rodiny se sáňkami. Na horách se tak v sobotu plnila parkoviště, silnice byly sjízdné se zvýšenou opatrností. A především pro skialpinisty je důležité, aby dávali pozor také na laviny. V Jeseníkách a Krkonoších platí druhý stupeň nebezpečí. Právě v Krkonoších začala fungovat i nová policejní hlídka na lyžích.
16. 1. 2021Aktualizováno16. 1. 2021, 20:04|

Lidé na Šumavě ničí fotopasti, ročně jich ukradnou desítky

Lidé na Šumavě ničí fotopasti národního parku. Jen za poslední dva týdny našli zoologové tři zařízení pro sledování divokých zvířat rozbitá. Kromě toho jim každý rok desítky fotopastí někdo ukradne.
12. 1. 2021|

Zima sílí, ráno bylo nejmrazivější od jejího začátku. Úterý bude v Čechách větrné

Noc na pondělí byla nejmrazivější od začátku zimy. Na stanici Perla poblíž Kvildy na Šumavě naměřili meteorologové až minus 26,4 stupně Celsia. Mrazivé bylo ráno v celém Česku a přes den stoupnou teploty nad nulu jen v části republiky. I noc na úterý bude chladná, v Čechách se ale zatáhne, mírně oteplí a od západu začne foukat. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na silné nárazy větru, náledí a pro horské oblasti Čech také na nový sníh a sněhové jazyky.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 14:59|

Vleky a lanovky nejezdí, skiareály jsou přesto leckde plné lidí

Horská střediska po vládou nařízeném zastavení vleků místo lyžařů zaplnily sáňkující děti, běžkaři a turisté. Sjezdovky jsou v těchto dnech jedním z mála míst, kde je díky silné vrstvě technického sněhu možné bez problémů sáňkovat. Řada lidí se vydala také na horské tůry.
29. 12. 2020|

Šumavě chybí peníze na běžkařské trasy

Na úpravu šumavských tras pro běžkaře chybí skoro milion korun. To je přibližně polovina potřebné částky. O náklady se vždy dělily obce a regionální agentura, která sháněla peníze od krajů i od soukromých firem. Generální sponzor ale letos chybí.
6. 12. 2020|

Se sjezdovkami PES nepočítá. Pravidla pro lyžařskou sezonu mají být jasná příští týden

Tuzemská zimní střediska se obezřetně připravují na nadcházející lyžařskou sezonu. Zájem Čechů o pobyt na horách je už teď značný, zůstává ale nejasné, jaká omezení do hor přinese boj s koronavirem; protipandemický systém (PES) s chodem lyžařských resortů nepočítá a podle vlády získají skiareály pravidla na míru. Jasno o nich bude v příštím týdnu.
27. 11. 2020|