TÉMA

Bill Gates

Musk, Zuckerberg, Gates a další. Američtí senátoři řešili umělou inteligenci s technologickými lídry

Zákonné regulace umělé inteligence (AI) jsou rozhodně potřeba, ale neměly by vznikat ve spěchu, řekl podle agentury Reuters vůdce většiny v americkém Senátu, demokrat Chuck Schumer, po setkání se šéfy největších amerických technologických firem. Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a devatenáct dalších podnikatelů strávilo s americkými senátory několik hodin. Musk jednání označil za „historické“ a za „službu lidstvu“, někteří politici naopak kritizovali fakt, že se konalo za zavřenými dveřmi, takže veřejnost neví, na čem se politici a podnikatelé domluvili.
14. 9. 2023|

„Společně se můžeme zbavit dětské obrny.“ Nadace Gatesových přispěje na další boj s nemocí přes miliardu

Na boj s dětskou obrnou ve světě přispěje Nadace Billa a Melindy Gatesových celkem 1,2 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 30 miliard korun). Ve videoprojevu to v neděli na úvod třídenního summitu Světové zdravotnické organizace (WHO) prohlásil podnikatel Bill Gates. Dodal, že je přesvědčený, že se svět tohoto onemocnění může zbavit, pokud se tak zástupci států společně rozhodnou učinit. Na pomoc s vymýcením nemoci přislíbilo přispět také Německo.
16. 10. 2022|

Dezinformace a konspirační teorie se šíří na YouTube v diskuzích. Web tomu příliš nebrání

Konspiračním teoriím a dezinformacím se na YouTube daří i navzdory snaze této platformy zpřísnit pravidla. Ukázala to nová analýza vědců z Univerzity v Sydney, která studovala komentáře uživatelů k obsahu spojenému s pandemií koronaviru a Billem Gatesem.
9. 10. 2022|

Královna Alžběta II. si technologie užívala. První e-mail poslala už roku 1976

Život královny je spojený s tradicemi a jejich dodržováním. Ale v době tak překotného technologického rozvoje, jakou bylo a je 20. a 21. století, museli i vládcové monarchií na tyto změny reagovat. Královna Alžběta II. patřila k těm, kteří tento pokrok nejen sledovali, ale dokonce ho prosazovali. Až do konce svého života ukazovala, že ji převratné novinky nesmírně baví.
10. 9. 2022|

168 hodin: Dezinformátorům chodí na účty i stovky tisíc korun měsíčně. Přístup bank je různý

Někteří lidé, kteří na internetu šíří dezinformace, vydělávají skrze svá videa a sociální sítě, kde prosí u lidí o peníze. Na účty jim pak chodí i stovky tisíc korun měsíčně. Stát už řadu z nich označil za hlásnou troubu ruské propagandy. Banky, které vedou účty dezinformátorů, volí různý přístup – některé se odvolávají na to, že nemůžou cenzurovat názory, jiné už ale připouští, že otevření takového účtu by bylo proti jejich etickému kodexu. Dezinformátoři tak zakládají spolky, přes které peníze inkasují.
30. 5. 2022|

Do pěti let bude dostupné mateřské mléko ze zkumavky, tvrdí firma financovaná Billem Gatesem

Mateřské mléko vyráběné v laboratoři by mohlo být na trhu do pěti let, slibují výzkumníci. Pracuje na tom společnost podporovaná finančně Billem Gatesem.
7. 5. 2022|

Boháči ve velkém skupují divočinu, původní tvář vracejí třeba skotským vřesovištím

Bill Gates, Jeff Bezos nebo Elon Musk. Jména, který zná téměř každý. Vydělali miliardy a teď je investují do záchrany přírody. Trend, který má dlouhou tradici, se stává stále populárnější i na lokální úrovni. Jedním příkladem z mnoha jsou i manželé Bentlyovi. Skotským vřesovištím se rozhodli vrátit původní charakter.
25. 1. 2022|

USA investují do jádra s reaktorem chlazeným sodíkem. Nahradí uhelnou elektrárnu ve Wyomingu

Podnik zaměřený na pokročilou jadernou energii založený miliardářem Billem Gatesem TerraPower postaví experimentální jadernou elektrárnu s reaktorem chlazeným sodíkem ve Wyomingu. Projekt v hodnotě čtyř miliard amerických dolarů, tedy zhruba 89,2 miliardy korun, bude z poloviny financovat americká vláda. Elektrárna vznikne v místě, kde bude v roce 2025 uzavřena uhelná elektrárna, napsala agentura Reuters.
17. 11. 2021|

Cesta k zvládnutí klimatické krize? Alternativní proteiny: maso z laboratoře nebo hmyz

Snížit náročnost produkce naší stravy na krajinu je do jisté míry móda, dost možná ale i cesta k záchraně planety. V nejvyšší míře se to týká masa. Výroba hovězího, vepřového či kuřecího, které nejčastěji konzumujeme dnes, je výrazným emitentem skleníkových plynů. Zemědělství celkově způsobuje pětinu globálních emisí, živočišná produkce pak v rámci zemědělství zaujímá šedesát procent. Tyto hodnoty lze snížit například i konzumací alternativ. I o nich je nový díl publicistického pořadu Bilance.
3. 11. 2021|

Záznamy finančního úřadu ukazují, jak bohatí v USA neplatí daně, píše ProPublica

Zakladatel americké internetové společnosti Amazon Jeff Bezos, šéf automobilky Tesla Elon Musk i někteří další z nejbohatších lidí ve Spojených státech mají za posledních dvacet let na kontě alespoň jeden rok, za který neodvedli ani cent na federálních daních z příjmu. Uvedla to investigativní skupina ProPublica, která se dostala k rozsáhlému souboru dat amerického finančního úřadu IRS o přiznáních tisíců nejbohatších Američanů. Záznamy podle ní ukazují, že tito lidé mohou zcela legálně každoročně odvádět částky představující pouze nepatrný zlomek svých zisků.
8. 6. 2021|

Bill Gates chce změnit energetiku. Ve spolupráci s Warrenem Buffettem postaví v USA sodíkový reaktor

Energetické společnosti vedené miliardáři Billem Gatesem a Warrenem Buffettem si vybraly Wyoming, aby na místě dosluhující uhelné elektrárny spustily projekt prvního amerického sodíkového jaderného reaktoru.
3. 6. 2021|

Prohlížeč Internet Explorer skončí, ohlásil Microsoft

Americká softwarová společnost Microsoft pošle do výslužby kdysi všudypřítomný internetový prohlížeč Internet Explorer. Aplikace skončí v červnu příštího roku. Proti Chromu od společnosti Google, který nyní ve vyhledávání na síti dominuje, nasadí svůj prohlížeč Edge, napsal Microsoft na svém blogu.
20. 5. 2021|

Gatesovi oznámili rozvod po 27 letech manželství. Budou se dále podílet na chodu své nadace

Americký miliardář a šéf společnosti Microsoft Bill Gates a jeho manželka Melinda se rozvedou. Pár to veřejnosti sdělil ve svém pondělním prohlášení na Twitteru. V něm mimo jiné stojí, že oba manželé už nevěří tomu, že mohou společně růst jako pár. Gatesovi požádali veřejnost o „prostor a soukromí“ pro svou rodinu. Slíbili, že společně budou dále provozovat svojí nadaci Bill and Melinda Gates Foundation.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 22:00|

Kellner byl nejbohatší Čech. Chtěl, aby se na PPF hledělo jako na firmu, která to někam dotáhla

Podnikatel a finančník Petr Kellner měl pověst nejbohatšího a jednoho z nejvlivnějších Čechů a také poněkud tajemného muže. Miliardář, který zemřel v sobotu 27. března při pádu vrtulníku na Aljašce ve věku 56 let, se na veřejnosti příliš neukazoval, s médii komunikoval jen zřídka. Každoročně i proto budila velkou pozornost výroční zpráva jeho skupiny PPF, ve které Kellner zveřejňoval svou – jinak vzácně publikovanou – aktuální fotografii, ale také představoval vlastní pohled na svět byznysu i společnosti. Naposledy vyšla loni v červenci. Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl nyní pověřen Ladislav Bartoníček.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 19:46|

Zvedá se další vlna fake news o koronaviru. V hlavní roli je vakcína a všemocný Bill Gates

Bude to rok, co svět bojuje s koronavirem, stejnou dobu bojuje také se záměrně šířenými lživými informacemi o všem, co s koronavirem souvisí. Jak se vyvíjí situace, vyvíjí se i téma takzvaných hoaxů. Na jaře dezinformátorům stačila samotná existence viru, na začátku druhé vlny už podkopávali vládní opatření a teď je jejich hlavním tématem vakcína. Podle expertů na fake news bude toto téma aktuální minimálně do chvíle, kdy se začne očkovat. Pohled do světa dezinformací přináší pořad Newsroom ČT24.
21. 11. 2020|

Růst akciových trhů rozšířil klub stomiliardových boháčů, přibyl šéf LVMH Bernard Arnault

Majetek šéfa francouzské skupiny LVMH Bernarda Arnaulta v pondělí přesáhl sto miliard dolarů (2,2 bilionu korun). Díky pondělnímu růstu akciových trhů vlivem zprávy o nadějné vakcíně proti koronaviru posílily také akcie zmíněného francouzského výrobce luxusního zboží. Je to poprvé, co majetkem přesahujícím sto miliard dolarů disponuje pět jednotlivců, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na svůj žebříček miliardářů.
10. 11. 2020|

Na špičce nejbohatších Američanů se stále drží šéf Amazonu Bezos. Mezi nováčky je ředitel Zoomu, masově využívaného při pandemii

Nejbohatším Američanem podle žebříčku časopisu Forbes zůstal třetím rokem za sebou šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos. Výrazně si ale pohoršil americký prezident Donald Trump, a to kvůli koronavirové pandemii, která těžce zasáhla jeho kancelářské budovy, hotely a resorty, uvedl Forbes.
8. 9. 2020|

Afrika je oficiálně bez dětské obrny. Nemoc, která zničila miliony životů, vyhnalo očkování

Dětská obrna je choroba, která nejčastěji postihuje děti ve věku do pěti let – mnohdy vede k nenávratné paralýze a někdy i k úmrtí. Proti virem způsobené nemoci neexistuje žádná účinná léčba, ale nemoc dokáže zastavit a porazit očkování. Rozsáhlá očkovací kampaň v Nigérii, která byla poslední africkou zemí s obrnou, skončila. Celá Afrika je tedy nyní bez dětské obrny, nemoc přežívá už jen v Afghánistánu a Pákistánu.
25. 8. 2020|

Nejbohatší na světě je potřetí za sebou Bezos. České prvenství zůstává Kellnerovi, uvedl časopis Forbes

Nejbohatším člověkem světa je už třetím rokem za sebou šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos. Hodnota jeho majetku činí zhruba 113 miliard dolarů (2,8 bilionu korun). Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes. Nejbohatším Čechem je Petr Kellner s majetkem za 14,9 miliardy dolarů (373 miliard korun).
7. 4. 2020|

Bill Gates odstupuje z představenstva Microsoftu. Chce se věnovat rozvojové pomoci

Spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates odchází z jejího představenstva. Opouští také stejný orgán holdingu Berkshire Hathaway Warrena Buffetta. Odůvodnil to tím, že se chce zaměřit na rozvojovou pomoc, především v oblastech zdravotnictví a vzdělávání. Věnovat se chce také reakci na změnu klimatu. Charitativní projekty provozuje dlouhodobě v rámci nadace pojmenované po něm a jeho manželce Melindě.
13. 3. 2020|

Blíží se rychlé i domácí testy na koronavirus. Odhalí nemoc za několik desítek minut

Vědci na celém světě rychle přicházejí s pokročilejšími metodami zejména pro diagnostiku nemoci COVID-19. Nadace manželů Gatesových přišla s domácím testováním a experti z Hongkongu už vytvořili přístroj, který nový koronavirus najde do 40 minut.
10. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 15:29|

Nejbohatší muž světa věnuje 10 miliard dolarů na záchranu planety

Šéf společnosti Amazon Jeff Bezos jde naplno do boje se změnami klimatu. Na zlepšení situace přispěje nejbohatší muž světa astronomickou částkou deset miliard dolarů, v přepočtu 229 miliard korun, do fondu s názvem Bezos Earth Fund. O peníze budou moci od léta žádat vědci, aktivisté a nevládní organizace, které se snaží o ochranu přírody.
18. 2. 2020|

Arnault se zařadil vedle Gatese a Bezose. Je prvním Evropanem s majetkem přes 100 miliard dolarů

Mezi nejbohatší lidi světa s majetkem přes 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun) se dostal první Evropan. Je jím Francouz Bernard Arnault, jenž stojí v čele konglomerátu LVMH, který se specializuje na prodej luxusního zboží. Sedmdesátiletý Arnault je teprve třetím člověkem, který stomiliardovou hranici překonal. Dalšími jsou zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos a spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates, uvedla agentura Bloomberg.
19. 6. 2019|
Doporučujeme

Kryptoměnám prospívá dusno mezi Čínou a USA. Bitcoin zažil zlatý květen

„Hodnota bitcoinu překročila osm tisíc dolarů.“ „Bitcoin se po několika týdnech oživení propadl o více než 20 procent.“ „Bitcoin vystoupil na roční maximum“ – Květnové zpravodajské titulky ukazují, jak se s odstupem pouhých několika dní houpala hodnota nejznámější virtuální měny. V tomto měsíci se vyšplhala na vůbec nejvyšší úroveň za poslední rok.
31. 5. 2019Aktualizováno2. 6. 2019, 17:58|