TÉMA

Divadlo pod Palmovkou

Láska a manipulace. Sen noci svatojánské vyvolá v Divadle pod Palmovkou i videomapping

Pražské Divadlo pod Palmovkou rozšířilo svůj repertoár o jednu z nejoblíbenějších a nejhranějších komedií Williama Shakespeara. Sen noci svatojánské chce diváky vtáhnout do vizuálně silného až magického představení, působivosti příběhu o lásce a manipulacích napomůže i videomapping.
26. 4. 2023|

Co tu dělá ten cizí člověk s kuřetem? Otec vnímá svět z pohledu člověka s Alzheimerovou chorobou

Na jeviště se vrací tragikomedie o Alzheimerově chorobě. Hra Otec divákům přiblíží pocity, s jakými svět vnímá člověk s touto diagnózou. Hlavnímu hrdinovi Andrému je osmdesát, touží po klidném životě, ale najednou už nic nedává smysl. Obnovenou premiéru připravila divadelní společnost Indigo Company v pražském Divadle pod Palmovkou.
26. 11. 2022|

Česko-ukrajinská pohádka v Divadle pod Palmovkou chce dětem vrátit důvěru v dobro

Pražské Divadlo pod Palmovkou připravilo novou autorskou pohádku, které porozumí české i ukrajinské děti. V obou těchto jazycích se také Kouzelné sny, jak se představení jmenuje, hrají. S českými herci ho nazkoušeli divadelníci, kteří utekli z Ukrajiny před válkou. Pohádka cílí na malé diváky od pěti do devíti let.
18. 6. 2022|

Největší tragédií pro Romea a Julii v roce 2022 je nedostat za lásku dost lajků

Kdyby se nejslavnější Shakespearův romantický příběh odehrával v současnosti, těžko by v něm chyběly mobilní telefony, aplikace, lajky a sdílení. Tak alespoň tragickou lovestory vidí inscenace romeo&julie2022 v pražském Divadle pod Palmovkou. Rumunští tvůrci tu příběh Romea a Julie vypráví jako „emocionální digitální thriller“.
12. 4. 2022|

Satira sleduje ruské agenty, kteří jen chtěli „vidět Salisbury“. Zřejmě ale viděli i Skripala a Vrbětice

Divadlo pod Palmovkou natočilo svůj první film. Vybralo si hru ruského kritika Putinova režimu Viktora Šenderoviče, jenž přijel do Prahy snímek osobně podpořit. Původně činoherní scénář Vidět Salisbury napsal o dvou ruských agentech, kteří byli pravděpodobnými strůjci otravy agenta Skripala v Anglii i výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.
9. 3. 2022|

Milovníci osmdesátkových bijců se propadnou do komunismu. Inscenace propojila akční hrdiny s českou historií

Chuck Norris, který zpívá Ivanu Martinu Jirousovi, nebo Lara Croft coby přemožitelka agentů StB. K nečekaným historickým setkáním dochází v nové inscenaci s názvem Encyklopedie akčního filmu. Sci-fi komedii o svobodných lidech v nesvobodné době uvádí v premiéře pražské Divadlo pod Palmovkou.
20. 12. 2021|

Divadelní Gabčík a Kubiš jsou jako Rambové, ale bez pomoci 294 statečných se neobejdou

O operaci Anthropoid, jejímž cílem byla likvidace zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, se už mnoho napsalo i natočilo. Divadelník Tomáš Dianiška se „největšího hrdinského činu našich dějin“ rozhodl zhostit akčním béčkem. V inscenaci 294 statečných mísí humor, dojetí, drama i fantazii. Novinku má na repertoáru pražské Divadlo pod Palmovkou, které stojí nedaleko místa atentátu.
29. 9. 2020|

Festival Divadlo si vystačí s prezidentkami z Brna, světcem ze Slovenska a transkami z Ostravy

V Plzni začíná mezinárodní festival Divadlo. I když „mezinárodní“ je letos kvůli pandemii covidu-19 méně, než pořadatelé původně zamýšleli. Nicméně i osmadvacátý ročník uvede nejen to, co stojí za povšimnutí z uplynulé sezony na českém divadle, ale zároveň představí aktuální zahraniční produkci. Navzdory redukci program sestává z padesáti představení od osmadvaceti souborů.
9. 9. 2020|

Divadla budou moci znovu začít hrát, některým z nich se to ale nevyplatí

Od začátku příštího týdne budou otevřená kina, galerie i některá divadla. Všude bude povinná rouška a omezený bude i počet návštěvníků. Uvolnění opatření mnohým větším scénám nepomůže – představení by pro ně byla prodělečná, a tak letošní sezonu nedokončí. Otevřít se pokusí menší divadelní domy.
8. 5. 2020|

Když nemáš ruce, dej tam vůli. Příběh Bezrukého Frantíka vypráví černá komedie

Nohama se naučil psát, kreslit, šít, řezat pilou, psát na stroji i řídit auto. Mimo jiné procestoval svět, učil a úspěšně podnikal. Jmenoval se František Filip, ale známý byl jako Bezruký Frantík. Stejně se jmenuje i inscenace pražského Divadla pod Palmovkou.
18. 6. 2019|

Něco za něco: Ceny divadelní kritiky za Shakespeara, Maryšu i Eleganci molekuly

Divadlem roku 2018 je pražské Divadlo pod Palmovkou, které zároveň loni uvedlo inscenaci roku: Shakespearovu komedii Něco za něco. Nejlepšího herce našly Ceny divadelní kritiky v Sašovi Rašilovi a herečku v Pavle Gajdošíkové. Nejlepší novou hru napsal Petr Zelenka, ocenění za hudbu patří Ivanu Acherovi a za scénografii Marku Cpinovi. S výjimkou ostravské Maryši si divadelní ceny pro sebe tentokrát zabraly pražské scény.
17. 3. 2019Aktualizováno17. 3. 2019, 20:23|

Jak kdo zasel, tak sklízí. V Divadle pod Palmovkou začal Rok na vsi

Ve smyšlené moravské vsi Habrůvka přejde rok; čas setby, zrání a sklizně se ovšem netýká jen přírody, ale i lidských osudů. Ty před více než sto lety sledovala románová kronika bratří Mrštíků, nejnověji o Roku na vsi vypráví pražské Divadlo pod Palmovkou. Sáhlo při tom po slavné dramatizaci od Miroslava Krobota z počátku devadesátých let minulého století.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 10:35|

Recenze: Jak je těžké docílit orgasmu, to se moc nedozvíme

Pražský divadelní svět opět sáhl do bohatého dramatického díla Britky Caryl Churchillové. Tentokrát tak učinilo Divadlo pod Palmovkou a vybralo si jednu z autorčiných nejznámějších her, Cloud Nine, přeloženou jako Sedmé nebe. V originále měla premiéru roku 1979 a přímo přetéká významy.
20. 11. 2018|

Žítkovské bohyně učarovaly Divadlu pod Palmovkou

Když Kateřina Tučková vydala před šesti lety román Žítkovské bohyně, vzbudila mezi čtenáři senzaci. Díky knize objevili totiž pozapomenutý příběh z tuzemské historie o magii a ženách, které uměly „bohovat“. Dramatické vyprávění o rozkrývání minulosti přitáhlo i divadelníky. Nejnověji dramatizaci Žítkovských bohyň připravili v pražském Divadle pod Palmovkou.
13. 9. 2018|

Chceš si o tom promluvit? Donnu nechtějí pustit k maturitě, ale do Česka 90. let ano

Láska, sex a něžnosti na 90210 způsobů. Studio Palm OFF přináší popkulturní epizodu z dospívání v devadesátých letech, ve které se prolínají problémy postav oblíbeného seriálu z Beverly Hills i porevolučního Česka. Inscenace Pusťte Donnu k maturitě! je autorským představením Tomáše Dianišky.
2. 3. 2018|

Recenze: Něco za něco? Sexuální korupce mocných přežila Shakespeara

Divadlo pod Palmovkou přichystalo divákům napínavou podívanou. Polský režisér Jan Klata nastudoval se souborem pražské scény progresivní inscenaci, která promlouvá jak shakespearovským, tak soudobým jazykem o moci, korupci, sebehodnotě a tělesnosti.
14. 2. 2018|