TÉMA

Městské divadlo Brno

Městské divadlo Brno připravuje premiéru hry, která se zaručeně zvrtne

Městské divadlo Brno nastudovalo Hru, která se zvrtla. Bláznivá komedie o nástrahách a pastech divadelního představení si získala diváky po celém světě. V Brně britskou veselohru přizpůsobili jihomoravskému prostředí.
4. 4. 2024|

Drahý Evane Hansene, zapletl ses do lží. V Brně nastudovali oceňovaný středoškolský muzikál

Městské divadlo Brno uvede v české premiéře broadwayský muzikál Drahý Evane Hansene, za nímž stojí tvůrci z oscarového La La Landu. Navzdory komickým situacím nelehký příběh ze střední školy ověnčilo šest divadelních cen Tony a jedna cena Grammy. V hlavní roli sedmnáctiletého Evana alternují Jan Brožek a Marco Salvadori.
15. 3. 2024|

V Brně zemřel herec a dabér Jiří Dušek, bylo mu 99 let

V 99 letech zemřel v Brně herec Jiří Dušek. Svou kariéru spojil s Divadlem bratří Mrštíků, dnešním Městským divadlem Brno. Věnoval se také televizi, filmu, dabingu, pedagogické práci a komponování hudby. O jeho úmrtí informoval vnuk Jiří Duchoň.
20. 11. 2023|

Velký Gatsby v Brně rozvrací americký sen

Amerika dvacátých let. Večírky, jazz a nespoutaná zábava slouží jako kulisa nejslavnějšího románu spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby. Střízlivý pohled na mýtus amerického snu začal psát Fitzgerald před sto lety, komorní dramatizaci nyní připravilo Městské divadlo Brno.
7. 11. 2023|

Brněnský Hamlet se hádá sám se sebou. Má duši Michala Isteníka a tělo Martina Mihála

Městské divadlo Brno otevře novou sezonu nejznámější Shakespearovou tragédií. Hamleta uvádí s podtitulem Hádala se duše s tělem a v interpretaci, kterou se režisér Stanislav Moša rozhodl zdůraznit rozporuplnost titulní postavy. Dánského prince hrají Martin Mihál a Michal Isteník, nikoliv v alternaci, ale zároveň. Shakespearovu hru chystají v této sezoně i další scény.
6. 9. 2023|

Městské divadlo Brno objevilo pro tuzemské publikum Hvězdu v pasti

Na bonmotech a paradoxech je postavená premiéra Městského divadla Brno, která má splatit dluh britskému autorovi salonních konverzačních komedií. Jako první v Česku nastudovala brněnská scéna Hvězdu v pasti dramatika, ale také herce, skladatele a textaře Noëla Cowarda. Konverzační komedie, kterou napsal pro sebe, je pohledem do zákulisí šoubyznysu třicátých let minulého století.
4. 4. 2023|

Začala Tříkrálová sbírka. Do ulic vyrazily tisíce koledníků

V Česku začal už 23. ročník Tříkrálové sbírky. Tisíce dobrovolníků v kostýmech biblických mudrců budou do zapečetěných kasiček s logem Charity ČR až do poloviny ledna vybírat peníze na pomoc lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Přispět je možné také prostřednictvím pevných kasiček umístěných v kostelech, na úřadech či v obchodech, on-line na webu sbírky či pomocí dárcovské SMS. Předchozí ročník Tříkrálové sbírky vynesl přes 141 milionů korun.
2. 1. 2023|

V Brně začíná festival Divadelní svět. Poprvé vezme diváky na výlet například do Křtin nebo Prahy

Desítky zahraničních hostů a výběr toho nejlepšího z českých jevišť zahrnuje program letošního ročníku festivalu Divadelní svět Brno. Hlavní část začíná v úterý 24. května večer a potrvá do neděle 29. května. Kromě inscenací všech žánrů přináší letošní ročník řadu atypických formátů, aktivně zapojujících diváky do představení, a jako novinku také výlety za uměním do Křtin, Rajhradu nebo Prahy.
24. 5. 2022|

Není nenormální být „nenormální“, říká Městské divadlo Brno rockovým muzikálem

Městské divadlo Brno se rozhodlo nastudovat komorní muzikál Ne/normální. Věnuje se obtížným tématům, jako jsou psychické nemoci, partnerská krize nebo rodičovská bezradnost. Namísto muzikálového orchestru se o hudbu tentokrát postarala rocková kapela.
18. 2. 2022|

Pilotní projekty pustí diváky na fotbalové tribuny i do koncertních sálů

Fotbaloví fanoušci se o víkendu můžou vrátit na stadiony, hlediště smí zaplnit jen z desetiny a budou muset mít negativní test. Výjimku dostala první a druhá liga v rámci pilotního projektu od ministerstva zdravotnictví v úterý. V rámci pilotních projektů se diváci dostanou i na kulturní akce, například na benefici České filharmonie. Divadla však zůstanou zavřená, některé scény se proto chystají hrát pod širým nebem.
28. 4. 2021|

Brno snižuje výdaje na kulturu. V Národním divadle proto po třiceti letech skončil i dirigent Kyzlink

S rozpočtem skoro o 60 milionů korun menším než loni bude příští rok hospodařit brněnská kultura. Město dalo svým příspěvkovým organizacím za úkol snížit provozní výdaje. První výpovědi už kvůli tomu rozdalo Národní divadlo Brno, v rozpočtu mu bude chybět 20 milionů na tržbách, dalších devět a půl milionu mu škrtne město.
6. 11. 2020|

Zemřel filmový a divadelní herec Martin Havelka

Ve věku 62 let zemřel filmový a divadelní herec Martin Havelka. ČTK informaci zveřejněnou režisérem Janem Hřebejkem potvrdila Kateřina Vižďová, mluvčí Městského divadla Brno, kde Havelka dlouhá léta působil.
3. 10. 2020|

Střet talentu s mocí. Drama v brněnském divadle líčí životní boj skladatele Ryby

Městské divadlo Brno přibližuje v inscenaci Noc pastýřů životní příběh talentovaného skladatele a osvíceného kantora Jakuba Jana Ryby. Ten v zoufalých existenčních podmínkách na malém městě vytvořil dodnes hrané skladby, včetně České mše vánoční.
21. 9. 2020|

Sting přijede do Brna, chce stihnout Poslední loď

Na českou premiéru svého muzikálu Poslední loď  se Sting kvůli jiným závazkům nedostal, nenechá si ale ujít podzimní reprízu. Do hlediště Městského divadla Brno usedne britský hudebník 13. září.
28. 8. 2020|

Tragédie Antonius a Kleopatra i muzikál Grand Hotel zahájí sezonu v Městském divadle Brno

Městské divadlo Brno zahajuje novou sezonu odloženou premiérou milostné tragédie Williama Shakespeara Antonius a Kleopatra. Na sousední scéně pak tento týden diváci uvidí českou premiéru broadwayského muzikálu Grand Hotel. Návštěvníci divadla však musejí počítat s omezeními. Na představeních pro více než sto lidí si budou muset nasadit roušku, kapacita sálů bude navíc omezena na pět set míst.
25. 8. 2020|

V Brně uvedou Kunderovu první divadelní hru. Za svolení se u autora přimlouvala i jeho žena

Národní divadlo Brno zveřejnilo své plány na novou sezonu. Hned čtyři hry nabídne v české premiéře, největší událostí činoherní sezony ale zřejmě bude uvedení hry staré skoro šedesát let. Divadlu se podařilo přesvědčit Milana Kunderu, aby dal svolení k nastudování dramatu Majitelé klíčů. To se na českých jevištích objevilo naposledy v roce 1966.
5. 3. 2020|

Žebrácká opera obohacuje divadla. Havlovo drama hrají v Praze, Brně i Zlíně

„Žijeme ve světě, v němž každý nesmysl má vědeckou podobu a v němž žvanění nahrazuje řeč,“ uvedl Václav Havel o Žebrácké opeře, jediném dramatu, které napsal na cizí námět. Co platilo tehdy, platí i dnes, nepochybují divadelníci v Praze, Brně i Zlíně. Na všech těchto scénách totiž gangsterku o morálním pragmatismu nově nastudovali v souvislosti s blížícím se třicátým výročím sametové revoluce.
2. 11. 2019|

Hon za univerzální větou. V brněnském Městském divadle hledají šifru v Santiniho architektuře

Tvůrci z Městského divadla Brno zdramatizovali román Miloše Urbana Santiniho jazyk. Výsledkem je thriller s prvky mystiky, detektivky i love story. Hlavní hrdina pracuje u reklamní agentury a prochází krizí středního věku. Přes práci se dostane k záhadě ukryté v barokních stavbách. A jde za jejím vyluštěním, i když přitom kolem něj umírají lidé.
23. 10. 2019|

Na Vlastu Chramostovou vzpomínali i v Brně, kde se narodila, studovala a získala první angažmá

S Vlastou Chramostovou se loučila také veřejnost a herečtí kolegové v rodném Brně. Lidé na herečku vzpomínali zapálením svíček a položením květin ve dvoraně Městského divadla Brno, kde mohli vyjádřit soustrast také v kondolenční knize.
14. 10. 2019|

Zemřela herečka Vlasta Chramostová, signatářka Charty 77

Zasloužilá umělkyně, která nemohla vystupovat, signatářka Charty 77, jež podepsala spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Paradoxní život herečky Vlasty Chramostové skončil v neděli ve věku 92 let, potvrdil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Její slibnou kariéru dočasně zastavil zákaz vystupování kvůli její angažovanosti v roce 1968. Až do revoluce působila v disentu, poté se mohla vrátit na divadelní prkna. V roce 2015 byla uvedena do Síně slávy Národního divadla. Právě tam v pondělí 14. října v 11:00 proběhne poslední rozloučení s herečkou.
6. 10. 2019Aktualizováno6. 10. 2019, 10:57|

Eda z Mostu! je známý svůdník. Michal Isteník hraje vikomta de Valmont

Milostné intriky, manipulace a hrátky s city druhých jsou tématem inscenace Nebezpečné vztahy, kterou uvede Městské divadlo Brno. V roli vikomta de Valmont se představí Michal Isteník. Televizní diváci ho znají jako výčepního Edu z populárního seriálu Most!, v Brně ale řadu let patří k oporám BuranTeatru a Městského divadla.
5. 4. 2019|

Stingova Poslední loď připlouvá do Brna. Autor se nakonec premiéry nezúčastní

Hity britského hudebníka Stinga zazní na jevišti Městského divadla v Brně. K muzikálu, který měl premiéru před pěti lety na Broadwayi, zpěváka inspirovalo jeho dětství na severu Anglie. Brněnská scéna uvede Poslední loď v režii Stanislava Moši a českém překladu Zuzany Čtveráčkové v české premiéře.
13. 2. 2019|

Brněnské Osmyčky se utahují kolem české historie. A přitom si z ní utahují

Dálnici na Mikulov plánoval už Karel IV. Jedna z překvapivých informací, které se dozvědí diváci nové kabaretní satiry Městského divadla Brno. Letošní osmičková výročí pojala brněnská scéna po svém v rekapitulačním leporelu nazvaném Osmyčky. Češi v něm zjistí i něco o sobě.
16. 9. 2018|

Horečka sobotní noci rozpálí Městské divadlo Brno

Rytmy diska, barevné košile a zvonové kalhoty. Atmosféru amerického životního stylu sedmdesátých let přináší Městské divadlo Brno v nejočekávanější premiéře letošní sezony. Muzikál Horečka sobotní noci, s legendárními hity Bee Gees, vychází z ikonického filmu v hlavní roli s Johnem Travoltou.
18. 1. 2018|