TÉMA

Lety

Památník holocaustu Romů a Sintů v Letech se otevře v polovině května

Památník holocaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se veřejnosti otevře 12. května. Ve stejný den se už tradičně u nouzového pohřebiště v bezprostřední blízkosti památníku koná pietní akt, informovalo Muzeum romské kultury, jehož pobočkou památník bude. Brněnské muzeum původně plánovalo otevření na únor, odložilo ho z procesních důvodů kolaudačního řízení.
12. 4. 2024|

Památník romských obětí holocaustu v Letech otevře v únoru. Sazenice pro les dodal Schwarzenberg

Památník holocaustu Romů a Sintů v Čechách se otevře 3. února 2024 v areálu bývalého vepřína v Letech na Písecku. Staví se tak v místě někdejšího romského koncentračního tábora.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 21:16|

Stavba památníku v Letech finišuje. Muzeum hledá zaměstnance

V Letech u Písku se blíží k závěru stavba Památníku holocaustu Romů a Sintů. Vzniká na místě bývalého koncentračního tábora, kde stál padesát let vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil, aby na místě mohla vyrůst důstojná připomínka pohnutých událostí. Muzeum romské kultury teď hledá zaměstnance do památníku.
7. 9. 2023|

Silná bouře v Nizozemsku si vyžádala jednu oběť. Letiště v Amsterdamu zrušilo stovky letů

Nejméně jednoho mrtvého a dva zraněné si vyžádala nezvykle silná letní bouře, která ve středu zasáhla Nizozemsko. Podle agentury Reuters vichr dosahující až 145 kilometrů za hodinu výrazně narušil leteckou a železniční dopravu v zemi. Například letiště Schiphol v Amsterdamu zrušilo kvůli počasí stovky letů, dotklo se to i spojů mezi Amsterdamem a Prahou. Silný vítr narušil i železniční dopravu. Úřady vyzvaly lidi, aby nevycházeli z domů. Vítr, který by mohl dosahovat síly orkánu, očekávají meteorologové také na severu Německa.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 16:15|

Na řidiče čekají objížďky kvůli pokračující stavbě D4 mezi Příbramí a Pískem

Řidiči letos musejí počítat s uzavírkami kvůli pokračující stavbě dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem. Objížďky na ně budou čekat u Milína na Příbramsku nebo u Letů na Písecku. Projekt v letošním roce vstupuje do třetí stavební sezony a řidiči se už projedou po některých hotových úsecích dálnice, informovala za stavební firmy Daniela Pedret.
2. 3. 2023|

Soud Roznerovi za výroky o romském táboře v Letech potvrdil půlroční podmínku

Za výrok o někdejším romském táboře v Letech v úterý odvolací Městský soud v Praze potvrdil bývalému poslanci SPD Miloslavu Roznerovi půlroční podmíněný trest s odkladem na rok. Rozsudek je pravomocný. Rozner se podle verdiktu dopustil zpochybňování genocidy, když tábor v roce 2017 označil jako „neexistující pseudokoncentrák“. Rozner už dříve odmítl, že by chtěl popírat holocaust Romů, tvrdí, že jen kritizoval vysokou odkupní cenu vepřína stojícího u pietního místa v Letech.
6. 12. 2022|

Je to historický okamžik, sdělil Baxa k bourání vepřína v Letech. Herman připomněl roli bývalého prezidenta Havla

V Letech u Písku v pátek symbolicky začala demolice vepřína, na jehož místě má vyrůst památník zdejšího koncentračního tábora a holocaustu Romů a Sintů. Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) jde o historický okamžik, člen Rady vlády pro lidská práva Daniel Herman (KDU-ČSL) prohlásil, že památník bude varováním do budoucnosti. Řekli to v pořadu Události, komentáře.
23. 7. 2022|

V Letech uctili památku obětí romského holocaustu. Úroveň demokracie se pozná podle chování k menšinám, řekl Vystrčil

U nouzového pohřebiště v místě romského koncentračního tábora v Letech u Písku v neděli po poledni proběhlo pietní shromáždění k uctění památky romských a židovských obětí nacismu.  Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) během piety uvedl, že připomínka romského holocaustu je i výzvou k tomu, aby se lidé chovali férově k menšinám. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) označil vepřín, který se v Letech nachází, za místo české hanby a omluvil se za politiky různých stran, kteří dříve temný příběh Letů ignorovali či znevažovali.
8. 5. 2022|

Exposlanec Rozner dostal za výroky o koncentračním táboře v Letech půlroční podmínku, odvolal se

Půlroční podmínku dostal nepravomocně u soudu bývalý poslanec Miloslav Rozner (SPD) za své výroky o romském koncentračním táboře v Letech u Písku. Mimo jiné prohlásil, že byl „neexistující“. Podle soudkyně tak veřejně zpochybnil nacistickou genocidu. Roznerův advokát se proti verdiktu odvolal.
25. 4. 2022Aktualizováno25. 4. 2022, 13:15|

Lidem, kteří by se rozhodli bojovat za Ukrajinu, bude garantována beztrestnost, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) na brífinku po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že lidem, kteří budou chtít bojovat za Ukrajinu, bude abolicí garantována beztrestnost. Uvedl také, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnou individuální schválení. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi a obvinili jednoho člověka kvůli veřejnému schvalování a ospravedlňování ruské agrese vůči Ukrajině. Dopustit se ho měl na internetu. Další dvě stovky případů vyšetřují.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 20:21|

Výroky exposlance Roznera o romském táboře v Letech bude řešit soud

Státní zastupitelství obžalovalo exposlance Miloslava Roznera (SPD) kvůli jeho výroku o někdejším romském koncentračním táboře v Letech u Písku. České televizi to potvrdila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová. Policisté chtěli Roznera obvinit už v roce 2018, měl ale poslaneckou imunitu a sněmovna ho ke stíhání nevydala. V říjnových volbách však svůj mandát neobhájil a o imunitu přišel. Případ nyní projedná soud.
7. 1. 2022|

Podmínky za protiromské cedule u památníku v Letech platí. Nejvyšší soud zamítl dovolání dvou mužů

Nejvyšší soud odmítl dovolání dvou mužů odsouzených k podmíněným trestům za umístění protiromských nápisů u památníku v Letech. ČT to zjistila z databáze soudu. Okresní soud původně odsoudil Matouše Bulíře a Pavla Kozáka za trestný čin popírání a schvalování genocidy, krajský soud ale čin následně přehodnotil na výtržnictví a tresty jim zmírnil. Tento verdikt nyní platí – trest sedmi a pěti měsíců vězení podmíněně odložených na zkušební dobu jednoho a půl roku.
3. 12. 2021|

Policie pokračuje v trestním řízení s exposlanci Volným a Roznerem. Po neobhájení mandátu už nemají poslaneckou imunitu

Policisté pokračují v trestním řízení bývalé poslance Lubomíra Volného (Volný blok) a Miloslava Roznera (SPD). Ve sněmovních volbách neobhájili mandát a přišli tak o imunitu. ČT to potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. O vydání Volného k trestnímu stíhání požádala policie v květnu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy, končící sněmovna už ho ale neprojednala. Roznera pak kvůli jeho výrokům o táboře v Letech už dříve vydat odmítla.
22. 10. 2021|

Pieta v Letech u Písku připomněla romské oběti druhé světové války

V Letech u Písku si lidé připomínají romské oběti druhé světové války. Akce se tradičně koná v místě bývalého pracovního tábora. Podle historiků jím do roku 1943 prošlo více než 1300 Romů, přes tři sta z nich v něm zemřelo a pět set lidí skončilo v Osvětimi. Za komunistického režimu na místě vznikl vepřín, státu se ho před třemi lety po dlouhých jednáních podařilo odkoupit. Muzeum romské kultury, které teď areál spravuje, plánuje na místě postavit památník.
1. 8. 2021|

Pandemie ve světě: Německé kontroly hranic s Českem potrvají minimálně do 3. března, Slovensko má rekordně hospitalizací

Nemocnice na Slovensku zaznamenaly nový rekord v počtu pacientů v souvislosti s koronavirovou nákazou. Země překročila hranici čtyř tisíc hospitalizovaných. Německo bude minimálně do příští středy pokračovat ve stávajících kontrolách na hranicích s Českem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko. Podle evropské komisařky pro vnitřní věci Ylvy Johanssonové by Německo mělo dbát na to, aby hranice uzavíralo jen v té nejnutnější míře. Velká Británie rozvolňuje, díky tomu tam vzrostl zájem o turistické zájezdy. Ukrajina se dočkala první dodávky vakcín.
23. 2. 2021Aktualizováno23. 2. 2021, 20:29|

Demolice vepřína v Letech se odkládá, otevření památníku se ale nezpozdí

Demolice vepřína v Letech u Písku, který stojí v místech protektorátního tábora pro Romy, se o rok odkládá. Práce tak začnou až příští rok v září. Termín dokončení památníku holocaustu Romů a Sintů, který má na místě vzniknout, se ale dodrží. Slavnostní otevření se uskuteční v květnu 2023. Uvedla to ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.
12. 9. 2020|

V pondělí začnou testovací lety Boeingu 737 MAX. Součástí bude i aktivace systému, který dříve selhal

Piloti a zkušební posádka amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) v pondělí zahájí nejméně třídenní testování letadla Boeing 737 MAX, které usiluje o novou certifikaci. Uvedla to agentura Reuters. Stroje 737 MAX, až do loňska nejprodávanější model Boeingu, byly loni na jaře kvůli dvěma tragickým nehodám vyřazeny z provozu. Krizi amerického výrobce posléze umocnila pandemie covid-19, která paralyzovala leteckou dopravu.
28. 6. 2020|

Porota vybrala podobu památníku holocaustu v Letech. Bude zasazen mezi stromy

Vítězem soutěže na podobu Památníku holocaustu Romů a Sintů v Letech se stal návrh Atelieru Terra Florida a Atelieru Světlík. Má symbolickou podobu lesa. Zástupci Muzea romské kultury v Brně, které chce památník postavit, veřejnosti představili vítěze v zaplněné Konírně Nosticova paláce v Praze.
9. 6. 2020|

Největší část romského tábora v Letech byla v areálu vepřína, odhalil průzkum

Archeologové zjistili, že největší část koncentračního romského tábora v Letech u Písku se nacházela v areálu bývalého vepřína. Trosky tábora byly viditelné ještě v 70. letech, kdy se za komunistického režimu vepřín stavěl. Oznámil to vedoucí týmu archeologů Pavel Vařeka ze Západočeské univerzity. Muzeum romské kultury chce v místě, na němž stojí bývalý vepřín, vybudovat památník romského holocaustu.
3. 10. 2019Aktualizováno3. 10. 2019, 13:38|

Archeologové odhalili hřbitov s ostatky Romů z koncentračního tábora v Letech

Archeologové Západočeské univerzity v Plzni objevili pohřebiště vězňů romského tábora v Letech u Písku. Nachází se v blízkosti pietního místa, které oběti romského holocaustu připomíná. Muzeum romské kultury chce v místě tábora vybudovat nový památník a otevřít ho do roku 2023.
10. 9. 2019Aktualizováno10. 9. 2019, 18:19|

Před 75 lety vyvraždili nacisté v Osvětimi během jediné noci tři tisíce Romů

V noci z 2. na 3. srpna 1944 bylo ve vyhlazovacím koncentračním táboře Osvětim-Březinka zavražděno téměř tři tisíce Romů ze čtrnácti zemí světa. Od roku 2014 si Polsko tuto událost připomíná jako Den národní památky Romů a u této příležitosti se v Osvětimi konaly pietní akce. Účastnila se jich i dvacítka přeživších či náměstek německého ministra zahraničí Michael Roth.
2. 8. 2019Aktualizováno2. 8. 2019, 13:51|

O exkurze v místech koncentračního tábora v Letech zatím nemají školy zájem

Místo paměti – paměť místa. Tak nazvalo Muzeum romské kultury výukový program o takzvaném cikánském táboře v Letech u Písku a nabídlo exkurze školám. Do konce školního roku se ale žádná nepřihlásila.
12. 6. 2019|

Památník v Letech se poprvé otevře studentům. Prohlídky přiblíží téma romského holocaustu

Studenti budou moci poprvé navštívit bývalý koncentrační tábor v Letech u Písku. Projdou si prostor bývalého vepřína, na jehož místě je naplánovaná výstavba památníku, a který doposud není veřejnosti přístupný.
11. 4. 2019|

Policie navrhla obžalovat dva muže kvůli urážlivým cedulím u památníku v Letech

Písečtí policisté navrhli obžalovat dva muže kvůli umístění nápisů urážejících Romy u památníku v Letech u Písku. Podle mluvčí písecké policie Kamily Čuřínové Ingrišové navrhují oba muže obžalovat z trestného činu popírání a schvalování genocidy. Za to by jim před soudem mohly hrozit až tři roky vězení. Kriminalisté obvinili muže v listopadu po skoro půlročním vyšetřování.
18. 2. 2019|