TÉMA

Guatemala

V ekvádorských prezidentských volbách má navrch Gonzálezová, bude druhé kolo

Nedělní první kolo předčasných prezidentských voleb v Ekvádoru vyhrála levicová kandidátka Luisa Gonzálezová. Nezískala ale dostatečný počet hlasů pro okamžité vítězství a dojde na druhé kolo. V tom se zřejmě utká s podnikatelem Danielem Noboou. V zemi platí výjimečný stav kvůli nedávné vraždě jednoho z prezidentských kandidátů.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 12:01|

Tchaj-wan nepodléhá tlaku, řekla prezidentka Cchaj Jing-wen v New Yorku

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen dorazila do New Yorku. Před svou návštěvou Spojených států a zemí střední Ameriky uvedla, že země nepodléhá vnějšímu tlaku. Peking její cestu kritizuje a hrozí zhoršením americko-čínských vztahů. Bezpečnostní mluvčí Bílého domu už dříve uvedl, že není důvod, aby Čína na cestu tchajwanské prezidentky reagovala přehnaně. Jde o neoficiální návštěvu, dodal.
30. 3. 2023|

Druhá růžová vlna v Latinské Americe možná dosáhla svého vrcholu

V Latinské Americe za poslední rok došlo k výraznému politickému posunu – volby v Brazílii, Chile a Kolumbii přivedly v roce 2022 k moci levicové lídry. Vítězstvím Luize Inácia Luly da Silvy v prezidentským volbách v Brazílii se završila druhá levicová neboli takzvaná růžová vlna v regionu za dvě desetiletí. Ta se od té první v mnohém liší – ať už se jedná o regionální roztříštěnost, ekonomické problémy či snahu o zelenější politiku. Podle některých odborníků by „růžový“ region mohl být příležitostí pro USA k posílení spolupráce. Mandáty lídrů jsou však křehké a navzdory levicové inklinaci se mezi sebou v mnohém rozchází. Podle některých zahraničních médií a politologů se tak zdá, že levicová vlna již začíná slábnout.
13. 1. 2023|

Austrálie přestane uznávat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele

Austrálie v úterý oznámila, že se rozhodla napříště neuznávat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele a opět za něj bude považovat Tel Aviv. Labouristická vláda tak zrušila rozhodnutí předchozí konzervativní vlády z roku 2018. Izrael krok Austrálie kritizoval a hodlá si předvolat australského velvyslance k podání vysvětlení, uvedla agentura AFP.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 10:42|

Cena robusty zřejmě poroste, ve Vietnamu klesají zásoby kávových zrn

Obrovské zásoby kávových zrn ve Vietnamu se snižují a podle odhadu obchodníků do konce září klesnou na polovinu. Místní ceny kávy robusta už vyskočily na rekordní úroveň, a vzhůru tak zřejmě zamíří i světové ceny, uvedla agentura Bloomberg. Vietnam je největším vývozcem kávy robusta na světě a druhým největším producentem kávy.
24. 8. 2022|

Archeologové na severu Guatemaly našli zřejmě nejstarší důkaz mayského kalendáře

Archeologové na severu Guatemaly našli zřejmě nejstarší důkaz mayského kalendáře. Dva malované kousky zdiva z předkolumbovského naleziště San Bartolo podle nich pochází z let asi 300 až 200 před naším letopočtem, dosud nejstarší důkaz o mayském kalendáři byl z doby kolem roku 100 před naším letopočtem. Uvádí se to ve studii zveřejněné ve středu v časopise ScienceAdvances.
15. 4. 2022|

Bolsonaro je nepředvídatelný, může podepsat v Moskvě cokoliv, analyzuje odborník na Latinskou Ameriku

Brazilský prezident Jair Bolsonaro je na zahraniční cestě v Moskvě, kde se ve středu setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, to vše v době napjaté situace mezi Ruskem a sousední Ukrajinou. To ale brazilského prezidenta příliš nezajímá, podle Lukáše Perutky z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy mu jde především o sebe a posílení mezinárodního obrazu před nadcházejícími volbami.
16. 2. 2022|

Mexiko slibuje, že najde a potrestá viníky nehody, při níž zahynulo více než padesát migrantů

Mexiko chce vyšetřit a tvrdě potrestat viníky čtvrteční tragické nehody, při které na dálnici na jihu země zemřelo 54 migrantů. Ti se vydali do rukou pašeráků a směřovali do Spojených států. Mezinárodní tým policistů hned z několika zemí má za cíl rozbít gangy, které migranty pašují.
11. 12. 2021|

Při dopravní nehodě v Mexiku zemřelo 54 migrantů. V přeplněném nákladním voze se chtěli dostat do USA

Při dopravní nehodě v mexickém státě Chiapas zemřelo nejméně 54 lidí. Většina obětí byli migranti ze sousední Guatemaly.  V nákladním autě, které havarovalo na dálnici, cestovalo ve stísněných podmínkách zhruba sto lidí, kteří chtěli bez patřičných povolení překročit hranici do Spojených států. Lítost nad neštěstím vyjádřili prezidenti Mexika i Guatemaly. Přesuny migrantů směrem na sever v posledních dnech zrychlují, údajně jde o desítky autobusů denně.
10. 12. 2021|

Země Střední Ameriky slaví dvě stě let nezávislosti. Region sužuje nejhorší krize od studené války

Pět zemí Střední Ameriky slaví nezávislost bez velké pozornosti světových médií. Oficiálních ceremonií je málo a vlády Guatemaly, Nikaraguy, Kostariky, Hondurasu a Salvadoru nenaplánovaly ani tradiční ohňostroj a okázalé vojenské přehlídky. Dvousté výročí svobody regionu zachycuje jednotlivé země ve víru sociálních, politických i migračních problémů, které pandemie ještě zvýraznila.
15. 9. 2021|

„Nechoďte.“ Harrisová ve Střední Americe odrazuje od ilegální migrace do USA

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová varovala obyvatele Střední Ameriky před nelegální migrací do Spojených států. Na své první zahraniční cestě mluvila v Guatemale o ochraně amerických hranic a deportaci. Právě ze Střední Ameriky pochází většina z víc než půl milionu lidí zadržených v rámci ilegální migrace během prvních čtyř měsíců letošního roku. Harrisová navštívila také Mexiko, kde se dohodla na vytvoření společné operativní skupiny, jejímž cílem bude boj proti pašování lidí přes Mexiko do USA.
8. 6. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 22:19|

Meteorologové letos čekají v Atlantiku silnou hurikánovou sezonu, bude ale slabší než vloni

Meteorologové letos očekávají v Atlantiku klidnější sezonu bouří a hurikánů než v loňském roce. Přesto by letošek měl být v dlouhodobém srovnání nadprůměrný, uvedla agentura AP s odkazem na americké centrum NOAA. V Atlantském oceánu trvá sezona hurikánů zpravidla od června do konce listopadu.
21. 5. 2021|

Mayové se po staletích dočkali uznání. Mexiko se jim omluvilo za útlak i diskriminaci

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador se oficiálně omluvil domorodým Mayům za dlouhá staletí útisku, kterému museli čelit od dobytí Mexika Španěly v 16. století. Podle serveru BBC jde o historický okamžik, protože mayská komunita se poprvé dočkala uznání, že evropští dobyvatelé a později i mexická vláda její příslušníky systematicky diskriminovali a vykořisťovali.
4. 5. 2021|

Biden stanovil cíl 200 milionů dávek vakcín za prvních 100 dnů ve funkci. Růst počtu migrantů považuje za sezonní

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek na své první tiskové konferenci v úřadu řekl, že stanovuje nový cíl: aplikovat 200 milionů dávek vakcín proti covidu-19 ve Spojených státech během prvních 100 dnů ve funkci. Zároveň odmítl kritiku, že jeho politika způsobuje nárůst migrantů přicházejících na americko-mexickou hranici. Prohlásil, že nárůst je sezonní a stalo se to i za jeho předchůdce, prezidenta Donalda Trumpa. Biden zmínil, že chce v roce 2024 usilovat o znovuzvolení.
25. 3. 2021Aktualizováno25. 3. 2021, 22:28|

Spojené státy se potýkají s velkou migrační vlnou. Běženci vsadili na politiku Bidena

Spojené státy očekávají na svých jižních hranicích největší migrační vlnu za posledních dvacet let. Upozornilo na to americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Jen v únoru se do země pokusilo dostat přes sto tisíc nelegálních běženců. Vsadili na novou migrační politiku amerického prezidenta Joea Bidena.
20. 3. 2021|

Latinskou Ameriku Biden dobře zná, vztahy ale budou složité

Joe Biden se po vítězství ve volbách chystá na výkon prezidentské funkce. Jedním z dominantních domácích témat bude imigrace ze Střední Ameriky. Tento region zná Biden velmi dobře, jako viceprezident ho opakovaně navštěvoval. Už tenkrát byly hlavním důvodem především zástupy migrantů mířících za lepším životem v USA. Zásadní obrat v diplomacii proto lze očekávat právě ve vztahu ke středoamerickým státům. Ve zlepšení vztahů s Washingtonem doufá řada zemí Latinské Ameriky, ne všude ale Bidenovu výhru vítají.
27. 11. 2020|

Ve Střední Americe sčítají škody po hurikánu Jóta. Vyžádal si nejméně třicet obětí

Více než tři desítky mrtvých si vyžádal ve Střední Americe hurikán Jóta, který postupně slábl, až nad Salvadorem zcela zanikl. V Nikaragui, Hondurasu a dalších zemích napáchal živel rozsáhlé materiální škody, informovala agentura AFP. Oblast navíc dál sužují vydatné deště. Jóta byla rekordní třicátou pojmenovanou bouří letošní atlantické hurikánové sezony.
19. 11. 2020|

Hurikán Jóta hýbal s domy, poryvy větru dosahovaly až 250 kilometrů v hodině

Pátého, a tedy nejvyššího stupně dosáhl hurikán Jóta, který od pondělí prochází uzemím Střední Ameriky. Mezi nejvíce postižené země se řadí Nikaragua, Honduras a Kolumbie. Ve chvíli, kdy hurikán udeřil na pevninu, byl provázen větrem o rychlosti až 250 kilometrů v hodině. Síla poryvu byla tak výrazná, že neměl problém posouvat a bourat celé domy. Přírodní živel si vyžádal několik lidských životů. V současné době již síla větru zeslábla na tropickou bouři a míří směrem k území Guatemaly. Jóta je hned druhým hurikánem, který oblast postihl během dvou týdnů. Jeho předchůdce hurikán Éta zpustošil značnou část stejného regionu a vyžádal si nejméně 150 obětí.
18. 11. 2020|

Bouře Eta sílí a řádí na Kubě, v Mexiku zabila nejméně dvacet lidí

Bouře Eta nad Karibským mořem podle očekávání meteorologů zesílila a dorazila ke břehům Kuby. Uvedlo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Zatím poslední zemí, kterou zasáhla, bylo Mexiko, kde zemřely minimálně dvě desítky lidí. Po Kubě by měla zasáhnout i jih Floridy. V Guatemale po sesuvech půdy způsobenými vytrvalým lijákem pokračují záchranné práce.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 12:27|

„Můj dům zaplnila voda během deseti minut.“ Bouře Eta si v Guatemale vyžádala už přibližně 150 obětí

Kvůli ničivé bouři Eta a sesuvům půdy v Guatemale zahynulo nebo se pohřešuje 150 lidí, uvedl podle agentury AFP prezident země Alejandro Giammattei. Mluvčí guatemalské armády Ruben Tellez dříve agentuře Reuters sdělil, že sesuvy půdy způsobené přívalovými dešti v odlehlé vesnici v guatemalském regionu Alta Verapaz pohltily na 150 domů a mnoho lidí zahynulo pod troskami.
6. 11. 2020Aktualizováno6. 11. 2020, 21:27|

Ve Střední Americe dál řádí bouře Eta. Vyžádala si nejméně pět životů

Tropická bouře Eta, která v úterý udeřila jako hurikán čtvrté kategorie na pobřeží Nikaraguy, se za doprovodu vydatných lijáků pomalu sune nad Hondurasem. O víkendu má zasáhnout Kubu, na začátku příštího týdne jih Spojených států. Jedna z nejsilnějších bouří, jaké Střední Amerika v posledních letech zaznamenala, si vyžádala pět životů a na moři uvěznila desítky rybářů.
5. 11. 2020|

Mrtvá voda v panenské přírodě. Lidé v Guatemale hledají nové zdroje

Přírodní bohatství středoamerické Guatemaly okouzlí každého cestovatele. Pohled místních na přírodní zdroje je ale odlišný. Každý den se totiž potýkají s nedostatkem pitné vody. Řeky stékající z hor s sebou nesou kaly, které znemožňují vodu upravovat, další znečištění způsobuje rychlé odlesňování a průmyslové využití tekutiny. Zemi navíc chybí finanční prostředky na úpravu i distribuci, téměř polovina populace tak nemá přístup ke kvalitní vodě. Guatemalci proto hledají vlastní cestu, jak si životodárnou tekutinu obstarat.
11. 8. 2020|

Laserový radar objevil nejstarší a největší mayskou stavbu. Postavili ji tisíc let před Kristem

Při pohledu ze země není možné tuto stavbu od normální krajiny odlišit. Odhalit se dala jen shora za použití laserového radaru. Když ji teď archeologové lépe prozkoumali a datovali pomocí radiokarbonové metody, ukázalo se, že jde o největší a nejstarší mayský monument vůbec.
4. 6. 2020|

Počty nových případů COVID-19 ve většině zemí klesají. Uzdravený Johnson promluvil k Britům

V celém světě se nový koronavirus, který se začal šířit koncem loňského roku z Číny, potvrdil podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) u 2,97 milionu lidí. Z toho téměř 207 tisíc nakažených zemřelo (více než polovina v Evropě) a téměř 870 tisíc lidí se uzdravilo. Ve velké části zemí jsou víkendové přírůstky nejnižší od března.
27. 4. 2020Aktualizováno27. 4. 2020, 20:40|