TÉMA

OLAF

Europoslanci odsoudili snahy Ficovy vlády změnit slovenské trestní právo

Evropský parlament ve středu většinou 496 hlasů ku 70 přijal rezoluci odsuzující snahy vlády premiéra Roberta Fica měnit slovenské trestní právo a zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP). Takový krok by narušil snahu bojovat proti korupci na unijní úrovni, shodli se poslanci, kteří rovněž kritizují Ficovu neochotu účastnit se veřejné debaty ohledně změn.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 14:00|

Jan Svatoň bude ústavním soudcem. Senát potvrdil jeho nominaci

Ústavní soud bude na několik měsíců opět kompletní. Senát schválil nominaci Jana Svatoně na místo, které koncem předminulého roku uvolnila Kateřina Šimáčková. Senátoři také volili členy úřadu pro dohled nad politickými stranami. Dopoledne podpořili předlohu o spolupráci ministerstva financí s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF), do sněmovny naopak vrátili s pozměňovacími návrhy novelu, která má změnit fungování Národní sportovní agentury.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 17:18|

Postavit malou solární elektrárnu bude snazší. Poslanci v prvním kole také podpořili novelu stavebního zákona

Sněmovna schválila změny v řízení Národní sportovní agentury, která rozděluje sportovní dotace. Poslanci také podpořili změnu, díky které by stavby malých elektráren z obnovitelných zdrojů s výkonem do 50 kilowattů už nemusely potřebovat povolení stavebního úřadu. Podle novely nebudou potřebovat ani licenci Energetického regulačního úřadu. Dosud nebylo povolení potřeba jen u elektráren do deseti kilowattů. Sněmovna v úvodním kole také podpořila vládní návrh, který ruší Nejvyšší stavební úřad a čistě státní stavební správu. Zachovává stavební úřady na obcích.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 18:15|

Komise žádá Česko o dvě miliardy korun. Země špatně vybírala cla za čínský textil, zdůvodnila

Evropská komise požaduje po Česku zhruba 2,1 miliardy korun (82,5 milionu eur) za špatné vyměření cla při dovozu textilu a obuvi z Číny mezi lety 2012 až 2019. V pátek o tom informovala Celní správa. Komise požaduje peníze i po dalších státech EU kvůli tomu, že podhodnotily hodnotu dovezeného zboží z Číny. To vedlo k nižším příjmům rozpočtu EU.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 17:45|

O dotaci pro Mynářovu firmu se zajímá i evropský úřad OLAF, píší Seznam Zprávy

Případem šestimilionové dotace pro firmu hradního kancléře Vratislava Mynáře se zabývá Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Serveru Seznam Zprávy to řekl tiskový atašé zastoupení Evropské komise v Česku Martin Svášek. Informaci podal jako vysvětlení, proč se jeho úřad nemůže ke kauze vyjadřovat.
8. 6. 2021|

Dlouho vyhlížená unijní prokuratura zahajuje činnost. Vyšetřovat bude zneužívání dotací či přeshraniční podvody

Po letech diskuzí a zhruba půlročním odkladu začíná působit Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Instituce s nadnárodní pravomocí bude vyšetřovat a stíhat trestné činy poškozující nebo ohrožující rozpočet Evropské unie, na které jsou vnitrostátní orgány či stávající úřady EU často krátké. Činnosti prokuratury, která sídlí v Lucemburku a s níž se pojí velká očekávání, se účastní většina členských států Evropské unie včetně Česka. Úřad povede rumunská prokurátorka Laura Codruta Kövesiová.
1. 6. 2021|

Ministerstvo trvá na tom, že nemohlo zveřejnit zprávu OLAF o Čapím hnízdu. Obrátilo se na Nejvyšší správní soud

Ministerstvo financí trvá na tom, že žadatelům nemohlo poskytnout zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o dotační kauze Čapí hnízdo, sdělil ČT mluvčí resortu Michal Žurovec. Ministerstvo trvá na tom, že nebylo možné zprávu zveřejnit kvůli probíhajícímu trestnímu řízení. Proti březnovému rozhodnutí Městského soudu v Praze, který označil postup ministerstva za nezákonný, se resort brání kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.
21. 5. 2021|

Ministerstvo mělo vydat zprávu vyšetřovatelů o Čapím hnízdě, rozhodl soud

Když ministerstvo financí neposkytlo žadatelům zprávu evropského úřadu OLAF o kauze Čapí hnízdo, jednalo nezákonně. Rozhodl tak pražský městský soud, na který se obrátila organizace Kverulant, když ministerstvo odmítlo její žádost. Rozhodnutí úřadu soud zrušil a vrátil žádost k novému projednání. Ministerstvo se proti rozhodnutí nemůže odvolat, může však podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 14:32|

Ostré, ale přiměřené, hájí Babišovy výroky na adresu Transparency International jeho advokát

Premiér Andrej Babiš (ANO) připouští, že jeho kritika neziskové organizace Transparency International (TI) je ostrá, své výtky však pokládá za přiměřené. Jeho advokát to uvedl u soudu, který se začal zabývat žalobou TI na Babiše kvůli ochraně dobré pověsti. Předseda vlády organizaci opakovaně označil za zkorumpovanou. Podle právníka tím mínil způsob jejího financování a netvrdil, že by se organizace dopustila trestněprávního jednání.
7. 1. 2020|

Stíhání Babiše je v českých rukou, peníze EU použity nebyly, říká šéf vyšetřování OLAF

Český státní zástupce může mít mnoho důvodů, proč zastavit stíhání v kauze Čapí hnízdo. Šéf Evropského úřadu pro boj s podvody (OLAF) Ville Itälä tak komentuje pondělní posun v kauze premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle něj je s dalšími závěry třeba počkat na podrobnější informace o vývoji případu. Ředitel OLAF pro vyšetřování Ernesto Bianchi za pozitivní výsledek práce svého úřadu považuje, že na stavbu farmy nakonec nebyly použity původně přidělené evropské peníze.
3. 9. 2019|
Události komentáře

Babiš: Uráží mě, že tady demonstrují lidi na Václaváku a říkají, že jsem byl estébák

Andrej Babiš je přesvědčený, že ČSSD do vlády na základě stranického referenda vstoupí, jména případných ministrů však zatím tají. V rozhovoru pro Českou televizi také řekl, že své trestní stíhání za problém nepovažuje a naopak zpochybňuje evropský vyšetřovací úřad OLAF. Designovaný premiér hovořil i o redistribuci migrantů v Evropě, Italům v tlaku na migrační kvóty rozhodně nehodlá ustupovat. Rozhovor s designovaným premiérem v pořadu Události, komentáře vedl Daniel Takáč.
7. 6. 2018|

„Slepičí hnízdo“ má vrátit dotace 22,5 milionu. Majitelé podle úřadu formálně převedli podíl

Písecká firma Agpi Vajax, patřící do skupiny, jež do letošního dubna vlastnila vepřín v Letech, musí podle rozhodnutí ministerstva zemědělství vrátit 22,5 milionu korun, které dostala díky dvěma dotacím na modernizaci slepičáren. Uvedl to ve středu server iRozhlas.cz. Firma se chce rozhodnutí ministerstva bránit soudně.
6. 6. 2018|

OLAF šetří možné zneužití fondů na Slovensku, které zkoumal zavražděný Kuciak

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) začal s vyšetřováním možného zneužívání evropských zemědělských fondů na Slovensku. Šetření přitom souvisí s informacemi, které se na světlo dostaly díky práci zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka. Informaci serveru Politico.eu potvrdilo ČTK tiskové oddělení úřadu. Mluvčí Evropské komise vývoj nechtěli komentovat právě s odkazem na šetření OLAFu.
20. 4. 2018|

Europoslanci mohou žádat o závěry OLAFu k Čapímu hnízdu, potvrdil podle Zdechovského Juncker

Poslanci Evropského parlamentu mohou požádat o záverečnou zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) ke kauze Čapí hnízdo. A to přesto, že je důvěrná, a není proto zveřejněna. Podle předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera europoslanci mohou dokument požadovat, pokud usoudí, že ho potřebují, aby mohli využít svého práva na dohled nad čerpáním peněz z unijního rozpočtu. Juncker tak reagoval na dotaz europoslance Tomáše Zdechovského.
14. 2. 2018|

Posudky k Čapímu hnízdu upozorňovaly na rizika a projekt nedoporučily

Posudky, které si v roce 2008 nechal zpracovat středočeský dotační úřad k výstavbě areálu Čapí hnízdo, upozorňovaly na rizika projektu. Zmiňovaly se o nadhodnocených položkách v rozpočtu nebo o nejasném žadateli. Podpořit projekt tak podle expertiz nebylo vhodné, informuje server iRozhlas.cz s odvoláním na posudky, které získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.
12. 2. 2018|

Europarlament řešil Čapí hnízdo. Chce si zachovat objektivitu a věrohodnost

Komisař pro rozpočet Günter Oettinger hovořil v souvislosti s dotací pro farmu Čapí hnízdo před výborem pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu . Případ, v rámci něhož je trestně stíhán český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), byl probírán v rámci debaty o uzavření rozpočtu Evropské unie za rok 2016. Oettinger připomněl právní zásadu „in dubio pro reo“, tedy „v pochybnostech ve prospěch obviněného“ s tím, že ve věci, která se dotýká českého premiéra Andreje Babiše, nebyla vůči nikomu vznesena obžaloba.
23. 1. 2018Aktualizováno23. 1. 2018, 18:11|
Kauza Čapí hnízdo

Mandátový výbor přerušil jednání o Čapím hnízdu. Babiš a Faltýnek chtěli odklad kvůli zprávě OLAFu

Mandátový a imunitní výbor přerušil projednávání žádosti o vydání premiéra Andreje Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Oba se z jednání omluvili a chtějí čas na prostudování závěrů vyšetřovatelů OLAFu. Výbor jim vyhověl, vypovídat tak budou až příští úterý. Poslanci proto vyslechli pouze policistu Pavla Nevtípila a státního zástupce Jaroslava Šarocha.
9. 1. 2018Aktualizováno9. 1. 2018, 22:31|
Kauza Čapí hnízdo

HN: OLAF píše o podvodu a nepravdivých informacích v dotační žádosti

O podvodu, ohrožení finančních zájmů EU a nepravdivých a neúplných informacích v žádosti se podle Hospodářských novin píše ve zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která se týká dotace na Čapí hnízdo. Premiér Andrej Babiš (ANO), o jehož vydání v souvislosti s Čapím hnízdem žádá Poslaneckou sněmovnu policie, řekl, že se ke zveřejněnému obsahu zprávy nemůže vyjádřit, protože zprávu samotnou zatím neviděl. V úterý se s ní seznámí jeho právníci.
8. 1. 2018Aktualizováno8. 1. 2018, 15:45|

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Co znamená „vyjmout dotaci“ a bude muset Česko za Čapí hnízdo platit?

Ministerstvo financí doporučilo na základě zprávy evropského úřadu OLAF vyjmout dotaci na projekt farmy Čapí hnízdo spojovaný s premiérem Andrejem Babišem z evropských fondů. Podle úřadu by však Česko vzhledem k tzv. přezávazkování nemělo o přidělené evropské peníze přijít. Jak rozhodnutí a argumentaci úřadů chápat? Zpravodajský portál ČT24.cz přináší pět otázek a odpovědí.
4. 1. 2018Aktualizováno5. 1. 2018, 18:17|
Kauza Čapí hnízdo

Zpráva OLAFu zůstává tajná, ministerstvo z ní zveřejnilo jen pár vět. Doporučuje vyjmout dotaci z fondů EU

Ministerstvo financí zveřejnilo malou část zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která se týká dotace pro Farmu Čapí hnízdo. Jde o čtyři věty, ve kterých OLAF doporučuje vyjmout dotaci pro Čapí hnízdo z evropských fondů. Zveřejnit celou zprávu ministerstvo odmítá, odkazuje na stanovisko státního zastupitelství, které zveřejnění nedoporučilo, protože se dotací zabývá i policie.
4. 1. 2018Aktualizováno4. 1. 2018, 19:13|
Evropské dotace

Nejen Čapí hnízdo. Z eurofondů mají zmizet další desítky podezřelých projektů

Ministerstvo financí navrhlo úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nebo jsou předmětem správního či trestního řízení. Týká se to nejen dotace pro Čapí hnízdo, ale i dalších čtyř desítek projektů v několika regionech i v resortu životního prostředí.
4. 1. 2018Aktualizováno4. 1. 2018, 18:42|
Kauza Čapí hnízdo

Zaplatí celou dotaci na Čapí hnízdo stát? Rozhodne ministerstvo financí

Evropská komise vyzvala Česko, aby výdaje na Čapí hnízdo vyjmulo z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Ministerstvo financí o tom zatím nerozhodlo, jasno chce mít do dvou měsíců. Komise však v pátek uvedla, že Česko peníze od EU chtít nebude. Znamenalo by to, že by celých 50 milionů korun nakonec zaplatilo Česko. Kvůli dotaci policie obvinila 11 lidí včetně premiéra Andreje Babiše a šéfa poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka (oba ANO), po volbách ale získali imunitu a o jejich vydání bude znovu rozhodovat sněmovna.
22. 12. 2017Aktualizováno22. 12. 2017, 19:46|
Kauza Čapí hnízdo

Co znamená „doporučení“ OLAFu k Čapímu hnízdu? Podle experta problém, podle Babiše nic

Ministerstvo financí zatím od Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) neobdrželo závěrečnou zprávu, která se týká vyšetřování dotace pro farmu Čapí hnízdo. Úřad už potvrdil, že vyšetřování kauzy, ve které figuruje i premiér Andrej Babiš, dokončil, a vydal některá doporučení – to znamená, že má k některým okolnostem udělení dotace výhrady.
21. 12. 2017|
Kauza Čapí hnízdo

OLAF uzavřel vyšetřování Čapího hnízda. Výsledky poslal do Česka

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) uzavřel vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo. Výsledky zaslal jak příslušným orgánům v Česku, tak Evropské komisi. Nejvyšší státní zastupitelství ani Komise ale zatím nechtějí kauzu komentovat. Ministryně financí Alena Schillerová řekla v Událostech ČT, že „žádná takováto informace v tuto chvíli na ministerstvu financí není k dispozici“.
20. 12. 2017Aktualizováno20. 12. 2017, 19:17|