TÉMA

Pohořelice

Nejvyšší správní soud vyhověl ministerstvu v otázce přípravy stavby dálnice D52

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasačním stížnostem ministerstva životního prostředí a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v otázce stavby dálnice D52 pod Pálavou. Zrušil tak rozhodnutí Krajského soudu v Brně z roku 2020, který vyhověl žalobě spolku Voda z Tetčic. Ten se domáhal zrušení výjimky pro stavbu části dálnice od Bavor k Mikulovu, která umožňovala stavbu výtlačného potrubí, které má odvádět vodu z dálnice do horní Novomlýnské nádrže. Vyplývá to z rozsudku NSS, který je k dispozici na úřední desce.
29. 9. 2022|

Komunální volby: ANO zvítězilo ve většině krajských měst, Praha se blíží k sečtení

ANO vyhrálo komunální volby ve většině statutárních měst, ze 13 krajských měst mělo před nedělní jednou hodinou v noci jisté vítězství v osmi z nich. Ve zbylých pěti krajských městech uspěly vládní strany. V Praze vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, v Brně zvítězila koalice ODS a TOP 09. V Liberci figurovala na prvním místě koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK) s TOP 09 a KDU-ČSL, která nakonec první místo uhájila. V Českých Budějovicích zvítězila ODS. V Plzni SPOLU těsně předstihlo ANO.
24. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 00:51|

Pohořelicím jsem se vyhýbal celý život, říká muž, který se po válce zúčastnil pochodu odsunutých Němců z Brna

Stanislavu Kirchnerovi bylo osm let, když se spolu s dalšími dvaceti tisíci lidmi vydal na nedobrovolný pochod z Brna do Pohořelic. Jeho otec pracoval za války pro německý podnik jako šéfkonstruktér, byl označen za kolaboranta, a proto musela rodina z Brna odejít. Maminka nakonec dokázala, že je Češka. Po týdnu utrpení tak mohla rodina lágr odsunutých opustit.
1. 8. 2022|

Most přes nádrž Nové Mlýny prošel zátěžovou zkouškou. Průjezdný bude do konce týdne

Oprava mostu přes vodní nádrž Nové Mlýny po devíti měsících spěje ke konci. Stavba v pondělí úspěšně prošla zátěžovou zkouškou. Na jednotlivé plochy najelo šest naložených nákladních vozů o celkové tonáži 192 tun a silničáři měřili průhyb. Zkouška ukázala, že se konstrukce vrací do své původní polohy. Termín zprovoznění mostu na silnici I/52 vedoucí z Brna na česko-rakouskou hranici u Mikulova je nejpozději od neděle 13. prosince.
7. 12. 2020|

Oplocení proti srážkám se zvěří kolem dálnic se dál rozrůstá. Řidiči ho ocení zejména na podzim

Silničáři pokračují v instalaci plotů kolem starších úseků dálnic, právě teď pracují například na bariéře podél dálnice z Brna směrem na Vídeň. Hlavní účel plotu, zamezit vbíhání zvířat do vozovky, je aktuální právě na podzim. Každý rok totiž způsobí zvířata na silnicích kolem 12 tisíc dopravních nehod. Oboustranné oplocení dálnice snižuje riziko takové havárie až o 90 procent. V některých úsecích se ale instalace pletiva neobejde bez uzavírání dálnice.
13. 9. 2020|

Jihomoravský kraj trápí doprava a kapacita sociálních zařízení. Tématem voleb je i sucho

Čtyřčlenná koalice v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) vede Jihomoravský kraj poslední čtyři roky. Region řeší dlouhodobě problémy s rozšiřováním dopravní sítě, a to jak na úrovni měst, kterým scházejí obchvaty, tak i v pomalém napojování na rakouské dálnice. Během posledních suchých let se tématem stal také nedostatek vody. Nové vedení kraje bude čelit i otázkám spojeným se stárnutím obyvatel, rozhodovat bude také o podpoře Velké ceny v Brně.
4. 9. 2020|
Paměťová stopa

Deník nechala v Terezíně, už ho nepotřebovala. Nový život nalezla Ruth Meissnerová po válce v Izraeli

V deseti letech utekla Ruth Meissnerová s rodinou z Pohořelic, které se staly částí Sudet, do Brna. Její matka zemřela ještě před válkou, otec v Mauthausenu. Ve čtrnácti se dostala i ona do transportu do Terezína. Z tisícovky židovských obyvatel z Brna jich tam přežilo jen 58. Po válce se přestěhovala do právě vzniklého státu Izrael, kde žije dvaadevadesátiletá Ruth dodnes.
20. 8. 2020|
Paměťová stopa

Olizovala dešťové kapky, pili i vodu s močůvkou. Maria Pekařová popisuje strastiplný pochod Němců z Brna

Jako sedmileté děvčátko prošla Maria Pekařová při odsunu Němců takzvaným pochodem smrti z Brna do Pohořelic. Oba její rodiče pocházeli ze smíšených manželství, a tak po válce vyhnali z Brna i její rodinu. Popisuje, jak měli lidé při pochodu žízeň, hlad a byli vyčerpaní. Byla svědkem také hrubého zacházení se starými lidmi a ženami.
31. 5. 2020|

Před 75 lety vyhnali Brňané z města Němce. Chtěli odplatu a jejich byty

Tisíce Němců s ozbrojeným doprovodem se před 75 lety vydaly na pochod z Brna směrem k rakouským hranicím. Živelně tak vytryskla během války hromaděná frustrace Brňanů zesílená bytovou tísní a nedostatkem potravin. Pochod pořádaný na popud ulice nepřežily stovky lidí, kteří se při něm nakazili úplavicí. Událost se stala ještě před řízeným odsunem za prezidenta Edvarda Beneše, při kterém Československo opustily tři miliony Němců. Pohledy na brněnský pochod se dodnes rozcházejí.
30. 5. 2020|

Česko má za sebou mrazivé ráno, na Šumavě bylo minus deset

Česko zažilo nejchladnější ráno v tomto týdnu. Nejmrazivější bylo na pláních Šumavy, kde se teploty pohybovaly okolo minus deseti stupňů. Na Rokytské slati naměřili dokonce 12,4 stupně Celsia pod nulou. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 10:00|

Další noc rekordů. Noci jsou mrazivé jako v lednu, na Jizerce bylo minus 15 stupňů

Ještě jednu rekordní mrazivou noc má za sebou Česko. Teploty sice neklesly tak hluboko jako ve středu ráno, ale přesto padaly denní teplotní rekordy. Nechladněji bylo opět na Jizerce, kde teplota klesla na minus 15,4 stupně Celsia.
2. 4. 2020|

Radary v Pasohlávkách měří neukázněné řidiče. Peníze z pokut ale do obecní kasy nejdou

Na peníze z pokut za překročenou rychlost v Pasohlávkách na Brněnsku by chtěla dosáhnout tamní radnice. Kvůli komplikacím s dopravním omezením na přejezdu přes Novomlýnské nádrže tam totiž často houstne doprava. Na mostě, který spadá do území obce, řidiči  překročují povolený dvacetikilometrový limit. Peníze z pokut ale plynou do kasy Pohořelic, které jsou pro Pasohlávky pověřenou obcí.
21. 2. 2020|
Počasí

Únor začal teplotními rekordy. Na Znojemsku naměřili 17 stupňů

Únor začal mimořádně teplým počasím. Rekordy padly na 134 ze 154 stanic, které měří alespoň 30 let. Nová maxima přepsalo i 11 stanic s více než stoletou tradicí včetně pražského Klementina, kde sledují počasí nepřetržitě 245 let. Nejtepleji bylo v sobotu v Dyjákovicích na Znojemsku, kde naměřili 17,1 stupně, uvedli meteorologové na svém webu.
1. 2. 2020|

Z Brna do Vídně rychleji, ale až za hranicemi. Rakušané dokončili poslední část dálnice

Rakušané o víkendu otevřeli poslední součást dálničního tahu A5 z Vídně k Mikulovu, jímž je dvoupruhový obchvat Drasenhofenu. Navazující česká dálnice D52 se nestaví a kvůli letitým soudním průtahům a přím s ekology a aktivisty stále není zřejmé, kdy se stavět začne.
11. 9. 2019|

Nové Mlýny jako úzké hrdlo. Omezená rychlost zkomplikuje cestu na jih i na Velkou cenu

Provizorní most přes novomlýnskou nádrž – a s ním i výraznou část jižní Moravy – čeká jeden z nejnáročnějších letních víkendů. Po silnici I/52 totiž míří do Brna tisíce návštěvníků Velké ceny, ve směru do Rakouska a dál do Středomoří naopak letní rekreanti. V rekonstruovaném úseku ale mohou projíždět maximálně dvacetikilometrovou rychlostí, a hrozí proto kolony.
3. 8. 2019|

Obce si na dodržování pořádku najímají bezpečnostní služby. Zřízení městské policie je drahé, zní od starostů

Ničení majetku, rušení nočního klidu nebo třeba kolize na cyklostezkách. I proto si obce na jihu Moravy najímají na hlídání svých území bezpečnostní agentury. Od července to platí třeba v Bořeticích na Břeclavsku a uvažují o tom v Pasohlávkách. Ministerstvo vnitra to ale kritizuje a nabádá ke zřizování obecních policií.
1. 8. 2019|

Úpí pod koly aut. Provizorní most přes Nové Mlýny hlukem obtěžuje okolní vesnice

Hlavní tah na Vídeň, silnice 1/52 přes Novomlýnské nádrže, trápí nejen policisty a řidiče, ale také okolní obyvatele a silničáře. Ti první si stěžují na hluk aut projíždějících po provizorním mostě, ti druzí zase na to, že se i provizorní most ničí. Řešením mají být podle nich nové kamery, které budou hlídat dodržování maximální povolené rychlosti dvacet kilometrů v hodině.
25. 7. 2019|

Výjimky z ochrany přírody pro dálnici D52 u Pohořelic soud zrušil, stavba se tím opět zdrží

Krajský soud v Brně zrušil výjimky udělené podle zákona o ochraně přírody a krajiny pro stavbu dálnice D52 z Pohořelic do Ivaně. Příprava stavby se tam proto zdrží. U obchvatu Mikulova soud naopak výjimku potvrdil.
26. 2. 2019|

V Pohořelicích po problémech se salmonelou spustili novou třídicí linku vajec s UV zářením

Jeden z největších producentů vajec v Česku, firma AG Maiwald, spustil v Pohořelicích na Brněnsku novou třídicí linku vybavenou UV zářením. Přísná hygienická opatření by měla snížit riziko přenosu salmonely, kvůli které museli před čtyřmi měsíci v pohořelickém chovu vyhubit asi 65 tisíc nosnic. Stěry z technologií ale původce nákazy neprokázaly, firma tak mohla založit nový chov.
21. 12. 2017|