TÉMA

Tábor

Soud potvrdil podmínku vedoucímu tábora v Českém Dubu kvůli utonutí chlapce

Krajský odvolací soud v Liberci v úterý potvrdil podmíněný trest pro vedoucího dětského tábora, na kterém utonulo šestileté dítě. Zrušil ale výrok o náhradě škody. Verdikt odvolacího soudu je pravomocný. Devětatřicetiletému Tomáši Mádrovi hrozilo až šest let za mřížemi.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 16:31|

Mrazy komplikují opravu hráze Jordánu v Táboře

Mrazy komplikují opravu hráze vodní nádrže Jordán v Táboře. Dělníci chtějí stihnout plánovaný vánoční termín pro její znovuotevření. Hráz Jordánu je v Táboře zavřená od jara, jezdit po ní zatím smějí jenom autobusy a auta záchranné služby.
6. 12. 2023|

Dálnice D3 a D11 mají blíže k dostavbě. Rozhodnutí úřadu a soudu ukončila spory

Úřady podnikly v úterý důležité kroky, které by měly přiblížit dostavbu dvou úseků českých dálnic. Po vyvlastnění čerpací stanice na LPG u Tábora, o němž rozhodl jihočeský krajský úřad, bude možné dokončit obchvat města, který je součástí dálnice D3. Ostravský krajský soud zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro stavbu dálnice D11 od Jaroměře k Trutnovu.
24. 10. 2023|

Stát už chystá rozšíření D3 u Tábora. Věří, že problémy s pozemky se chýlí ke konci

Spor o vyvlastnění pozemků a staveb na nich dlouho komplikoval dostavbu dálnice D3 u Tábora. Teď to vypadá, že by se s rozšířením dálnice mohlo začít. Jeden z provozovatelů motocentra, které stojí v místě plánovaného rozšíření, se sice stále odmítá vystěhovat, přestože vlastníkem už je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), a dokončení procesu komplikuje ještě plynová stanice na pozemku. Stát přesto věří, že se spor chýlí ke konci.
26. 9. 2023|

Vedoucí kroužků, který dle obžaloby zneužíval chlapce, nepravomocně odsouzen na osm let

Táborský soud poslal na osm let do vězení devětatřicetiletého Jana Bártu, který podle obžaloby jako vedoucí sportovních a volnočasových kroužků pohlavně zneužíval nezletilé chlapce. Muž patří do skupiny, jejíž členové si podle kriminalistů na internetu vyměňovali zkušenosti a rady, jak se přes kroužky nebo spolky dostat k dětem. Skupina podle policejního prezidia zasahuje do několika regionů. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhájci si ponechali lhůtu pro případné odvolání.
15. 9. 2023|

V Plané nad Lužnicí otevřeli opravený most, jediný ve městě

Po dvou letech oprav otevřeli v Plané nad Lužnicí na Táborsku most, který spojuje dvě části města oddělené řekou. Náklady na jeho vybudování se vyšplhaly na víc než dvě stě dvacet milionů korun. Po dobu výstavby museli lidé využívat pro dopravu přes Lužnici provizorní most, na němž provoz řídily semafory.
15. 9. 2023|

Vedoucí tábora se odvolal proti trestu kvůli utonutí chlapce. Nesouhlasí ani s náhradou škody

Devětatřicetiletý muž se brání proti podmíněnému trestu, který dostal kvůli utonutí šestiletého chlapce v roce 2020 na koupališti v Českém Dubu. České televizi to sdělila Karolina Francová z libereckého krajského soudu. Zástupce vedoucího tábora Tomáš Mádr nesouhlasí ani s tím, že má zaplatit prarodičům chlapce a pojišťovně zhruba 1,7 milionu korun.
25. 8. 2023|

Vyhlídku na Děčínsku chce spolek po pádu dětí nahradit

Spolek Triangl, který na pozemku obce Markvartice na Děčínsku vybudoval dřevěnou vyhlídkovou plošinu, z níž minulý týden spadlo osm dětí a praktikant, chce po jejím stržení nechat vybudovat novou kamennou stavbu. K bourání plošiny se v pátek sejdou zástupci spolku s vedením obce, demolovat se tak nejspíš začne až zkraje příštího týdne, řekl zástupce spolku Petr Hodboď.
8. 8. 2023|

Vyhlídka na Děčínsku byla podle místostarosty přetížená, případ vyšetřuje policie

Kvůli pádu dětí z vyhlídky na Děčínsku policie zahájila trestní řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Z konstrukce se ve čtvrtek večer zřítilo osm dětí a mladistvý praktikant. U čtyř z nich bylo podezření na vážná zranění, u dalších na středně vážná. Plošina rozhledny byla podle místostarosty obce Libora Kunteho přetížená. Místo čtyř povolených na ní bylo nejméně patnáct lidí. Policie to zatím nepotvrdila. Jednalo se o děti z letního tábora Ranč Radana u obce Veselé. Majitelka ranče Petra Svejkovská sdělila, že nebude věc zatím komentovat.
4. 8. 2023Aktualizováno4. 8. 2023, 20:03|

Celní správa nejspíš přijde o šest pracovišť, další dvě chce ministerstvo přestěhovat

Osm pracovišť celní správy od začátku příštího roku nejspíše zavře. Šest z nich chce ministerstvo financí zrušit bez náhrady, dvě další se přestěhují. Úřad si od zrušení části pracovišť celníků slibuje roční úsporu 6,6 milionu korun. Navrhovaná vyhláška ještě musí projít připomínkovým řízením, poté ji projedná vláda.
17. 7. 2023|

Policie pátrala po dívce z Tábora

Policie pátrala po dívce z Tábora, která odešla z domova a její mobilní telefon byl nedostupný.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 15:19|

Bezpečnost a rychlost jízdy v Českém Krumlově znovu kontrolují radary

Tři silniční úseky v Českém Krumlově opět kontrolují radary. Zařízení na měření rychlosti vedení města znovu nainstalovalo zhruba po roční pauze. Jejich fungování se tam osvědčilo. Vybrané peníze pak poslouží dalšímu rozvoji. Inspirují se tím i další města.
3. 7. 2023|

Při nehodě bagru v Německu zemřeli dva lidé. Deset dětí je zraněných

Jedno dítě a jeden dospělý přišli v sobotu večer o život při nehodě bagru na stanovém táboře v německé obci Toppenstedt, která leží jižně od Hamburku. Informoval o tom server veřejnoprávní televize ARD, podle něhož dalších deset dětí utrpělo zranění.
25. 6. 2023|
Doporučujeme

Křižík přivedl elektřinu na českou železnici před 120 lety. Od té doby se podařilo elektrizovat třetinu tratí

Elektricky se jezdí na železnici v českých zemích již 120 let. První elektrickou trať si „vydupal“ František Křižík v době, kdy s něčím takovým nebyly ve světě takřka žádné zkušenosti. Brzký start ale nakonec příliš nepomohl. Čtvrt století poté odstartoval projekt, z nějž měla vzejít elektrizace hlavních tratí v Československu, ale nakonec nevzešla. Došlo na ni až půl století poté, co přivezl elektrický vůz první cestující z Tábora do Bechyně a i pak provázely elektrifikační úsilí další potíže. Dodnes nejsou plně elektrizované všechny rychlíkové tratě a Správa železnic to plánuje změnit v horizontu další dekády.
21. 6. 2023|

Uzavírka dálnice D3 skončila, přes noc zanikl nadjezd. Zúžení do jednoho pruhu zůstane do září

Se zpožděním přes hodinu skončila uzavírka dálnice D3 u Tábora. Kolem čtvrt na jedenáct v neděli dopoledne se podařilo zprovoznit směr na České Budějovice, o čtvrt hodiny dříve skončila uzavírka ve směru na Prahu. V noci zanikl nadjezd na 77. kilometru, v příštích měsících ale bude vznikat jeho náhrada. Proto zůstane až do září uzavřen v každém směru jeden jízdní pruh.
18. 6. 2023Aktualizováno18. 6. 2023, 10:49|

Trať mezi Sudoměřicemi a Voticemi je po pěti letech hotová, cesta z Prahy na jih Čech zrychlí

Mezi Sudoměřicemi u Tábora a Voticemi na Benešovsku skončily práce na stavbě nové trati, díky které se zrychlilo cestování vlaky z Prahy na jih Čech. Původní železniční trať nahradila téměř dvacet kilometrů dlouhá přeložka. Na dosud jednokolejném úseku přibyla druhá kolej, dva tunely a nová železniční stanice Červený Újezd. Náklady jsou 6,7 miliardy korun bez DPH, projekt je spolufinancován z EU, uvedl v Ješeticích na Benešovsku generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.
15. 6. 2023|

Za tragédii na koupališti v Českém Dubu dostal táborový vedoucí podmínku

Podmíněný trest dostal od soudu někdejší vedoucí letního dětského tábora, během kterého se utopil chlapec. Verdikt ale zatím není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si vzali lhůtu na rozmyšlenou. Vstoupí-li rozsudek v právní moc, bude muž muset také zaplatit odškodnění za duševní útrapy prarodičům utonulého dítěte a nahradit škodu Všeobecné zdravotní pojišťovně – celkem přes 1,6 milionu korun. Devětatřicetiletého muže uznal soud vinným z usmrcení z nedbalosti, zač mu mohlo hrozit i mnohaleté vězení. Sám svoji vinu připustil jen částečně.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 18:39|

Brněnské teplárny sníží závislost na plynu, spalovat budou i lehké topné oleje

Technici v brněnských teplárnách začali instalovat nové hořáky. Ty umí spalovat nejen zemní plyn, ale také lehké topné oleje. Díky tomu by se Brnu měla snížit závislost na plynu, a to navzdory tomu, že jeho cena na evropských trzích nadále klesá. Dvoupalivové hořáky už teď používají některé teplárny například na jihu Čech.
26. 5. 2023|

Zloději ukradli z domu v Táboře šperky za miliony. Policie pátrá po jejich autě

Policie vyšetřuje středeční krádež šperků z domu v Táboře. Odcizené věci měly hodnotu milionů korun. Policie shání svědky, kteří zahlédli černý vůz, jenž se v místech pohyboval. V autě cestovali tři lidé a podle policie mělo vozidlo nápadně zatíženou zadní část. Na webu o tom ve čtvrtek informovali policisté.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 14:03|

Soud zmírnil trest instruktorce za popálení dětí na táboře

Odvolací Krajský soud v Plzni zmírnil trest instruktorce Lucii Skořené za popálení dětí při nepovedeném chemickém pokusu v rokycanském příměstském táboře v roce 2019. Původní trest osmnáct měsíců s dvouletou zkušební dobou zmírnil na podmínečný desetiměsíční trest se zkušební dobou patnáct měsíců. Rozsudek je pravomocný. Informovala o tom Mladá fronta DNES. Táborovou vedoucí Martinu Skočilovou soudci potrestali pravomocně loni v listopadu, kdy jí soud vyměřil dva roky vězení s tříletou zkušební lhůtou a tříletý zákaz pořádání táborů pro děti.
12. 5. 2023|

Kvůli požáru bytového domu v Táboře museli hasiči evakuovat 41 lidí. Bydlení jim teď hledá město

Kvůli požáru v bytovém domě v Táboře musely ve středu ráno opustit své domovy čtyři desítky lidí. Hořel materiál uskladněný v kójích v domě, požár se hasičům podařilo uhasit před půl šestou. Příčina požáru ani výše škody zatím nejsou známy. Hasiči o tom informovali na sociálních sítích.
10. 5. 2023|

Tornádo v Turecku zdevastovalo stanový tábor pro oběti zemětřesení, zraněných jsou desítky

Jeden člověk zemřel a pět desítek dalších utrpělo zranění ve čtvrtek kvůli silné bouři doprovázené tornádem, která zasáhla tureckou provincii Kahramanmaraş. Silný vítr u města Pazarcik odnášel střechy a převracel auta. Živel zničil i stanové městečko, v němž žijí lidé, kteří při únorovém zemětřesení přišli o střechu nad hlavou. Podle turecké agentury DHA vichřice zdevastovala na 170 stanů.
21. 4. 2023|

Česká pošta řeší s obcemi prodej budov. Některé pobočky nefungují už roky

Česká pošta nabízí k prodeji některé budovy, ve kterých pobočky už nefungují, nebo v létě skončí. Chce tak získat část prostředků potřebných k finančnímu ozdravení podniku. Nejprve nemovitosti nabídne samosprávám. Na prodej je dvanáct objektů, dalších třináct pak pošta k odprodeji chystá. Specifická situace nastala v Táboře na jihu Čech.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 20:19|

V Táboře začala kvůli opravě lávky uzavírka hráze Jordánu, potrvá do listopadu

V Táboře začala uzavírka hráze nádrže Jordán. Auta po ní neprojedou do listopadu. Město tam obnoví téměř sto let starou lávku za víc než sto milionů korun. Jde o největší plánovanou investici města pro letošní rok.
12. 4. 2023|