TÉMA

Taxi

Soud nepravomocně potrestal mladíka 17 a půl lety vězení za vraždu taxikáře na Černém Mostu
Ivan Pašku, který ubodal řidiče Boltu na pražském sídlišti Černý Most a odjel s jeho autem, si má podle čtvrtečního nepravomocného rozsudku odpykat 17,5 roku ve vězení. Součástí verdiktu je také vyhoštění z Česka na neurčitou dobu. Sedmadvacetiletý muž z Ukrajiny se k předem naplánovanému činu přiznal, nedokázal ale vysvětlit, proč jej spáchal. Pozůstalým by měl jako odškodné zaplatit téměř milion korun.
1. 2. 2024|ČTK
Na pražském letišti nově zajišťuje taxislužbu Uber, cestující se musí cenu dozvědět předem
Taxislužbu na pražském letišti od úterý zajišťuje společnost Uber, smlouvu má na pět let. Podle podmínky tendru musí cestující nově znát cenu za svezení předem, zároveň se nesmí změnit ani v případě čekání v koloně nebo změny trasy. Řidiči také musí mluvit plynule česky a mít alespoň základní znalost angličtiny.
26. 9. 2023|
V Kalifornii jezdí taxíky bez řidiče, ne všem ale vyhovují
Americké San Francisco se stává centrem technologie robotických taxíků. Přes odpor tamních obyvatel a běžných taxislužeb tam povolili dvěma firmám další rozšíření jejich nabídky. Dopravce Waymo smí nově jezdit rychlostí až 100 kilometrů za hodinu, ve dne, v noci a za každého počasí. Jeho konkurence Cruise nejvýš 60 kilometrů za hodinu a jen, když je hezky. Dohromady provozují 550 autonomních vozů.
12. 8. 2023|
Uber sice vyhrál výběrové řízení, jeho řidiči ale zatím na pražské letiště nesmí
Společnost Uber stále nemůže nabízet své taxislužby na pražském Letišti Václava Havla, a to ani přesto, že vyhrála výběrové řízení. Antimonopolní úřad ještě řeší námitky firmy Tick Tack, která v tendru neuspěla. Spor se vede o koncesní podmínky, řidiče i o dodržování cen stanovených pražským magistrátem.
5. 7. 2023|
Motorkáři mohou v Praze nově využívat vyhrazené jízdní pruhy, město doufá v bezpečnější provoz
V Praze je 66 kilometrů speciálních vyhrazených jízdních pruhů pro autobusy městské dopravy, záchranáře nebo policii. Nově je zcela regulérně můžou využívat i motorkáři, aby nebezpečně nekličkovali a neproplétali se mezi auty, což způsobovalo časté nehody. Technická správa komunikací už rozmístila značení pro motocykly na 95 procentech příslušných pruhů.
21. 6. 2023|
Výpadky GPS postihují v Moskvě taxikáře či uživatele sdílených aut
Automobilová doprava v Moskvě čelí výpadkům amerického satelitního systému GPS. Poprvé se objevily po útocích dronů na Kreml počátkem května. Ruské úřady tehdy dokonce systém blokovaly na ochranu přehlídky na Rudém náměstí. Teď se ale poruchy vrátily a navigace ve dvanáctimilionové metropoli se zkomplikovala pro taxikáře i uživatele sdílené ekonomiky.
15. 6. 2023|
Čína vyvíjí vlastní autonomní auta, pokrok může zkomplikovat omezení dovozu čipů
Čínská internetová společnost Baidu se podobně jako americký Google vrhla do ringu autonomních elektromobilů. V několika městech už nabízí bezplatné zkušební jízdy robotaxi. Povolení k plnému autonomnímu řízení úřady vydávají vzácně. Ve většině vozů jede zaměstnanec jako dozor.
13. 2. 2023|
BBC: Únik dokumentů odhalil, jak vrcholní politici včetně Macrona tajně pomáhali firmě Uber
Alternativní poskytovatel taxislužby Uber se za bývalého vedení neoficiálně domlouval s předními evropskými politiky, pomoc se mu podařilo získat od současného francouzského prezidenta, tehdy ministra hospodářství Emmanuela Macrona či bývalé eurokomisařky Neelii Kroesové. Bývalý séf Uberu také osobně nařídil použít systém označovaný jako „kill switch“, aby zabránil policistům při razii v přístupu do počítačů. Informace z uniklých souborů zveřejnila na svém webu zpravodajská televize BBC. Uber uvádí, že jeho minulé chování nebylo v souladu se současnými hodnotami a že dnes je už jinou společností.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 20:55|
Před rokem řídil finance Afghánistánu. Nyní řídí taxi po ulicích Washingtonu
Afghánistán se drasticky mění pod vládou Talibanu a stejně se mění i životy mnoha Afghánců. A to nejen těch, kteří ve své vlasti ovládané radikálním hnutím zůstali, ale i těch, kteří museli před novými vládci prchnout za hranice. Bývalý ministr financí Chálid Pajenda našel s rodinou útočiště v USA. A od vládních povinností a zastupování země na prestižních ekonomických fórech přesedlal k obyčejnému volantu, jako řidič taxislužby.
26. 5. 2022|vkl
Místo lidí opět vozí obědy a balíky. Taxikáři se snaží udržet část příjmů rozvozem
V důsledku protipandemických krizových opatření lidé méně využívají k přepravě taxislužby. Důvod je zřejmý – zrušené služební cesty, zavřené restaurace a divadla. Provozovatelům taxi tak výrazně klesla poptávka. Aby udrželi alespoň část příjmů, vozí taxikáři opět místo osob balíky a jídlo, potvrdilo ČT několik společností provozující taxislužby.
17. 10. 2020|Matyáš Drda
30 let zpět: Taxi, prosím!
Proč bylo po revoluci pro našince takřka nemožné odchytit si na pražském Václavském náměstí taxík?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
31. 7. 2020|
Sněmovna kvůli zbraňové směrnici EU podpořila změny českého práva
Sněmovna přes odpor SPD a ODS podpořila vládní novelu, která kvůli zbraňové směrnici EU zavádí nové kategorie zbraní a zkracuje platnost zbrojního průkazu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) poslancům řekl, že za nepřijetí zákona by Česko mohlo být Evropskou komisí pokutováno částkou až 300 milionů korun ročně. Normu ještě před dalším schvalováním posoudí sněmovní výbor pro bezpečnost. Sněmovna také jednala o návrhu na zavedení povinného podílu českých potravin na pultech obchodů.  Vedle toho poslanci dopoledne schválili novelu zákona o silniční dopravě.
3. 6. 2020Aktualizováno3. 6. 2020, 19:11|ter
Čekejte to nejhorší, slyšeli blízcí nemocného taxikáře od lékařů. Nyní jim děkují, muž žije
COVID-19 má nyní v Česku přes 160 obětí. Není mezi nimi však taxikář, který se nakazil již počátkem března a lékaři se dlouho obávali o jeho život. Nakonec pro něj získali i experimentální přípravek Remdesivir. Muž je stále na přístrojích, ale již může dýchat sám a lékaři doufají, že jej již brzy budou moci pustit domů.
15. 4. 2020|
Povinná maturita z matematiky se má o dva roky odložit, nebo zrušit. Ministr ale varuje, že shoda není definitivní
Poslanci ještě v březnu rozhodnou o tom, zda bude povinná maturita z matematiky odložena na rok 2023, nebo zrušena úplně. Jednu z těchto změn má přinést novela školského zákona, kterou v pátek poslala sněmovna do závěrečného kola schvalování. Ministr školství ale varoval, že to sněmovna nemusí dodržet. Kromě toho pustili poslanci do třetího čtení vládní novelu zákona o silniční dopravě, která kromě jiného ukládá dopravcům zajistit dodržování povinných přestávek řidičů nákladních aut.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 12:03|
Vyhodit nevidomou z taxíku na ulici je jen přestupek, rozhodli policisté. Podle příbuzných však byla v ohrožení života
Radnice Prahy 3 bude řešit chování řidiče alternativní taxislužby Bolt, který vyhodil ze svého auta nevidomou ženu trpící epilepsií a jejího psa. Policie považuje incident za přestupek, sama se jím tedy zabývat nebude. Rodina vyhozené ženy je z postupu policistů rozčarována, tvrdí, že byla v ohrožení života.
18. 2. 2020|
Taxi v Praze podraží. Cestující za každý kilometr zaplatí osm korun navíc
Cena za jeden kilometr jízdy v taxi se v Praze od února zvýší z 28 na 36 korun. Cena za minutu čekání bude namísto šesti nově sedm korun a nástupní sazba se zvýší ze 40 na 60 korun. Rozhodli o tom v pondělí pražští radní. Důvodem zdražení je, že maximální ceny stanovené v roce 2006 již nepostačují ke krytí všech nákladů provozovatele taxislužby.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 13:34|mkk
Taxíky v Praze podraží. Město nejspíše povolí 36 korun za kilometr, nástupní sazba vzroste o polovinu
Jízda taxíkem po Praze od února nejspíše podraží. Podle návrhu, který připravil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), vzroste maximální přípustná cena za kilometr z 28 na 36 korun. Nástupní sazba se zvýší až o polovinu ze 40 na 60 korun, minuta čekání potom podraží z 6 na 7 korun. Taxikář, který si pořídí elektromobil, by si mohl účtovat ještě o trochu více.
10. 1. 2020|
Místo taxametru mobilní aplikace. Poslanci kývli na jednodušší podmínky pro provozování taxislužby
Pravidla pro taxislužby se zřejmě zjednoduší ve prospěch alternativních přepravců. Sněmovna totiž ve středu kývla na změny zákona, podle kterých už nebudou muset být ve vozidlech taxametry, ale postačí mobilní aplikace. Nebude povinná ani střešní svítilna s nápisem taxi a obce už nebudou moci nařizovat barvu či velikost vozů. Poslanci schválili novelu o silniční dopravě i přes protesty Sdružení českých taxikářů.
27. 11. 2019|
VIDEO: Ozbrojený muž přepadl taxikáře. S autem i penězi ujížděl na Slovensko
Se zbraní v ruce přepadl v Hranicích na Přerovsku čtyřiačtyřicetiletý muž taxikáře. Donutil ho vydat mu peníze i auto, se kterým poté uprchl. Na Břeclavsku naboural do dvou policejních aut a policisté ho poté zhruba padesát kilometrů pronásledovali přes česko-slovenské hranice. Muže z Novojičínska zastavily až zátarasy a varovný výstřel na dálnici D2 u Malacek.
26. 7. 2019Aktualizováno26. 7. 2019, 12:19|
Už žádné Fair Place. Stanoviště taxikářů k pronájmu Praha zruší, o většinu nebyl zájem
Praha zruší vyznačená stanoviště pro vozy taxislužby označená jako Fair Place. Důvodem je nízký zájem o jejich pronájem a nástup mobilních aplikací měnících způsob objednávání taxi. O zrušení v pondělí rozhodli pražští radní. Ze 29 stanovišť je jich pronajato pět. Místa se správci začala Praha zavádět v roce 2002 a o pět let později je označila cedulemi ve tvaru ruky se zdviženým palcem a nápisem Fair Place. Smlouvy se správci uzavřela Technická správa komunikací (TSK), která ty zbývající nyní vypoví.
10. 6. 2019|han
Praha krotí víkendový hluk. Do Dlouhé ulice, ráje restaurací a klubů, nesmí v noci auta
Pro nerezidenty a taxi bude v pátek od 22 hodin zakázán vjezd do pražské Dlouhé třídy a okolních ulic. Zákaz bude platit do sobotní třetí hodiny ranní. Cílem je zmírnit noční ruch, na který si stěžují místní obyvatelé. Kromě Dlouhé se uzavírka týká ulic V Kolkovně, Rámové, Masné a části ulic Kozí a Rybná. V ulici Dušní se v dotčené časy bude obracet jednosměrnost. Dodržování zákazu budou kontrolovat policisté a městští strážníci. Praha 1 o uzavírce informuje na svém webu.
12. 4. 2019|han
Londýn vyrazil do boje se špatným ovzduším. V centru zavádí ultra nízkou emisní zónu, řidiči si připlatí
Britská metropole zavádí nejpřísnější opatření na světě ve snaze zlepšit ovzduší. Od pondělí začíná v centru Londýna platit takzvaná ultra nízká emisní zóna. Majitelé aut, která nebudou odpovídat moderním požadavkům, tak za každý vjezd zaplatí 12,5 libry (v přepočtu asi 375 korun), ještě mnohem víc pak autobusy a nákladní auta.
8. 4. 2019|
Praha bude plná řidičů z Východu, kteří nerespektují světla na semaforech, varuje mluvčí taxikářů
Taxíky bez taxametrů i svítilen na střeše. Vláda schválila novelu zákona, která mění podmínky pro provozování taxi a kterou chce dát stejnou šanci klasickým i alternativním taxislužbám. Mluvčí Sdružení českých taxikářů Martin Běhounek v pořadu 90' ČT24 uvedl, že stát by měl dbát o to, aby služba byla profesionální, přitom deregulací z ní udělá neprofesionální obor. Ředitel odboru veřejné dopravy na ministerstvu dopravy Ondřej Michalčík oponuje, že novela je potřebná.
28. 2. 2019|
Vláda zkouší srovnat podmínky. Taxikáři nebudou potřebovat taxametry
Vozidla taxislužeb už zřejmě nebudou potřebovat taxametry a střešní svítilny, řidiči navíc nebudou muset procházet zkouškami z místopisu. Navrhuje to novela zákona o silniční dopravě, kterou schválila vláda. Nyní míří před poslance. Sdružení českých taxikářů novelu kritizuje s tím, že nezohledňuje jejich připomínky a vyvolá chaos.
27. 2. 2019|