TÉMA

Tomáš Sedláček

Řidiči sanitek vysoudili odměny za práci během covidu

Pro řidiče sanitek z Nového Bydžova, kterým loni odmítla majitelka firmy vyplatit odměny od státu za ztíženou práci při covidové pandemii, nyní končí spor úspěšně. Podnikatelka Dana Vojtěchová u soudu nepravomocně prohrála. Neodvolala se a peníze teď řidičům v plné výši doplatila.
2. 8. 2022|

V Pardubicích se otevřel první Institut Paměti národa. Návštěvníci jím procházejí s tabletem v ruce

V Pardubicích se v úterý veřejnosti otevřel první Institut Paměti národa. V multimediálním muzeu totalit se prostřednictvím vyprávění pamětníků návštěvníci seznámí s druhou světovou válkou, uvedl ředitel Tomáš Heller. Expozice vznikala dva roky, nové muzeum zaštiťuje nezisková organizace Post Bellum.
15. 3. 2022|

Rusko „krachuje seshora“, míní Sedláček. Moskva se už podle Nidetzkého potýká s velmi bolestivými sankcemi

Rubl zažívá historický pád. Kvůli západním sankcím vůči Rusku oslabil za pondělí k dolaru o víc než pětinu. Podle viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého je zmrazení devizových rezerv pro Kreml bolestivou sankcí, ekonom ČSOB Tomáš Sedláček si myslí, že sankce už jsou takřka na „plné palebné síle“. Oba také v pořadu Události, komentáře mluvili o tom, jak krize ovlivní ceny energií.
1. 3. 2022|

První Muzeum totalit v Pardubicích se otevře až v lednu. Čeká na lepší epidemickou situaci

Nové Muzeum totalit v Pardubicích se má oficiálně otevřít pro veřejnost v lednu. První institut Paměti národa v Česku vznikal dva a půl roku. Jeho provozovatelé nyní doufají, že na začátku roku už bude lepší epidemická situace. Institut Paměti národa zřizuje nezisková organizace Post Bellum, postupně se má podobné muzeum otevřít v každém krajském městě.
29. 11. 2021|

Dát se do řeči a objevit neuvěřitelný příběh. Paměť národa slaví dvacet let

Česko má třetí největší sbírku svědectví pamětníků totalitních režimů a historických událostí na světě jménem Paměť národa. Před ní se nachází jen projekt Šoa režiséra Stevena Spielberga a sbírka Washingtonského muzea holocaustu. Unikátní český archiv, který je dostupný i na internetu, přináší hlavně příběhy oponentů a obětí totalit dvacátého století. O projektu mluvil v Událostech, komentářích jeden z jeho zakladatelů Mikuláš Kroupa.
15. 10. 2021|

Česko po volbách hledá levici, shodují se Přibáň, Švejnar a Prokop

Hnutí ANO si „vyluxovalo“ hlasy pro své koaliční partnery, jeho kampaň byla agresivní, což se příliš nevyplatilo. Ve sněmovně nyní není zastoupená levice, potenciální premiér by měl myslet na množství voličů, jimž propadly hlasy. Výsledky voleb do sněmovny hodnotili v Otázkách Václava Moravce ekonomové Jan Švejnar a Tomáš Sedláček, sociolog Daniel Prokop a právní filozof Jiří Přibáň.
10. 10. 2021|

ČNB přehnaně reaguje na vývoj inflace a oslabuje české firmy, soudí Švejnar a Sedláček

Zvyšováním úrokových sazeb hendikepuje Česká národní banka (ČNB) tuzemské výrobce a snižuje jejich konkurenceschopnost proti ostatním evropským firmám, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce ekonom Jan Švejnar. Také jeho profesní kolega Tomáš Sedláček si myslí, že centrální banka přehnaně reaguje na současný vývoj inflace. Oba naopak dali za vzor zdrženlivý postup Evropské centrální banky (ECB) či Fedu (Americká centrální banka).
29. 8. 2021|

Přiblíží významné osobnosti, na podzim projde Prahou. Legionářská obec slaví sto let

Československá obec legionářská (ČSOL) letos slaví jubileum, funguje už sto let. Na konci května 1921 ji totiž v pražském Karlíně založili příslušníci legií z Ruska, Francie, ale i Itálie a Srbska. Spolek nyní sdružuje zhruba čtyři tisíce lidí. Jedná se o potomky legionářů, veterány z druhé světové války nebo vojáky, kteří se účastnili novodobých misí.
16. 5. 2021|

Blatný chce udržet opatření do konce nouzového stavu. Sedláček by nakrátko zavřel průmysl

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce udržet všechna opatření navázaná na nouzový stav do jeho konce. V Otázkách Václava Moravce řekl, že dodržování omezení pohybu je předpokladem pro postupné otevírání škol od 12. dubna. Před překotným uvolňováním restrikcí varoval i epidemiolog a člen poradního meziresortního týmu MeSES Rastislav Maďar, v opačném případě podle něj hrozí Česku i pátá vlna epidemie. Ministr Blatný si nemyslí, že by situaci prospělo uzavření průmyslu, naopak ekonom Tomáš Sedláček se domnívá, že ekonomické dopady krátkého plošného uzavření by mohly být menší než to, co se v Česku dlouhodobě děje.
28. 3. 2021|

Truchlíme nad ekonomikou, abychom netruchlili nad mrtvými, myslí si Tomáš Sedláček

Ekonomika by po citelném propadu z roku 2020 měla letos růst. Makroekonomické výhledy, které porovnává ministerstvo financí, odhadují v průměru něco přes tři procenta. Klesnout by naopak měla inflace, která by se mohla přiblížit cíli České národní banky –⁠ tedy dvěma procentům. O výhledech na následující rok hovořil v pořadu Události, komentáře ekonom Tomáš Sedláček.
12. 1. 2021|

Data z nedělního večera naznačují nižší přírůstky nakažených. Diplomacie upraví cestování

Česká diplomacie příští týden upraví pravidla cestování do zahraničí v době pandemie koronaviru o výjimku pro delší návštěvy smíšených rodin. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Úřady do nedělních 18:00 zaznamenaly dalších 2145 potvrzených případů koronaviru, nejméně za tento týden. Ve volných dnech se ovšem testuje méně. Podle dat resortu zdravotnictví do statistik přibylo také dalších 112 úmrtí, celkový počet zemřelých s covidem-19 se tak zvýšil na 4793.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 18:18|
Interview ČT24

Pracujeme jako za středověku, ráno do práce a večer domů. Až krize to změnila, říká ekonom Sedláček

Koronavirová krize, která vyvolala na celém světě vlnu mimořádných opatření, podle ekonoma Tomáše Sedláčka představuje historickou událost, která změní celou společnost. „Vryje se do kolektivní paměti lidstva na velice, velice dlouho dobu,“ uvedl v Interview ČT24.
8. 6. 2020|
Fokus VM

„Nejkrásnější díla vznikala při morových ranách.“ Každá krize je šancí a strach lze mít pod kontrolou

Proč je důležité nebát se strachu? Proč je důležité nebát se nemoci? Proč je důležité nebát se myslet? Tématu Nebát se se věnovalo speciální vydání pořadu Fokus Václava Moravce. Pozvání přijali armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, psycholožka Laura Janáčková, farářka Martina Viktorie Kopecká, historik umění Jan Royt, etik Marek Vácha, mikrobioložka Václava Adámková, ekonom Tomáš Sedláček, psycholog Jiří Šípek a datový analytik František Vrabel.
31. 3. 2020Aktualizováno31. 3. 2020, 22:08|

Jsme v půli se svou poutí, říká Pithart. Česko je podle něj na cestě k občanské společnosti

Česko je stále na cestě k vytvoření občanské společnosti, která je základem ústavní demokracie. Někdejší disident, bývalý český premiér a expředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) to uvedl v sídle horní komory parlamentu na konferenci věnované třicetiletému vývoji po pádu komunistického režimu v Československu.
15. 11. 2019Aktualizováno15. 11. 2019, 16:26|

Stát zvažuje celoroční lov daňků i jelenů. Zvěř ničí sazenice vysázené po kůrovcové kalamitě

Lov daňků i jelenů sika by se v českých lesích mohl prodloužit na celý rok. Uvažuje o tom ministerstvo zemědělství. Zvěř podle úředníků ve velkém ničí nové sazenice stromů vysazovaných po kůrovcové kalamitě. Mnozí myslivci ovšem celoroční střílení daňků nepovažují za dobrý nápad.
19. 5. 2019|
OVM

Přijde letos krize? Ekonomové mluví spíš o zpomalení a varují před „šedými labutěmi“

Viceguvernér ČNB Marek Mora, odborářský předák Josef Středula ani ekonom Tomáš Sedláček neočekávají, že by v novém roce měla vypuknout hospodářská krize a čekají spíš zpomalení růstů; „šedé labutě“, tedy příznaky možných potíží, ve světové ekonomice podle nich ovšem patrné jsou – ať už jde o brexit, vánoční pád amerických akciových trhů nebo celní války. O nich diskutovali v Otázkách Václava Moravce.
6. 1. 2019|
Interview ČT24

Politika teď dostává špatné známky, ale kvalita ekonomiky tvoří kouřovou clonu, říká Sedláček

Ekonomice se daří senzačně, celá země vypadá jako vyleštěná jednička s hvězdičkou – když si ovšem člověk odmyslí, co se děje v politice. V pořadu Interview ČT24 to řekl ekonom Tomáš Sedláček. Státní rozpočet, který Poslanecká sněmovna v týdnu schválila, hodnotí jako ve škole na trojku. Podle něj je škoda, že rozpočet nehledí na to, že nejbohatší jsou země, kde se lidé při procesu produkce nejvíc naučili.
22. 12. 2018|
Interview ČT24

Další rozpočet s deficitem. Dluh nikoho nebolí, bolet začne, až bude zle, varuje Sedláček

Vláda chce příští rok hospodařit se schodkem 40 miliard korun a ministerstvo financí se stejnou cifrou počítá i dál. Podle ekonoma Tomáše Sedláčka mají vlády potřebu utrácet víc, než vyberou, protože je to jednoduché – dluh nikoho nebolí. „Bolet bude někoho, až bude zle,“ poznamenal v Interview ČT24. Je to odsouvání řešení problému do budoucna, upozornil.
21. 9. 2018|
Názory

Kdybychom EU neměli, museli bychom si ji vymyslet, míní ekonom Tomáš Sedláček

„Kdybychom Evropskou unii neměli, museli bychom si ji vymyslet,“ zaznělo z úst ekonoma Tomáše Sedláčka na konferenci Česko na evropské křižovatce v DOXu. Pro většinu lidí jsou přitom jednotný společný trh a hodnoty EU abstraktními pojmy. Veřejnost se také snadno chytá na negativní emoce, bojí se šíleného byrokratického aparátu, který ani nikdy neviděla. „Lidé neslyší na volné hranice, protože nemají peníze na cestování,“ upozornil na konferenci sociolog Martin Buchtík.
15. 5. 2018|

Přehrajte si: Rekonstrukce politického procesu s veteránem Tomášem Sedláčkem

Rekonstrukci politického procesu, v němž byl na doživotí odsouzen důstojník československé armády Tomáš Sedláček, předvedli studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V porotní síni Vrchního soudu v Praze studenti v rolích obviněných, prokurátorů i soudců na základě dochovaných záznamů přiblížili průběh soudu i životní příběh veterána druhé světové války, který byl později vězněn komunistickým režimem. Rekonstrukce byla součástí programu 12. ročníku festivalu proti totalitě, zlu a násilí Mene Tekel. Záznam je možné přehrát v tomto článku.
3. 3. 2018Aktualizováno3. 3. 2018, 16:24|
OVM

Bude-li vláda čekat s reformami, lidé budou opět hledat alternativy, míní Švejnar

Doba růstu představuje vhodný čas na reformy v Česku. Jestli s nimi bude nová vláda dlouho čekat, tak se zvětšuje pravděpodobnost, že se nečekaně objeví ekonomická krize, varoval v pořadu Otázky Václava Moravce ekonom Jan Švejnar.
22. 10. 2017|