TÉMA

Jan Čižinský

V Praze chybí lůžka pro klienty s postižením. Kapacity nejsou, říká náměstkyně primátora

Podle expertní analýzy bude v Praze do šesti let chybět víc než pět tisíc lůžkových míst v zařízeních sociálních služeb, pokud se situace v tomto směru nebude řešit. Ne všechna zařízení tohoto typu má přitom Praha na svém území, některými disponuje i mimo hlavní město. V odlehlejších regionech ale vedení metropole kapacity navyšovat nechce.
26. 2. 2024|

Pražští zastupitelé schválili rozpočet na rok 2024. Nejvíce peněz půjde do dopravy

Pražští zastupitelé ve čtvrtek po několikahodinové diskuzi schválili rozpočet na příští rok. Počítá s příjmy zhruba 105,8 miliardy a výdaji 109,42 miliardy korun, což je na příjmové i výdajové stránce meziroční zvýšení. Rozdíl příjmů a výdajů vyrovnají peníze z vlastních zdrojů z minulých let. Na investice je vyčleněno asi 21,32 miliardy korun, což je oproti letošnímu rozpočtu o 1,12 miliardy víc.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 22:25|

Náměstek pražského primátora Pospíšil ustál hlasování o odvolání

Opozici se nepodařilo odvolat z funkce náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09). Měl odstoupit na návrh opozičního ANO kvůli své údajné roli v korupční kauze Dozimetr. Pro odvolání hlasovalo 24 z 65 zastupitelů. Pospíšil na mimořádném jednání svou vinu a účast v kauze znovu odmítl.
14. 9. 2023|

Pražští radní změnili pravidla pro přidělení městského bytu. Kritizuje je opozice i koaliční Piráti

Praha má nová pravidla pro přidělování městských nájemních bytů, která v minulých měsících čelila kritice ze strany nevládních organizací, opoziční Prahy Sobě či koaličních Pirátů. Nové znění pravidel schválili městští radní, nepodpořili je však členové rady za Piráty. Dokument oproti původnímu návrhu ponechává bodový systém pro byty určené lidem v sociální tísni, jejichž přidělování přejde z magistrátního odboru pod Centrum sociálních služeb Praha (CSSP).
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 15:52|

Praha Sobě kvůli informacím o Pospíšilovi vyzve Pekarovou Adamovou k rozpuštění pražské buňky TOP 09

Praha Sobě se obrátí na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou s výzvou, aby kvůli informacím médií o roli náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) v korupční kauze Dozimetr rozpustila pražskou buňku strany. Vedení uskupení se chce také v pondělí sejít se zástupci koaličních Pirátů a STAN a jednat s nimi o podpoře Pospíšilova odvolání z funkce. V případě neúspěchu podpoří svolání mimořádného zastupitelstva navrhované hnutím ANO. Informovali o tom zástupci Prahy Sobě. Pospíšil jakékoliv pochybení odmítá.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 19:28|

Obyvatelé Holešovic si stěžují na hlučnou Matějskou pouť. Provozovatelé hledají řešení

Na hluk z Matějské pouti, která se koná už bezmála měsíc v pražských Holešovicích, si stěžují místní. Lidé z okolí upozorňují, že hudba z atrakcí je ruší. Provozovatelé pouti spolu s radnicí Prahy 7 už oznámili, že hledají řešení, jak hlučnost omezit.
23. 3. 2023|

Členové pražské koalice si mohou důvěřovat, říká šéf pražské ODS Benda. Pro Marvanovou zato nemá dobré slovo

Koalice, která vydrží a které se bude díky stejnému stranickému složení snáze jednat s vládou – tak vnímá nově zvolené vedení Prahy Marek Benda (ODS). Dojednat, že v Praze budou vládnout uskupení SPOLU, Piráti a STAN v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), trvalo politikům od konce loňského září. Benda je ovšem přesvědčen, že zástupci koaličních stran k sobě mají nyní důvěru. Marek Benda byl hostem Interview ČT24, kam původně přijal pozvání Bohuslav Svoboda, ale nakonec se omluvil s argumentem, že se protahuje jednání zastupitelstva.
16. 2. 2023|

Aliance stability tvořená Piráty a Prahou Sobě bude fungovat dál. O podmínkách SPOLU bude jednat

Pražští Piráti a Praha Sobě se domluvili, že nyní nebudou rozpouštět Alianci stability, kterou uzavřeli a ve které postupují jednotně v magistrátním jednání o koalici. Strany se také shodly, že má smysl nadále jednat o podmínkách vzniku koalice, které Pirátům a STAN předložila vítězná koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a ve kterých účast Prahy Sobě odmítá. Informovali o tom primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a lídr Prahy Sobě Jan Čižinský. Koalice SPOLU v pondělí předložila Pirátům a STAN nabídku, podle které by Piráti získali čtyři a STAN dvě místa v jedenáctičlenné radě, SPOLU by měla pět míst včetně primátora.
18. 1. 2023|

Koalice SPOLU se s Piráty na vládnutí v Praze nedomluvila. Zahájí jednání o podpoře menšinové rady

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se nedohodla s Piráty na koalici v Praze a dále s nimi už ani jednat nebude. Informovali o tom členové vyjednávacího týmu SPOLU po úterní schůzce se zástupci Pirátů a STAN. SPOLU tak zahájí jednání o podpoře menšinové rady, osloví všechny strany v zastupitelstvu s výjimkou SPD. Nabídku podpory dříve dostalo od ANO. Podle dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) SPOLU stále trvá na tom, že bude mít pozici primátora i většinu v jedenáctičlenné radě města, což je pro Piráty nepřijatelné.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 17:17|

Piráti a Praha Sobě uzavřeli Alianci pro stabilitu. Ve vyjednáváních budou postupovat společně

Pražští Piráti a Praha Sobě uzavřeli Alianci pro stabilitu a v povolebních vyjednáváních budou postupovat výhradně spolu. Důvodem je dosavadní pomalost povolebních vyjednávání. Novinářům to ve čtvrtek řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). Podle lídra ANO a poslance Patrika Nachera vznik aliance jednání naopak zbrzdí. Piráti a Praha Sobě mají v 65členném městském zastupitelstvu 24 hlasů.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 17:58|

Diplomacie protestuje proti zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Zazněl také návrh „odplaty“ v Praze

Česko odeslalo Rusku diplomatickou nótu kvůli zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v ní požaduje urychlené zjednání nápravy. Městská část Praha 7 navrhla české diplomacii jako odvetu odstranění zdi, kterou Rusko po srpnové invazi obehnalo část pražského parku Stromovka přiléhající k ambasádě. To ministerstvo nechce. Ruská agentura TASS ve středu odpoledne napsala, že ruské ministerstvo zahraničí si kvůli „vyostřování situace“ vysokými představiteli Česka pozvalo velvyslance Vítězslava Pivoňku.
19. 10. 2022|

V hlavním městě pokračují jednání o koalici. Svoboda preferuje vládu bez Prahy sobě

V sídle pražské ODS v Praze 1 se v úterý sešli zástupci koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Prahou sobě (PS). Předmětem jednání byl zejména volební program. Praha sobě zároveň přednesla SPOLU požadavek, aby se uskutečnilo setkání SPOLU, Pirátů, STAN a PS. To SPOLU prozatím odmítlo, neboť preferuje koalici na půdorysu té vládní, tedy SPOLU, Piráti a STAN.
4. 10. 2022|

SPOLU si chce v Praze namluvit STAN a Piráty. Jednat budeme i s ANO, vzkázal Svoboda

V komunálních volbách v Praze zvítězila koalice SPOLU před ANO. Obě uskupení mají v zastupitelstvu většinu, ale lídr SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS) se takovému spojenectví brání. Chtěl by raději dojednat koalici se STAN a Piráty. I ti ostatně zmírnili svoji předvolební rétoriku, jíž se vůči SPOLU vymezovali. V neděli v Událostech nicméně Svoboda řekl, že je připravený jednat i s ANO.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 21:18|

Volby otřásly v Praze pozicemi starostů v Dejvicích i na Jižním Městě. Úspěch měli bratři Čižinští

Úspěchem dosavadních starostů skončily komunální volby v mnoha pražských čtvrtích. Výrazného vítězství dosáhli Jan Čižinský s Prahou 7 sobě v sedmé městské části, Alexandra Udženija (ODS) s kandidátkou Společně pro Prahu 2 nebo David Vodrážka v čele kandidátky občanských demokratů v Praze 13. Dalším starostům ale voliči nejspíše zavřeli cestu k dalšímu období v čele radnice. Ohrožena je pozice starostů za Piráty v Praze 11 i 12. V Praze 1 zvítězila stejně jako před čtyřmi lety Praha 1 sobě v čele s bratrem holešovického starosty Pavlem Čižinským. Situace v historickém centru metropole bude však složitá, zastupitelstvo je rozdrobené.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 18:24|

V hlavním městě zvítězila ODS s lidovci a TOP 09, jednání o koalici mohou být komplikovaná

V Praze v komunálních volbách zvítězilo uskupení SPOLU pro Prahu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s téměř 25 procenty hlasů před ANO (přes 19 procent), Piráty (17,7 procenta) a Prahou sobě (bezmála 15 procent hlasů). Povolební vyjednávání nejspíš budou komplikovaná, různé subjekty totiž chtějí primárně „mluvit“ jen s některými stranami.
24. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 06:16|

Kandidáti na pražského primátora debatovali o situaci v dopravním podniku i zlepšení MHD

O kauze Dozimetr, týkající se Pražského dopravního podniku (DPP), mluvili v předvolební debatě ČT za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček. Představili také své vize toho, jak by bylo možné zlepšit hromadnou dopravu v hlavním městě.
17. 9. 2022|

Lídři kandidátek v pražských komunálních volbách debatovali o dostupném bydlení

Lídři kandidátek v Praze diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o tom, jak vyřešit problém nedostupného bydlení. Své návrhy představili za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček.
16. 9. 2022|

Kandidáti na pražského primátora debatovali o cenách energií. Chtěli by mít PRE pod plnou kontrolou města

Sedm kandidátů na pražského primátora vystoupilo ve třetí předvolební debatě České televize před komunálními volbami. Debatovali o cenách energií a pomoci občanům a také o bydlení a dopravě. Své návrhy na fungování hlavního města představili za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 22:02|

Pozemek u Stromovky zabrali v roce 1968 Rusové. Praha řeší, jak jej dostat zpět

Ještě před jednadvacátým srpnem 1968 patřil půlhektarový pozemek s pěti bytovými domy u pražské Stromovky k veřejnému parku a byl volně přístupný. Během invaze se tady ale ve stanech utábořili vojáci a Rusové se už území nevzdali, pozemek nyní patří k ruské ambasádě. Praha řeší, jak jej dostat zpět.
21. 8. 2022|

STAN vrátí 300 tisíc korun z darů od obviněného podnikatele Michala Redla. Piráti požadují kvůli kauze vysvětlení

Vládní hnutí STAN v souvislosti s korupční kauzou v pražském dopravním podniku prověřuje obdržené dary a jeho zástupci uvedli, že plánují vrátit všechny dary spojené s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem. Ten je v kauze obviněný společně s bývalým náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem (STAN). V tiskové zprávě hnutí uvedlo, že spojitost s podnikatelem našlo u 300 tisíc korun. Od Starostů budou požadovat vysvětlení Piráti, kteří se STAN kandidovali ve sněmovních volbách v koalici. Uvedl to jejich předseda Ivan Bartoš. Kauzu budou podle mluvčího vlády Václava Smolky řešit předsedové koaličních stran na takzvaném jednání K5.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 20:24|

Pražští zastupitelé zamítli výstavbu u Džbánu, o pozemcích se přeli hodiny

Praha neudělá změnu územního plánu, která by umožnila firmě Molepo stavět na pozemcích v okolí nádrže Džbán. Podnět ke změně v noci zamítli městští zastupitelé. Ohledně pozemků se při asi sedmihodinovém projednávání petice místních obyvatel rozhořel spor, ve kterém se vzájemně obviňovali politici zejména Prahy Sobě a ODS. Zastupitelé nakonec pověřili radu jednáním s majiteli o pozemcích s cílem, aby město mohlo samo zajistit rekreační funkci území kolem nádrže.
25. 2. 2022|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

Správa železnic vypsala tendr na modernizaci tratě z Prahy-Bubnů na Výstaviště

Správa železnic vypsala tendr za téměř čtyři miliardy korun na trať Praha-Bubny – Výstaviště a má územní rozhodnutí na modernizaci Masarykova nádraží. Projekty jsou součástí tratě k Letišti Václava Havla.
15. 11. 2021|

Podchody pod Hlávkovým mostem u stanice Vltavská se proměňují ve sportoviště

V podchodech pod Hlávkovým mostem v Praze 7 vzniká veřejně přístupné zastřešené sportoviště. Lidé jej budou moci využívat celoročně a přístupné bude zdarma. Nyní se prostory nedaleko metra Vltavská upravují, sportoviště by mělo být veřejnosti k dispozici asi do měsíce. Podchody zůstanou pro pěší nadále průchozí, řekli v úterý radní hlavního města a místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková (Praha Sobě), starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) a náměstek primátora Adam Schreinherr (Praha Sobě).
2. 11. 2021|