TÉMA

undefined

Saúdská Arábie přišla s vlastním mírovým plánem pro Ukrajinu

Saúdská Arábie na schůzce diplomatů a vládních poradců čtyř desítek zemí v Džiddě představila s dalšími zeměmi vlastní plán na urovnání konfliktu na Ukrajině. Informovala o tom v neděli německá agentura DPA. Saúdskoarabská agentura SPA uvedla, že schůzka skončila bez konkrétní dohody, pouze závazkem, že země budou pokračovat v mezinárodních konzultacích s cílem dosáhnout míru.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 22:07|

Moderní kočár a kříž od Františka. Korunovace Karla III. místy naruší historické tradice

Ve Spojeném království za týden propukne dlouho očekávaná korunovace krále Karla III. Na akci, která má pro monarchii obrovský význam, se již několik týdnů pečlivě připravuje celý Londýn. Karlova korunovace bude probíhat podle pravidel starých skoro tisíc let, některé detaily se však přeci jen budou lišit.
29. 4. 2023|

Močení vsedě je pro muže nejen zdravější, ale i účinnější, ukazují výzkumy

Některé německé toalety mají zařízení, které mužům pokaždé, když před močením zvednou sedátko, připomene, ať si sednou. Jmenuje se WC-Geist, v češtině WC-duch. Takoví duchové žijí pod toaletním prkénkem, někteří z nich dokonce mluví hlasem Angely Merkelové. Muži, kteří si při močení sedají, navíc podle vědců dělají něco nejen pro své zdraví, ale i pro hygienu zubních kartáčků celé rodiny, které se v mnoha koupelnách nacházejí toaletám nebezpečně blízko.
21. 2. 2023|

Na Malou Stranu v Praze nebudou až do konce března jezdit tramvaje

V Praze začala oprava frekventované tramvajové trati z Klárova na Újezd na Malé Straně. Výluka má trvat až do konce března. Linky číslo 12, 15, 20, 22, 23, noční 97 i historická linka 42 budou jezdit po objízdných trasách, změny čekají i autobusovou linku 194.
30. 1. 2023|

Poslanci schválili odškodné pro lidi, kterých se dotkla omezení po explozích ve Vrběticích

Obyvatelé obcí z okolí vrbětického muničního areálu dostanou nejspíše odškodné za to, co prožili po explozích v roce 2014. Zrychleně a jednomyslně to schválila Poslanecká sněmovna. Nenarazí-li předpis v Senátu, celkem pošle stát do regionu 700 milionů korun, které si rozdělí kraj, obce a obyvatelé.
30. 7. 2021Aktualizováno30. 7. 2021, 13:38|

Muž na internetu nabízel mobily a herní konzole, policie ho obvinila z rozsáhlých podvodů

Olomoučtí policisté dopadli jednatřicetiletého muže ze Slovenska podezřelého z rozsáhlých podvodů, kterých se dopouštěl prostřednictvím známých českých inzertních portálů. Podle dosavadních zjištění podvedl od roku 2017 nejméně čtyři sta lidí, které pod záminkou prodeje mobilních telefonů a herních konzolí obral minimálně o tři miliony korun. Poškození jsou z celé republiky.
25. 6. 2021|

Při havárii autobusu hromadné dopravy se v Brně zranilo 11 lidí

Jedenáct lidí se v noci na úterý v Brně zranilo při havárii autobusu městské hromadné dopravy, který narazil do sloupu veřejného osvětlení. Tři lidé se zranili těžce, řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Záchranáři převezli zraněné do nemocnic. Čtyřproudová komunikace byla čtyři hodiny uzavřená.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 08:54|

Na krizové ošetřovné by mohlo mít nárok víc lidí. Debatu o exekucích poslanci přerušili

Na krizové ošetřovné zřejmě získá nárok širší okruh lidí, například prarodiče a další příbuzní, byť s dítětem nežijí ve společné domácnosti. Novelu ve středu zrychleně už v úvodním kole schválila sněmovna. Poslanci také schválili, že řidiči budou muset objíždět cyklisty ve vzdálenosti, která odpovídá asi polovině jízdního pruhu, nebo zánik regionálních rad regionů soudržnosti, které rozdělovaly dotace z fondů Evropské unie. Jejich činnost převezme ministerstvo pro místní rozvoj. Sněmovna ale nedokončila finální debatu o změnách v exekucích, pokračovat se bude v pátek. Před závěrečným schvalováním jsou nová pravidla kurzarbeitu, o podobě novely se bude hlasovat v květnu.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 20:59|

Evropská komise navrhla nový azylový systém. Po státech chce větší solidaritu

Evropská komise ve středu představila návrh nového azylového a migračního sytému, do kterého by se podle ní měly solidárně zapojit všechny státy Evropské unie. Balíček, kterým Komise hodlá nahradit současný systém vyvolávající spory mezi členskými zeměmi, má urychlit a zefektivnit návraty migrantů do místa jejich původu. Zároveň počítá s tím, že unijní země budou za běžných okolností moci běžence buď přebírat, nebo na vlastní náklady zařídit návrat neúspěšných žadatelů o azyl. V krizových situacích má výjimečně dojít i k tomu, že Brusel členským zemím přijetí části uprchlíků nařídí.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 15:04|

Blíží se koronavirové testy ze slin a mohou být přelomem. Jsou bezbolestné a rychlé

Belgie od září zahájí zkušební testování na koronavirus, které má pomoci výrazně zvýšit počet provedených testů a zkrátit čekání na jejich výsledky. Univerzita v Lutychu bude na desítkách tisíců studentů zkoušet, jak spolehlivé jsou domácí testy pracující se vzorkem slin. Experti tvrdí, že jejich nižší spolehlivost proti současným testům může jít částečně kompenzovat opakovaným testováním, uvedla agentura Reuters.
14. 8. 2020|

Do Polska zamíří další tisícovka amerických vojáků. Pompeo ve Varšavě podepíše dohodu o vojenské spolupráci

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo příští týden během své návštěvy ve Varšavě podepíše dohodu o rozšířené vojenské spolupráci. Uvedl to v sobotu poradce polského prezidenta Krzysztof Szczerski. Součástí dohody je podle agentury DPA vyslání dalších nejméně tisíc amerických vojáků do Polska.
8. 8. 2020Aktualizováno8. 8. 2020, 15:50|

Na příkladu Brna. Lidé za rok vyhodí 37 kilogramů jídla, nejvíc na sídlištích

Průměrný obyvatel Brna vyhodí ročně víc než třicet sedm kilogramů potravin, vyplývá z aktuálních výsledků průzkumu vědců z Mendelovy univerzity. V dotaznících přitom lidé odhadovali, že za rok odnesou do popelnic zhruba čtyři kilogramy jídla. Nejvíc plýtvají lidé na sídlištích, pak ve vilové zástavbě a nejlépe jsou na tom na vesnicích.
22. 7. 2020|

Studny v Šumvaldu jsou po záplavách stále znečištěné. Vodu lidem zajišťují cisterny

Po bleskových záplavách na začátku června jsou stovky lidí v Šumvaldu na Olomoucku bez vlastní vody. V obci není vodovod a studny, ze kterých se čerpalo, jsou znečištěné. Ve vesnici jsou proto přistaveny cisterny, kam si místní pro vodu chodí. Zasažené jsou až čtyři stovky studní. Jejich čištění by mohlo začít příští týden.
24. 6. 2020|

Povinná maturita z matematiky nebude, rozhodli poslanci. Podpořili také odklad EET do konce roku

Dolní komora schválila zrušení povinné maturity z matematiky. Neprošel naopak návrh na její odložení o dva roky. Poslanci také vrátili zákon o obecném referendu do druhého čtení, a budou o něm tedy dále debatovat. Sněmovna také schválila vládní návrh na odložení elektronické evidence tržeb (EET) pro všechna odvětví až do konce letošního roku.
6. 5. 2020Aktualizováno6. 5. 2020, 18:20|
Otázky Václava Moravce

Žáci by se mohli v květnu vrátit do lavic, míní ministr školství Plaga

Ministr školství Robert Plaga (ANO) v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že žáci a studenti by se mohli podle současných plánů do školy vrátit v druhé polovině května. Pro otevření škol je podle něj zásadní stanovení podmínek od ministerstva zdravotnictví – tedy třeba dostatek dezinfekce, roušek či teploměrů. Resort školství podle ministra také chystá vyhlášku zákona, která by měla „vypnout“ školní řád ohledně klasifikace nebo školám nedoporučí hodnocení některých předmětů na vysvědčení.
5. 4. 2020|

E-shop na dálniční známky za 400 milionů? Stát asi zakázku zruší, řekl podnikatel po schůzce s premiérem

Stát se pokusí zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky zrušit, případně výrazně zredukovat. Zakázka by měla být rozdělena tak, aby se stát věnoval jen tomu, co je důležité z hlediska bezpečnosti a provozu kamerového systému. Servisy směřující k občanům by měl přenechat třetím stranám. Po dnešní schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to novinářům řekl podnikatel v informačních technologiích Tomáš Vondráček. Předseda vlády plánuje schůzku okomentovat během dne.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 13:52|

Myanmar čelí žalobě za genocidu Rohingů. Násilně jich vyhnal tři čtvrtě milionu

Gambie podala k Mezinárodnímu soudnímu dvoru (ICJ) v Haagu žalobu na Myanmar (dříve Barma). Obvinila ho z genocidy menšinového muslimského etnika Rohingů, informují zahraniční média. Západoafrická Gambie tak učinila jménem Organizace islámské spolupráce (OIC), která sdružuje 57 států.
11. 11. 2019|

Česká Akademie věd začala spolupracovat s americkým ministerstvem energetiky. USA zajímají naše lasery

Předsedkyně Akademie věd ČR (AV ČR) Eva Zažímalová ve Washingtonu svým podpisem stvrdila počátek kooperace mezi jednotlivými pracovišti Akademie věd a Department of Energy, federálním úřadem Spojených států amerických. Ministerstvo enrgetiky USA disponuje 17 národními výzkumnými laboratořemi, jeho rozpočet jen na vědu tvoří šest miliard dolarů ročně a má na starosti řešení energetických, environmentálních a jaderných výzev.
24. 10. 2019|

Prodloužení životnosti jaderných zdrojů má smysl, říká Drábová. Nízkoemisní zdroje jsou třeba

Prudký pokles kapacity výroby elektřiny z jádra ohrozí plnění klimatických cílů a bezpečnost dodávek elektřiny, varuje nová zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Rozvinuté země by proto podle ní měly najít způsoby, jak prodloužit životnost svých jaderných reaktorů. To je žádoucí také podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové či fyzika a odborníka na globální oteplování Jana Hollana.
30. 5. 2019|

PŘEHLEDNĚ: Z města do města. Kde koalici uzavřeli a kde se jedná dál?

Dva dny po volbách se už na některých radnicích rýsuje nová koalice. Jinde jsou ale povolební vyjednávání složitější. A vítězům opět hrozí, že nakonec skončí v opozici. V řadě velkých měst to může potkat hnutí ANO, proto je ochotné k ústupkům a někde nabízí dokonce post primátora, upozorňoval ve Studiu 6 politolog Jakub Charvát. V pondělí pokračovala koaliční jednání třeba v Pardubicích, Ústí nad Labem či v Ostravě.
8. 10. 2018Aktualizováno8. 10. 2018, 21:39|

Kvůli nehodě na školním výletě skončil na vozíku. Škola mu musí zaplatit odškodné

Krajský soud v Brně dnes pravomocně zamítl odvolání v případu chlapce, na kterého před lety spadl v Rousínově na Vyškovsku na neoficiální exkurzi na židovském hřbitově náhrobní kámen. Tamní základní škola tak má mladíkovi zaplatit jako náhradu za celoživotní újmu 8,8 milionu korun, které mu už dříve přiřkl vyškovský soud. Proti tomuto rozsudku se škola odvolala.
2. 10. 2018|

V Německu může podle úřadů kdykoliv dojít k teroristickému útoku

V Německu může i v budoucnu kdykoliv dojít k teroristickému útoku. Ve své zprávě za loňský rok to uvedla německá kontrarozvědka. V zemi nyní Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) registruje 774 osob, od nichž může pocházet teroristické nebezpečí.
24. 7. 2018|

Ředitel Zdravotního ústavu Ostrava rezignoval. Instituce rozporuje problémy v hospodaření

Ředitel Zdravotního ústavu Ostrava Petr Hapala rezignoval k 30. červnu na funkci. Učinil tak jen několik dní poté, co ministerská kontrola odhalila v ostravském ústavu problémy v hospodaření za 80 milionů korun. Podle Šárky Doškářové, která je dočasně pověřená vedením ústavu, ale instituce s některými závěry nedávné kontroly nesouhlasí.
5. 6. 2018Aktualizováno5. 6. 2018, 12:35|

Prestižní Cena Wernera von Siemense zná vítěze. Milion korun si rozdělí čeští vědci i studenti

Celkem 25 nejlepších mladých vědců, studentů a pedagogů převzalo ocenění ve 20. ročníku prestižní vědecké soutěže Cena Wernera von Siemense. Český Siemens v ní udělil ceny projektům z oblasti technických a přírodovědných oborů v sedmi kategoriích, a to včetně zvláštního ocenění za překonání překážek při studiu a ceny za nejlepší ženskou disertační práci. Vítězové si rozdělili finanční odměny v celkové výši milion korun.
22. 2. 2018|