TÉMA

Akciové trhy

Evropské i ruské akcie po propadu posilují, rubl podpořila intervence centrální banky
Ruský rubl po čtvrtečním propadu na rekordní minimum posiluje, vzpamatovávají se i ruské akcie. Hlavní index moskevské burzy RTS vykazoval v pátek kolem deváté hodiny ranní středoevropského času růst zhruba o čtyřiadvacet procent. Předchozí den se kvůli ruskému útoku na Ukrajinu propadl o osmatřicet procent. Posilují i evropské akcie. Panevropský index STOXX Europe 600 k pátečnímu večeru stoupl o 3,32 procenta na 453,53 bodu.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 23:27|
Světové akcie letos vesměs rostly, propad vykázaly drahé kovy
Světové akcie v letošním roce vesměs výrazně rostly, často o desítky procent. Celkově světové akcie měřené indexem MSCI World zvýšily svoji hodnotu o dvacet procent. Zato pro drahé kovy nebyl uplynulý rok příznivý. Konkrétně cena zlata za letošek klesá o téměř čtyři procenta, nejvíce od roku 2015. Naopak nejvyšší růst od roku 2015 zaznamenal americký dolar.
31. 12. 2021|
Mladí se zajímají o investice, GameStop se jim povedl, míní bankéř
Drobní investoři domlouvající se skrze internetové fórum Reddit vyzráli na velké hedgeové fondy z Wall Street hromadným nákupem akcií společnosti GameStop. Fondům tím přivodili miliardové ztráty a spustili debatu o možných změnách v regulaci obchodování na burze. Dle investičního bankéře Ondřeje Jonáše, který byl hostem Byznysu ČT24, je dění na trzích pozitivní, vítá učenlivost mladých investorů.
3. 2. 2021|
Americký akciový index Dow Jones poprvé v historii překonal 30 tisíc bodů
Americký akciový index Dow Jones, který zahrnuje třicítku předních společností, se v úterý poprvé v historii dostal přes 30 tisíc bodů. Den uzavřel na hodnotě 30 046 bodů, což znamenalo růst o 1,54 procenta.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 22:14|
Dow Jonesův index zavřel poprvé od února na rekordu. Akciím v USA pomohly zprávy o vakcíně firmy Moderna
Americké akcie v pondělí posílily vlivem zprávy o vakcíně americké společnosti Moderna. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, zavřel poprvé od února na rekordu. Jako poslední ze tří hlavních indexů amerického trhu s cennými papíry tak smazal ztráty, které přivodila pandemie covidu-19.
16. 11. 2020|
Burzy v Šanghaji a Hongkongu nečekaně zrušily nabídku akcií Ant
Burzy v Šanghaji a v Hongkongu zrušily primární veřejnou nabídku (IPO) akcií čínské finančně-technologické společnosti Ant Group, která byla plánovaná na čtvrtek. Firma v úterý oznámila, že důvodem jsou některé změny v regulaci. Primární nabídka akcií Ant Group měla být největší na světě. Zatím není jasné, kdy bude podnik schopen požadavkům vyhovět, aby mohly být akcie k obchodování přijaty.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 15:46|
Americké akcie zažily nejhorší týden od března. Sráží je nejistota kolem pandemie a blížící se volby
Americké akcie zaznamenaly v tomto týdnu nejvýraznější týdenní pokles od letošního března, napsala agentura Reuters. Na trhu nyní panuje nejistota kvůli rostoucímu počtu nových případů nákazy koronavirem a blížícím se prezidentským volbám ve Spojených státech.
30. 10. 2020|
Americký akciový index Nasdaq Composite se poprvé dostal nad 10 tisíc bodů
Americký akciový index Nasdaq Composite, který zahrnuje řadu významných technologických podniků, v úterý poprvé v historii překonal hranici 10 tisíc bodů. K jeho růstu přispěly například akcie společností Amazon a Apple.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 22:35|
Firmy by mohly dostat příspěvky na mzdy do několika dnů, říká ke kurzarbeitu Maláčová
Firmy, které tratí na omezeních kvůli koronaviru a požádají o kurzarbeit, by mohly dostat příspěvky od státu na mzdy do několika dnů. Žádosti o peníze je možné podávat elektronicky na webu www.uradprace.cz od pondělních 12:00. O přesné částky mohou zaměstnavatelé začít žádat od středy, informovala při představení kurzarbeitového programu Antivirus ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Pražské firmy by mohly o bezúročné půjčky žádat už tento týden. V pondělí výrazně vzrostly evropské i americké akcie.
6. 4. 2020Aktualizováno6. 4. 2020, 22:22|
Evropské i americké akcie obnovily pokles, převažují obavy z šíření viru
Akcie na evropských trzích ve středu obnovily pokles a obchodování uzavřely na nejnižší úrovni za téměř sedm let. Mezi investory převládají obavy z dalšího šíření nového koronaviru a jeho dopadů na ekonomiku. Vlády jednotlivých zemí sice postupně organizují soubory opatření na pomoc ekonomikám i jednotlivým firmám, dopad na trhy se ale zatím příliš neprojevuje. Třetím dnem už také klesaly ceny ropy, americká lehká West Texas Intermediate (WTI) byla nejlevnější za 18 let. Americký akciový index Dow Jones se ve středu propadl o 6,3 procenta. Přišel tak již o téměř všechny zisky, které si připsal od inaugurace Donalda Trumpa v lednu 2017.
18. 3. 2020Aktualizováno18. 3. 2020, 21:39|
Americké akcie přepisovaly svou temnou historii. Index Dow Jones rekordně klesl
S těžkými propady zahájily akciové trhy po celém světě. Americký Dow Jonesův index ztrácel na počátku obchodování téměř deset procent a obchodování se muselo na 15 minut přerušit. Později se však sestup v USA ještě zrychlil. Televize CNBC uvedla, že index Dow Jones zaznamenal během dne propadem 2 999 bodů svůj nejhorší den v histori. Měřeno přes procenta (téměř 13 procent) šlo o druhý nejhorší den ve 124leté historii indexu, zmínil list The Wall Street Journal. Panevropský index STOXX 600 začal s poklesem kolem osmi procent. V dalším průběhu dne se situace - v Evropě - většinou lehce zklidnila, zmírnily se i ztráty.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 21:41|
Fiat zastavil provoz v některých italských závodech, Škoda Auto se bojí o dodávky dílů z Číny
Šíření koronaviru Evropou i ostatním světem a opatření proti jeho postupu stále více zasahuje ekonomiku zemí a hospodaření jednotlivých firem. Situaci napjatě sledují také finanční trhy. Například pražská burza je nejslabší od prosince 2016. Výrazně „krvácely“ americké akcie.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 21:47|
Světové akcie prožívají rozsáhlý propad. Srážejí je obavy z koronaviru
Akcie ve Spojených státech zažily největší týdenní propad od globální finanční krize v roce 2008. Výprodej akcií se tento týden prohloubil kvůli obavám, že rychle se šířící onemocnění způsobené novým typem koronaviru může způsobit recesi. Za celý týden index Dow Jones klesl o 12,4 procenta, Nasdaq o 10,5 procenta a S&P 500 o 11,5 procenta. Ztráty zaznamenaly indexy i za celý měsíc. Kromě finančních trhů má postup nemoci stále více dopad rovněž na reálnou ekonomiku mnoha zemí.
28. 2. 2020Aktualizováno28. 2. 2020, 22:51|
Nový virus tlačí dolů ceny akcií i ropy, zlato naopak zdražuje
Čínský jüan v pondělí sestoupil na třítýdenní minimum kvůli rostoucímu počtu úmrtí v důsledku nového typu koronaviru. Obavy z ekonomických důsledků nového viru tlačí dolů rovněž ceny akcí a ropy. Roste naopak cena zlata, které je považováno za bezpečnou investici v období nejistoty. A nový týden zahájily poklesem i evrpské akcie.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 15:25|
CME po oznámení o převzetí skupinou PPF ztrácí i na pražské burze
Cenné papíry mediální společnosti CME v úterý dopoledne na pražské burze ztrácely kolem šesti procent, cena jedné akcie tak proti pátečnímu závěru klesla na zhruba 101 korun. Po nedělní zprávě, že firmu převezme finanční skupina PPF, tak trh následuje vývoj akcií na americké burze Nasdaq. V Praze se v pondělí kvůli svátku neobchodovalo, analytici v úterý podobný vývoj očekávali.
29. 10. 2019Aktualizováno29. 10. 2019, 14:27|
Čína mění úvěrovou politiku, chce firmám snížit náklady na půjčky. Akcie prudce vzrostly
Čínské akciové trhy v pondělí zažily nejvýraznější růst za poslední dva měsíce, hlavní indexy přidaly více než dvě procenta. Investoři tak reagují na změny v určování základní úrokové sazby v Číně, které místní centrální banka oznámila o víkendu. Růstem začaly pondělí i evropské akcie, protože investoři doufají ve stimulační opatření i na starém kontinentu.
19. 8. 2019Aktualizováno19. 8. 2019, 14:44|
Šéf Tesly Musk čelí obvinění z pohrdání soudem. Ten by ho za to mohl i poslat do vězení
Generální ředitel amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk čelí obvinění z pohrdání soudem. Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) tvrdí, že Musk nedávnou zprávou na Twitteru porušil loňskou dohodu o urovnání její žaloby. Akcie Tesly v reakci na toto obvinění oslabily o zhruba pět procent.
26. 2. 2019|
Brexit
Akcie v klidu, libra sílí. Exportéři ale ve strachu z brexitu snižují vývoz na Ostrovy
Hlasování o brexitové dohodě nezpůsobilo výraznější pokles akciových trhů ani libry vůči dalším měnám. Investoři podle analytiků totiž očekávali, že britský parlament návrh odmítne. Pokud ovšem neschválí alternativní plán, hrozí tvrdý brexit, tedy odchod Velké Británie z EU bez dohody. A toho se obávají i někteří čeští exportéři.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 15:28|
Firma Apple zažila nejhorší den za šest let. Investoři mají strach o zdraví globální ekonomiky
Akcie technologické společnosti Apple ve čtvrtek zažily nejhorší den za šest let. Upozornil na to server finanční televize CNBC. Šlo o reakci na varování, že finanční výsledky nebudou až tak dobré kvůli prodejům v Číně. Ovšem Apple zažívá výrazný sestup od října, kdy jeho tržní hodnota dosáhla vrcholu ve výši 1,1 bilionu dolarů, ale do začátku ledna přišel o 450 miliard. Pro Apple podobně jako další podniky, které postihuje i současná obchodní válka USA a Číny, tak bude důležité, jak dopadnou jednání mezi Washingtonem a Pekingem.
4. 1. 2019|
Apple poprvé od uvedení iPhonu varoval, že tržby nenaplní očekávání. Akcie v USA klesly
Americký technologický gigant Apple snížil odhad tržeb za své první fiskální čtvrtletí, které skončilo 29. prosince. Za zhoršením odhadu stojí zejména slabý prodej telefonů iPhone v Číně. Tato zpráva spolu se statistikou o vývoji zpracovatelského průmyslu výrazně oslabila akcie v USA. Index technologického trhu Nasdaq končil čtvrteční obchodování níže o 3,04 procenta, Dow Jones klesl o 2,83 procenta a širší index Standard & Poor's 500 ztratil 2,48 procenta.
3. 1. 2019Aktualizováno3. 1. 2019, 22:52|
České akcie letos klesly podle indexu PX o 8,5 procenta. Nejvíc utrpěla CME
Akcie na pražské burze mají za sebou těžký rok. Index PX letos ztratil 8,5 procenta a končí rok na 986,5 bodu. Pražská burza propadla hlavně v prosinci. V loňském roce přitom index PX vzrostl o 17 procent. Mezi nejziskovější patřily akcie Avastu a ČEZu. Naopak největší propad zaznamenaly akcie CME.
28. 12. 2018Aktualizováno28. 12. 2018, 19:41|
Do akcií v USA se promítly obavy z recese. Indexy ztratily přes tři procenta
Americké akcie prudce oslabily a hlavní indexy odepsaly více než tři procenta. Dolů je táhly zejména průmyslové sektory a banky, na které doléhají obavy z hospodářské recese. Příčinou je vývoj na trhu amerických státních dluhopisů, investoři se ale obávají také opětovného napětí v globálním obchodu.
4. 12. 2018|
Po úterním rozsáhlém výprodeji začaly evropské i americké akcie opět stoupat
Po volném úterním pádu nabraly akcie v Evropě ve středu nový dech a rostly o více než procento. Podobným směrem zamířily také americké akcie, v druhé polovině obchodování však začaly své zisky ztrácet.
21. 11. 2018Aktualizováno21. 11. 2018, 22:11|
Špatný den pro americké akcie. Na prudkém oslabení se podílel Apple
Americké akcie prudce oslabily v čele s technologickými a finančními podniky. Na poklesu se velkou měrou podílely technologická společnost Apple a banka Goldman Sachs. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 2,32 procenta, tedy více než šest set bodů. Index technologického trhu Nasdaq klesl dokonce o 2,78 procenta.
12. 11. 2018|