TÉMA

Botswana

Pošleme Německu dvacet tisíc slonů, hrozí prezident Botswany

Botswana hrozí Německu, že mu kvůli sporu o dovoz loveckých trofejí pošle 20 tisíc živých slonů. Berlín zvažuje další zpřísnění limitů pro dovoz trofejí ve snaze o potlačení pytláctví. Jihoafrická země ale tvrdí, že sloni jsou tak dobře chránění, že se přemnožili, ničí úrodu a ušlapávají obyvatele. Jejich lov je regulovaný a pro místní je podstatným zdrojem příjmů, stejně jako turistický ruch, uvedl botswanský prezident Mokgweetsi Masisi v rozhovoru s německým deníkem Bild.
3. 4. 2024|

Psi hyenovití se pokusili adaptovat na změnu klimatu. Podle studie selhali

Ani velcí predátoři nemohou odolávat klimatickým změnám, pokud jsou dost velké a rychlé. Ukazuje to příklad psů hyenovitých, kteří se v Africe začali chovat se zvyšujícími se teplotami jinak než v minulosti. Avšak tento pokus o adaptaci podle nové studie neuspěl.
29. 6. 2022|

WHO varuje před omikronem, globální riziko této varianty covidu-19 je podle ní velmi vysoké

Varianta koronaviru označovaná jako omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko, oznámila v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO). V některých oblastech může mít nárůst případů nákazy nemoci covid-19 „vážné následky,“ dodala WHO v technické zprávě zaslané 194 členským státům, z níž citovala agentura Reuters. Poprvé byla tato varianta podle nejnovějších údajů identifikována v Botswaně, až poté se dostala do Jihoafrické republiky.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 19:23|

Omikron. WHO pojmenovala novou obávanou variantu koronaviru

V Evropě se poprvé detekovala infekce koronavirovou variantou B.1.1.529. Světová zdravotnická organizace jí přiřadila název omikron. Objevila se u pacientky ve fakultní nemocnici v belgické Lovani. Tato nová nebezpečnější varianta byla poprvé zachycena v Jihoafrické republice. Od soboty kvůli ní nebudou moci do Česka vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních čtrnácti dnech více než dvanáct hodin v nějaké z osmi afrických zemí. Evropská komise navrhla zastavit lety z jihu Afriky. Omezení cestování už zavádí několik zemí.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:27|

Pandemie ve světě: Slovensko má přetížené nemocnice. EU zastaví lety z jihu Afriky. Panují obavy z omikronu

V Německu během čtvrtka přibylo víc než 76 tisíc nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což je dosud největší přírůstek od začátku pandemie. Na Slovensku přírůstek případů mírně klesl. Evropské země zakážou vstup do země lidem přicházejícím z Jihoafrické republiky a sousedních afrických zemí. Belgie už zaznamenala nákazu novou variantou B.1.1.529. WHO jí přiřadila název omikron, je to první případ jejího výskytu v Evropě. Evropské i americké akcie v pátek prudce oslabily.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:14|

V Jihoafrické republice se šíří nová varianta koronaviru s mnoha mutacemi. Může odolávat protilátkám

Jihoafrické úřady ve čtvrtek potvrdily, že se v zemi šíří nová varianta koronaviru. Vykazuje mutace, kvůli kterým by mohla být nebezpečnější, její dopady ale epidemiologové ještě vyhodnocují, uvedla agentura Reuters. O nové mutaci chce země jednat se Světovou zdravotnickou organizací (WHO).
25. 11. 2021|

Keňa poráží pytláky. Populace zdejších slonů se rozrostla o čtyři tisíce

V Keni žije v současné době ve volné přírodě 36 280 slonů, tedy o dvanáct procent víc než v roce 2014. Podle keňské vlády může za nárůst sloní populace úspěšný boj proti pytláctví. Vyplývá to z nové vládní zprávy z dosud největšího sčítání divokých zvířat, jaké tato africká země uskutečnila. Nejméně pět druhů zvířat je však kriticky ohrožených, zejména kvůli zásahům lidí do jejich přirozeného prostředí a přeměně půdy na hospodářskou.
2. 9. 2021|

Pandemie ve světě: V EU už naočkovali polovinu obyvatel. Izrael zpřísňuje pravidla vstupu

V Evropské unii už má kompletní očkování více než polovina obyvatel. Největší procento má Malta. Ve Spojených státech dostalo aspoň jednu dávku už sedmdesát procent dospělých. Izrael mezitím znovu přitvrzuje v pravidlech cestování do země. Cestující z Česka, Německa, Francie, USA a dalších zemí tam budou od šestého srpna muset do karantény.
3. 8. 2021|

V Botswaně zřejmě vytěžili třetí největší diamant na světě

Diamant s 1098 karáty, který byl začátkem měsíce nalezen v Botswaně, je zřejmě třetí největší, jaký kdy byl vytěžen. Informovala o tom společnost Debswana založená botswanskou vládou a firmou De Beers, jež se specializuje na těžbu diamantů a obchodování s nimi.
17. 6. 2021|

Od příštího pondělí se otevřou kadeřnictví či manikúry, o obchodech se rozhodne ve čtvrtek

Od pondělí 3. května se definitivně otevřou holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, ale také lázeňská rehabilitační péče, uvedl na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O obchodech se podle něj rozhodne ve čtvrtek. Ve službách bude nutné se prokázat profesionálně provedeným testem na covid-19. Znamená to, že nebude stačit test ze zaměstnání nebo domácí samotest. Antigenní test bude platit 72 hodin, PCR test 7 dní, řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 23:40|

Nejšťastnější zemí světa je podle OSN znovu Finsko, Česko si polepšilo a je osmnácté

Nejšťastnější zemí světa se v žebříčku sestavovaném pro OSN už počtvrté za sebou stalo Finsko, Česko si oproti loňsku o jednu příčku polepšilo a skončilo osmnácté. Koronavirus přinesl rok strachu, úzkosti, nemocí, smrti, osamělosti a karanténních uzávěr, ale nová Světová zpráva o štěstí (World Happiness Report) nasvědčuje tomu, že pandemie elán lidí neudusila, píše agentura AP.
20. 3. 2021Aktualizováno20. 3. 2021, 17:07|

Úmrtí stovek slonů v Botswaně způsobily toxiny ze sinic

Úhyn stovek slonů v africké Botswaně způsobily toxické látky produkované sinicemi. Řekl to na úterní tiskové konferenci zástupce ředitele tamního oddělení ochrany národních parků Cyril Taolo. Podle něj bylo nalezeno už 330 mrtvých slonů. Jejich smrt nedokázaly úřady zatím uspokojivě vysvětlit.
22. 9. 2020|

V Zimbabwe vyšetřují záhadná úmrtí slonů. Situace připomíná nevysvětlené případy v Botswaně

Úřady v Zimbabwe vyšetřují smrt 11 slonů v lese na západě země, uvedl mluvčí Úřadu pro správu národních parků a divoké zvěře Tinashe Farawo. Mrtvá těla byla podle něj objevena v pátek mezi národním parkem Hwange a Viktoriinými vodopády. Zvířatům byly odebrány vzorky krve a poslány k analýze do laboratoře.
31. 8. 2020|

Oči nakreslené na kravském zadku odpuzují predátory, odhalil čtyřletý výzkum

Výzkum naznačuje, že dobytek chráněný levnými obrázky, jako jsou nákresy očí, je mnohem méně často cílem velkých afrických šelem. Mohlo by to pomoci v tom, aby lvi a levharti nezabíjeli domorodcům zvířata –⁠ a ti by pak neměli důvod ohrožené predátory sami lovit.
12. 8. 2020|

Smrt stovek slonů v Botswaně mohly způsobit přírodní toxiny, naznačil rozbor

Pravděpodobnou příčinou záhadného úhynu několika stovek slonů v Botswaně by mohly být podle předběžných testů toxiny přírodního původu. Agentuře Reuters  to sdělil Cyril Taolo, ředitel oddělení pro divokou přírodu národních parků Botswany. Taolo také uvedl, že nyní se odborníci zaměří na možné environmentální příčiny, jako jsou toxiny produkované bakteriemi ve vodních plochách.
31. 7. 2020|

V Botswaně umírají stovky slonů. Příčiny jsou neznámé, některá zvířata padají mrtvá k zemi

V oblasti delty řeky Okavango v Botswaně přibývá mrtvých slonů, u kterých není jasná příčina úhynu. Úřady už jich potvrdily nejméně 275, zatímco před dvěma týdny jich bylo hlášeno 154. Příčina úhynu se stále vyšetřuje, pytláctví už ale úřady vyloučily, protože těla mrtvých zvířat byla netknutá. Informovala o tom agentura Reuters.
3. 7. 2020|

Poslanci podpořili smlouvy s Kyrgyzstánem, Botswanou nebo Vietnamem

Poslanecká sněmovna v úvodním kole podpořila ve čtvrtek několik mezinárodních smluv. Poslanci vyjádřili souhlas například se smlouvu mezi Českem a Kyrgyzstánem, která má zamezit dvojímu zdanění, evropskou dohodou IGA či dohodou o ochraně investic mezi EU a Vietnamem. Zákonodárci se věnovali také pravidelným interpelacím na členy vlády. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se vyjádřila k postupu rekonstrukce karlovarského hotelu Thermal.
13. 2. 2020Aktualizováno13. 2. 2020, 13:08|

Zastřelte si slona, nabízí Botswana. Podle vlády ušlapávají lidi a škodí farmářům

V Botswaně se uskuteční aukce licencí na lov slonů poté, co loni zrušili zákaz zavedený v roce 2014. Vydražit chce nyní vláda povolení umožňující odstřel 70 slonů, informoval zpravodajský server BBC. Lovecká sezona v Botswaně začne v dubnu a licence, které mají umožnit zabití dalších 200 slonů, budou vydraženy později. Africká Botswana, kde podle odhadů žije asi 130 tisíc slonů, má největší sloní populaci na světě. Koncem 90. let tam přitom žilo podle odhadů asi 80 tisíc chobotnatců.
7. 2. 2020|

První lidé žili na území současné severní Botswany, tvrdí genetikové

Vědcům se podařilo určit oblast v Africe, kde před 200 tisíci lety pravděpodobně žili předkové moderního člověka, než začali migrovat do dalších míst na zeměkouli. Podle studie publikované v časopise Nature pobývali první lidé na území dnešní severní Botswany v místech, kde jsou nyní solné pláně. Podle serveru BBC však závěry studie někteří vědci zpochybňují.
29. 10. 2019|

Zimbabwe prodá slonovinu v hodnotě 300 milionů dolarů, nemá peníze na národní parky

Zimbabwe bude usilovat o to, aby mohlo prodat zásoby slonoviny, které nashromáždilo za poslední desetiletí. Podle odhadů by mohl prodej slonoviny vynést až 300 milionů dolarů (téměř 6,8 miliard korun). Země zmítaná ekonomickou krizí chce peníze použít na údržbu národních parků. Obchod se sloními kly ovšem zakazuje Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), a to zejména kvůli ochraně chobotnatců před pytláky.
12. 6. 2019|

Studie: Pytláků sice ubývá, slonům v Africe ale dál hrozí vyhynutí

Navzdory tomu, že v posledních letech počet slonů zabitých pytláky klesá, hrozí chobotnatcům v Africe stále vyhubení, pokud mezinárodní společenství nepřijme další opatření na jejich ochranu. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN), o které informovala agentura AFP. Úsilí by se mělo podle ní vynaložit na snížení poptávky po slonovině, pomoci ale může také boj proti korupci a chudobě v afrických zemích.
29. 5. 2019|

Botswana povolila lov slonů. Zvířata prý příliš škodí lidem

Botswana zrušila zákaz lovu slonů, hlavním důvodem jsou podle prezidenta země stále častější konflikty mezi slony a lidmi, jimž tato zvířata ničí úrodu.
24. 5. 2019|

Botswana chce povolit odstřel slonů. Mohly by z nich být konzervy pro domácí mazlíčky

Botswanská vláda chce, aby přestal platit zákaz lovu slonů. Pokud své přání uvede do praxe, jihoafrický stát povolí jejich omezený odstřel a maso bude zpracovávat mimo jiné na krmivo pro domácí mazlíčky, uvádí britská BBC. Sloni kvůli změně klimatu více migrují, mohou ničit úrodu, nebo dokonce zabíjet. Kritici varují, že konec zákazu může znamenat úbytek turistů a uškodit pověsti země.
22. 2. 2019|

Organizace Sloni bez hranic upozorňuje na masivní zabíjení: Botswana však pytlačení ve velkém popírá

Ochránci zvířat v Botswaně pokračují v ohledávání těl téměř devadesáti slonů, která našli tento měsíc nedaleko rezervace v deltě řeky Okavango. Zástupci organizace Sloni bez hranic (EWB) upozornili, že tento případ více než dvojnásobně překračuje dosud registrované případy zabíjení slonů pytláky. Botswanské úřady však tvrzení EWB zpochybňují – podle nich stály za smrtí části chobotnatců přirozené příčiny.
21. 9. 2018|