TÉMA

Nosorožec

Gorily, gaviáli nebo koně Převalského. České zoo pomáhají se záchranou řady ohrožených druhů

České zoologické zahrady se podílejí na záchraně řady ohrožených druhů. Patří mezi ně gorily nížinné, jejichž řady se v pražské zoo v pátek podařilo rozšířit o nové mládě, koně Převalského nebo třeba kriticky ohrožení nosorožci černí. Jen v pražské zoo se starají skoro o 200 druhů zvířat, která jsou na takzvaném Červeném seznamu ohrožených druhů.
13. 4. 2024|

Přírodovědci vyfotili mládě vymírajícího nosorožce, je nadějí pro celý druh

Přírodovědci vyfotili v indonéském národním parku mládě nosorožce jávského. Protože jde o jednoho z nejohroženějších savců na Zemi, jsou ochránci přírody nadšení; mládě je pro ně symbolem toho, že snaha o ochranu tohoto tlustokožce má stále smysl.
8. 4. 2024|

V Jihoafrické republice vloni přibylo upytlačených nosorožců. Stále se zabíjí hlavně kvůli tradiční medicíně

Jihoafrická republika je v současné době zemí, kde žije nejvíc nosorožců. Přes řadu opatření a velké náklady se ale ani tam nedaří zastavit pytláky, kteří bohatnou na zabíjení těchto ohrožených tlustokožců. Dokazují to nově zveřejněná data za rok 2023.
28. 2. 2024|

Vědci úspěšně přenesli embryo nosorožce do náhradní matky. Samice uhynula, pokus ale přináší naději pro celý druh

Mezinárodnímu vědeckému týmu BioRescue se poprvé podařilo úspěšně vložit embryo do těla nosorožčí samice. Metodu, která vychází z lidské asistované reprodukce, odborníci vyzkoušeli s embryem nosorožce bílého jižního. Chtějí ji ale využít pro záchranu kriticky ohroženého nosorožce bílého severního.
24. 1. 2024|

Snaží se zachránit ohrožené nosorožce, lvům nasadí obojky s vysílačkou. Češi pomáhají africké přírodě

Africký týden v pondělí začal v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Kromě umění a folklóru tohoto kontinentu program představuje i projekty, kterými královédvorský Safari park pomáhá se záchranou tamních ohrožených zvířat.
24. 7. 2023|

Za nelegální obchod s nosorožčími rohy uložil soud podmínky patnácti lidem

Městský soud v Praze rozdělil podmíněné tresty odnětí svobody v délce jednoho roku až tří let patnácti lidem, kteří se podle něj podíleli na nelegálním obchodování s nosorožčími rohy. Zamítl tak odvolání, které skupina obžalovaných podala letos v listopadu. U dvou členů zároveň tresty prodloužil. Odsouzeným soud také uložil peněžité pokuty a nařídil zabavení nosorožčích rohů, průmyslové pily a drobných předmětů z rohoviny. Jeden ze členů skupiny rozsudek přijal, ostatní trvají na své nevině.
19. 12. 2022|

Znovuotevřené hranice nahrávají pašerákům vzácných druhů, případů přibývá

Znovuotevření hranic po covidových restrikcích má i odvrácenou stránku – opět kvete pašování vzácných rostlin a živočichů pod ochranou úmluvy CITES. Jen na pražském letišti zaznamenali celníci do konce srpna 59 případů, což je stejně jako za celý loňský rok.
23. 9. 2022|

Zlínské slůně uvidí návštěvníci poprvé o víkendu. Je to splněný sen, říkají chovatelky o jeho narození

Mládě slona afrického, které se ve zlínské zoologické zahradě narodilo v neděli, uvidí návštěvníci poprvé zblízka o víkendu. Jde o samečka, je to první mládě slona afrického narozené v Česku. Po narození mláděte v neděli ráno pracovníci zahrady pavilon i okolí venkovního výběhu uzavřeli, chtěli slonicím a mláděti dopřát maximální klid. „Budeme chování slonic neustále sledovat, v případě nepříznivé reakce opětovně přistoupíme k uzavření okolí kolem pavilonu a výběhu slonů,“ řekl v pátek ředitel zahrady Roman Horský.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 13:39|

Archeologové objevili v Brně lebku pravěkého nosorožce. Na stejném místě jako v minulosti mamuta

Archeologové v Brně objevili zruba 18 tisíc let starou lebku nosorožce srstnatého. Narazili na ni při výkopových pracích ve Vídeňské ulici. Jde o spodní část lebky, ve které jsou stále zachované kořeny zubů. Zvíře tam pravděpodobně přitáhli lidé z období konce lovců mamutů, kteří mohli mít v této oblasti sídlo.
9. 4. 2021|

Nejmenší nosorožci světa vymírají. V Malajsii je chtějí zachránit klonováním

V Malajsii na konci loňského roku uhynul tamní poslední jedinec nosorožce sumaterského. Rakovině podlehla pětadvacetiletá samice Iman, na světě tak už zbývá jen několik desítek exemplářů. Malajsijští vědci se je pokusí zachránit klonováním.
14. 8. 2020|

Inspekce případ vykonstruovala, řekl soudu policista obžalovaný z pokusu prodat nosorožčí roh

Z vykonstruování svého případu viní Generální inspekci bezpečnostních sborů policista David Kučera obžalovaný z toho, že chtěl údajně prodat roh kriticky ohroženého nosorožce tuponosého na asijský trh. Spis je podle něj plný lží. Obžalobu odmítl on i dva další lidé, kteří se podle žalobce na pokusu o prodej rohu podíleli.
16. 3. 2020|

Nová hrozba pro vymírající nosorožce. Zvířata napadají bakterie odolné vůči antibiotikům

Bakterie odolné vůči antibiotikům jsou postrachem lékařů i zoologů. Čím více lidé těchto léků užívají, tím lépe jsou bakterie vybaveny čelit jejich účinkům. Důsledky už pociťuje i říše zvířat včetně ohrožených nosorožců v Africe. Hrozí jim například tuberkulóza.
20. 2. 2020|
Doporučujeme

Ochránci nosorožců vsadili na padělaný roh. Má zaplavit trh a uškodit pytlákům i pašerákům

V roce 2018 bylo v celé Africe upytlačeno kvůli rohům 892 nosorožců. Oproti 1349 nosorožcům zabitým v roce 2015 to sice představuje povzbudivý pokles, ochránci přírody se ale shodují, že pytlačení je pro africkou nosorožčí populaci nadále hrozbou. Nyní – v naději, že se jim podaří snížit cenu nosorožčích rohů a zajistit další pokles pytlačení – vytvořili vědci přesvědčivý umělý roh z koňských žíní.
9. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 12:06|

V Malajsii vyhynul nosorožec sumaterský. Na světě zbývá už jen několik desítek jedinců

V Malajsii uhynul tamní poslední jedinec nosorožce sumaterského. Rakovině podlehla pětadvacetiletá samice Iman, informovaly podle agentury AP úřady státu Sabah na ostrově Borneo. Kriticky ohrožený nosorožec sumaterský je druhým nejvzácnějším nosorožcem světa.
23. 11. 2019|
Horizont ČT24

Zambie obnovuje populaci nosorožců. Pytláci je vyhubili kvůli bludné víře čínských léčitelů

Zambie se snaží do volné přírody vrátit nosorožce. Původně dvanáctitisícová stáda pytláci na konci devadesátých let zcela vybili kvůli léčitelské poptávce ve východní Asii. Teď se v několika národních parcích uchytily přísně střežené zárodky možné budoucí populace ohroženého tlustokožce. Za nimi se vydal reportér Jakub Szántó.
9. 7. 2019|

Poslední šance na záchranu nosorožců severních: v Berlíně odstartoval nový projekt

V Berlíně oficiálně odstartoval projekt BioRescue na záchranu kriticky ohroženého nosorožce bílého severního. Německá vláda na něj v příštích letech dá čtyři miliony eur (asi 102 milionů korun). Cílem projektu je za pomoci nejmodernějších technologií a techniky umělého oplodnění zachránit druh, z něhož přežívají už jen dvě samice. Najin a Fatu žijí v keňské rezervaci, kam byly v roce 2009 dopraveny z české zoologické zahrady ve Dvoře Králové.
25. 6. 2019|

Policista chtěl prodat roh ohroženého nosorožce, tvrdí inspekce. Hrozí mu pět let vězení

Kvůli pokusu o obchod s rohem nosorožce stíhá Generální inspekce bepečnostních sborů (GIBS) policistu z pražského ředitelství a dva další muže. Za snahu prodat roh ohroženého zvířete do Asie jim hrozí až pět let vězení.
14. 12. 2018|

Na Zemi zbývají poslední tři zvířata. Čeští vědci ale chtějí nosorožce bílé zachránit

Odborníci pracují na záchraně kriticky ohrožených nosorožců bílých severních, ještě letos by chtěli odebrat vajíčka posledním dvěma samicím. Technika odběru vajíček pro tato dvoutunová zvířata byla vyvinuta v posledních dvou letech na samicích jižního bílého nosorožce.
14. 3. 2017|

Americká firma vyvíjí umělý roh nosorožce. Má být poslední nadějí na záchranu celého druhu

Americká firma Pembient chce do dvou let uvést na trh umělý roh nosorožce. Její šéf Matthew Markus se domnívá, že to zastaví zabíjení těchto vzácných zvířat kvůli ceněné části jejich těla.
5. 10. 2016|