TÉMA

Památky

Vláda zřídila výbor pro regionální politiku. Má zlepšit rozvoj v krajích
Vláda se dohodla na zřízení výboru pro regionální politiku, koordinovat bude opatření k podpoře regionů, uvedl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Koalice SPOLU, Pirátů a STAN tím podle něj plní programové prohlášení. Výbor začne fungovat od příštího roku. Kabinet zasedal v Bučovicích na Vyškovsku a podobně jako při předchozích jednáních v krajích se zaměřil hlavně na regionální témata. Ministři měli od rána v okolí separátní programy, kromě jednání vlády to bylo i setkání s radami Jihomoravského a Zlínského kraje a se starosty.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 19:11|ČTK
Sunak zrušil setkání s řeckým premiérem kvůli sporu o antické artefakty
Spor o navrácení antických artefaktů z Britského muzea do Řecka vyvolal novou diplomatickou roztržku. Britský premiér Rishi Sunak na poslední chvíli zrušil schůzku se svým řeckým protějškem Kyriakosem Mitsotakisem v Londýně, která se měla uskutečnit v úterý odpoledne. Mitsotakis reagoval podrážděně. Obě strany se nyní viní z toho, že zrušení schůzky způsobily, informovala agentura DPA.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 17:56|
Vláda schválila plán na obnovu památek v Terezíně a Josefově
Vláda ve středu schválila plán obnovy a rozvoje pevnostních měst Terezín na Litoměřicku a Josefov na Náchodsku. Na záchranu nejvíce chátrajících objektů půjde v příštích pěti letech až 1,73 miliardy korun z havarijního fondu ministerstva kultury (MK) a rozpočtů krajů a měst. Dalších až 1,2 miliardy bude v letech 2024 až 2033 směřovat na další rozvoj těchto staveb z nového programu, který připravuje s kraji ministerstvo pro místní rozvoj, řekli ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a ministr kultury Martin Baxa (ODS).
13. 9. 2023|
Památky táhly o prázdninách méně než před covidem a válkou. Příští rok budou někteří kasteláni šetřit
Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo letos do konce srpna 3,3 milionu lidí, z toho 1,9 milionu o prázdninách. Nejvíce z nich se vydalo na jihomoravský zámek Lednice. Podle generální ředitelky NPÚ Naděždy Goryczkové je sice letos o státní památky větší zájem než loni, ale zároveň přichází méně návštěvníků, než bylo zvykem před pandemií covidu-19 a před válkou Ruska proti Ukrajině. Chybějí hlavně zahraniční turisté – ti asijští i ruští. Ústav se navíc bude muset příští rok vypořádat i s menším příspěvkem na provoz.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 19:32|
Stát podle NKÚ rozděloval peníze na záchranu památek bez cíle a pomalu. Ministerstvo závěry rozporuje
Miliardy určené na záchranu a obnovu kulturních památek rozděloval stát podle Nejvyššího kontrolního úřadu, aniž měl představu, co konkrétně by měly tyto peníze změnit. Úřad se zaměřil na 2,6 miliardy korun, které rozdělilo ministerstvo kultury v letech 2019 až 2022. Poukázal na to, že podobně kritizoval resort již při minulé kontrole v roce 2017. Ministerstvo uvedlo, že se zjištěnými nedostatky bude zabývat, některé závěry kontroly však rozporovalo. Zmínilo také, že má koncepční dokument o podpoře kulturních památek.
28. 8. 2023|
Hradozámecká noc chystá na památkách kostýmy, ohňostroje i buřty
Speciální kostýmované a tematické prohlídky, hudební a divadelní vystoupení či světelné show čekají návštěvníky letošní Hradozámecké noci. Čtrnáctý ročník akce nechá i v sobotu 26. srpna po setmění otevřeno téměř osm desítek památek. Vedle státních hradů, zámků a dalších památek se zapojily i objekty mimo správu Národního památkového ústavu.
26. 8. 2023|
Lidem se v neděli otevírají židovské památky, které běžně nejsou přístupné
Veřejnosti se v neděli otevírá 55 židovských památek v Česku, které nejsou běžně přístupné nebo byly v posledních letech opraveny. Lidé si budou moci prohlédnout například synagogu v Čáslavi nebo židovské hřbitovy v Litomyšli, Kolíně a Polné. Den židovských památek se koná pošesté.
13. 8. 2023|
Ministři chystají škrty v dotacích. Ubrat chtějí bohatým koncernům i kultuře
Méně státních peněz na opravy památek a regionálních silnic nebo na podporu obnovitelných zdrojů elektřiny a velkých zemědělských firem. Členové vlády Petra Fialy (ODS) začínají mít jasněji v tom, jak konkrétně v příštím roce seškrtají na dotacích téměř 46 miliard korun. Plán dotačních úspor je hlavní částí úsporného balíčku, díky kterému plánuje kabinet v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu o téměř 98 miliard. S revizí národních dotací souhlasí i opoziční ANO. Nejvíce peněz, dvacet miliard korun, má ušetřit ministerstvo průmyslu a obchodu. Celkem stát hodlá seškrtat stovky dotací. O které přesně půjde, řekne kabinet v září.
29. 7. 2023|
Zámek Telč otevírá po rekonstrukci i dosud utajené prostory. Přístupný zůstane celoročně
Zámek Telč se po rekonstrukci opět v plnohodnotném provozu otevírá návštěvníkům. Rozsáhlejší obnovy se památka zapsaná na světovém dědictví UNESCO dočkala po půlstoletí. Otevřená bude nyní celý rok. Přibyly nové prohlídkové trasy i moderní návštěvnické centrum. Restaurováním prošla například renesanční kaple a Rytířský sál s kazetovým stropem, poprvé jsou zpřístupněny očím veřejnosti dosud utajené prostory bývalého zámeckého pivovaru se sýpkou.
27. 7. 2023|
Při nočním ostřelování Oděsy zemřel člověk, ruské rakety poničily katedrálu
Po sobotní přestávce pokračovali Rusové v noci na neděli v útocích na Oděsu, které zahájili v úterý a označují je za odvetu za poškození Krymského mostu. Jejich ostřelování nepřežil jeden člověk. Jeden ze zraněných, sedmnáctiletý mladík, je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče, uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper. Rakety zasáhly obytné domy a také katedrálu Proměnění Páně. Ta je těžce poškozená. Rusko odmítlo za útok odpovědnost, jeho ministerstvo tvrdí, že útoky na Oděsu cílily jinam.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 19:50|Matěj Lucovič
Holašovičtí vzpomínají na 25 let v UNESCO. Slaví, ale upozorňují i na negativa
Holašovice si připomínají čtvrtstoletí od zapsání na seznam světového dědictví UNESCO. Vesnice proslulá selským barokem je díky tomu světově proslulá a je doslova magnetem pro turisty. Místní obyvatelé ale poukazují nejen na výhody, ale i nevýhody členství v UNESCO.
7. 7. 2023|
Válka způsobila kulturnímu dědictví Ukrajiny škody za miliardy dolarů, vyplývá ze zprávy UNESCO
Rok války Ruska proti Ukrajině způsobil kulturnímu dědictví napadené země škody za 2,6 miliardy dolarů (asi 56 miliard korun). Ruská redakce BBC vyčíslení uvedla s odvoláním na údaje zveřejněné u příležitosti návštěvy generální ředitelky UNESCO Audrey Azoulayové v Kyjevě. Setkala se s prezidentem Volodomyrem Zelenským, aby projednali možné zařazení města Černihiv na seznam světového dědictví.
4. 4. 2023|
Brno bude mít novou památkovou zónu, odstraňuje dávnou chybu úředníků
Ministerstvo kultury schválilo vznik nové památkové zóny v Brně. Podle informací České televize resort dokumenty v pátek zveřejní na úřední desce. Památková zóna by měla částečně vyřešit problém takzvaných pozdě zapsaných památek, které kvůli dávné chybě úředníků přišly o ochranu. Novou památkovou zónu bude mít také Znojmo.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 19:47|
Nejen lyže. Památky přibližují pokrokový rod Harrachů
Harrachové hráli v českých dějinách důležitou roli jako vysocí představitelé státu a církve, ale také jako pokrokoví správci panství. Spojeni jsou i s rozvojem lyžování. Přiblížit je veřejnosti chce pokračování projektu Po stopách šlechtických rodů, který připravuje Národní památkový ústav (NPÚ). Program spojený s Harrachy připomene bezmála třicítka institucí.
28. 1. 2023|
30 let zpět: Sídlo slovenské hlavy státu
S rozdělením Československa souviselo také sídlo budoucího prezidenta na Slovensku, kterým měl být Bratislavský hrad. Ten doposud sloužil jako muzeum a pracoviště historického Slovenského národního muzea, a tak nastala otázka, co bude s vystavenými sbírkami a vzácnými předměty uloženými v depozitáři hradu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 12. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Telč, Český Krumlov a Praha součástí kulturního dědictví UNESCO
Ještě před samotným rozdělením federace se na světový seznam kulturního dědictví UNESCO dostaly památky z Československa. Připravované rozdělení státu vyvolávalo pochybnosti týkající se legislativní ochrany a péče o navrhované památky, ale i přesto padlo rozhodnutí, že se součástí kulturního dědictví stane historické centrum Telče, Českého Krumlova a Prahy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 12. 2022|Archiv ČT
Památkáři napsali pravidla, podle nichž se má postupovat při instalaci solárních panelů
Pomoci majitelům domů s rozhodováním, zda a jak mohou na své památkové objekty umísťovat fotovoltaické panely, má nová metodika Národního památkového ústavu (NPÚ). Rozlišuje různé stupně ochrany od kulturní památky, kde se budou podle ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové i nadále povolovat jen výjimečně, přes památkové rezervace a zóny po chráněná území. V těch by lidé měli mít možnost za určitých podmínek panely na střechy či fasády instalovat. Zástupci NPÚ a ministerstva kultury ve čtvrtek metodiku prezentovali novinářům.
10. 11. 2022|
Hejnický klášter potřebuje dotaci na opravu střechy. Ministerstvo ji nechce dát kvůli pokojům pro poutníky
Ministerstvo pro místní rozvoj vzkázalo vedení hejnického kláštera, že nedostane dotaci, o kterou chce požádat kvůli nezbytné opravě střechy. Úředníci považují klášter za poskytovatele komerčních služeb, protože poskytuje ubytování poutníkům, nabízí prostory pro konference a od jara v něm nalezli zázemí také uprchlíci z Ukrajiny. Klášter považuje své zařazení mezi komerční ubytovatele za nesmyslné, s takovým vymezením mají problém i někteří právníci.
9. 11. 2022|
Rusové v Melitopolu ukradli čelenku z doby hunského nájezdníka Attily
Z muzea v ukrajinském Melitopolu zmizela po ruském záboru města cenná, drahokamy vykládaná čelenka z doby vlády hunského náčelníka Attily. Památka stará patnáct set let patří k nejvzácnějším artefaktům z období Attilovy vlády spadající do 5. století. O krádeži informovala agentura AP.
9. 10. 2022|
30 let zpět: Spor o zámek Bor u Tachova
Novogotický zámek Bor byl krátce po listopadu 1989 privatizován, nový majitel však ani po dvou letech neplnil slib, jímž se zavázal k rekonstrukci objektu. A jelikož slíbené revitalizace se nedočkal ani rozsáhlý okolní park, usiloval městský úřad o navrácení majetku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
3. 8. 2022|Archiv ČT
Byly zničené kolekce knihoven a archivů, které protiřečily ruské propagandě. Ukrajina přichází o část kulturního dědictví
Kvůli ruským útokům přichází Ukrajina také o část kulturního dědictví. Podle tamních archeologů ztratila už přes čtyři stovky památek. Rusové při bombardování a ostřelování ničí i kostely, muzea nebo sochy. S obnovou by mohly pomoct moderní technologie a zkušenosti ze zahraničí.
15. 7. 2022|
Světla nesvítí, průvodci neprovádí. Památky hledají cesty, jak ušetřit
Vysoké ceny energií doléhají i na provozovatele památek. Ušetřit se snaží různými způsoby. Někde odkládají stavební práce, jinde omezují nasvícení. Historické objekty ve správě Národního památkového ústavu také zvedly vstupné.
15. 6. 2022|
Litomyšl chce kvůli drahým energiím soláry. Chystá proto změny územního plánu
Města a obce se potýkají s rekordně vysokými náklady za energie. Snaží se proto najít způsob, jak ušetřit. Některé radnice pořizují fotovoltaické panely, které následně instalují na městské budovy. S podobným plánem přišla také Litomyšl, vedení města ale narazilo na přísné regulace památkářů. Ti nyní chystají nový metodický pokyn.
20. 5. 2022|
Národní muzeum naložilo kamiony fóliemi i generátory, pomůžou ochránit památky na Ukrajině
Národní muzeum vyslalo na Ukrajinu zásilky potřebné k tomu, aby mohly být ukrajinské památky zachovány i pro další generace. Obsahují bublinkové folie či nehořlavé textilie, ale také desky k zabednění oken a hasicí přístroje. Kamiony naložené obalovým i restaurátorským materiálem a dalším vybavením vyjely v úterý z Tuchoměřic na žádost válkou zasažené země a s pověřením od české vlády.
10. 5. 2022|