TÉMA

Hyde Park ČT24

90' ČT24
Krize, nebo nová éra? Církví zmítají kauzy se zneužíváním, papež zatím čelí konzervativní kritice
Aktuální návštěva papeže Františka v Irsku obnažila hned z několika úhlů choulostivou situaci, ve které v současnosti je římskokatolická církev. Potýká se s obviněními ze sexuálních zneužívání, odlivem věřících a zároveň i vnitřními spory. Jak zaznělo i v 90' ČT24 věnované církvi a jejím problémům, radikálně se liší postoje liberálních a konzervativních katolických proudů. Zatímco jedni hovoří o potřebě velkých změn, druzí obviňují z odklonu od církevních dogmat i samotného papeže.
29. 8. 2018|
90' ČT24
Neziskové organizace čelí sílící politické kritice. Podle Čunka řeší některé z nich neexistující problémy
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chce seškrtat miliardy, které dává stát neziskovým organizacím. Jednotliví ministři mají „ušetřit“ tři z více než 13 miliard. Někteří vládní i opoziční politici tvrdí, že se stal z neziskovek „velmi výnosný způsob obživy“ pro některé jejich představitele. Šéf Centra Paraple David Lukeš ale v úterní Devadesátce ČT24 ujišťoval,  že neziskové organizace musí povinně předkládat vyúčtování a zveřejňovat podrobnosti o tom, jak státní dotace využívají.
8. 8. 2018|
90' ČT24
Soukup po nás žádá zveřejnění smluv, ty však veřejné už jsou, reagoval šéf ČT Dvořák na kritiku
Veřejnoprávní média jsou terčem kritiky. Jejich práci a postavení většinou kritizují politici i zástupci soukromých médií. Naposledy taky prezident Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu. Výtky směřují i k hospodaření. Šéf televize Barrandov Jaromír Soukup například kritizuje způsob zveřejňování smluv České televize. To však v pořadu 90' ČT24 ředitel ČT Petr Dvořák odmítl. Pokud se mluví o zestátnění ČT, obává se zase bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl posunu k autoritářským režimům.
12. 3. 2018|
90‘ ČT24
Amalgámové plomby by měly časem zmizet. Kdyby se zakázaly i bílé, je to špatné, říká Šmucler
Od poloviny příštího roku bude platit nařízení Evropské komise, která u některých skupin obyvatel zakázala míchané amalgámové výplně zubů. Právě nejlevnější amalgámové ale hradí pojišťovny. Nastupující prezident České stomatologické komory Roman Šmucler v pořadu 90' ČT24 upozornil, že se už ale debatuje i o zákazu bílých plomb. Kdyby nám je zakázali, tak je to špatné, podotkl. V Německu třeba přecházejí na robotické keramické výplně. Cenově jsou ale mimo českou úroveň.
20. 9. 2017|
90' ČT24
Prodávat se může různá kvalita potravin. Nefér je, když se tváří stejně, říká Pivoňka z VŠCHT
Průzkum Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) potvrdil, že v různých zemích Evropské unie se často liší výrobky, které mají stejný název i obal. Koordinátor projektu Jan Pivoňka v pořadu 90' ČT24 řekl, že firmy mohou prodávat různou kvalitu výrobků, ale je nefér, když se navenek tváří, že jsou stejné. Upozorňuje, že značky často slouží spotřebiteli k tomu, aby se snáze zorientoval, protože detailní informace na obalech mohou být složité.
18. 7. 2017|ČT24
90' ČT24
Vysoké školy chtějí miliardy na platy a stipendia. „Jsou hanebně nízká,“ říká rektor Zima
Vysoké školy se obávají, že příští rok nedostanou slíbené 4,5 miliardy korun navíc. Zatímco politici včetně ministrů financí Ivana Pilného (ANO) a školství Stanislava Štecha (za ČSSD) zdůrazňují, že se o rozpočtu teprve bude jednat, zástupci vysokých škol již začali hovořit o tom, co by se dělo, kdyby vysoké školy napřesrok nedostaly přidáno. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka mohou být září a počátek října „opravdu horké“. Financování vysokých škol se věnoval Hyde Park ČT24 v rámci pořadu 90' ČT24. Hlavním hostem byl rektor Univerzity Karlovy a předseda konference rektorů Tomáš Zima.
14. 7. 2017|
90' ČT24
Červen i první dny prázdnin byly mimořádně tragické. Mrtvých na silnicích prudce přibylo
Drastický zlom přinesl začátek léta na české silnice. V červnu se stalo tolik tragických dopravních nehod, že to zcela přebilo příznivý vývoj předchozích pěti měsíců. V prvním pololetí tak bylo na silnicích více mrtvých než loni. Stejně tragicky začalo i druhé pololetí, když za první dva dny zemřelo nejméně šest lidí. Dopravním nehodám, ale zejména uzavírkám silnic a omezením na dálnicích se věnoval i Hyde Park ČT24 v rámci pořadu 90' ČT24. Jeho hlavním hostem byl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.
4. 7. 2017|
Počasí
Česko žhne, na jihu hrozí požáry
Zhruba v jižní třetině republiky od Tachovska po Zlínsko je zvýšené nebezpečí požárů. Meteorologové rozšířili dosavadní výstrahu v pondělí dopoledne s tím, že by se nebezpečí mohlo snížit ve středu večer. Největší riziko vzniknu požárů hrozí na některých místech na jižní Moravě.
26. 6. 2017Aktualizováno26. 6. 2017, 20:08|
90' ČT24
Operátorům teď klesají s roamingem tržby, ale také náklady, upozorňuje digitální koordinátor
Od poloviny června odpadly starosti s cenou za volání nebo posílání SMS při cestách po Evropské unii. Příplatky spojené s roamingem totiž skončily a ze všech zemí EU se volá jako z domova. Vznikly však obavy, aby si operátoři nekompenzovali nižší příjmy z roamingu jinde. Koordinátor digitální agendy České republiky Ondřej Malý ale míní, že klesající tržby doprovázejí i klesající náklady. Český zákazník s malým datovým tarifem navíc nezpůsobí českému operátorovi takové náklady na rozdíl od operátorů ze severních zemí, jejichž klienti mají neomezené tarify.
20. 6. 2017|
90' ČT24
25 let Člověka v tísni: Nechceme dávat lidem ryby, ale prut, říká Šimon Pánek
Člověk v tísni slaví čtvrt století existence. V současnosti je největší neziskovou organizací ve střední Evropě a neztratí se ani v celosvětovém kontextu, byť jsou i mnohem větší nevládní organizace. Během 25 let se Člověk v tísni změnil z dobrovolnické skupiny, která jezdila pomáhat do válkou zasažených území, v profesionální neziskovku s řadou programů zaměřených i na místa, kde žádná válka nehrozí, ale dobře se v nich také nežije. Člověka v tísni založil a dodnes řídí Šimon Pánek, který byl hlavním hostem 90' ČT24 a v Hyde Parku ČT24 také odpovídal na dotazy diváků.
17. 6. 2017|
90' ČT24
Vojáci nacvičují záchranu rukojmí. Zásahy v zahraničí má zrychlit až změna ústavy
Aby mohli čeští vojáci co nejrychleji pomoci spoluobčanům, které v zahraničí někdo zajme, chtějí politici změnit ústavu. Dosud je totiž pro takovou akci nutný souhlas vlády i obou komor parlamentu. Na Operaci Lucrecia – cvičení ministerstva obrany, armády a speciálních sil na záchranu rukojmí v zahraničí – exkluzivně natáčel reportér ČT Karel Rožánek, tématu se věnoval také pořad 90' ČT24.
3. 6. 2017|ČT24
90' ČT24
Ústava je jasná a soud tady není, aby ji vykládal, shodují se právníci i politici
Pokud se Miloš Zeman obrátí na Ústavní soud se žádostí, aby mu ozřejmil, zda musí odvolat ministra navrženého předsedou vlády, nejspíše se nedočká odpovědi, říkají právníci. Podle bývalého soudce Ústavního soudu Stanislava Balíka však ani není potřeba, aby soud Ústavu vykládal, protože je ve věci odvolání člena vlády jasná.
12. 5. 2017|
90‘ ČT24
Modrá velryba je zde, ale sebevraždu zatím nezpůsobila, věří policie
Existence hry, respektive skupin na sociálních sítích známých v Česku jako Modrá velryba není výmysl. Trvá na tom policie, která před Velikonoci vydala na pohled hrozivé varování: Fenomén, s nímž ruské úřady spojují sebevraždy mladistvých, je zde. Jak ale v Hyde Parku ČT24 v rámci pořadu 90' ČT24 podotkl Radek Nezbeda z Národní centrály proti organizovanému zločinu, zřejmě zatím došlo „jen“ na sebepoškozování. Že by někdo v souvislosti s Modrou velrybou spáchal sebevraždu, policie neví.
26. 4. 2017|
90‘ ČT24
Česku chybí technici. Jediný nástroj, který mladí umí použít, je Google, míní Dědek
V Česku schází technici, ať už v oblasti mechaniky, nebo elektroniky. Bez techniky sice neumíme žít, ale ubývá těch, kteří tomu rozumí. V pořadu 90' ČT24 to řekl podnikatel a spolumajitel Jablotronu Dalibor Dědek. Pro věc neumí nadchnout ve škole, ale ani v rodině. Podle Dědka jediný nástroj, který umí mladá generace použít, a to ještě ne moc dobře, je Google.
16. 3. 2017Aktualizováno16. 3. 2017, 22:25|
90‘ ČT24
Pedagog Hejný o maturitě z matematiky: Prase tím, že ho zvážíme, nepřibere
Povinnou maturitu z matematiky budou od roku 2022 skládat téměř všichni středoškolští studenti s výjimkou uměleckých, zdravotnických a sociálních oborů. V Hyde Parku ČT24 věnovanému maturitě z matematiky zazněla řada výhrad i podiv nad tím, že tutéž zkoušku z matematiky budou skládat gymnazisté i kuchaři. Podle náměstka ministryně školství Stanislava Štecha by ale měl maturitní test vyžadovat pouze přiměřenou úroveň znalostí, nikoli tu nejvyšší.
23. 2. 2017|
90‘ ČT24
Ve výstavbě dálnic chybí kontinuita a zjednodušení systému, míní Ťok
Na začátku letošního roku měli řidiči k dispozici 1250 kilometrů dálnic. Dokončená dálniční síť má měřit asi dva tisíce kilometrů. Letos začne výstavba na 23 místech, čímž přibude přes 170 kilometrů dálnic. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) chybí v tomto segmentu kontinuita a zjednodušení systému. „Když přijdete do resortu, kde se přestalo připravovat, tak první dva roky jenom projektujete a snažíte se stavby rozhýbat,“ uvedl v pořadu 90' ČT24. Doufám, že jeho nástupci budou otevírat víc dálnic než on.
8. 2. 2017Aktualizováno8. 2. 2017, 22:49|ČT24
90‘ ČT24
Kdo dostaví v Česku jadernou elektrárnu? Podle Drábové jsou nabízené projekty srovnatelné
Stavba poloviny jaderné elektrárny v Temelíně trvala 15 let a stejně dlouho už se mluví o jejím dokončení. Nyní to vypadá, že větší šanci na dostavbu mají Dukovany. O stavbu nových bloků v Česku se přitom uchází šest velkých firem − včetně amerických, čínských i ruských. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové přitom nemůže vláda při výběru udělat zásadní chybu. „Z hlediska bezpečnosti jsou všechny projekty srovnatelné,“ uvedla Drábová, která byla hostem pořadu 90' ČT24.
30. 1. 2017Aktualizováno30. 1. 2017, 21:45|ČT24
90‘ ČT24
Služební zákon se zatím nejvíc projevil na stabilizaci státní správy, říká „superúředník“ Postránecký
Zákon o státní službě je účinný dva roky, rok se jede naplno. Mezi deklarovanými cíli zákona bylo dosažení kvalitní, stabilní, efektivní, profesionální a transparentní služby. Podle náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého se největšího posunu dosáhlo ve stabilizaci státní správy. Kvalita je pak podle něj dlouhodobou záležitostí. Postránecký byl hostem pořadu 90' ČT24.
18. 1. 2017Aktualizováno18. 1. 2017, 21:56|
90‘ ČT24
Centrum proti terorismu odmítá nálepku cenzorů. Články nemaže, ale upozorňuje na ně
Při ministerstvu vnitra začalo fungovat Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Má pomoci se zajištěním ochrany před terorismem a také před radikalizací společnosti. Jedním z prostředků je sledování Internetu a vyhledávání nepravdivých textů. Kritici úřadu v čele s prezidentem republiky hovoří o cenzuře. Zhruba dvacetičlenný tým se však již může pochlubit konkrétními výsledky ze zkušebního provozu. Výsledkem zatím nebyla cenzura obsahu, nýbrž upozornění na nesrovnalosti, které experti v textech odhalili. Tématu se věnoval i Hyde Park v pořadu 90' ČT24.
3. 1. 2017Aktualizováno3. 1. 2017, 21:25|
90‘ ČT24
Děkuju, nebo děkuji? Odpoví nový výkladový slovník češtiny
Na přelomu roku by měl Ústav pro jazyk český Akademie věd zveřejnit první část nového výkladového slovníku českého jazyka. Zahrne písmeno A a prozatím vyjde pouze v elektronické podobě. Další písmena budou přibývat v průběhu příštích let. Zda Akademický slovník současné češtiny vyjde i v tištěné podobě, zatím jazykovědci nerozhodli. I kdyby se tak stalo, zcela hotová bude jejich práce nejdříve za deset let. O přípravě slovníku a vývoji současné češtiny hovořila v Hyde Parku ČT24 v rámci pořadu 90' ČT24 Pavla Kochová z Ústavu pro jazyk český a další hosté.
3. 12. 2016|
90‘ ČT24
Brusel po měsících čekání podpořil obnovitelné zdroje v Česku. Mají nárok na miliardové dotace
Evropská komise schválila režim podpory energie z obnovitelných zdrojů v Česku. Takzvanou notifikaci získaly zdroje spuštěné v období 2006–2012. Budou tak mít nárok na miliardové dotace. Souhlasem komise podmiňoval výplatu peněz český Energetický regulační úřad loni i letos. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) přitom před rokem čekal, že notifikace bude k dispozici už mezi únorem a dubnem letošního roku.
28. 11. 2016Aktualizováno28. 11. 2016, 20:14|
90‘ ČT24
Smog je pánem Ostravska, pomoci mají další kotlíkové dotace
Obyvatele na Ostravsku už řadu let trápí znečištěné ovzduší, hlavně malé prachové částečky, na které se pak vážou karcinogenní látky. Nejvíce se na tom ale nepodílejí velké průmyslové podniky, ale pro někoho možná překvapivě lokální topeniště – čili zastaralé domácí kotle. Ministerstvo životního prostředí chce proto příští rok spustit další vlnu kotlíkových dotací. V páteční Devadesátce ČT24 to uvedl ministr Richard Brabec (ANO). 
25. 11. 2016Aktualizováno25. 11. 2016, 21:22|
90‘ ČT24
Pravice se musí sjednotit, aby mohla něco udělat, říká Václav Klaus
Sjednocení pravice je naprosto nezbytná podmínka, aby něco mohla udělat, prohlásil v pořadu 90' ČT24 bývalý prezident Václav Klaus. Vždy měl problém s tím, když se pravicová scéna dělila. Zároveň upozorňuje, že politikům schází výrazné charisma. Nevidí třeba vyzařovat žádnou sílu ze současného premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Trápí ho to ale zejména u opozičních politiků, i u jeho bývalé ODS.
24. 11. 2016Aktualizováno24. 11. 2016, 22:39|
90‘ ČT24
Ghetta znepokojují každého, s akcí však politici váhají
Vláda znovu odložila projednání akčního plánu boje proti sociálnímu vyloučení. Jeho garant se přitom zanedlouho změní, na postu ministra pro lidská práva střídá Jiřího Dienstbiera (ČSSD) dosavadní poslanec Jan Chvojka (ČSSD). Ten avizoval, že chce především začít hledat způsob, jak dostat děti z ghett do školy. Sociálně vyloučeným lokalitám a lidem se věnoval také pořad 90' ČT24. Jeho hostem byl ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek.
23. 11. 2016Aktualizováno23. 11. 2016, 21:54|ČT24