Centrum proti terorismu odmítá nálepku cenzorů. Články nemaže, ale upozorňuje na ně

UDÁLOSTI: Začalo fungovat Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (zdroj: ČT24)

Při ministerstvu vnitra začalo fungovat Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Má pomoci se zajištěním ochrany před terorismem a také před radikalizací společnosti. Jedním z prostředků je sledování Internetu a vyhledávání nepravdivých textů. Kritici úřadu v čele s prezidentem republiky hovoří o cenzuře. Zhruba dvacetičlenný tým se však již může pochlubit konkrétními výsledky ze zkušebního provozu. Výsledkem zatím nebyla cenzura obsahu, nýbrž upozornění na nesrovnalosti, které experti v textech odhalili. Tématu se věnoval i Hyde Park v pořadu 90' ČT24.

Jeden z posledních případů, kterým se nový tým ministerstva vnitra zabýval, se na sociálních sítích objevil krátce po teroristickém útoku v Berlíně. Šlo o zprávu, která s odvoláním na „zdroj, který pracuje u policie“ uváděla, že „útočníci z Berlína prý mají působiště v Praze“.

Podle koordinátorky Centra proti terorismu a hybrdiním hrozbám (CTHH) Evy Romancovové měl text jasné znaky dezinformace.

'Od zdroje, který pracuje u policie' je způsob informování, kdy jakoby nejde na někoho odkázat. Nicméně policie takovou informací nedisponovala, nemá a nemohla ji nikomu sdělit. Proto jsme to označili jako dezinformaci.
Eva Romancovová
koordinátorka vzniku Centra proti terorismu a hybridním hrozbám

Přestože kritici Centra proti terorismu a hybridním hrozbám hovoří o cenzuře, a dokonce i prezident republiky ve vánočním poselství řekl, že „kdo zabraňuje druhým, aby vyslovovali svoje argumenty, jen dokazuje, že sám dostatek argumentů nemá“, výsledkem práce nové instituce není cenzura. Je však možné na twitterovém účtu CTHH zjistit, které texty považují jeho experti za dezinformativní. „Nemáme ambici kohokoli cenzurovat, Internet by měl zůstat svobodný,“ zdůraznil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Že nejde o cenzuru, je přesvědčen i advokát Petr Němec. V pořadu 90' ČT24 upozornil, že nedošlo ke změnám zákonů a vlastně ani nevznikl žádný nový úřad. „ Pouze byli přemístěni úředníci v rámci ministerstva vnitra a byl jim dán nový úkol,“ poukázal.

Kritika přichází z Hradu i od Pirátů

Dezinformace, které jsou výsledkem „zásahu cizí moci“ nebo „snahy ekonomických skupin ovlivnit vnímání českých obyvatel“, podle ministra představují hrozbu pro stát, je proto potřeba mít o nich přehled. S tím však nesouhlasí kritici, kteří se snášejí hned z několika stran. K nejostřejším se zařadil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který přirovnává centrum k Českému úřadu pro tisk a informace – cenzornímu orgánu z let 1968 až 1989. Kritice CTHH se věnuje na samostatném twitterovém účtu.

Vznik CTHH se ale nezamlouvá také České pirátské straně. Ta zase s odkazem na George Orwella hovoří o ministerstvu pravdy. Podle stranického experta na média a komunikaci Giuseppe Maiella je to proto, že „je vždycky těžké stanovit, kde je pravda“.

Očekává, že část veřejnosti bude k ministerskému útvaru přistupovat negativně bez ohledu na jeho skutečnou činnost. Peníze, které vytvoření centra stálo, proto považují Piráti za vyhozené. „Myslím, že by ty peníze mohly být využity na vzdělávání lidí,“ míní Giuseppe Maiello, který byl hostem pořadu 90' ČT24.

90' ČT24: Boj s propagandou v kyberprostoru (zdroj: ČT24)

Podle vedoucího projektu Demagog.cz Jana Tvrdoně může CTHH úspěšně fungovat pouze v omezeném prostoru. „Jsme ve stavu, kdy si stát v rámci auditu národní bezpečnosti vyhodnotil, že dezinformace mohou působit problém pro vnitřní bezpečnost ČR. Je otázkou, zda nastavení, jak úřad vzniká, bude bezchybné,“ řekl Jan Tvrdoň v Hyde Parku v pořadu 90' ČT24.

Zdůraznil, že se centrum nikdy nesmí odklonit od pouhého hodnocení faktů. „Pokud by nově vznikající centrum někdy sklouzlo k tomu, že bude hodnotit názory, tak při tom, jak je teď veřejně nasvícené (…), tak ztratí jakýkoli kredit. V té vteřině končí,“ varoval.

Nejen ověřování zpráv

Kromě textu o teroristech z Berlína, kteří „prý mají působiště v Praze“, označilo CHTT za dezinformaci i text o údajném pokusu o znásilnění mladistvé dívky „kdesi v Evropě“ muslimskými migranty. K textu bylo na Facebooku přiloženo video, které zobrazovalo útok dvou mladíků na dívku před budovou policejního prezidia v Praze. Ačkoli šlo o brutální útok, jeho motiv nebyl sexuální, mladíci chtěli dívku oloupit o drogy a peníze, které měla u sebe, a nešlo o migranty.

Již dříve se centrum zabývalo například také obsahem článku, podle kterého se Rusko chystá ovlivnit prezidentské volby v České republice v roce 2018. Další téma je nasnadě. Objevily se totiž falešné facebookové profily samotného CTHH.

CTHH, které sídlí přímo v budově ministerstva vnitra, se ale nezabývá jen tím, co se objevuje na Internetu.

Centrum vyhodnocuje v oblasti vnitřních hrozeb všechna témata, která spadají do gesce ministerstva vnitra. Můžete si představit extremismus, radikalizaci veřejnosti, ochranu měkkých cílů v oblasti terorismu, ale i ochranu voleb a jejich řádného průběhu.
Eva Romancovová
koordinátorka Centra proti terorismu a hybridním hrozbám

Předmětem jeho práce je i reálná teroristická hrozba. Hledá například způsoby, jak lépe ochánit měkké cíle, což je označení zahrnující například náměstí, obchodní centra nebo stanice veřejné dopravy. Tomu také odpovídá složení týmu. „Jsou tam právníci, je tam bezpečnostní expert, máme tam sociology, analytiky,“ shrnula Eva Romancovová.

Vznikem centra se zřejmě bude zabývat Poslanecká sněmovna. Zajímají se o ně jak koaliční, tak opoziční poslanci. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury by se mohlo CTHH stát tématem interpelace, ale možná i zvláštního bodu poslanecké schůze. Další strany budou o novém týmu ministerstva vnitra jednat přinejmenším v rámci svých klubů. „Chtěl bych tuto záležitost na klubu otevřít, abych měl jasno, že s tím nikdo nemá problém,“ uvedl předseda klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.