TÉMA

Týden v politice

Ministr Dvořák by chtěl do voleb jednat s Bruselem o podmínkách vstupu do ERM II. Rozhodla by další vláda

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) by chtěl někdy na začátku roku 2025 vyhodnotit, jak Česko plní maastrichtská kritéria pro vstup do eurozóny. Pokud by tomu tak bylo, navrhuje začít jednat s Evropskou komisí o tom, kdy a za jakých podmínek můžeme vstoupit do systému ERM II. Uvedl to v pořadu ČT Týden v politice.
10. 2. 2024|

Premiér by měl propouštět na úřadu vlády, ministři méně cestovat, radí Babiš. Kvůli balíčku slibuje obstrukce

Schválený 295miliardový schodek rozpočtu se vládě podle předsedy opozičního ANO Andreje Babiše nepodaří dodržet. Babiš to řekl v rozhovoru pro Týden v Politice. Kritizoval úsporné plány, domnívá se, že nejsnáze by vláda ušetřila, kdyby propustila zaměstnance úřadu vlády, poradce a ministři přestali jezdit na zahraniční cesty. Rozhovor s Andrejem Babišem vedla Štěpánka Martanová.
17. 6. 2023|

Česko nyní nemá šanci vymoci po Rusku náhradu za Vrbětice, řekl Lipavský

Česká republika nyní nemá šanci podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) vymoci miliardu, kterou stát požaduje po Ruské federaci za výbuchy ve Vrběticích. Ministr to připustil v rozhovoru pro pořad Týden v politice. On sám prý nepochybuje o tom, že za výbuchy stála ruská vojenská zpravodajská služba (GRU). V rozhovoru také řekl, že ministerstvo nadále pracuje na českém sankčním seznamu.
7. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 14:24|

Policisté dostanou v příštím roce přidáno, uvedl Rakušan. Opatření má zastavit jejich odchody

Platy policistů by se příští rok měly znovu zvyšovat, v rozhovoru pro Týden v politice to naznačil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Od policie odcházejí lidé, příslušníci bezpečnostních složek dostali naposledy přidáno v lednu deset procent. Další růst jejich výdělků podporuje i opozice. Současně ale kritizuje, že v rozpočtu chybějí peníze na některé bonusy a policistů tak ubývá.
12. 3. 2023|
Týden v politice

Peníze kultuře, jen když zbudou? Špatná filozofie, míní ministr Zaorálek

Když přicházel na post ministra kultury, uvedl, že ho přebírá v „ne úplně dobré kondici“. Lubomír Zaorálek (ČSSD) si ponechal dva náměstky, jinak ale udělal podle svých slov na ministerstvu řadu změn a končit s nimi ještě nehodlá. Vadí mu třeba nastavení IT projektů. „Moc byla v rukou nějakých expertů IT, ti si něco vymýšleli a vazba na kulturu byla minimální,“ uvedl ministr, který v čele resortu stojí šest měsíců, pro pořad Týden v politice.
2. 3. 2020|
Týden v politice

Vláda vybírá profese, které by mohly odcházet do penze dřív. Musíme se připravit i na žaloby, očekává Hamáček

Vláda debatuje o tom, které profese by mohly odcházet do penze dříve než dnes. V pořadu Týden v politice to připustil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Další krok má udělat ministerstvo zdravotnictví, které podle Hamáčka nyní připravuje seznam nejnáročnějších profesí, jichž by se pardon mohl týkat.
16. 12. 2019|
Týden v politice

Ivan Bartoš: Mám pochybnost o nestrannosti vysokých úředníků, byli dosazováni lidé blízcí Babišovi

Do Česka dorazila minulý týden další předběžná auditní zpráva Evropské komise, která se tentokrát týkala zemědělských dotací a možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). V reakci na to zastavil Státní zemědělský intervenční fond proplácení dotací pro Agrofert zpětně od roku 2017. „Jsem přesvědčen, že firmy, které jsou velké a zdravé, dotace apriori nepotřebují. I velké společnosti sice mohou dostat dotaci na inovaci nebo na to, aby si srovnaly šance na trhu, ale tady dlouhodobě dostávaly peníze firmy, jež jsou v holdingu, který má vztah k premiérovi,“ kritizoval předseda Pirátů Ivan Bartoš v pořadu Týden v politice.
10. 6. 2019|
Týden v politice

Věra Jourová: Ráda bych pokračovala v Evropské komisi. Ale záleží na vládě

Věra Jourová si přeje dál pokračovat ve svém působení v rámci nově vzniklé Evropské komise. Řekla to v rozhovoru se zpravodajem ČT v Bruselu Lukášem Dolanským pro pořad Týden v politice. Podle svých slov si ale uvědomuje, že bude záležet na výsledku jednání vládní koalice. Počítá přitom s podporou premiéra Andreje Babiše (ANO).
2. 6. 2019|
Týden v politice

Petříček: Vstup do EU byl správný krok. Teď je na čase si říct, co dalšího od členství očekáváme

Česko si letos v květnu připomíná patnáct let od vstupu do Evropské unie, zároveň bude volit nové europoslance. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v rozhovoru pro Týden v politice řekl, že zapojení do EU byl správný krok. Nadcházející volby podle něj budou důležité, Evropa si totiž vytkne strategický výhled, který bude přesahovat jedno volební období. Česko má mimo jiné zájem na posílené evropské bezpečnosti.
29. 4. 2019|
Týden v politice

Babiš: Kněžínek byl nominován v personální tísni. Je to dobrý legislativec

Jan Kněžínek se stal ministrem spravedlnosti v personální tísni, legislativec je ale dobrý, prohlásil předseda vlády Andrej Babiš pro pořad Týden v politice. Kněžínkovu vládní budoucnost více komentovat nechtěl, třebaže se o ministrovu jménu mluvilo v souvislosti se současnými vládními změnami – do čela dopravního resortu se má postavit Vladimír Kremlík, ministerstvo průmyslu a obchodu by měl řídit Karel Havlíček.
14. 4. 2019|
Týden v politice

Evropská unie potřebuje společného ministra financí i obrany, navrhuje prezident Zeman

Evropská komise by si neměla hrát na vládu, ale vrátit se ke své roli servisního úřednického aparátu – Unie ale zároveň potřebuje společného ministra obrany i financí. V interview ku příležitosti blížícího se patnáctého výročí českého členství v evropském společenství to prohlásil prezident Miloš Zeman. Rozhovor s ním vedl Vladimír Keblúšek.
31. 3. 2019|
Týden v politice

Hamáček je připraven obhajovat post šéfa ČSSD. Chválí i ministryni Maláčovou a chce ji do vedení

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) je připraven na březnovém sjezdu obhajovat pozici předsedy sociálních demokratů. Chce o tom ale ještě hovořit se svou domovskou organizací ve středních Čechách, neboť na její názor dá. V pořadu Týden v politice řekl, že je rád, že se o funkci místopředsedkyně hodlá ucházet ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).
3. 12. 2018|
Týden v politice

Ukážeme vládě, kde by se konkrétně dalo ušetřit 40 miliard, říká šéf ODS Fiala

ODS se podle jejího předsedy Petra Fialy cítí po úspěšných senátních a komunálních volbách posílena, ale na nejvyšší úrovni cítí významné limity. Vládu považuje Fiala za levicovou, hnutí ANO je podle něj „nejsilnějším levicovým subjektem“, očekává proto, že bude mít trvalou podporu komunistické strany. Rozhovor s Petrem Fialou pro Týden v politice připravila Štěpánka Martanová.
12. 11. 2018|
Týden v politice

Hranice trestného činu má začínat na deseti tisících, plánuje ministr spravedlnosti

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) chce zvýšit hranici škody a tím upravit i limit, kdy je krádež považována za přestupek a kdy už za kriminální čin. Dosavadní hranice je pět tisíc korun, ministr hodlá částku zdvojnásobit. Jeho úřad už na tom pracuje.
4. 11. 2018Aktualizováno4. 11. 2018, 20:24|
Týden v politice

Ministr zahraničí Petříček: Chtěl bych se zaměřit na naše aktivity v Africe

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) klade důraz na vztahy se sousedními státy, ostatně jeho první cesta vedla minulý týden do Berlína. Do konce roku by chtěl navštívit i Francii, která má podle něj velký potenciál pro české podnikatele. V rozhovoru pro Týden v politice zdůrazňoval i roli Afriky: Česko prý bude diplomaticky posilovat v oblasti Sahelu a Petříček by chtěl rozvíjet vztahy i se severoafrickými státy.
22. 10. 2018|
Týden v politice

Dálniční známky budou do dvou let už jen elektronické, říká Ťok

Česko by mělo do dvou let přejít výlučně na elektronické dálniční známky. V pořadu Týden v politice to uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Od konce současných papírových kuponů si jeho resort slibuje úsporu za tisk a distribuci, kontrola známek pomocí kamer podle úřadů také zvýší výnosy z dálničních poplatků.
1. 10. 2018|
Týden v politice

Sobotka o teroristických útocích: Nechali jsme se ukolébat klidnými roky

Evropská unie v uplynulých letech ztratila obezřetnost vůči dění v sousedních regionech a nemyslela na svou ochranu. V souvislosti s teroristickými útoky v Anglii to v rozhovoru pro Týden v politice prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Země s početnými muslimskými komunitami by podle něj měly zostřit svou politiku a vyhošťovat ty duchovní, kteří podněcují k nenávisti.
12. 6. 2017|
Týden v politice

Největší hrozbou pro rozpočet je populistický vichr, myslí si Pilný

Ministerstvo financí stojí před řadou složitých úkolů – musí připravovat státní rozpočet na příští rok, řešit elektrárnu v Turecku, kauzu Diag Human a je také potřeba urychlit přípravy výstavby dalšího jaderného bloku. V pořadu České televize Týden v politice to řekl poslanec Ivan Pilný (ANO), pravděpodobný nový ministr financí. Prezident Miloš Zeman přijme Ivana Pilného v úterý v 16:30 na Pražském hradě.
22. 5. 2017|
Týden v politice

Ministr Brabec probouzel spící draky. Teď počítá s bitvami u Ústavního soudu

Zákaz ohňostrojů v národních parcích a naopak zrušení starých zákazů typu rozdělávání ohňů na zastavěném území obcí nebo vjezdu vozidel mimo silnice v obcích. To budou podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) první projevy zákona o národních parcích, až začne od června platit. V pořadu ČT Týden v politice zároveň řekl, že počítá s podáním ústavní stížnosti na tento zákon ze strany obcí.
18. 4. 2017|
Týden v politice

Sobotka v ČT: Kandidát na prezidenta v ČSSD asi není. Podíváme se po jiných a vyhlásíme referendum

Do prezidentských voleb není nutné stavět stranického kandidáta a v ČSSD v současnosti ani nikdo ambice na tento post nemá. Řekl to premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru se Štěpánkou Martanovou pro pořad Týden v politice. Do voleb podle něj strana půjde hlavně s ekonomickými a sociálními tématy, například progresivní daní nebo důrazem na kvalitu veřejných služeb. Během několika dnů chce Sobotka také najít nového ministra průmyslu.
12. 3. 2017|
Týden v politice

Sobotka: V ČSSD nemám vyzyvatele, protože se mi daří stranu sjednocovat

„Ten signál, který mám, že nemám vyzyvatele, ukazuje, že se mi daří sociální demokracii sjednocovat.“ V rozhovoru pro pořad Týden v politice to řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Právě o tomto víkendu ale jeho nominaci nepodpořila jihočeská ČSSD. Jeho tamní dlouholetý kritik Jiří Zimola ale kandidaturu na nejvyšší stranický post dosud neoznámil.
29. 1. 2017|
Týden v politice

Babiš: Za vysoký přebytek mohou i úroky a dotační pravidla

Za neopakovatelný považuje výsledek loňského hospodaření státu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Přebytek rozpočtu převyšující 61 miliard korun je podle něj výsledkem souhry mnoha okolností, vliv měl i způsob, kterým se vykazují evropské dotace. Použití přebytku ke snížení státního dluhu je potom jediný možný způsob, jak peníze, které v rozpočtu zbyly, využít. Andrej Babiš to řekl v rozhovoru pro pořad Týden v politice.
9. 1. 2017|
Týden v politice

Sobotka: Pouze ČSSD může ve volbách porazit Babišovo hnutí

Sociální demokracie je jedinou stranou na současném politickém poli, která může v podzimních volbách vyhrát nad hnutím ANO. V rozhovoru pro pořad ČT24 Týden v politice to řekl předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Pokud se zrodí uskupení KDU-ČSL a STAN je připraven s nimi po volbách spolupracovat, jak to bude se spoluprací v případě vítězství ANO ale Sobotka odmítl spekulovat.
1. 1. 2017|
Týden v politice

Babiš: Daň na základní potraviny je možné snížit, až získáme výnosy z EET

Ke snížení daně z přidané hodnoty na základní potraviny by mělo podle hnutí ANO dojít až od ledna 2018, po náběhu výnosů z elektronické evidence tržeb (EET). V pořadu České televize Týden v politice to uvedl předseda hnutí ANO, místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš.
14. 2. 2016Aktualizováno14. 2. 2016, 21:09|