Volby předsedy dopadly opačně, oznámila rakouská sociální demokracie. Chyba se stala při sčítání

Novým předsedou rakouské sociální demokracie (SPÖ) se nestal hejtman spolkové země Burgenland Hans Peter Doskozil, jak strana uvedla v sobotu. Zvolen byl jeho soupeř a představitel levicového křídla Andreas Babler. Během sčítání hlasů na stranickém sjezdu se stala totiž chyba. Oznámila to předsedkyně volební komise Michaela Grubesová, píše agentura APA. Doskozil uvedl, že nový výsledek přijímá, zatímco Babler vyzval k dalšímu přepočítání hlasů. Ostatní rakouské strany poměry v SPÖ kritizovaly.

SPÖ v sobotu oznámila, že delegáti na sjezdu v Linci zvolili novým předsedou strany Doskozila s tím, že dostal zhruba 53 procent hlasů. Během sčítání hlasů však nastala záměna – 53 procent hlasů delegátů dostal ve skutečnosti Babler, uvedla Grubesová. „Volební výsledek se obrátil,“ řekla na tiskové konferenci. Chybu volební komise objevila při přepočtu hlasů.

Podle předsedkyně volební komise však není nutné sjezd zopakovat. Za chybu se Doskozilovi omluvila.

Doskozil oznámil, že nový výsledek přijímá. Zdůraznil však, že sociální demokracie spadla na nízkou úroveň. Nový vítěz Babler vyzval volební komisi k dalšímu přepočítání hlasů. Orgán podle něj musí zaručit „naprostou transparentnost“ a věrohodnost výsledku. Do funkce podle agentury APA nastoupí, pokud nové sečtení hlasů potvrdí jeho vítězství.

Chaos v SPÖ terčem kritiky

Ostatní rakouské parlamentní strany poměry v SPÖ kritizovaly. Podle liberální strany NEOS se sociální demokraté „naprosto diskvalifikovali“. Vládní Rakouská lidová strana (ÖVP) uvedla, že v SPÖ panuje chaos.

„Pokud SPÖ není schopna uspořádat řádné a korektní volby na svém sjezdě, tak zajisté není schopna řídit zemi,“ poznamenal šéf lidovců Christian Stocke. Šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl řekl, že sociální demokraté vytvořili o sobě „zdrcující“ obraz. Zelení Bablerovi poblahopřáli stejnými slovy, jako učinili v sobotu Doskozilovi.

Ve funkci Babler vystřídá dosavadní šéfku strany Pamelu Rendiovou-Wagnerovou, která ve volbě skončila za Doskozilem i Bablerem a oznámila odchod z politiky. Bývalá ministryně zdravotnictví Rendiová-Wagnerová stála v čele SPÖ od roku 2018, pod jejím vedením se ale straně nepodařilo zúročit nespokojenost obyvatel s dopady covidové pandemie a války na Ukrajině. SPÖ, ale také vládní lidovci (ÖVP) nyní v průzkumech zaostávají za pravicově populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

Babler jako zástupce extrémní levice

Babler je od dubna 2014 starostou dolnorakouského města Traiskirchen a od letošního března je také členem Spolkové rady, horní komory rakouského parlamentu. Je považovaný za levicového radikála SPÖ. 

Babler se celostátně zviditelnil kritikou azylové politiky ministryně vnitra Johanny Miklové-Leitnerové a požadoval snížení kapacity tábora. Organizoval i několik demonstrací. V minulosti byl kritizován za negativní komentáře na adresu Evropské unie. Označoval se také za marxistu, což následně v rakouském tisku popřel s tím, že hovořil pouze o osobnosti Karla Marxe. Podle listu Kurier na videonahrávce z roku 2020 Babler označil EU za „nejagresivnější zahraničněpolitickou vojenskou alianci, která kdy existovala“. Z hlediska doktríny označil Unii podle listu za „horší než NATO“.

V letošních dolnorakouských zemských volbách obdržel Babler 20 tisíc preferenčních hlasů a Traiskirchen byl jedním z mála měst s nárůstem hlasů pro SPÖ. Poté byl jmenován předsedou reformní komise Sociálnědemokratické strany Dolního Rakouska a dostal se do Spolkové rady.