Německo posiluje na hranicích s Českem policejní hlídky

Německo kvůli ilegální migraci posiluje policejní hlídky u hranic s Českou republikou a Polskem, oznámila ve čtvrtek spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Podle agentury DPA doplní místní policisty také mobilní jednotky a policie bude intenzivněji provádět takzvané skryté namátkové kontroly.

Ministryně vnitra Faeserová však společně s posílením odmítla požadavky zástupců Saska a Braniborska, aby na hranicích s Českem a Polskem byly zavedeny stálé kontroly. Trvá na tom, že předpokladem pro takový krok by bylo závažné ohrožení veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti. Znovuzavedení stálých kontrol podle svých slov považuje za prostředek „poslední instance.“ 

Policejní odbory (GdP) se rovněž k navrhovanému obnovení stálých kontrol na hranicích s Polskem a Českem stavěly skepticky, informuje DPA. Jejich šéf Andreas Rosskopf řekl, že nutné jsou „flexibilní kontroly“, policii se při nich daří odhalovat profesionální pašeráky lidí. Rosskopf vysvětlil, že stálé kontroly na hraničních přechodech se převáděči rychle naučí obcházet. 

V pátek navštíví Faeserová Česko

Německá policie v dubnu podle údajů spolkového ministerstva vnitra zaznamenala nejvíce případů ilegálního překročení hranice ve směru z Polska, a to 2427. Na hranicích s Rakouskem jich evidovala necelých 1300 a na hranici s Českem asi devět stovek.

V pátek ministryně Faeserová navštíví Česko. Se svým protějškem Vítem Rakušanem (STAN) bude o aktuální situaci na hranicích jednat v centru česko-německé policejní a celní spolupráce v Petrovicích-Schwandorfu.