Walt Disney zrušil miliardový projekt na Floridě, důvodem je spor s guvernérem DeSantisem

Horizont ČT24: Spor společnosti Walt Disney a floridského guvernéra DeSantise (zdroj: ČT24)

Na Floridě se vyhrocuje spor mezi tamním guvernérem Ronem DeSantisem a společností Walta Disneyho. Ta se rozhodla zrušit výstavbu projektu za téměř miliardu dolarů, který by zajistil na dva tisíce pracovních míst. V jádru pře je nesouhlas nadnárodního konglomerátu s omezeními v sexuální výchově, který ve státě zavedl nový zákon. Spor může zásadně poškodit jak politické šance guvernéra DeSantise, o němž se mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta, tak i byznys druhé největší zábavní společnosti planety.

Společnost Walta Disneyho přeměnila bažiny v centrální části Floridy v jeden z nejnavštěvovanějších zábavních komplexů na světě a ve státě zaměstnává přes sedmdesát tisíc lidí. Další dvě tisícovky pracovních míst měl přidat její nový kancelářský komplex, kvůli sporům s vládou se tak ale nestane. 

„Vzhledem ke změnám, které nastaly od vyhlášení tohoto projektu, včetně nového vedení a měnících se obchodních podmínek, jsme se rozhodli výstavbu areálu ukončit,“ zdůvodnil tento krok Josh D'Amaro, vedoucí divize zábavních parků společnosti. 

Jde jen o další kapitolu více než rok trvajícího příběhu, ve kterém proti sobě bojují společnost Myšáka Mickeyho a floridský guvernér Ron DeSantis. „Můžu vám říct, že Disney dostával za posledních šedesát let na Floridě všechno, co si přál, ale teď je tady nový šerif a určitě nebudeme uhýbat,“ prohlásil guvernér. 

Stát chce nadnárodní konglomerát zbavit části autonomie, kterou na Floridě jeho komplex disponuje. Jádrem sporu je ale Disneyho kritika zákona o sexuální výchově přezdívaného „neříkej gay“. Předpis omezuje způsoby, jak na floridských školách diskutovat o tématu LGBT komunity.

„Na Floridě nikdy nepodlehneme davu, který vyznává ideologii woke,“ řekl DeSantis s odkazem na „víru, že v americké společnosti existují systémové nespravedlnosti, které je třeba řešit,“ jak „woke“ definoval DeSantisův tým.

DeSantis se zřejmě chystá kandidovat na prezidenta

Floridský guvernér a odpůrce progresivismu se stal v posledních letech hvězdou Republikánské strany. Do čela státu se postavil v roce 2019 a provedl ho pandemií. Loni svůj mandát jasně obhájil a začalo se veřejně mluvit o prezidentské kandidatuře, kterou by měl oznámit příští týden.

Už teď ale objíždí některé státy. „Jsme hrdí na to, co jsme dokázali na Floridě. Jsme hrdí na to, co jste vy dokázali v Iowě. Ale já jsem teprve začal bojovat,“ uvedl nedávno v Iowě.  

„Myslím, že kdyby teď republikáni nominovali někoho, jako je DeSantis nebo někoho jiného než Donalda Trumpa, tak by měl vysokou šanci porazit Joea Bidena,“ míní americký politolog Christopher Tuttle.

Jenže je to právě exprezident Donald Trump, kdo stojí DeSantisovi v cestě za republikánskou nominací. Ačkoliv bývali spojenci, dnes se staví proti sobě. „Ron DeSvatý. Slyšeli jste vůbec o DeSantisovi? DeSvatoušek. Ne. Ani nevíme, jestli kandiduje,“ navážel se Trump do floridského guvernéra.  

Bývalý nájemce Bílého domu má zatím k nominaci nakročeno lépe. Trumpa podle posledních průzkumů podporuje až 56 procent republikánů. Na guvernéra Floridy má náskok 36 procentních bodů. Stranické primárky se rozjedou začátkem příštího roku.

Amerikanista Lepš: Šanci má Trump i DeSantis

Podle amerikanisty Jakuba Lepše může DeSantis s ohledem na blížící se primárky získat sporem se společností Walt Disney plusové body. „Proto to koneckonců dělá. Na druhou stranu se zdá, že to trochu přehání. Vychází z průzkumů, že řada republikánských voličů stojí na jeho pozici, co se týče například kritiky progresivismu, toho woke proudu, který Disney trochu podporuje,“ řekl v Horizontu ČT24.

„Otázka je, jak to potom případně dopadne, pokud by DeSantis tu nominaci získal, u středových voličů, na kterých bude ve volbách samotných také hodně záležet,“ dodal s tím, že na zisk republikánské nominace mají šanci oba republikánští politici. „To, že Donald Trump teď vede o vagón, neznamená, že Ron DeSantis nemá šanci. Má šanci. Oba mají šanci.“