Volby guvernérů: DeSantis slaví výrazný úspěch na Floridě, demokraté získali Maryland a Massachusetts

Američané kromě nového Kongresu volili v řadě států také guvernéry. Na Floridě obhájil mandát republikán Ron DeSantis, možný uchazeč o prezidentský úřad. Demokratům se podařilo od republikánů získat guvernérská křesla v Marylandu a Massachusetts. Do čela Arkansasu se postaví bývalá mluvčí Donalda Trumpa Sarah Huckabee Sandersová, křeslo v Georgii obhájil v ostře sledovaném souboji republikán Brian Kemp. Role guvernérů je důležitá mimo jiné pro organizaci příštích voleb včetně prezidentských nebo pro osud potratové legislativy ve státech. Práva na potrat se týkala také některá z místních referend.

Zatímco před čtyřmi roky DeSantis uspěl jen těsně, letos získal důvěru zhruba šedesáti procent voličů a porazil demokrata Charlieho Crista. Už předvolební průzkumy ukazovaly, že DeSantis je na Floridě populární a svého vyzyvatele porážel.

Ve vítězném projevu DeSantis uvedl, že stát za svého vedení proměnil „v oázu rozumu ve chvíli, kdy svět zešílel“. Vyzdvihl také, že Florida je „citadelou svobody“, která ignoruje levicovou politiku. DeSantis je považovaný za možného prezidentského kandidáta v příštích volbách a nejvýraznějším republikánským soupeřem pro Donalda Trumpa.

Ostatně Trump už v úterý prohlásil, že DeSantisova případná kandidatura by byla chybou a stranické základně by se nelíbila. „Vím toho o něm víc než kdokoliv jiný – možná víc než jeho manželka,“ prohlásil bez dalších podrobností Trump. Později zdůraznil, že s DeSantisem nemá spory.

Republikánům podle očekávání zůstane také guvernérské křeslo v Texasu, kde mandát obhájil Greg Abbott. Úřad zastává od roku 2015 a republikáni Texasu vládnou nepřetržitě už od roku 1994, kdy tam uspěl George Bush.

On-line přenos

Americké volby 2022

  • 23:22

    Vážení čtenáři, online zpravodajství webu ČT24 k letošním americkým volbám do Kongresu pro dnešek končí.

    V informování o průběhu povolební situace ve Spojených státech budeme pokračovat i nadále na zpravodajském webu ČT24 a ve vysílání České televize.

  • 23:14

    Úspěch Demokratické strany ve volbách prezidenta Bidena podle jeho slov povzbudil, rozhodnutí o kandidatuře chce přijmout spolu s manželkou Jill a probrat ho s rodinou během svátků.

  • 22:59

    Prezident Biden dnes navíc řekl, že zvažuje znovu se ucházet o nejvyšší úřad v USA. S rozhodnutím nespěchá, oznámí ho na začátku příštího roku.

Abbott porazil demokratického vyzyvatele Beta O'Rourkea. V klíčových otázkách pro voliče, zejména v otázce migrace na hranicích s Mexikem a ekonomiky, se podle průzkumů veřejného mínění Abbott a republikáni projevovali jako odborně zdatnější. Také Abbotta někteří republikáni považují za možného kandidáta v příštích prezidentských volbách.

Republikáni udrželi také guvernérské křeslo v Georgii, kde podle projekcí zvítězil Brian Kemp. Ten čelil výrazné tváři demokratů Stacey Abramsové, která se o křeslo ucházela proti Kempovi už podruhé. Brian Kemp se v roce 2020 postavil tehdejšímu prezidentovi Trumpovi a odmítl jeho snahu o změnu volebních výsledků v Georgii.

Republikánští kandidáti vyhráli také v Oklahomě, Arkansasu, Tennessee, Alabamě, Jižní Karolíně, Idahu, Wyomingu, Jižní Dakotě, Nebrasce, Iowě, Ohiu, Vermontu a v New Hampshire. 

Zvraty v Marylandu a Massachusetts

Novým guvernérem Pensylvánie se stane demokrat Josh Shapiro. Porazil Trumpova republikánského stoupence Douga Mastriana. Také Pensylvánie je považována za takzvaný swing state. Shapiro se ve své kampani zaměřil mimo jiné na ochranu demokracie. Mastriano mezitím šířil Trumpova nepravdivá tvrzení o ukradených prezidentských volbách v roce 2020. V minulosti také vystupoval proti koronavirovým opatřením a je silným odpůrcem potratů.

V Massachusetts získala guvernérské křeslo generální prokurátorka Maura Healeyová a v Marylandu spisovatel Wes Moore. Oba státy dosud vedli republikáni, Healeyová i Moore jsou demokraté. Healeyová je první otevřeně homosexuální zvolenou guvernérkou ve státě Massachusetts, Moore se stane prvním černošským guvernérem v Marylandu.

V New Yorku obhájila svůj mandát guvernérka Kathy Hochulová, kterou kvůli nebývale tvrdému tlaku republikánského protikandidáta Leeho Zeldina před volbami podpořil prezident Joe Biden, exprezident Bill Clinton či viceprezidentka Kamala Harrisová.

Úspěch zaznamenala i demokratka Gretchen Whitmerová, která se podruhé stane guvernérkou Michiganu. Whitmerová je velkou zastánkyní práva na potrat, což bylo jedno z klíčových témat letošních voleb. 

Demokratičtí kandidáti vyhráli také v Maine, Connecticutu, Delawaru, Michiganu, Minnesotě, Wisconsinu, Illinois, Kansasu, Colaradu, Novém Mexiku či tradičně v Kalifornii. 

Američtí voliči v úterních volbách rozhodovali o novém složení celé Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a také o nových guvernérech ve 36 státech a třech teritoriích.

Popírači Bidenova vítězství většinou tratí ve volbách státních tajemníků

Kromě sledovaných kongresových a guvernérských voleb docházelo po celých státech ještě k nenápadnějším hlasováním, v nichž voliči rozhodovali například o státních tajemnících. Tedy lidech, kteří v jednotlivých státech garantují hladký průběh voleb.

Státní tajemníci sehráli důležitou roli před dvěma lety, kdy Trump odmítal přijmout výsledky voleb a tlačil například na georgijského tajemníka Brada Raffenspergera, aby „našel 11 780 hlasů“ v Trumpův prospěch. Před letošními volbami se proto objevovaly obavy, že pokud by se tajemníky stali Trumpovi spojenci, mohli by se v budoucnu pokusit zpochybnit nebo ignorovat volební výsledky.

Nepravdivé tvrzení Donalda Trumpa o „ukradení voleb“ podpořila třeba republikánka Kristina Karamová, která se ucházela o post státní tajemnice Michiganu, jednoho z klíčových swing states. Svá tvrzení o volebních podvodech nepodložila jakýmikoliv důkazy a voliči její michiganskou kandidaturu odmítli. Státní tajemnicí se stane demokratka Jocelyn Bensonová.

Republikánský kandidát na tajemnickou funkci v Arizoně Mark Finchem už dříve předeslal, že kdyby byl v této funkci v roce 2020, Bidenovo vítězství by nepotvrdil. Podpořil také návrh zákona, který by dal legislativnímu sboru Arizony pravomoc zrušit výsledky voleb. Po sečtení 61 procent hlasů prohrával Finchem s demokratickým protivníkem Adrianem Fontesem.

V Nevadě sice státní tajemník výsledky voleb potvrzovat nemůže, má ale pravomoc stanovit a prosazovat jejich pravidla. Zdejší republikánský kandidát Jim Marchant se před dvěma lety stavěl proti potvrzení Bidenova vítězství. V aktuálním hlasování po sečtení 72 procent hlasů těsně vedl.

V Kalifornii a Connecticutu se státními tajemnicemi poprvé stanou Afroameričanky Shirley Weberová a Stephanie Thomasová.