Kvůli vlakovému neštěstí v Řecku skončil ve vazbě další železničář, hrozí mu až doživotí

Kvůli nehodě vlaku z Atén do Soluně, při které zahynulo na konci února 57 lidí, je ve vazbě další zaměstnanec řeckých drah. Třiašedesátiletý muž čelí obvinění ze zabití z nedbalosti a narušení bezpečnosti železničního provozu. Hrozí mu až doživotní vězení, informovala agentura AFP. Už dříve soud uvalil vazbu na přednostu stanice, u které se vlaky srazily. Další dva zaměstnanci správy železnic jsou vyšetřováni na svobodě.

Inspektor železnic Dimitris Nikolau, který měl mimo jiné na starosti plánování služeb, v dokumentu předloženém soudu odpovědnost za nehodu odmítá. Hájí se tím, že není zodpovědný za školení a dovednosti zaměstnanců ani za jejich chování na pracovišti.

Ve vazbě se od začátku března nachází sedmapadesátiletý přednosta stanice v Larise, který přiznal část viny za nehodu. Podle žalobců dopustil, aby nákladní vlak a osobní spoj Intercity několik kilometrů jely na stejné koleji, což způsobilo jejich srážku ve vysoké rychlosti. Podle obhajoby však za nehodu nese částečně vinu i špatný stav řeckých železnic a problémy s fungováním zabezpečovacího zařízení.

Další dva drážní zaměstnanci jsou vyšetřováni na svobodě, soud je propustil na kauci. Podle žalobců oba muži opustili své místo před koncem pracovní doby a ponechali řízení provozu na svém méně zkušeném kolegovi v Larise.

Nehoda vlaku, ve kterém cestovalo i mnoho studentů, vyvolala v Řecku silné protesty desítek tisíc lidí a stala se jedním z témat kampaně před parlamentními volbami, které se uskuteční na konci května.