Ruské úřady stíhají šéfa lidskoprávní organizace Memorial Olega Orlova

Ruské úřady ve čtvrtek zahájily stíhání šéfa rozpuštěné lidskoprávní organizace Memorial Olega Orlova. Prokuratura jej viní z „veřejných aktivit zaměřených na diskreditaci“ ruských ozbrojených sil. Jde o článek zákona používaný proti kritikům ruské invaze na Ukrajinu. Organizace Memorial byla v říjnu 2022 jedním ze tří laureátů Nobelovy ceny za mír.

Ruský opoziční server Meduza informoval, že policie provedla domovní prohlídky na nejméně šesti adresách lidí spojených s Memorialem, včetně bytu Olega Orlova.

Organizace se zabývala výzkumem politických represí v někdejším Sovětském svazu a současném Rusku. Soud ji rozpustil v prosinci 2021 poté, co byla obviněna z porušování kontroverzního zákona o zahraničních agentech.

Ruské úřady viní spolupracovníky organizace z rehabilitace nacismu, s čímž také souvisejí čtvrteční domovní prohlídky. Memorial totiž podle úřadů do svých seznamů pronásledovaných lidí zahrnul i osoby, které během druhé světové války spolupracovaly s nacisty. Memorial od svého založení v roce 1987 do seznamů obětí stalinského teroru zanesl přes tři miliony záznamů.