Bouře Freddy má v Malawi přes šest set obětí, situace v zemi je podle ministra „stále zoufalá“

Počet obětí bouře Freddy v Malawi přesáhl šest set a mnoho vysídlených lidí stále žije v provizorním ubytování. V rozhovoru s televizí BBC to uvedl ministr informací této africké země, kterou se živel prohnal před dvěma týdny.

Ministr Moses Kunkuyu označil situaci v zemi za „stále zoufalou“. Záplavy způsobené bouří zničily desítky mostů, což ztěžuje doručení humanitární pomoci. V táborech pro vysídlené osoby kvůli jejich přelidněnosti hrozí šíření nemocí přenášených znečištěnou vodou.

V krizi se v postižených oblastech ocitlo podle ministra školství i zdravotnictví a mnoho míst je stále bez elektřiny. Na obnovení dodávek se ovšem pracuje.

„Takže i zdravotnictví je nyní zahlceno. Postižena zůstávají i vzdělávací centra, protože většina zřízených táborů je ve školách,“ řekl Kunkuyu. Dodal, že kvůli znovuotevření škol musí vláda učinit těžké rozhodnutí a přesunout vysídlené osoby do stanů, které budou sloužit jako dočasné přístřeší. Bouře podle ministra nejméně pět set školních budov poškodila. Ministr také vyzval k poskytnutí další humanitární pomoci.

Bouře Freddy zasáhla Mosambik a Malawi dříve v březnu již podruhé za měsíc, zničila desítky domů a způsobila rozsáhlé záplavy. V Mosambiku úřady uvádějí počet obětí v desítkách.