Při požáru v zařízení pro migranty v Mexiku zemřely desítky lidí

Zařízení pro migranty v mexickém městě Ciudad Juarez nedaleko hranic se Spojenými státy zachvátil požár, při kterém zemřelo 39 lidí a 29 se zranilo. Informuje o tom agentura EFE a mexický úřad INM. Na místě zasahují hasiči, policie a armáda. Podle médií požár propukl po střetech mezi migranty a zaměstnanci migračního úřadu.

Přesný počet mrtvých na místě stále není zřejmý, protože informace médií se různí. Již dříve agentura EFE informovala o nejméně 37 mrtvých. Ve středisku u hranice s USA se celkem nacházelo 68 dospělých migrantů ze Střední a Jižní Ameriky, informuje pak agentura Reuters s odkazem na mexický úřad. 

Reportér Reuters rovněž přiblížil, že na ulici před budovou zařízení bylo „několik desítek vaků s těly lidí, kteří zemřeli při požáru.“ Budova se nachází v centru u mezinárodního mostu, který spojuje mexické Ciudad Juaréz s texaským El Pasem. 

Podle mexického tisku se v centru nacházelo nejméně sto cizinců. Podle nich požár vypukl po střetech mezi migranty a pracovníky migračního úřadu INM. Podle zdroje deníku El País lidé na protest proti svému zadržení zapálili v jednom křídle střediska matrace.

Incidentu předcházel na ulici zásah agentů INM a policie proti migrantům, kteří do země vstoupili nelegálně a žebrali v ulicích. Agenti zadrželi zhruba sedmdesát osob, které převezli do centra pro migranty, dodává EFE. 

Hranice pod náporem migrace

Místní úřady se k požáru dosud oficiálně nevyjádřily. Podle EFE se dá očekávat, že k neštěstí něco řekne mexický prezident Andrés Manuel López Obrador při své každodenní ranní tiskové konferenci.

Podle agentury AP je Ciudad Juárez jedno z míst, kde se migranti snaží nejčastěji překročit hranici do USA. Ve městě je řada středisek pro migranty, která jsou často přeplněná.

Mexicko-americké pohraničí je v posledních měsících pod silným migračním tlakem. Přicházejí sem totiž hlavně lidé z Nikaraguy, Venezuely, Kuby a dalších středoamerických a latinskoamerických zemí. Podle údajů amerických úřadů pohraniční stráž navrátila v loňském administrativním roce, který končí v září, do Mexika 2,76 milionu lidí. Někteří se ale mohli pokusit překročit hranici opakovaně. Vysoká čísla zaznamenaly úřady i v dalších měsících.