Jizvy války, které nezmizí. Fotografka archivuje rány válečných veteránů před zapomněním

Události: Fotografka zachycuje válečná zranění (zdroj: ČT24)

Fotografka Marta Cirková zachycuje příběhy ruské agrese z jiného úhlu pohledu, než bývá obvyklé – prostřednictvím detailů těl raněných vojáků. Tvrdí, že jejím cílem je, aby Ukrajinci od lidí s válečným zraněním neodvraceli zrak. Díky fotografiím a podávání dalších svědectví se podle ní vojáci také snáz vyrovnávají s traumatickými zkušenostmi z bojiště. S fotografkou natáčela ve Lvově zahraniční zpravodajka České televize Barbora Maxová.

Tělo devětadvacetiletého válečného veterána Arťoma už navždy poznamenala válka a stalo se součástí příběhu o ruské agresi, který se umělkyně snaží zachytit. „Když přišel prvně, tak jsem si říkala 'vždyť vypadá normálně'. Na první pohled nebylo nic vidět, ale pak jsem uviděla ty ruce,“ vzpomíná fotografka Marta Cirková.  

Devětadvacetiletý muž se ihned po vpádu ruských vojsk přidal i s kamarádem k pluku dobrovolníků a v prvních dnech války bránili hlavní město Kyjev. Nejen fyzicky ho ale navždy změnil jeden okamžik. „Byl jsem vedle nákupního domu na parkovišti, 150–250 metrů od raketového úderu,“ vypráví Arťom lámanou češtinou, protože před válkou rok a půl pracoval v hotelu v Bydžově. 

Neodvracet zrak

Jeden okamžik ho ale navždy nejen fyzicky změnil. Kvůli výbuchu utrpěl popáleniny třetího a čtvrtého stupně na třetině těla. Dva a půl měsíce poté strávil na jednotce intenzivní péče a téměř měsíc ve stacionáři. O život bojoval měsíc, ale rehabilitace potrvá minimálně další dva roky. Už teď ví, že se do armády kvůli zraněním nikdy nevrátí. S následky se snaží vyrovnat a pomáhá mu s tím i objektiv fotoaparátu.

„Po tom, co se se mnou stalo, mě pořád někdo točí, fotí a vlastně se díky tomu cítím svobodněji,“ hodnotí válečný veterán zkušenost s focením a potvrzuje tak cíl fotografky Marty. Podle svých slov chce přimět ukrajinskou společnost, aby neuhýbala pohledem a přijala ty, kdo ji bránili a obětovali pro ni vlastní zdraví.

„Chci, aby jim bylo komfortně, aby se na ně nezapomnělo,“ říká. Raněné veterány fotí v jejich nejzranitelnější podobě, nahé, tak aby vytvořili kroniku, která bude mapovat brutalitu ruské války. Ve svém ateliéru Marta Cirková nafotila už sedm veteránů. Hodlá v tom pokračovat, dokud válka na Ukrajině neskončí.