Řekové protestují kvůli nehodě vlaků, v Aténách policie použila slzný plyn

Život v Řecku ochromily protesty řady odborových svazů, které se připojily k týdenní stávce zaměstnanců železnic, jež vypukla po srážce vlaků s 57 oběťmi z 28. února. Lidé vyšli do ulic v řadě měst, včetně Atén či Soluně, podle agentury AFP po celé zemi demonstruje na čtyřicet tisíc lidí. K manifestacím za bezpečnou dopravu se přidaly i demonstrace za rovné příležitosti žen v den jejich mezinárodního svátku. V Aténách policie použila slzný plyn proti radikálům, kteří po demonstraci házeli kameny a Molotovovy koktejly.

Ochromen byl od rána například provoz hromadné dopravy v Aténách, kde byly uzavřeny i některé stanice metra. Některé spoje se ale rozjely před polednem proto, aby se lidé mohli dostat na demonstrace. V celé zemi nejezdí vlaky, jejich provoz se zastavil po srážce z minulého týdne. Zaměstnanci železnic od té doby stávkují. Ve středu vyhlásil čtyřiadvacetihodinovou stávku i odborový svaz státních zaměstnanců ADEDY.

Nový ministr dopravy Jorgos Gerapetritis, který se úřadu ujal minulý týden po odstoupení svého předchůdce kvůli tragické srážce vlaků, se ve středu znovu omluvil pozůstalým i všem Řekům za to, že vláda nedokázala nehodě předejít. Zdůraznil, že pokud by země měla fungující systém řízení a varování na železnici, tak by se nehoda nestala.

Řecká demonstrace za bezpečnou dopravu
Zdroj: Alexandros Avramidis/Reuters

Vlaky se na téže koleji ocitly kvůli chybě strojvedoucího, který zodpovědnost přiznal a je ve vazbě. Hrozí mu až doživotí za ohrožení bezpečnosti dopravy. Mnozí, včetně železničních odborů, ale kritizovali vládu za úsporná opatření a liknavost, které vedly ke špatnému zabezpečení vlakové dopravy.

Deník Kathimerini ve středu napsal, že vyšetřovatelé zřejmě obviní v této souvislosti další tři lidi. Jedná se o inspektora, který přednostu stanice do této funkce přidělil, ačkoli neměl dost zkušeností, dále přednostu stanice, který měl odpolední směnu a měl zůstat až do 23:00, ale odešel domů dřív, a vedoucího zodpovědného za rozdělování směn. 

Gerapetritis novinářům řekl, že kabinet urychlí naplnění smlouvy na automatické řízení a signalizaci železniční sítě. Dodal, že premiér Kyriakos Mitsotakis kvůli tomu kontaktoval šéfa francouzské firmy Alstom. Tento kontrakt byl podepsán už v roce 2014, podle deníku Kathimerini se ale jeho realizace zastavila kvůli odhalení chyb v dodávkách v roce 2017 za předchozí vlády.

Policie v Řecku zasahovala proti radikálům
Zdroj: Alexandros Avramidis/Reuters

Do konce měsíce chce vláda obnovit železnici

Ministr dopravy řekl, že v roce 2019 se nová vláda, tedy už premiéra Mitsotakise, snažila od smlouvy odstoupit, ale nakonec v roce 2021 podepsala ke smlouvě dodatek.

Ministr také předeslal, že vláda zavede okamžitá nouzová bezpečnostní opatření jako například přidělení dvou přednostů na každou vlakovou stanici, což ale kvůli nedostatku lidí bude zřejmě znamenat omezení spojů a možná i dočasné zavření některých stanic, tedy méně zastávek vlaků.

„Chceme obnovit železniční dopravu co možná nejdříve, doufám, že do konce měsíce,“ řekl ministr dopravy podle deníku Kathimerini.

Pomoc s urychlením modernizace řecké železniční sítě nabídla i Evropské komise, ve středu mají podle agentury AMNA v Aténách jednat zástupci Evropské železniční agentury.