Estonské parlamentní volby jasně vyhrála Reformní strana premiérky Kallasové

Estonské parlamentní volby se 31,2 procenta hlasů jasně vyhrála Reformní strana současné premiérky Kaji Kallasové. Druhá podle předběžných výsledků skončila pravicově-populistická Konzervativní lidová strana Estonska (EKRE) se 16,1 procenta. V novém parlamentu zasedne celkem šest politických uskupení, Kallasová by měla pokračovat v čele vlády.

Reformní strana bude mít ve 101členném zákonodárném sboru 37 křesel, a tedy o tři více než po volbách před čtyřmi lety. EKRE získá sedmnáct mandátů, což je o dva méně než dosud.

Do parlamentu se dostala také levicová Estonská strana středu (šestnáct křesel), liberální uskupení Estonsko 200 (čtrnáct křesel), Sociálnědemokratická strana (devět) a pravicová Vlast (osm).

„Zdá se, že voliči promluvili. Podle toho, co jsem vyčetla z obrazovky, jsme si vedli docela dobře,“ poznamenala po oznámení výsledků pětačtyřicetiletá Kallasová, která estonskou vládu vedla poslední dva roky a nyní má několik možností, s kým sestavit tu příští.

Podle agentury Reuters tak výsledek zřejmě zajistí, že estonská vláda zůstane jednou z nejvíce proukrajinských v Evropě a země si uchová své proevropské směřování. Současná premiérka již před volbami avizovala, že s EKRE se nikdy nespojí.

Šéf EKRE chce přepočítat hlasy

Skutečnost, že EKRE skončila druhá, ale také svědčí o rostoucích obavách části voličů z vysokých cen energií a zvyšování životních nákladů, píše Reuters. EKRE slibovala omezit dopad ruské agrese vůči Ukrajině na Estonsko a obviňuje současnou vládu z vysoké inflace. 

Ve volbách hlasovalo podle veřejnoprávní stanice ERR přes 615 tisíc z přibližně devíti set tisíc oprávněných voličů. Více než polovina hlasujících – 313 514 – tak učinila online.

Předseda EKRE Martin Helme prohlásil, že nevěří elektronickému hlasování a požaduje přepočítání hlasů, napsala také na svém webu ERR.