Soudce obnovil vyšetřování výbuchu v Bejrútu. Obvinil expremiéra a generálního prokurátora

Libanonský soudce, který vyšetřuje obří explozi v přístavu v Bejrútu v roce 2020, obnovil vyšetřování tohoto případu a obvinil i expremiéra Hasana Dijába, generálního prokurátora Ghasána Uajdáta a dva bývalé ministry. Podle soudní obsílky jde mimo jiné o obvinění ze zabití, žhářství a sabotáže. Na to však reagoval libanonský nejvyšší žalobce, který prohlásil, že soudce nyní nemá pravomoc ve vyšetřování pokračovat. Informovala o tom agentura Reuters.

Bitár v pondělí překvapivě oznámil, že po více než roční pauze znovu zahajuje vyšetřování, jehož cílem je zjistit, kdo nese odpovědnost za výbuch, při kterém zahynulo 220 lidí. Soudce byl svou činnost nucen pozastavit před 13 měsíci poté, co se na soudy obrátili se stížnostmi na jeho postup politici a lidé, které vyšetřoval. Ačkoli o stížnostech justice zatím nerozhodla, Bitár oznámil, že bude v práci pokračovat a zpochybnil důvody, které k přerušení jeho činnosti vedly, uvedla stanice al-Džazíra.

Mezi nově obviněnými je generální prokurátor Uajdát, kterého chce Bitár v únoru vyslechnout. Kromě toho soudce obvinil i šéfa libanonské rozvědky Abbáse Ibráhíma a další představitele bezpečnostních složek a justice, uvádí Reuters. Výslechy jsou naplánované na týden od 6. do 13. února, expremiér Dijáb už ale oznámil, že se nedostaví, napsala agentura AFP. 

Celkem Bitár nyní stíhá třináct lidí, z nichž pět čelilo obvinění už v minulosti. Právě obvinění ze zabití z nedbalosti pro expremiéra Dijába a tři exministry stálo v roce 2021 funkci Bitárova předchůdce. Sám Bitár v září 2021 své vyšetřování přerušil, když se k výslechu nedostavil žádný z vysokých představitelů, které si soudce předvolal.

Sympatie příbuzných obětí

Bitárova neústupnost při vyšetřování a jeho odhodlání vyslechnout i politiky a další činitele, mu vynesla sympatie příbuzných obětí. Zároveň si ale udělal nepřátele v šíitských kruzích, k nimž náleží hnutí Hizballáh a Amal. Bitár koncem roku 2021 nařídil například zatčení tehdejšího ministra financí Alího Hasana Chalíla.

Exploze špatně uskladněného dusičnanu amonného v srpnu 2020 zabila 220 lidí, tisíce dalších zranila a zdevastovala celé čtvrti v okolí bejrútského přístavu. Navzdory ničivým následkům výbuchu, který byl jednou z největších nejaderných explozí v dějinách, soudní vyšetřování dosud nepřivedlo k odpovědnosti žádného vysoce postaveného politika ani úředníka.