Německý resort obrany povede dolnosaský ministr vnitra Pistorius

Novým německým ministrem obrany bude dolnosaský ministr vnitra Boris Pistorius, oznámil kancléř Olaf Scholz. Potvrdil tak předchozí informace médií. Pistorius nahradí Christine Lambrechtovou, která v pondělí ohlásila rezignaci.

„Pistorius je mimořádně zkušený politik, má zkušenosti se státní správou a roky se věnuje bezpečnostní politice. Díky svým kompetencím, asertivitě a velkému srdci je přesně tou správnou osobou, která provede armádu změnou epoch,“ řekl Scholz o novém spolkovém ministrovi obrany. Jako změnu epoch či dějinný obrat kancléř označuje rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina vojensky napadnout Ukrajinu, neboť invaze podle něj změnila evropský bezpečnostní systém.

Pistorius, který Lambrechtovou nahradí, vede od roku 2013 dolnosaské ministerstvo vnitra. ARD poznamenala, že politické zkušenosti získal i na komunální úrovni, mimo jiné jako starosta Osnabrücku. Stejně jako Lambrechtová je i Pistorius členem Scholzovy sociální demokracie (SPD).

Designovaný ministr obrany Pistorius v odpoledním prohlášení novinářům řekl, že ho Scholzova nabídka překvapila. „Velmi rád jsem souhlasil, je to mimořádná čest,“ řekl. Poznamenal, že funkce znamená i velkou odpovědnost. „Obzvláště v nynější době. Úkoly, které jsou před námi, jsou obrovské,“ řekl. Dodal, že v zájmu budoucnosti bude pracovat na posílení německé armády.

Dlouhodobá kritika

Lambrechtová, která čelila dlouhodobé kritice za váhavou vojenskou podporu Ukrajiny, v pondělí Scholzovi oznámila, že dává svou funkci k dispozici.

Ministryně, která podle konzervativní opoziční unie CDU/CSU nestačila na vedení rezortu obrany, nyní čelí kritice i za způsob oznámení odchodu. Úmysl rezignovat totiž novinářům nesdělila osobně, ale vydala jen krátké písemné prohlášení. V něm navíc obvinila média, že se příliš zaměřila na její osobu.

Obmění kancléř vládu?

Výběr 62letého Pistoriuse podle stanice ntv může naznačovat, že Scholz se možná chystá k větší obměně kabinetu. Kancléř totiž v kampani před parlamentními volbami v září 2021 prohlásil, že v jeho kabinetu bude poměr žen a mužů vyrovnaný. Se zachováním parity počítá i ministr hospodářství Robert Habeck z koaličních Zelených.

Scholz dosud vede kabinet se 16 ministry a ženy tvoří polovinu z nich. Po odchodu Lambrechtové a nástupu Pistoriuse se ale poměr změní ve prospěch mužů. V příštích měsících se navíc očekává odchod ministryně vnitra Nancy Faeserové, která by mohla vést sociální demokracii do podzimních regionálních voleb v Hesensku, kde dosud vládnou konzervativci. Za možného nástupce Faeserové média v minulosti zmiňovala právě Pistoriuse.

Lambrechtová je druhou ministryní, která opouští Scholzův kabinet od jeho nástupu k moci na konci roku 2021. Loni v dubnu rezignovala ministryně pro rodinu Anne Spiegelová, kterou nahradila Lisa Pausová. Důvodem tehdy byla kritika, že po předloňských ničivých záplavách na západě Německa Spiegelová odjela na měsíční dovolenou do Francie. V té době byla ministryní životního prostředí ve spolkové zemi Porýní-Falc, kterou přívalové deště a mohutné záplavy obzvlášť zasáhly.