Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová oznámila rezignaci

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová odstupuje. V pondělním prohlášení oznámila, že formálně požádala spolkového kancléře Olafa Scholze o uvolnění z funkce. Kancléř, jak novinářům sdělila vládní mluvčí Christiane Hoffmannová, její rozhodnutí přijal. V odpoledním prohlášení Scholz ujistil, že má o budoucnosti ministerstva obrany jasnou představu, v tuto chvíli ale nástupce Lambrechtové odmítl oznámit.

„Kancléř rozhodnutí ministryně obrany Christine Lambrechtové akceptoval a poděkoval jí za její práci,“ řekla Hoffmannová. Dodala, že nástupce Lambrechtové kancléř oznámí v brzké době. Podle informací deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung bude nový ministr znám v úterý. Hoffmannová termín neupřesnila, řekla ale, že v pondělí se oznámení nečeká.

„Ministryně Lambrechtová mě dnes (v pondělí) informovala, že již dále nechce pokračovat ve funkci,“ řekl Scholz novinářům při návštěvě zbrojního koncernu Hensoldt v Ulmu. „Její rozhodnutí respektuji a děkuji jí za práci, kterou odvedla v různých funkcích, nyní jako ministryně obrany,“ doplnil.

Fáma, která se potvrdila

Ministryně v poslední době čelila stále větší kritice. V pátek pak napsal německý deník Bild, že se chystá rezignovat. Ministerstvo obrany poté na otázku agentury Reuters uvedlo, že zpráva Bildu je „fámou“, kterou nebude komentovat. 

Lambrechtová v prohlášení poznamenala, že v posledních měsících čelila mimořádné mediální pozornosti, která je překážkou pro věcné zpravodajství a diskuzi o vojácích, armádě a bezpečnostně-politických rozhodnutích. „V popředí musí stát cenná práce vojáků a mnoha motivovaných lidí v tomto rezortu. Proto jsem se rozhodla dát svou funkci k dispozici,“ uvedla ministryně.

Poslední kapkou bylo video

Opozice opakovaně kritizovala podle ní velmi slabý výkon Lambrechtové ve funkci a po Novém roce ji opakovaně vyzývala k rezignaci. Poslední kapkou pro ni bylo novoroční video, na němž na pozadí oslav v Berlíně ministryně sotva srozumitelně mluví o tom, jak zajímavé lidi díky válce na Ukrajině potkala.

Politička v instagramovém videu v noci na Nový rok stojí na jedné z berlínských ulic, zatímco v pozadí hlasitě vybuchují dělbuchy a ohňostroje. „Uprostřed Evropy zuří válka,“ prohlásí Lambrechtová, zatímco se podle německých médií řada sledujících podivuje, jestli v tu chvíli sama není v Kyjevě. Politička oděná v modrém kabátu, které vítr neustále čechrá vlasy, pak na větu o konfliktu vyvolaném Ruskem naváže takto: „A pro mě s tím byla spojena řada mimořádných dojmů a mnoho, mnoho setkání se zajímavými a skvělými lidmi. Za to říkám srdečné díky.“

Podle kritiků, mezi nimiž byli i politici z vládního tábora, bylo video trapné, poškodilo Německo a jasně ukázalo, že Lambrechtová na svou funkci nestačí. Výkon Lambrechtové ve funkci dlouhodobě kritizovala konzervativní opoziční unie CDU/CSU.

Syn ve vojenské helikoptéře, nabídka přileb

Zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák z mnoha chyb ministryně připomenul například to, že když se měla zúčastnit návštěvy německých vojáků, dala přednost zimní dovolené v Alpách. Na služební cesty s sebou pravidelně brala svého syna, a to i vojenskou helikoptérou, ten to pak kontroverzně zveřejňoval na sociálních sítích.

Když před začátkem války požádala Ukrajina o vojenský materiál a o pomoc se zbraněmi, nabídla pět tisíc vojenských přileb a označila to za „velmi silný signál“. V Německu to však bylo vnímáno jako špatný vtip. Neznala také základní výzbroj německé armády, neznala jmény ani členy svého nejbližšího grémia. Vytýkala se jí rovněž vleklá modernizace německé armády, uzavřel zpravodaj ČT. 

Kdo dál

Média již několik dní spekulují o tom, kdo by sociální demokratku Lambrechtovou v čele ministerstva obrany mohl nahradit. Nejčastěji se v této souvislosti mluví o její stranické kolegyni Evě Höglové, která se problematice armády dlouhodobě věnuje. Často jsou ale také zmiňováni ministr práce a sociálních věcí Hubertus Heil nebo spolupředseda sociální demokracie (SPD) Lars Klingbeil.

Lambrechtová prozatím zůstává ministryní obrany. Ministryní podle mluvčího ministerstva Christiana Thielse zůstane, dokud jí spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier nepředá oficiální dokument o uvolnění z funkce. O jeho vydání musí Scholz prezidenta požádat.

Lambrechtová není prvním členem Scholzova kabinetu, který odchází. Scholzovu vládu, která je u moci od konce roku 2021, opustila loni v dubnu tehdejší ministryně pro rodinu Anne Spiegelová. Nahradila ji Lisa Pausová. Důvodem tehdy byla kritika, že po předloňských ničivých záplavách na západě Německa odjela na měsíční dovolenou do Francie. V té době byla ministryní životního prostředí ve spolkové zemi Porýní-Falc, kterou přívalové deště a mohutné záplavy obzvlášť zasáhly.