Íránci na jihovýchodě země protestovali proti Chameneímu. Žádají pád teokracie

V íránské provincii Sístán a Balúčestán se v pátek konaly další protivládní protesty. Obyvatelé této části východního Íránu, kteří patří k sunnitské menšině, provolávali hesla odsuzující íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

„Smrt diktátorovi, smrt Chameneímu!“ skandovali protestující podle videí na sociálních sítích, která údajně pochází ze Zahedánu, hlavního města provincie Sístán a Balúčestán. Agentura Reuters nemohla záběry ověřit.

V provincii, která leží u hranice s Pákistánem a Afghánistánem, žijí podle odhadů dva miliony Balúčů, z nichž většina vyznává sunnitský islám. V Íránu mají většinu šíité. Provincie patří k nejchudším v zemi a tradičně v ní panuje napětí.

Protesty v Íránu vypukly v polovině září poté, co zemřela 22letá Íránka kurdského původu Mahsá Amíníová. Ta byla zadržena podle médií kvůli tomu, že měla příliš volně nasazený hidžáb – šátek, kterým si má muslimská žena zakrývat vlasy a dekolt a který ženy v Íránu musejí od islámské revoluce z roku 1979 nosit na veřejnosti. Podle policie žena utrpěla infarkt, podle její rodiny a dalších zdrojů zemřela na následky policejní brutality.

K nejhorším nepokojům v posledních měsících dochází v oblastech, kde žijí menšinové etnické a náboženské skupiny čelící dlouhodobým represím.

Protesty, při nichž demonstranti ze všech společenských vrstev vyzývají k pádu íránské vládnoucí teokracie, představují jednu z největších výzev pro šíitskými muslimy ovládanou islámskou republiku od revoluce v roce 1979.

Vláda z nepokojů obviňuje demonstranty, kteří podle ní usilují o ničení veřejného majetku a jsou vycvičeni a vyzbrojeni nepřáteli země včetně Spojených států, Izraele a Saúdské Arábie.